Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 15.12.2020., 10:47   #1
goran1985
Ili jesi ili nisi
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: vrgorac
Postovi: 594
Arrow Dorada kućne mreže

Prepoznaje li itko ove module utičnica, koji je proizvođač:




Prije deset godina kad sam renovirao kuću provukli smo Cat6 utp kablove, u svom su bužiru. Tada nisam razmišljao o tom kablu kao nekom mrežnom rješenju nego više kao mogućnost za telefon pa su ti muduli sa RJ11. Na samim utičnicama su spojene dvije žice (jedna parica) ali na mjestu gdje svi kablovi završavaju nije ništa spajano.
Nisam ostavljao ormar za to nego je u plafonu (spušteni strop, Knauf) ostavljen revizijski otvor, otprilike na sredini kuće i tu svi mrežni kablovi završavaju. Metar od toga ima i strujna razvodna kutija.

Osim tih kablova, do tog mjesta imam i Cat6 kabel iz podruma te jedan sa tavana (nije stambeni prostor niti može biti). Tu na tavanu mi stoji LTE ruter i Powerline 4220, a WiFi jedinica od powerline je u sredini stambenog prostora i iako signala ima solidno, već na njemu imam pola "originalne" brzine u najboljem slučaju.

Ideja je ostaviti LTE ruter na tavanu, staviti ormarić i LAN switch na mjestu gdje svi lan kablovi završavaju. Imam ukupno 8 utičnica plus ovaj kabel sa tavana. Pretpostavljam da na taj način imao maksimalnu dostupnu brzinu, jel tako? Na nekoliko mjesta u kući bi stavio 5ghz WiFi uređaje.
Lokalni LAN mi nije prioritet ali svejedno pitam bi li na ovaj način i to bilo dostupno? Kakav LAN switch bi mi trebao?

No jednostavna promjena ovih modula na setu utičnica mi je bitna, prepoznaje li itko proizvođača, mogu li se možda drugi moduli staviti u ovaj okvir?
__________________
Emocije su za*ebane...
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2020., 16:19   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Ne mogu se sjetiti jeli to bivši Elektro kontakt ili TEM ili neki drugi program ...

Mislim da će ti (možda) biti lakše naći kraće okvire za 3 utičnice pa da za mrežnu staviš "odvojenu", npr.:
https://zd-elpro.hr/proizvod/mrezna-...5-nilson-thor/
https://www.chipoteka.hr/artikl/1258...kna-2560114601
ili sličnu.
Možda ovakva "upadne" u trenutnu varijantu > https://www.cdelectronic.com.hr/arti...5341#gsc.tab=0

Ovaj ostatak mreže kako si i zamislio:
- LTE router na tavanu da bi uhvatio šta bolji link, treba mu napajanje riješiti ako već nemaš struju gore
- na to centralno mjesto gdje završavaju svi Lan kabeli, može i ostati u plafonu (spušteni strop, Knauf, ostavljen revizijski otvor), staviš mrežni switch
- da ne trošiš na 16 - portni uzmi 8 - portni (pa žrtvuješ 1 "nepotrenni" Lan) ili dodaj još jedan switch
- za WiFi pokrivanje treba najprije uzeti / posuditi jedan "pošteni" AP / Router pa snimiti stanje jer WiFi u tom PowerLine malcu nije dovoljan za veći prostor

Za sada toliko x
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.12.2020., 18:22   #3
goran1985
Ili jesi ili nisi
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: vrgorac
Postovi: 594
Hvala, žrtvovati ću onda jedan lan pa uzeti 8 portni.
Izgleda da je proizvođač Lendava, program MAX. Navodno ih Inel Split drži.

Još jedno (glupo) pitanje, mrežni switch također treba napajanje?

Ajde mi molim daj i neki prijedlog dobrih WiFi uređaja za ovo što meni treba.
__________________
Emocije su za*ebane...
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2020., 19:45   #4
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Evo pronašao neki katalog tog MAX programa > http://www.elektromaterial.si/media/...16_web-MAX.pdf

dupla RJ45 Cat6 utičnica je code 18042 ali bi to moglo biti skupo,

jeftinija varijanta je da uzmeš nosač za keystone standard (do 2 keystone modula) code 17052
+ keystone module nađeš negdje povoljno a komada koliko trebaš.

Naravno da mrežni switch treba napajanje, gore si napisao da je u blizini strujna razvodna kutija pa iz nje izvadi / spoji kabel sa utičnicom.

Za switch uzmi TL-SG108E, mada ti trenutno ne treba managment varijanta ali može dobro doći, kad već kupuješ ...

Za WiFi treba viditi obzirom na veličinu prostora koji bi trebao pokrivati,
pogledaj susjedne teme za preporuke,
treba ti uređaj koji može raditi u AP modu rada, dual band, ...

Sad se ne mogu sjetiti jeli TP-Link C7 ima AP mod rada.

EDIT: Za žuntu, MAX vodoravni okvir za 3 utičnice je code 32720. To za alternativu ako nađeš drugačije mrežne utičnice.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 16:59   #5
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
LAN RJ-45 utičnice

Da ne dižem novu temu, ima kakvih proporuka gdje da pogledam za neki veći izbor zidnih LAN utičnica da imaju po 2 utora na utičnici (podžbukna)? Prije 10 godina sam uzeo modularne, dobre su samo se više ne sjećam gdje sam to uzel, čini mi se kao Bauhaus, ali da provjerim još okolo...
Uz to budem uzimal gigabitni kabel.
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 17:12   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Ne postoji "gigabitni kabel", postoje Lan kabeli po "kategoriji" Cat5e, Cat6/ 6a, Cat7 + dodatno sa ili bez širma.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 17:23   #7
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,904
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne postoji "gigabitni kabel", postoje Lan kabeli po "kategoriji" Cat5e, Cat6/ 6a, Cat7 + dodatno sa ili bez širma.
Hihihi, očito nisi naletio na cat3 u produkciji
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 18:00   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Nisam, odmah preskočio na Cat5e,
taj Cat3 trpaj odma pod telefonija vulgaris
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 20:30   #9
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,904
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisam, odmah preskočio na Cat5e,
taj Cat3 trpaj odma pod telefonija vulgaris
Nope.
Već su Catalysti2960 bili u điru imali smo korisnika sa komunikacijskim ormarem i infrastrukturom na CAT3. Količina prijava zbog infrastrukturnog kabliranja je bila fascinantna.
10mbit full duplex je bila sreća samo takva
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 21:39   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Haha, pa logično kad nemože ispoštovati "viši" standard ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 16.11.2022., 09:48   #11
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne postoji "gigabitni kabel", postoje Lan kabeli po "kategoriji" Cat5e, Cat6/ 6a, Cat7 + dodatno sa ili bez širma.
ma da mislio na Cat5e, Cat6 na dalje...
Preporuke za kabel gdje uzeti? ako već nema za utičnice
EDIT: tipa CAT6A cca 50m, gdje najpovoljnije uzet

Zadnje izmijenjeno od: Redline. 16.11.2022. u 10:16.
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2022., 10:42   #12
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Nema preporuka jer ovisi odakle / gdje misliš kupiti ...

Za utičnice imaš "gotovih" podžbukniš sa 2x Lan priključka, a isto se može složiti i sa modularnima samo je onda pitanje jeli njihov nosač ide samo u njihovu kutiju ili može i na std. fi 60/80 okruglu kutiju.

Kad se već kupuje novi kabel dobro bi bilo ići na Cat6 FTP (da ima barem jednu foliju / shirm).

Na kraju pazi na Cat5e - Cat6 razlike u debljini žice, ovisno o konstrukciji nekad možeš a nekad ne možeš ispravno "nabaciti" ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 14:57   #13
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Teško mi je zaključiti koja su kavlitetnije?
ove ili ove sa amazona su jeftinije, trebam 6 komada. Oboje CAT 6A i izgleda na oko (ne vidim mjere) da idu na istu razvodnu kutiju gdje se šrafa
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 16:24   #14
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
1. sa Amazon.DE:
- jeftinije, komplet sa 8x duplih utičnica
- realizirane sa keystone modulima
- toolless sastavljanje
- poželjno staviti dublju pvc kutiju u zidu da se kabeli manje "lome"

2. - Roline HR:
- skuplje, trebaš x komada
- trebaš KRONE alat za nabacivanje / spajanje


Po specs oboje Cat6a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 12:42   #15
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Ok, tnx, nisam ni znao da mi za Roline treba alat. Onda mi čini ova opcija sa amazona najbolja. Misliš da bi trebale dublje podžbukne od ovih?
Razmišljao sam još o Legrand Cat6 modularnim cca 100kn 2xRJ45 za njih imam iskustva da su kavlitetne, ali ipak je bandwidth kategorija ispod i još uvijek ove sa amazona jeftinije.
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 14:18   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Kao i obično iz EU / sa Amazon.DE je jeftinije.

Kutija valjda bude ok.

Za Legrand, ako je samo razlika Cat6 <> Cat6a, nije neka "frka", pogotovo na krače dužine "linije",
možda imaju istu / sličnu varijantu kao ovaj sa Amazon.DE sa keystone modulom pa po samom modulu ovisi koji je standard.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 14:37   #17
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Da, keystone modul, mislim da classic model, kao jeftiniji od mosaic.
Svejedno neisplativo kad ima jeftinije
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 15:22   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Da, mada je to "modularna" pa odgovara kada slažeš sa još x stvari u istu odg. kutiju.
Kada je kutija samo za mrežu onda definitivno dovuci ovo sa Amazona, valjda stigne za pod bor
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 16:38   #19
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp
 
Mario92's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: V Bistri, ne?
Postovi: 4,581
Ja kad sam mijenjal utičnice sa telefonskih u mrežne kupil sam iz ZD Elpro-a Panasonic Karre:

https://zd-elpro.hr/proizvod/dvostru...nasonic-karre/

Zadovoljan kvalitetom, s tim da sam uzel premalo duplih pa sam naknadno s aliexpressa kupil keystone module.

Imal sam sreće da su u bužirima već bili Cat5e kablovi tak da nisam moral vaditi stare kablove
__________________
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2022., 21:30   #20
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 605
Zašto ne uzmeš od tem-a nosač M2 i dvije maske za RJ45 pa unutra montiraš bilo koju mrežnu utičnicu (keystone)?
__________________
Dazed and confused
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2022., 22:24   #21
Splitska Posla
Registered User
Moj komp
 
Splitska Posla's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2019
Lokacija: Split
Postovi: 92
Kako bi nadoknadio štetu koju je prouzrokovala napuknuta kupa na krovu zgrade što je posljedično dovelo do prokišnjavanja sobe uslijed čega je određena količina kišnih oborina, kap po kap padajući na moj router uzrokovala kvar istoga, odlučio sam se za kupnju novog routera i time ponovo umrežio uređaje kojima je potrebna internetska veza ili djeljene podataka.
Uz pohanu junetinu s pomfritom, kupnja novog routera dodatno je uveličala proslavu ovogodišnjeg Dana Republike. Kurir me nazvao baš u trenutnu kad sam sjeo da popijem jutarnju kavu. Zamolio sam ga da mi pošiljku dostavi u kafić što je on prihvatio te, ne časeći časa pohitao kako bi mi uručo najnoviji router firme TP-Link modela u oznaci modela Archer C1200, AC1200. Po kritikama, to je sasvim solidan all-arounder za kućne potrebe nezahtjevnih korisnika (dva-tri mobitela, nas, backup).
Slika neotpakiranog uređaja na radnom stolu:



Uz router je došao jedan Cat.5E kabel koji omogućuje brzine prijenosa podataka do 1000Mbps (1 Gbps). Moj stari router nije podržavao tu brzine prenosa podataka pa sam tražeći po kući očekivano pronašao tek nekoliko Cat5 kabela. Testirajući brzinu prenosa podataka ista nije prešla 11.21MB/s odnosno oko 94 Mbps.


Na slici: test brzine prenosa datoteke veličine 1000000000 bitova (jedan gigabajt) kombinacijom Cat5 i Cat5.E ethernet kabela:







Namjeravam kupiti odgovarajuće Cat.5E kabele i ponoviti mjerenje te ažurirati forum o izmjerenim brzinama.

Potom namjeravam kupiti bežični mrežni adapter u USB izvedbi koji podržava 802.11ac wifi standard, poželjno da je stabilan i pouzdan na operativnim sustavima sa Linux kernelom. Svaki savjet po tom pitanju je i više nego dobrodošao. Pucajte!

Zadnje izmijenjeno od: Splitska Posla. 30.11.2022. u 22:40.
Splitska Posla je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2022., 18:12   #22
Splitska Posla
Registered User
Moj komp
 
Splitska Posla's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2019
Lokacija: Split
Postovi: 92
Update: nisam još kupio Cat5.E kablove ali sam mjenjao parametre konekcije. Jedan od njih se zove "Link negotiation", a defaultna opcija je "Ignore". Na oba računala sam se poigrao tim opcijama i testiranjem opet dobio brzine prijenosa podataka sporije od očekivanih. Naravno, uspio sam zaboraviti lozinku od routera pa sam i resetirao router i otišao spavati.

Maloprije sam ponovio test s drugačijom kombinacijom kablova. Izbacio sam onaj Cat.5E i koristio samo Cat5 iliti "starovičke" kablove ali dobio sam veće, očekivane brzine, konkretno 103.28MB/s odnosno oko 866 Mbps.Što sam bogu skrivio?


Na slici: test brzine prenosa datoteke veličine 1000000000 bitova (jedan gigabajt) između dva računala i kablovima kategorije Cat5:






Problem nije bio u kablovima. Resetirao sam postavke mreže i opet dobio očekivani gigabitni prijenos podataka. Inače nisam mrežar ali drago mi je da router radi kako treba.
Splitska Posla je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2022., 19:45   #23
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,158
Citiraj:
Autor Splitska Posla Pregled postova
Update: nisam još kupio Cat5.E kablove ali sam mjenjao parametre konekcije. Jedan od njih se zove "Link negotiation", a defaultna opcija je "Ignore". Na oba računala sam se poigrao tim opcijama i testiranjem opet dobio brzine prijenosa podataka sporije od očekivanih. Naravno, uspio sam zaboraviti lozinku od routera pa sam i resetirao router i otišao spavati.

Maloprije sam ponovio test s drugačijom kombinacijom kablova. Izbacio sam onaj Cat.5E i koristio samo Cat5 iliti "starovičke" kablove ali dobio sam veće, očekivane brzine, konkretno 103.28MB/s odnosno oko 866 Mbps.Što sam bogu skrivio?


Na slici: test brzine prenosa datoteke veličine 1000000000 bitova (jedan gigabajt) između dva računala i kablovima kategorije Cat5:






Problem nije bio u kablovima. Resetirao sam postavke mreže i opet dobio očekivani gigabitni prijenos podataka. Inače nisam mrežar ali drago mi je da router radi kako treba.
Ili si loše terminirao RJ45 ili sam kabel kojeg si postavio je negdje oštećen pa ti daje max 100MBit.

Ako si početnil obavezno izbjegavat bezalatne konektore.

Za 1GBit LAN vezu trebaš sva 4 para uredno terminirat inače imaš samo 100 MBit LAN vezu.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na