Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.11.2009., 06:31   #1
Inelim
Premium
Moj komp
 
Inelim's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 78
Accelero Xtreme GTX 280 Review

1. Uvod

Iako na internetu možete naći popriličan broj recenzija vezanih za dotični vga hladnjak, mislim da ne bi bilo loše pobliže ga upoznati i na PCE forumu, jer ipak 450 kuna (koliko trenutno košta u dućanu) nije malo novaca za vga hladnjak, pogotovo kad se uzme u obzir da su njegovi prethodnici bili i još uvijek jesu duplo jeftiniji. Dakle, prvenstveno mi je cilj prikazati odnos ''uloženo-dobiveno'', te napisati par riječi o montiranju Accelero Xtreme-a baš na GTX 275 grafičku karticu, jer ovu kombinaciju nisam uspio naći na netu.

Specifikacije hladnjaka: http://www.arctic-cooling.com/catalo...=237&page=spec

Hladnjak Accelero Xtreme GTX 280 dolazi u prozirnom plastičnom pakiranju, s tri međusobno povezana 92 mm ventilatora (koji se po potrebi mogu skinuti, a pričvršćeni su na aluminijska rebra hladnjaka sa 6 kopča), te s dodatnim pasivnim hladnjacima za memorijske čipove, Nvivo čip i vrm-ove, s back plate-om, pripadajućim vijcima i thermal pad-ovim za montažu, čak i unaprijed stavljenom MX2 termalnom pastom na bazu hladnjaka.

Hladnjak je kvalitetno izrađen, s 5 heat pipe-ova koji izlaze iz bakrene baze i granaju se kroz aluminijska rebra hladnjaka kako bi se osigurala što bolja disipacija topline s GPU-a.

Slike hladnjaka i pakiranja:



Uputstva koja dolaze u pakiranju namijenjena su isključivo instalaciji hladnjaka na GTX 280 grafičku karticu, a za ostale VGA (osim za GTX 275) uputstva možete naći ovdje (http://www.arctic-cooling.com/catalo...ath=2_&mID=237).

Međutim, kako PCB od GTX 275 najviše sliči onom od GTX 260 ''new layout'' (http://www.arctic-cooling.com/downlo...stallation.pdf), navedena uputstva mogu poslužiti i za instalaciju Accelero Xtreme-a na GTX 275.

2. Skidanje referentnog hladnjaka i montiranje Accelero Xtreme-a

a) Skidanje 12 vijaka s referentnog hladnjaka, te njega samoga s VGA, prošlo je bez većih problema, kao i skidanje VRM hladnjaka s grafičke kartice; samo ne treba nagliti da se nešto ne bi polomilo.



b)
Zatim je uslijedilo čišćenje GPU-a papirnatom maramicom te memorijskih čipova i vrm-ova gumicom za brisanje (radi boljeg prianjanja pasivnih hladnjaka na njih prilikom instalacije). Ovdje nastupaju prvi problemi ako nemate GTX 280, jer gotovo ni jedan pasivni hladnjak ne paše u potpunosti na GTX 275, bilo zbog generalne nekompatibilnosti (VRM hladnjak), bilo zbog visinskih ograničenja (Nvivo hladnjak) ili zbog same duljine/kratkoće istih (memorijski hladnjaci).



Stoga ste primorani kupiti dodatni set pasivnih hladnjaka (npr. ove: http://www.scythe-usa.com/product/ac...00_detail.html) i improvizirati, ako želite da VGA bude dobro hlađena. Moja VGA je imala tvornički instaliran VRM hladnjak (vidi se na slikama pod ''a)'' ), ali ja sam ipak odlučio staviti i ovdje nove pasivne hladnjake, radi boljeg hlađenja, jer mi tzv. ''žvaka'' na referentnom pasivnom VRM hladnjaku ne ulijeva sigurnost.

c)
Montiranje Accelero Xtreme-a

Prilikom montaže Accelera također sam naišao na problem jer su aluminijska rebra hladnjaka nalijegala na kućište S-video izlaza pa sam ih morao donekle saviti kako bi baza hladnjaka mogla u potpunosti leći na GPU. Ovo ne mora biti pravilo za sve VGA, možda je samo slučaj s mojom, ali vrijedi napomenuti.



Nadalje, problem (možda opet samo u mom slučaju) je bio i pričvršćivanje aluminijskog back plate-a na VGA jer su thermal pad-ovi isporučeni u paketu pretanki i stoga neprikladni za pričvršćivanje back plate-a na gornji ''reljefni'' dio PCB-a grafičke kartice, pa sam morao improvizirati, i to presavijajući thermal pad-ove kako bih ih povisio i omogućio učvršćivanje back plate-a na VGA. Inače, svrha back plate-a je da podupire VGA, jer je hladnjak toliko težak (680 g), da doslovno savija PCB grafičke kartice, a primijetio sam za vrijeme testiranja da služi donekle i za disipaciju topline s PCB-a grafičke kartice.

Važno: back plate ni u kojem slučaju ne smije doći u dodir s PCB-om tj. onim metalnim pipcima od čipova i kondenzatora, jer dolazi do kratkog spoja i VGA se zblesira, kao i slika na monitoru; dakle, obavezno nabaviti što deblje thermal padove kako bi se ovo izbjeglo.



Btw, baza hladnjaka je dosta grubo obrađena i djeluje izbrazdano, zbog čega sam razmišljao i o poliranju baze, ali nakon testova sam odustao, jer jednostavno nema potrebe za tim, u što ćete se uostalom uvjeriti i sami.



Napomenuo bih još samo da je poželjno spojiti kabel od ventilatora u utor na VGA prije pričvršćivanja samog hladnjaka, jer je naknadno spajanje otežano zbog blizine (1 cm) PCB-a i aluminijskih rebara hladnjaka.



Na kraju sam nanio Arctic Silver 5 termalnu pastu na GPU te pričvrstio hladnjak na VGA.



Slike namontiranog Accelero Xtreme-a
:



3. Testiranje


Isprva sam mislio napraviti usporedni test s tvornički nanesenom MX2 termalnom pastom i Arctic Silver 5 termalnom pastom, no prilikom montaže hladnjaka slučajno sam sastrugao dio MX2 t.p. na jednom dijelu baze hladnjaka, pa sam odustao od tog testa, jer rezultati možda ne bi bili vjerodostojni. Na kraju sam izvrtio testove samo s Arctic Silver 5 t.p., koja se pokazala jako dobrom (što je bilo i za očekivati). Međutim, zato sam napravio usporedni test referentnog hladnjaka na XFX GTX 275 XXX i Accelero Xtreme-a.

Testna konfiguracija ukratko:

CPU: E8600 @ 4.0 GHz
MBO: DFI LP UT P45-T2RS
RAM: 6 GB DDR2
HDD: WD VelociRaptor 150 GB
VGA: XFX GTX 275 XXX s referentnim hladnjakom, pa s Accelero Xtreme
Napajanje: Corsair HX 520W
Monitor: Lenovo L220x
OS: Windows 7 Ultimate x64

Programi korišteni za testiranje: Furmark 1.7.0, GPU-Z i Evga Precision.

Uvjeti testiranja: sobna temperatura od cca 25 °c i otvoreno kućište; testovi na tvorničkim taktovima VGA (670/1180/1485 MHz) i OC taktovima (750/1300/1600 MHz), te uz auto postavke brzine vrtnje ventilatora, osim u pojedinim slučajevima kada sam ručno podesio ventilator na maksimalni broj okretaja na početku testa.

Prvi test: Usporedba temperatura u idle-u

Referentni hladnjak:



Accelero Xtreme GTX 280
:




Drugi test:
Furmark 1.7.0 Benchmarking

Referentni hladnjak/tvornički taktovi VGA/ventilator na auto postavkama:



Test prekratko traje, zbog čega ventilator radi na 50-60 % okretaja, ali može se primijetiti kako se temperature jako brzo - u roku minute - približavaju granici od cca 90°c.

Accelero Xtreme GTX 280/tvornički taktovi VGA/ventilatori na auto postavkama:



Kao što se iz slika vidi, temperatura u load-u je niža za 30ak °c u odnosu na ref. hladnjak u istim uvjetima, što je fenomenalno (naravno, razlika je što su ventilatori na Acceleru brojniji - ali i zbog boljeg protoka zraka na Acceler-ovim ventilatorima - 81 CFM, ako je za vjerovati specifikacijama).

Referentni hladnjak/OC taktovi VGA/ventilator na auto postavkama:



Kao i u testu na tvorničkim taktovima, zbog kratkog vremena testiranja (1 min), ventilator radi na 50-60 % okretaja te se opet može primijetiti nagli porast temperature i približavanje granici od cca 90°c. Međutim, kada sam pustio test da se dulje vrti, počeli su se javljati artefakti, očigledno zbog previsokih OC taktova i jednako takvih temperatura, pa je VGA zablokirala.

Accelero Xtreme GTX 280/OC taktovi VGA/ventilatori na auto postavkama:



Test prolazi bez problema, ventilatori na 50%, max. temp. 56 °c.

Treći test: Furmark 1.7.0 Stability Test

Referentni hladnjak/tvornički taktovi VGA/ventilator na auto postavkama:



Test sam pustio 5 minuta da se vrti, što je dovoljno da se dobije uvid u temperature, koje su poprilično ujednačene (vidi se iz temperaturnog grafa u Furmarku) kad ventilator dosegne gotovo maksimalan broj okretaja, a i za pretpostaviti je da VGA na tvorničkim postavkama prolazi test stabilnosti (ako je ispravna); s druge strane, lijepo se vidi da referentni hladnjak ne dopušta zagrijavanje GPU-a više od cca 90°c (bar u ovom testu), ali uz skoro maksimalan broj okretaja ventilatora, koji je tada jako glasan (nažalost, nemam prikladne uređaje, pa ne mogu točno izmjeriti u decibelima).

Accelero Xtreme GTX 280/tvornički taktovi VGA/ventilatori na auto postavkama i na 100%:



I ovdje je temperatura u load-u niža za za 30ak °c u odnosu na ref. hladnjak u istim uvjetima te bih samo dodao kako ventilatori nisu ni u jednom trenutku ubrzali, tj. radili su svih 5 minuta na 50% okretaja (iako na auto postavkama), iz čega se može zaključuti da hladnjak obavlja posao izuzetno dobro, pa ni ventilatori nemaju potrebe ubrzavati i povećavati protok zraka, jer temperature u load-u ne prelaze 59 °c.

Kada sam ventilatore fiksirao na 100%, temperature su bile još niže (max. 55 °c), a ventilatori su i tada poprilično tihi.

Referentni hladnjak/OC taktovi VGA/ventilator na auto postavkama i na 100%:



Krivac za neprolazak testa s ventilatorom na auto postvakama je, osim neprimjerenih taktova, i sam ventilator referentnog hladnjaka, jer prekasno počinje ubrzavati i ne uspijeva dosegnuti 90-100% okretaja unutar 1. minute, zbog čega temperature postaju previsoke i VGA se zablokira.

Što se tiče testa s ventilatorom fiksiranim manualno na 100%, VGA je u prvom pokušaju izdržala 4 minute (od predviđenih 5) i onda zablokirala, tako da sam drugi put pustio test da se vrti svega 2 minute, kako bih sigurno uspio napraviti Print Screen; na slici se mogu vidjeti artefakti, tako da je očigledno da su i u ovom slučaju OC postavke pretjerane, a i da temperature postaju previsoke te da referentni hladnjak nije dorastao poslu, zbog čega VGA zablokira.

Accelero Xtreme GTX 280/OC taktovi VGA/ventilatori na auto postavkama:



Test prolazi bez problema, ventilatori cijelo vrijeme na 50 % , max. temp. 60 °c; artefakte nisam primijetio.

4. Zaključak

Iz svega navedenog proizlazi apsolutna nadmoć Accelero Xtreme-a nad referentnim hladnjakom od XFX GTX 275 XXX. Testovi jasno pokazuju da je Accelero bolji u idle-u za cca 20 °c, a u load-u za čak 30 °c, što je zbilja puno. Nadalje, ventilatori na A.X.-u za vrijeme testova konstantno su se vrtili na 50% okretaja (cca 1500 RPM; osim u jednom testu gdje sam ih manualno stavio na 2000 RPM/100%) i postizali su ne samo bolje rezultate po pitanju hlađenja i temprature, već i po pitanju buke (na 1500 RPM su nečujni, a na max. 2000 RPM čuju se jako slabo), za razliku od referentnog hladnjaka i ventilatora (koji se čuje i na 50% okretaja, dok je na max. od cca 3150 RPM nesnosno bučan).

a) Ukratko pozitivno:

1. Odlično hlađenje i mogućnost bezbrižnog OC-a uz niske temperature
2. Kvalitetni (Fluid Dynamic Bearing) i tihi ventilatori (čak i na maksimalnom broju okretaja)
3. Isporuka pasivnih MEM. i VRM hladnjaka (za GTX 280)
4. 6-godišnje jamstvo kod proizvođača (iako samo 2-godišnje kod distributera).

b) Ukratko negativno:

1. Cijena od 450 kn (iako moram priznati da meni uopće nije žao uloženog novca, baš suprotno)
2. Nekompatibilnost pasivnog VRM hladnjaka i tek djelomična kompatibilnost MEM. i Nvivo hladnjaka s drugim grafičkim karticama na koje bi se trebao moći instalirati (i to pod uvjetom da imate sreće, što ja nisam imao), te zbog toga izlaganje dodatnim troškovima za nabavku zamjenskih pasivnih hladnjaka.
3. Zauzima tri PCI slota, pa ako netko ima dodatnih PCI kartica na matičnoj ploči, mogla bi nastati gužva, kao i u slučaju dvostrukog i trostrukog SLI-a, gdje problem nije samo manjak mjesta, nego i efikasno hlađenje, ali to sve ipak ovisi i o samom layout-u matične ploče te o prozračenosti kućišta.
4. U mom primjeru, loše procijenjena visina aluminijskih rebara hladnjaka u odnosu na S-video kućište na stražnjoj strani VGA, zbog čega je bilo nužno savijanje istih, kako bi baza hladnjaka u potpunosti nalegla na GPU.

5. Konačna ocjena

Ovo je teško reći, jer je princip vrednovanja vrlo subjektivan. Omjer ''uloženo-dobiveno'' varira ovisno o tome što konkretno vama, kao pojedincu, treba. Ja sam se primarno htio riješiti visokih temperatura pa mi se već s tog aspekta kupovina isplatila, a da ne govorim o tišini, dodatnim mogućnostima OC-a, te donekle i sigurnosti da mi se VGA neće preopterećivati u radu.

S druge strane, za nekoga koga ne smetaju ''malo'' više temperature ili glasniji referentni hladnjak, te za nekoga tko ne namjerava OC-ati, ova je investicija, po mom mišljenju, totalno neisplativa, pogotovo ako nema GTX 280, pa se mora izlagati i dodatnom trošku za pasivne hladnjake.

Dakle, na vama je da prosudite i donesete odluku isplati li vam se ovakva investicija ili ne.

A uostalom, uvijek možete pričekati eventualno sniženje cijena, kupiti polovan hladnjak po jeftinijoj cijeni, ili, na kraju krajeva, kupiti hladnjak drugog proizvođača.

Unaprijed se ispričavam zbog eventualnih grešaka u tekstu ili linkovima, na što me slobodno upozorite, kako bih ispravio iste, jer je ipak cilj ovog review-a da i drugi imaju koristi od njega.

Svaki komentar (pozitivan ili negativan) je dobrodošao.

Lp


Zadnje izmijenjeno od: Inelim. 27.09.2010. u 23:32.
Inelim je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 08:29   #2
maX
Banned
Moj komp
 
maX's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: tu negdi uku Varaždina
Postovi: 7,323
Ajd da te prvi pohvalim
Svaka čast, detaljno i kvalitetno odrađen review popraćen slikama.

Ovaj hladnjak je definitivno moja sljedeća kupnja... uskoro

maX je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.11.2009., 08:59   #3
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp
 
dh41400's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zabreg
Postovi: 3,280
Lijepo i detaljno, pohvale

Steta sto kartice u originalu ne dolaze s tim hladnjakom (pa makar i po nesto visoj cijeni), koji je cak osjetno mocniji i od Palit/Gainward/MSI hladnjaka za ovu kartulju :/
dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 09:20   #4
lit
Premium
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: hr
Postovi: 889
Mene samo zanima kad gledam slike kučišta šta svi imate tako čista kučišta ?
lit je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 09:41   #5
Blue_Fatal1ty
Premium
Moj komp
 
Blue_Fatal1ty's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Čazma
Postovi: 1,725
Odličan review. Jako detaljno!

Meni se recimo ne isplati kupnja jer mi je bzvz dat pola vrijednosti kartice za hladnjak.
Blue_Fatal1ty je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 09:46   #6
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp
 
Doink the Clown's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Matulji - Rijeka
Postovi: 6,215
Citiraj:
Autor Blue_Fatal1ty Pregled postova
Meni se recimo ne isplati kupnja jer mi je bzvz dat pola vrijednosti kartice za hladnjak.
I izgubiti garanciju, dobro ajde ako je grafa kupljena u Vemilu onda nije bed
Btw. odličan i temeljit review, svaka čast na trudu
__________________

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 09:52   #7
Blue_Fatal1ty
Premium
Moj komp
 
Blue_Fatal1ty's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Čazma
Postovi: 1,725
Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
I izgubiti garanciju, dobro ajde ako je grafa kupljena u Vemilu onda nije bed
da grafa je iz vemulja


al ako se pažljivo radi garancija se ne gubi. Provjereno
Blue_Fatal1ty je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 10:00   #8
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp
 
Doink the Clown's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Matulji - Rijeka
Postovi: 6,215
Citiraj:
Autor Blue_Fatal1ty Pregled postova
da grafa je iz vemulja


al ako se pažljivo radi garancija se ne gubi. Provjereno
Sad možeš i ti svoju Zotac-icu bezbrižno rastavljati Btw. ovaj XFX referentnjak me podsjeća na vesela vremena s mojoj GTX260, kako je ta maca prela...
__________________

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 10:35   #9
V.I.P
Istrian Lifestyle
Moj komp
 
V.I.P's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: Medulin
Postovi: 1,383
stvarno respekt na trudu i volji da podjelis cijeli postupak sa nama,a na kraju je bitno da si zadovoljan i da ti se isplatila kupovina hladnjaka
V.I.P je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 10:39   #10
Inelim
Premium
Moj komp
 
Inelim's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 78
Hvala svima na lijepim riječima .

@ maX: To ti vjerujem, jer si već duže zapeo za njega .

@ lit: Kućište je uredno jer sam inače picajzla u svemu, hehe.

@ dh41400: Postoje grafe s već namontiranim Accelerom Xtreme (npr.http://www.pcgameshardware.com/aid,6...&show=original) , ali ne znam je li to već pušteno u prodaju i gdje; jer na službenim Zotac-ovim stranicama nisam uspio naći tu grafu. Možda je neka provala, hehe.

@ Blue_Fatl1ty & Doink the Clown: Nisam imao problema s garancijom jer na mojoj grafi nema one sigurnosne naljepnice, tako da sam bezbrižno skinuo ref. hladnjak.

@ V.I.P. : Ma prezadovoljan sam, jer nisam iskreno očekivao da će biti toliko bolji od ref. hladnjaka.

@ Razer: Jedino mi je žao što nisam uspio testirati MX2 termalnu pastu, jer sam inače vrlo skeptičan prema tim tvornički nanesenim pastama (kako zbog svojstava same paste, tako i zbog načina nanošenja), pa su me jako zanimali rezultati u odnosu na AS 5.

Zadnje izmijenjeno od: Inelim. 29.01.2010. u 17:36.
Inelim je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.11.2009., 11:10   #11
Razer
.
 
Razer's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 11,631
Pohvale na trudu i detaljno napravljenom/dokumentiranom testiranju
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 12:29   #12
hammer_of_thor
its slightly turbocharged
Moj komp
 
hammer_of_thor's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 5,426
Odličan i detaljan review. Pohvale.
Temperature me ne iznenađuju, tako sam nešto i očekivao.

Makar IMO, prije bi išao na neko ThermalRight HR GTX riješenje, mislim da on nema problem sa kompatibilnosti sa nijednom GTX200 single GPU karticom
__________________
blaa
hammer_of_thor je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 12:37   #13
Halos
muimerP
Moj komp
 
Halos's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VG
Postovi: 3,272
perfektamente! (jbg, previse sapunica )

Izvrsno sređen revju hladnjaka. Upicanio si grafu sam tak. Nadam se da budeš to malo i kloknuo ili nešt

Sad vidim zašto je onaj tvoj BMX onako upicanjen, pa kod tebe je sve pic pac. Kuciste također
Halos je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 12:48   #14
Inelim
Premium
Moj komp
 
Inelim's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 78
@ hammer_of_thor: Tnx. Ma razmotrio sam ja prije kupnje i HR GTX, ali se pokazao lošijim u recenzijama, pa sam ipak odlučio dati 50 kn više za Accelera; a što se tiče kompatibilnosti, to je istina, HR GTX je puno bolji izbor.

@ Halos: Hvala, hvala. Pa grafa je u review-u već klokana, ali neki žešći OC će biti uskoro .

@ stuc: Potrudit ću se napraviti i to, čim uhvatim vremena.

Zadnje izmijenjeno od: Inelim. 29.01.2010. u 17:39.
Inelim je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 12:56   #15
stuc
Banned
 
stuc's Avatar
 
Datum registracije: May 2005
Lokacija: Online
Postovi: 2,402
Jel bi mogle slike u "forum kod sa linkom" ? Da se vide prije otvaranja - smanjeni prikaz ? Pa ono sve su ogromne i nebi svaku otvorio, sporija veza... ovako ciljam na sljepo
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2010., 17:48   #16
Inelim
Premium
Moj komp
 
Inelim's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 78
Napokon sam ulovio nešto vremena, pa sam na zamolbu kolega, malo doradio review, prvenstveno vezano za linkove na slike i preglednost samog teksta, te se nadam da će vam biti ugodnije i jednostavnije za čitati i gledati
Inelim je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na