Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 03.10.2022., 13:43   #5461
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,558
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
Stane, zablokira se. Watchdog ne pomogne. Samo fizički reboot ga ozivi.
Gore je toliko toga pobacano da nema boga da idem to slagati ispočetka.
Već sam bio lud kad sam prelazio sa openwrt-a v18 na v19.
Sad u 21+ su prešli na dsa, neznam to posložiti da bude ekvivalentno.

A umre cca triput godišnje. Mislim da ga jebe pppoe na optici jer mi na a1 to nije radio.
Zvao sam si kontakt u ht, koja mi je već radila neke trapule oko optike, I kaže ne može za kućne korisnike 2 ppp accounta. Postoje 2 još iz vremena adsl-a ali su blokirani za pristup netu. Čak i stari ppp od optike je blokiran, spoji se ali nema pristup netu.
Tako da složio sam da netwatch digne ppp sa glavnim accountom čim glavni router bude nedostupan. Radit će to ok, samo moram malo tajminge posložiti da downtime bude čim manji.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2022., 20:15   #5462
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,558
pitanjce vezano za gpon ht optiku - obzirom da dosad imam iskustva samo sa "internom" gpon optikom svoje firme.

na ht-ovoj optici na kućnoj instalaciji stoji broj optičke niti u DČ-u. Kod mene na kući su 4 optičke niti, i svaka nit ima zapisan svoj broj niti u centrali.



može li bit da sve niti idu direkt do centrale na patch panel, i da se tamo spajaju na spliter koji se nalazi tamo, a ne na terenu?
svaka adresa ima svoju oznaku splice boxa, pa mi ima smisla da to sve završava na nekom mega velikom patch panelu.



probat ću sa OTDR-om ovu tezu provjeriti, imam jednu živu nit koju ne koristim i jednu praznu nit koja je vjerojatno splajsana, ali ako netko od vas ima neki insider info...?
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2022., 21:50   #5463
Doom
Émile Flournoy
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,458
U zgradama niti iz stanova prvo idu do razvodne kutije u stubištu, za kuće podijeljene na stanove puste više niti u splice box i to završava ili na uličnom opt razdjelniku koji izgleda kao fttc kabinet ili na opt razdjelniku u centrali.

Ali često se dogodi na uključenjima kuća da je samo jedna nit u splice boxu aktivna a ostale mrtve i laser ne prolazi do razdjelnika po ostalim nitima, pa ekipa iz Ericssona ponovo otvara spojne kutije i zavare nit
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2022., 22:26   #5464
delavi
Registered User
Moj komp
 
delavi's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 695
Dečki, koji modem se dobije ak se uzme optika 1/500 (ništa TV)? Njihova je infrastruktura do stana.
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2022., 22:31   #5465
mstaglicic
Premium
Moj komp
 
mstaglicic's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Zadar
Postovi: 173
Citiraj:
Autor delavi Pregled postova
Dečki, koji modem se dobije ak se uzme optika 1/500 (ništa TV)? Njihova je infrastruktura do stana.
Za 1/500 ide ONT i Smart3 koji se plaća 45kn/mj. skupa s brzinom 1/500.
__________________
mstaglicic je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2022., 22:43   #5466
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 406
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
pitanjce vezano za gpon ht optiku - obzirom da dosad imam iskustva samo sa "internom" gpon optikom svoje firme.

na ht-ovoj optici na kućnoj instalaciji stoji broj optičke niti u DČ-u. Kod mene na kući su 4 optičke niti, i svaka nit ima zapisan svoj broj niti u centrali.



može li bit da sve niti idu direkt do centrale na patch panel, i da se tamo spajaju na spliter koji se nalazi tamo, a ne na terenu?
svaka adresa ima svoju oznaku splice boxa, pa mi ima smisla da to sve završava na nekom mega velikom patch panelu.



probat ću sa OTDR-om ovu tezu provjeriti, imam jednu živu nit koju ne koristim i jednu praznu nit koja je vjerojatno splajsana, ali ako netko od vas ima neki insider info...?
U zgradama niti idu od stanova obično na patch panel zgrade, a od tamo idu do kvartovske centrale (koja je u nekoj od obližnjih zgrada ili na cesti). Tako da bi se unutar zgrade mogao složiti privatni ilegalni link. Kod kuća su spojevi na stupovima splajsani pa se ne može neka nit ukrasti i prespojiti s konektorima na putu do splittera.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2022., 19:24   #5467
VandaL.pr!
Premium
Moj komp
 
VandaL.pr!'s Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: zaDAR
Postovi: 630
Što nema više provjere dostupnosti optike putem adrese na njihovom webu?
__________________
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je online   Reply With Quote
Staro 08.11.2022., 23:28   #5468
the chosen one
Premium
 
the chosen one's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 456
Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
Što nema više provjere dostupnosti optike putem adrese na njihovom webu?

Cini se da ne, prosli vikend sam prosao njihov kompletni web i nisam uspio pronaci.
Samo da im saljem osobne podatke online pa ce se javiti… yea right


Sent from my iPhone using Tapatalk
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2022., 14:15   #5469
Spikeman
Premium
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Tu
Postovi: 917
došla mi notifikacija maloprije od HT-a imaju promo 2 mjeseca 500mbit/s za đabe pa si aktivirajte
Spikeman je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2022., 21:10   #5470
Prleos7
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Osijek
Postovi: 11
HT optički internet i fiksni telefon

Pozdrav!

Imam optički internet HTa, router Firewalla Purple spojen na switch TL-SG1210MPE. Sve radi savršeno, ali spojio bih sad fiksni telefon. Postoji li opcija kako to napraviti i da li mi netko može dati uputstva.... Možda i neki IP telefon, samo da mi radi fiksni broj preko te opreme...

Hvala
Prleos7 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 09:43   #5471
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 32,347
Zar se ne bi fiksni telefon trebao priključiti na router?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 10:56   #5472
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Na tom TL-SG1210MPE vjerojatno nemaš "viška" portova (a i PoE je) ?
Nabavi mali TL-SG105E smart switch, on će ići "između" ONT i Firewalla Purple routera,
prethodno treba na njemu podesiti Vlan - ove da npr. Lan1 - Lan2 propušta Vlan=100 za Internet + Lan1 - Lan3 Vlan-101,
na Lan3 spoji router koji si dobio od HT - a i na njemu telefon.


Za žuntu:

Postavke HR ISPova > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=307226
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 11:51   #5473
ubik
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: here
Postovi: 20
Pozdrav, imam pitanje u nadi da je neko imao slican problem ili neki savjet

Jucer sam se prebacio sa iskona na tcom optiku, imam server na leasewebu, ovako izgleda speedtest (hrvatska, amsterdam t-mobile, amsterdam leaseweb)











Kao prvo, ove upload brzine su manje nego njihove reklamirane minimalne, jel to uobicajeno ili?
Drugo, ovaj download sa leasweba je problem, probao sam i ftp/http test kod njih , ista stvar
ubik je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 15:17   #5474
Prleos7
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Osijek
Postovi: 11
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Na tom TL-SG1210MPE vjerojatno nemaš "viška" portova (a i PoE je) ?
Nabavi mali TL-SG105E smart switch, on će ići "između" ONT i Firewalla Purple routera,
prethodno treba na njemu podesiti Vlan - ove da npr. Lan1 - Lan2 propušta Vlan=100 za Internet + Lan1 - Lan3 Vlan-101,
na Lan3 spoji router koji si dobio od HT - a i na njemu telefon.


Za žuntu:

Postavke HR ISPova > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=307226
Tako znam spojiti, ali router od HT nije opcija. Ne želim njega u kombinaciji a niti ne stane u "ormar" u zidu gdje mi sve to stoji.... Mogu i u Firewalla routeru namjestiti da idu do 3 VLANa, ali zanima me da li postoje još neke postavke osim VLANa (Mislim da je za VoIP kod HTa Vlan 101). Navodno treba drugi username i password različit od onoga za internet itd... Uglavnom bilo kakva opcija za fiksni broj na postojećoj opremi. Port na switchu za telefon nije problem....
Prleos7 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 16:02   #5475
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Za upogoniti VoIp na alternativnoj opremi ima cijela gomila parametara koje treba ispravno postaviti da bi stvar proradila (IP adrese servera, kodeci, ....).
Ako nećeš router od ISP - a onda trebaš "nešto drugo" šta će odrađivati funkcije SIP VoIp gateway, npr. Cisco SPA112 ili slični ili ako nađeš povoljno neki IP telefon.
Naravno, kvaka22 je hoćeš li uspjeti podesiti da radi kako treba na alternativnoj opremi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 19:05   #5476
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 406
Kad imaš sve pristupne podatke za VoIP, ne bi smio biti problem podesiti ga na svojoj opremi. Nije da naši operateri izmišljaju toplu vodu, da koriste neke divlje kodeke i slično - treba misliti na to da i oni sami trebaju na kraju dana SIP upogoniti na jeftinom kineskom smeću koje dijele ljudima. Jedino možda paze na MAC adresu pa na SPA112 treba postaviti onu od njihovog rutera da bi radio DHCP.


Doduše, najjeftiniji način je sa svoje opreme propustiti VLAN za VoIP do njihovog rutera i telefon uštekati tamo.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 19:41   #5477
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,158
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za upogoniti VoIp na alternativnoj opremi ima cijela gomila parametara koje treba ispravno postaviti da bi stvar proradila (IP adrese servera, kodeci, ....).
Ako nećeš router od ISP - a onda trebaš "nešto drugo" šta će odrađivati funkcije SIP VoIp gateway, npr. Cisco SPA112 ili slični ili ako nađeš povoljno neki IP telefon.
Naravno, kvaka22 je hoćeš li uspjeti podesiti da radi kako treba na alternativnoj opremi.
Pobogu neplaši ljude, jedno 1000 puta sam ti dokazivao pa i pokazivao to sa kodecima su obične budalaštine i klasične teorije zavjera.
Prati se samo RFC ili In-Band (cjela razlika je u codec prioriryu iako kod naših ISPova je nebitno što god da stavio to radi 100% testirao već na 3-4 ISPa i radi)standard koji svi na svijetu koriste.
Čak niti DSCP Mark nije toliko bitan ako ga neznaš defaultaš na EF.
To što Fritz i AVM glume Apple je njihovo ludilo.




Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Kad imaš sve pristupne podatke za VoIP, ne bi smio biti problem podesiti ga na svojoj opremi. Nije da naši operateri izmišljaju toplu vodu, da koriste neke divlje kodeke i slično - treba misliti na to da i oni sami trebaju na kraju dana SIP upogoniti na jeftinom kineskom smeću koje dijele ljudima. Jedino možda paze na MAC adresu pa na SPA112 treba postaviti onu od njihovog rutera da bi radio DHCP.


Doduše, najjeftiniji način je sa svoje opreme propustiti VLAN za VoIP do njihovog rutera i telefon uštekati tamo.

Nekontrolira niti jedan naš ISP MAC ID od VoIPa samo jedina razlika je A1 koji kemija na VoIP VLANu sa drugačijim DHCP queryom.


Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 19:59   #5478
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
@Blagus
Prvi prijedlog je i bio da kolega iskoristi router od ISP - a koji je spojen preko smart switch - a sa propuštenim Vlan=101,
međutim kolega kaže da bi radije neku drugu alternativu (nema mjesta u ormaru, ...).

@Karlo666
Pa nije nikakvo plašenje, samo treba odabrati / postaviti potrebne parametre.
Također znaš da se i ja slažem sa korištenjem svoje custom opreme kad god se može / želi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 20:41   #5479
Prleos7
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Osijek
Postovi: 11
Znači nema jednostavno uputstvo za moju opremu? Kako uopće da dođem do tih podataka od providera?
Prleos7 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2022., 21:02   #5480
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,158
Citiraj:
Autor Prleos7 Pregled postova
Znači nema jednostavno uputstvo za moju opremu? Kako uopće da dođem do tih podataka od providera?
Ako si na HTu i imaš kombinaciju ONT+Router nije komplicirano doći do podataka za VoIP.
HT daje PPPoE podatke na poziv u SZK.

Dok drugi ISPovi znaju komplicirati oko najbanalnijih stvari(bridge,port forward,DMZ,itd....)

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 22.11.2022. u 22:10.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2022., 11:45   #5481
ubik
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: here
Postovi: 20
Pozdrav, ajd da probam jos jednom, mozda sam dao malo informacija

Znaci imam problem sa t-com optikom, htio bi to probati rijesiti prije nego mi istekne 14 dana
Testirao sam sa mtr prema serverima u eu, packet loss je do 20% na par tocaka, na mom ruteru (njihovom, speedport smart 3) je cesto packet loss 50% :/
mtr sa mog servera (amsterdam) prema meni je jos gori, ping uopce ne prolazi (packet loss 90%-100%)
Do prije 2 dana na iskonovoj optici je bilo sve ok, prijavio vec 2 puta kvar t-comu, ali nemam bas puno nade
Jedino sto mi pada na pamet je jako los routing od strane t-coma ili njihov ruter

Pitanje, jel se moze taj njihov speedport ruter izbaciti iz jednadzbe? znam da mogu zatraziti bridge mode, ali jel mogu svoj asus spojiti direktno na ont?
ubik je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2022., 12:28   #5482
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Ako je taj tvoj Asus router sa WAN portom (ne xDSL) na ulazu, možeš upotrebiti.
Za test možeš dignuti PPPoE Dial-Up na jednom kompu samo trebaš user / pass od Internet konekcije + mogućnost da postaviš Vlan=100 na mrežnoj (neke mrežne / drajveri imaju tu opciju a neki ne).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2022., 13:22   #5483
ubik
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: here
Postovi: 20
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako je taj tvoj Asus router sa WAN portom (ne xDSL) na ulazu, možeš upotrebiti.
Za test možeš dignuti PPPoE Dial-Up na jednom kompu samo trebaš user / pass od Internet konekcije + mogućnost da postaviš Vlan=100 na mrežnoj (neke mrežne / drajveri imaju tu opciju a neki ne).
ok super, znaci trebam ih nazvati da mi izgeneriraju pass, podesiti vlan na mom ruteru, spremiti njihov u kutiju, i to je to?
btw telefon mi ne treba
ubik je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2022., 14:52   #5484
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
Ako imaš samo Internet ili telefon nećeš koristiti onda je odgovor DA.
Pri potvrđivanju user / pass pazi da dobiješ puni / ispravni oblik.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2022., 17:02   #5485
ubik
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: here
Postovi: 20
tnx, da, znam da je bilo pitanje jel: username@htnet-dsl ili samo username


btw, ako nekome dodju spojiti optiku i ne uspjevaju uspostaviti vezu, nek probaju promijeniti ont, tako je bar kod mene bilo, 2 sata su se mucili, na kraju su zamijenili ont i sve je proradilo
ubik je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 11:35   #5486
Prleos7
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Osijek
Postovi: 11
HT VoIP

Nabavio sam username i password za VoIP. Zanima me da li je ovo sličan uređaj kao i Spa112, te da li ću na njemu moći podesiti sve da mi radi VoIP bez Speedporta?
Prleos7 je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 12:18   #5487
Spikeman
Premium
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Tu
Postovi: 917
imam 500/250

mjerenje maloprije

0,83 i 15 mbits

živio HT, živio!!!
Spikeman je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 13:43   #5488
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,506
@Prleos7
Da, to je isto SIP Gateway, User manual > https://www.planet.com.tw/storage/pr...s(v6)_v6.0.pdf
možeš nešto ušparati pa uzeti / naći VIP-156 (bez PE na kraju) jer je nešto jeftiniji,
PE model ima mogućnost napajanje preko PoE šta tebi vjerojatno ne treba.

Hoće li "stvar" proraditi zna samo baba Vanga

Za obje varijante piše, nema na skladištu, a za slične nofčiće iz istog izvora dobiješ cijeli VoIp telefon > https://www.senetic.hr/product/SIP-T31P
nekakvo naše predstavništvo > https://www.yealink.hr/hr/ponuda/ip-...je-t3/sip-t31p
https://www.yealink.com/en/product-t.../ip-phone-t31p

origigi support > https://support.yealink.com/en/porta...d0d4663de52544

manual > https://support.yealink.com/en/porta...9146d4eb3cb5cf


Usput našao i ovo > https://evol.hr/proizvod/yeastar-ta100-ata-1-fxs/
manual > https://help.yeastar.com/download/do...-manual-en.pdf
sa istim upitnikom, hoće li proraditi / jesi ispravno pogodio sve parametre.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 04:29   #5489
softwaremaniac
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Doma
Postovi: 93
@ubik


Imam i ja HT optiku i leaseweb, ali i Cisco ruter. Napravi tracert s HT-a prema Leasewebu i obratno za početak.


Testiraj brzinu na nekom lokalnom serveru. Restartaj ruter ako već nisi. Ako i dalje upload ne štima, zovi njih. Naravno, svi testovi s kablom, nikakav wifi.
softwaremaniac je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 10:05   #5490
Prleos7
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Osijek
Postovi: 11
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Prleos7
Da, to je isto SIP Gateway, User manual > https://www.planet.com.tw/storage/pr...s(v6)_v6.0.pdf
možeš nešto ušparati pa uzeti / naći VIP-156 (bez PE na kraju) jer je nešto jeftiniji,
PE model ima mogućnost napajanje preko PoE šta tebi vjerojatno ne treba.

Hoće li "stvar" proraditi zna samo baba Vanga

Za obje varijante piše, nema na skladištu, a za slične nofčiće iz istog izvora dobiješ cijeli VoIp telefon > https://www.senetic.hr/product/SIP-T31P
nekakvo naše predstavništvo > https://www.yealink.hr/hr/ponuda/ip-...je-t3/sip-t31p
https://www.yealink.com/en/product-t.../ip-phone-t31p

origigi support > https://support.yealink.com/en/porta...d0d4663de52544

manual > https://support.yealink.com/en/porta...9146d4eb3cb5cf


Usput našao i ovo > https://evol.hr/proizvod/yeastar-ta100-ata-1-fxs/
manual > https://help.yeastar.com/download/do...-manual-en.pdf
sa istim upitnikom, hoće li proraditi / jesi ispravno pogodio sve parametre.
Super hvala na odgovoru. Htio sam baš PoE varijantu jer imam takav switch...
Pregledati ću ovo što si mi napisao pa ću nešto kupiti i isprobati...

Hvala
Prleos7 je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na