Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 17.06.2019., 15:50   #361
Kinez
Premium
Moj komp
 
Kinez's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Split
Postovi: 111
Pokusao sam naci na internetu informacije da li bi radilo na razlicitim fazama, nisam nista konkretno nasao.
Nasao sam da model 701, koji ja koristim vec dvije godine, u punoj brzini radi samo preko sve tri zice, preko dvije radi sporije. E sad da li mora biti i ista faza, ne spominje se.... Osobno znam jedan slucaj gdje su ruter na prizemlju i soba na 2. katu povezane preko powerline adaptera i to radi bez greske. Ali to sto su na razlicitim katovima ne mora znaciti da nisu na istoj fazi....
Idi ti na sigurno i provjeri da li su ti te dvije uticnice na istoj fazi. Zamoli nekoga tko zna kako, da ti provjeri. Malo je nezgodno ljudima preko forumu davati upute kako i sta da prckaju oko struje
__________________

[Opteron 165 + TT 120]***[TwinMos 4x512 MB CL2]***[DFI NF4 LanParty]***[ATI HD4850]
[Hitachi 1TB HDD]***[Seasonic S12G-650G Gold 650W]***[Razer Lycosa]***[NZXT Beta Black Metal Edition, SCYTHE Kaze Master II KM05-BK]***[Samsung 22" B2230]

Kinez je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2019., 16:36   #362
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
@nickross & Kinez
Može i taj od D-Linka.

U vezi faza smo već govorili / tumačili u temi,
za trofazno ima rješenje, u kutiju sa osiguračima se montira "coupler" preko kojeg onda radi komunikacija na svim fazama.

Naravno da "igraju sve 3 žice" tj. F, 0 i uzemljenje za modele koji ga imaju.
Ako imaš "malo" monofazno el. mjerilo ne trebaš brinuti > jedna je faza,
ako imaš trofazno el. mjerilo trebaš električara (ili nekog tko se kuži),

eventualno odvidaš / isključiš pojedini osigurač (fazu) prije mjerila i tako otkriješ jeli "ono šta ti treba" na istoj fazi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2019., 21:03   #363
nickross
Budget gamer
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 522
Nisam ništa provjeravao oko faza jer je isti kat tj prizemlje, kupio sam neki Strong marke najjeftiniji sa utučnicom za oko 300njak kn, razliku u odnosu na d-link natočio u auto, spojio u roku minute i piči 50/10 koliko i plaćam. Ionako mi je ovo za god-dvije za silu kak se veli. Fala momci. Setup je nevjerojatno jednostavan.
nickross je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2019., 13:52   #364
Mogy
Hala Madrid!
Moj komp
 
Mogy's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Negdje iza brda i dolina :)
Postovi: 1,233
Pozdrav ekipa,

frend mi je preporučio D-LINK DHP-P601AV powerline adapter.


Ukratko, ruter u sobi A bi htio spojiti sa lan kabelom u prijemnik u drugu sobu B koja je udaljena od rutera jedno 7-8 metara. Wifi signal je dosta slab i ne radi mi baš wifi dobro tamo (pretpostavljam da je problem do debelih zidova i udaljenosti samog rutera). Sve su utičnice na jednoj strunoj fazi i monofaznu struju imam ja mislim

Da li mi netko može reći iz iskustva ako to DOBRO funkcionira? Htio bih imati stabilni internet bez bušenja zidova i provlačenja kabela.
Hvala

Zadnje izmijenjeno od: Mogy. 04.08.2019. u 14:08.
Mogy je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2019., 14:06   #365
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Ako je u kući / stanu monofazna struja nemaš problema tj. sigurno će biti komunikacije između PowerLine para.
Ako su el. instalacije ok, to radi odlično, kao da si spojio Lan kabelom.

Sad je pitanje gdje i kako kupuješ, cijena (sa dostavom ako naručuješ), ...
Meni je draži TP-Link, kod njega je TL-PA7010 KIT sa AV1000 i GB lan,
zgodni su ovi sa prolaznom utičnicom pa je bolja komunikacija i ne gubiš utičnicu.

Za žuntu > https://www.nabava.net/powerline
https://www.nabava.net/powerline/tp-...ijena-86615351
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2019., 13:03   #366
mesua
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Kalrovac
Postovi: 5
Pozdrav ljudi, cuo sam negdje da kod powerline adaptera da onaj adapter koji se spaja zicom u ruter da on mora ici u prvu uticbicu do rutera pa me zanima koliko ima istine u tome, iskreno ne vidim kakve bi to veze imalo.
mesua je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2019., 13:09   #367
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,349
Nema istine.
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 2*GTX 1080Ti + GTX 1080
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: GTX 2*1080Ti + RTX 2080Ti
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 27.08.2019., 17:59   #368
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,829
Sta ako imas uticnice i s lijeve i s desne strane od routera. Koja je prva?
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2019., 18:02   #369
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,349
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Sta ako imas uticnice i s lijeve i s desne strane od routera. Koja je prva?
A i ti si cudak, pa naravno da je u Europi prva ona lijeva jer se cita s lijeva na desno, kod Arapa ide u desnu .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 2*GTX 1080Ti + GTX 1080
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: GTX 2*1080Ti + RTX 2080Ti
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 27.08.2019., 18:08   #370
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,829
Haha. Pise na plotu, jel?
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2019., 18:12   #371
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,797
ja bi ipak to rastepel i pogledal kam prvo idu žice
a kad si več otvoril, spojiš žice direkt
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2019., 19:33   #372
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp
 
Red Dwarf's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Zg
Postovi: 956
Pozdrav svima u studiju i reziji.

Je ima kakva preporuka za uredjaj koji bi mi na drugom kraju kuce mogao davati priblizno iste brzine kao i kad sam direkt kod modema?

Trenutno s laptopom speedtest kaze 660/250 za kabel i 245/205 za wlan. Pa sad ako bi se to dalo preveslati preko struje na drugi kraj (i kat) kuce pa da laptop spojim zicom a ostale gluposti preko wifija, to bi bilo odlicno

P.s. gledam malo tp-link i prakticki ispada jeftinije uzeti nesto tipa zicani powerline adapter i dodatno ruter nego uzeti ove 2u1 u koje se mozes spojiti kabelom i koji uz to emitiraju i wireless signal iz adaptera

Zadnje izmijenjeno od: Red Dwarf. 05.09.2019. u 20:59.
Red Dwarf je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2019., 21:33   #373
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,405
sretno ti bilo ičime gurati preko 100mbita na drugi kraj i drugi kat kuće. osim utp kabelom.
"gigabit" powerline-ovi koriste širi frekv opseg, ali strujni kabeli nisu baš nešto skloni da tu frekvenciju guraju. možda na par metara i bude radilo, ali uzmi u obzir da ti strujna instalacija nije "od-do" već se grana i pokriva cijeli objekat.

po meni, uzmi običan powerline i koliko ide ide. ako ti treba prava brzina, razvuci utp. powerline je ovdje više da na jednostavan način progura "neku" brzinu...

ako vučeš utp, montiraj neki moderniji ac wifi router , wifi na 5ghz uspijeva bez beda 300-400mbita izgurati u istoj prostoriji
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2019., 21:57   #374
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp
 
Red Dwarf's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Zg
Postovi: 956
Kvragu. Ja sam mislio da ako je ac1200 recimo da bi to onda sljakalo bez beda do 1Gb brzine

Znaci 20m cat 7 kabela i razvlacenje? Mogao bih i to. Fino razvuc kabel, spojiti novi ac router i onda iz njega jednu zicu do laptopa, a ostalo wireless

P.s. nije bas toliko daleko ali recimo da sto se struje tice tu bi bilo kojih 15-20m strujnog kabela.
Red Dwarf je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2019., 22:37   #375
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,405
da, ali stvar je da 15-20m strujnog kabela nije direktno spojeno samo na 2 utičnice koje ti trebaju, već je paralelno tu još puno toga. plus strujni kabel nije shielded i nije twisted, a 2 vodiča koja idu paralelno jedan drugom sami sebe guše, tj signal u njima se poništava. treba probati, ali je proba skupa sa gigabitnim powerline-om.

ac1200 ti je zbroj teoretske brzine. podrazumijeva 866mbit na 5ghz i 300mbit na 2.4ghz. naravno teoretska brzina, odnosno sinkronizacija. dijeli sa 2 za nekakvu realnu brzinu u idealnim uvjetima.
ne treba ti cat 7 za 15 metara. cat 5 uredno gura gigabit na 50 metara. recimo da je cat6 idealan izbor.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2019., 09:46   #376
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
@Red Dwarf
Pusti jp_rv, neda čoek ni 2 Kn više od nužnog minimuma a i ne voli PowerLine, vjerojatno zbog iskustva sa lošim instalacijama

Već smo xy puta nabrajali bitne detalje pa evo ponovo:
- mora biti "unutar" istog el. mjerila
(znaju imati filtar za svoje daljinska očitanja i sl.)

- monofazna struja ili ako je trofazna otkriti šta je spojeno na pojedinu fazu (ne osigurač)
(da bi komunikacija radila na sve tri faze treba u kutiju sa osiguračima spojiti "coupler",
spominjao sam primjere ranije u temi, gnjavaža jer treba nabaviti iz vani + treba pogoditi koji teh. odgovara obzirom na model tj. PowerLine standard)

- kod urednih el. instalacija, ista faza, daju deklariranu brzinu linka (GB ako je takav model) + dodatak od 1 - 3 ms pinga

- poželjno je uzeti izvedbu / model koji ima prolaznu utičnicu, na taj način uštekavaš direktno "u zid" pa ne gubiš priključno mjesto, treba izbjegavati uštekavati ih u produžne jer to utječe na kvalitetu linka (čitaj kvaliteta produžmog)

- "ove 2u1" tj. PowerLine par gdje 1 ima i WiFi se ne isplati ne samo po cijeni nego i zato jer im je WiFi dio slabašan ako treba pokriti veći prostor / više prostorija,
mogu igrati ako treba WiFi samo u toj prostoriji

Dakle ako je svaki kat na svom el. mjerilu pnda moraš vući mrežni kabel,
kažeš da ti nije teško / nije problem onda provuci Cat6,
to je financijski najjeftinije samo zahtjeva gnjavažu i "umjetnički dojam izvedbu" (čitaj po potrebi kanalice).

That's all folks
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2019., 10:54   #377
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,405
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Red Dwarf
Pusti jp_rv, neda čoek ni 2 Kn više od nužnog minimuma a i ne voli PowerLine, vjerojatno zbog iskustva sa lošim instalacijama
baš si zloban
nije istinaaaaa

probao sam 3 marke, d-link, tp-link (sa i bez prolazne utičnice) i neki obscure tenda set.
koristim d-link privatno, a tp-linkove sam postavljao okolo (onaj pa4010 set). u situacijama kada je pristup netu bio brz (50mbit dsl), na drugim etažama je brzina znala bit osjetno manja od 50. gigabitne nisam nikad montiravao, preskupi su ljudima.
tendu sam probao u stanu ali s obzirom na mojih 30mbita pristupa netu, nisam uočio da je s druge strane link bio sporiji.

i dalje navijam za fizički kabel.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2019., 12:07   #378
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Uf, kad sam vidio da ima odgovor / post, prije čitanja sam mislio evo se čoek uvrijedio / naljutio na mene izgleda da nije (asocijacija na crtani)

Ma naravno da je Lan kabel i dalje "zakon",
vezano za rezultat / bandwith preko PowerLine, jasno da utječe x faktora od kvalitete el. instalacija, spojeva, dužine kabela, ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2019., 18:20   #379
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp
 
Red Dwarf's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Zg
Postovi: 956
Hvala puno na objašnjenjima Posto sam i ja ljubitelj budzet rjesenja mislim da cu ici s 20-30m cat 6a kabela

Budem isfurao kabel kroz zid vani, do tavana, nazad u kucu, po tavanu pa fino u sobu

P.s. znam da nije tema o ruterima ali ako moze jedno laicko pitanje. Trenutno imam Vodafone Gigabox (ruter vulgaris od vodafona u irskoj). Ako bih uzeo dodatni ruter (tipa tplink c1200 archer, dlink dir-842 i slicno); je bi se to dalo kako iskemijati da oba rutera "emitiraju" istu mrezu. Dakle da bio ja u prizemlju ili na katu, isti je SSID i ovisno o signalu spojen si ili preko jednog ili preko drugog rutera.
Red Dwarf je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2019., 19:35   #380
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 853
Vidi kako će se ponašati ako je SSID / PSW isti a kanali (frekvencije) fiksno različite.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2019., 20:06   #381
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,405
Citiraj:
Autor Red Dwarf Pregled postova
Hvala puno na objašnjenjima Posto sam i ja ljubitelj budzet rjesenja mislim da cu ici s 20-30m cat 6a kabela

Budem isfurao kabel kroz zid vani, do tavana, nazad u kucu, po tavanu pa fino u sobu

P.s. znam da nije tema o ruterima ali ako moze jedno laicko pitanje. Trenutno imam Vodafone Gigabox (ruter vulgaris od vodafona u irskoj). Ako bih uzeo dodatni ruter (tipa tplink c1200 archer, dlink dir-842 i slicno); je bi se to dalo kako iskemijati da oba rutera "emitiraju" istu mrezu. Dakle da bio ja u prizemlju ili na katu, isti je SSID i ovisno o signalu spojen si ili preko jednog ili preko drugog rutera.
hah. tako ja davnih dana kod staraca rijesio. kroz štok od prozora van, napravio krug oko zgrade, i kroz drugi prozor ušao unutra. jer stara nije htjela kabele po stanu, a tehnika prije 15 godina nije bila baš na nekoj razini.

više routera sa istim ssid-om i passwordom će radit OK, iako neki vendori imaju loše riješen station roaming (mikrotik ). naravno ako u međuvremenu pukne veza, spojit će se na jačeg. problem je šta će ponekad htjet držat lošiji signal.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2019., 00:07   #382
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
@Red Dwarf
U principu to šta pitaš ovisi o kvaliteti / pameti svakog pojedinog klijenta,
jedno od rješenja je isti SSID i pass a radni kanali različiti (cca 1 - 6 - 11 kod 2.4 Ghz),
kod 5 Ghz je isto, drži se nižih kanala.

Čitam malo o tom Vodafone Gigabox, fina igračka po specs,
vezano za Wifi > "Wi-Fi 802.11ac: 5GHz 4x4 Wave 2, MU-MIMO; 802.11n: 2,4GHz 3x3 w/ beamforming; Dual Band Dual Concurrent (DBDC)" + ima logiku da odr. klijenta prebacuje između 2.4 i 5 Ghz ovisno o udaljenosti tj. kvaliteti linka.

Spomenuti
tp-link archer c1200 je dual band, prvo probaš sa gore opisanom logikom "sve isto" osim kanala, a ako to neda dobar rezultat onda na tp-linku postaviš različite SSID2, obično u početku treba "naučiti" klijente - manualno odabrati SSID,
kasnije se sami prebacuju jer će SSID2 biti bliži i jači od gl. routera.
Nikky je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na