Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja, modding i ostalo > Case Modding & Water Cooling
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.01.2007., 00:05   #31
ivan-dj
Premium
Moj komp
 
ivan-dj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: djakovo
Postovi: 76
Nadam se da se nećete ljutiti što postam ovdje nakon 6 mjeseci mirovanja, ali imam još 2-3 savjeta u vezi postupka sa termofolijom i glačanjem.

1. Nakon što mislite da ste dovoljno dugo peglali, pločicu sa folijom nabrzaka odnijeti pod mlaz hladne vode (to pročitah negdje na netu i probao sam, dobro ispalo)

2. Ako vam koji vod "pukne" ili nedostaje koji dio, možete, kao što piše gore, koristiti navedene flomastere ali PAZITI kako radite sa flomasterima, tj. pogledati pažljivo nakon što ste crtali. Radi se o tome da zbog glatkoće bakrene ploče (iako ste ju prethodno obradili abrazivnim sredstvom) flomaster teže ostavlja trag, a i kad ostavi to ne bude TO. Predlažem polako vući flomaster pažljivo gledajući da je područje koje ste htjeli ispraviti potpuno zacrnjeno. To podrazumijeva da ćete morati par puta dići flomaster sa pločice i malo šarati s njim po papiru dok "opet ne uhvati cug"

3. Prije transfera glačanjem slobodno možete pločicu istrljati brusnim papirom gradacije 300-400, ne previše da ne skinete bakar, tek toliko da bude lagano hrapava.

na ovom linku možete vidjeti izbrušenu pločicu (i kako sam ja radio svoj 2. gitarski efekt i kako je sve to ispalo). Sad sam malo više ispraksiran : CoolRamb ono je još bilo šlampavo

Pozdrav svima, Ivan
__________________
c2y|accident

ivan-dj je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2007., 17:50   #32
bego2
Premium
Moj komp
 
bego2's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Aldenhoven NRW
Postovi: 2,724
di nać tog feriklorida?
bego2 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.11.2007., 18:43   #33
Juggernaut
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Varaždin, Bronx
Postovi: 1,097
Chipoteka, dućan s kemikalijama, i slični....
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2007., 22:20   #34
bego2
Premium
Moj komp
 
bego2's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Aldenhoven NRW
Postovi: 2,724
To nebudem našao u kutini.
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2007., 22:30   #35
Juggernaut
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Varaždin, Bronx
Postovi: 1,097
A možeš doći do peroksida ( ljekarna ) i solne kiseline ?

Dodao te na MSN, čujemo se preko njega za daljnje upute
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2007., 18:39   #36
bego2
Premium
Moj komp
 
bego2's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Aldenhoven NRW
Postovi: 2,724
mogu, solne ima u konzumu, iako ne one prave. sa ferikloridom mi je lakše, stavim ga u vodu i to je to (normalno, određena količina u 1L) dok sa peroksidom i kiselinom (šta ne ide jos nesto?) moram pazit kakve kupujem, koliko ih stavljam...a pošto nemam fere morat ću sa drugim. radio sam pločice sa fotopostukom a jetkao ih u školi sad nedaju.

msn zaboravi, na karnetu sam i kad se prikopčam veli da skinem novu verziju a sa karnetom je nebudem sigurno skidao.
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2007., 20:03   #37
Juggernaut
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Varaždin, Bronx
Postovi: 1,097
Ok, onda ništa od MSN-a


Nego OT:

ne, samo peroksid i solna kiselina. Postupak je provjeren, i pločice ispadaju jako dobro ( ovisi o predlošk u, rasvjeti i kvaliteti same pločice )

Smješaš kiselinu i peroksid. Jačina kiseline ti ovisi o nagrzizanju same pločice, dok količina peroksida određuje brzinu kojom će se reakcija odvijati ( nagrizanje bakra ).

30%tni peroksid uzim si pola litre, daj neka ti naprave u ljekarni. A kiselinu kupi najobičniju za wc, gledaj da bude 20%tna barem ( 19% je ona koju pordaju u Konzumu, itd.. ).

Uostalom ako si radio već pločice, znaš kak ide sam postupak.

E da, na ventilaciju posebno pazi, jer dok staviš previše peroksida, imaš bijeli sexy aerosol po labosu / sobi i nebi baš bilo ugodno radit .

Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2007., 19:27   #38
bego2
Premium
Moj komp
 
bego2's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Aldenhoven NRW
Postovi: 2,724
Misliš da će mi ovi u ljekarni to htjet zmixat?
Sad budem radio transfer postupkom. Mogu stavit pola pola ili pak kiseline vise a pere manje?

Pise da treba koristiti termofoliju, ja sam koristio obični papir za printanje isprintan na laserskom printeru, malo je zayebanije taj papir odstranit da ostanu samo vodovi ali uspije se. Sad ću probat sa termofolijom, ako je nađem.
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2008., 19:28   #39
bego2
Premium
Moj komp
 
bego2's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Aldenhoven NRW
Postovi: 2,724
kmeeeeeeeeeeee. nema nigdi peroksida 20% samo 3%
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2008., 13:02   #40
..::MARIN::..
u cant touch this
Moj komp
 
..::MARIN::..'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2008
Lokacija: GROBNIK-RIJEKA
Postovi: 17
imam bakrenu pločicu i htio bih od toga načiniti pločicu na koju bih ugradio led lampice i spojio na equilaizer pa da mi svijetle u ritmu.kako da napravim kanale
jer mi je pločica cijela od bakra
..::MARIN::.. je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.04.2008., 14:52   #41
bego2
Premium
Moj komp
 
bego2's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Aldenhoven NRW
Postovi: 2,724
ako je pločica cjela od bakra nikako nemožeš napraviti...mora biti vitroplast sa bakrom na površini...
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 17:36   #42
..::MARIN::..
u cant touch this
Moj komp
 
..::MARIN::..'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2008
Lokacija: GROBNIK-RIJEKA
Postovi: 17
nemm takvu ali dal se može negdje kupit.
..::MARIN::.. je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 17:53   #43
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg)
Postovi: 6,956
Pa naravno da može u chipoteci i sl mjestima di se dila "repromaterijal" za elektroničare...
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 18:34   #44
Cro=RocK=U=
Premium
Moj komp
 
Cro=RocK=U='s Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: HRV. Zagorje
Postovi: 141
to ti se radi pomoču jetkanja tj prvo ide u razvijač za filmove pa u solnu kiselinu

http://free-zg.htnet.hr/bart/pi.htm
http://www.qsl.net/9a3zi/proj/foto/index.htm
http://roadracing.10.forumer.com/viewtopic.php?t=27

ili nabavi shemu i daj ju nekom liku koji ide u bilo koju tehničku školu smjer rač/informatika/strojar itd....
ja sam sad preko toga napravio za maturalni rad multi fan cont. u sklopu case moddinga-bwt koji bude za par dana došao tu na net osim ak sad ne popušim ban

jer hoču reći da da ovaj topic ne zavrijeđuje biti sticky
bez uvrede vlasniku jer je potrošio 2klika na copy/paste a ako nekog to zanima ima google i izlista ti se 20linkova na kojima je sve opisano-barem elektroničari stavljaju sve na net
Cro=RocK=U= je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2008., 19:06   #45
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg)
Postovi: 6,956
Da samo kad bi svi tako razmišljali teško da bi google nalazio išta...
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2008., 13:12   #46
malta
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: osijek
Postovi: 2
pozdrav
da li netko zna gdje bih mogao nabaviti dvoslojnu tiskanu pločicu ali velikih dimenzija (cca 30x30cm).
u chipoteci i sličnim trgovinama je max dimenzija 20x30 cm a to mi je premalo!
hvala
malta je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2009., 16:09   #47
iggy smd
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: kutina
Postovi: 1
dobar dan ja sam ovdje nov pa sam imam jedno pitanje kod transver postupka jel se koristi samo termo folija ili se moze koristit i grafo folija .neznam sta se nece grafofolija rastopit
iggy smd je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2009., 13:06   #48
r!dEr
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: ZG
Postovi: 79
Citiraj:
Autor iggy smd Pregled postova
dobar dan ja sam ovdje nov pa sam imam jedno pitanje kod transver postupka jel se koristi samo termo folija ili se moze koristit i grafo folija .neznam sta se nece grafofolija rastopit
kod transfer postupka koristis termofoliju - s nje ces otisnuto prenijet na plocicu, koristi se na obicnoj plocici
kod fotopostupka grafo foliju ili paus papir - s folije ne prenosis otisnuto na plocicu, vec ti otisak sluzi kao maska koja prijeci osvjetljavanje povrsine... osvjetljena povrsina se "skine" tijekom razvijanja

za prvu ruku si uzmi obicnu plocicu i flomaster, vjerojatno trebas nesto jednostavnije... a razvijaj u ferikloridu jer se nece nista desit ni ako ga dodirnes rukama, ali krpu odma smrda i ostaje fina smedja boja koja se ne moze skinuti
r!dEr je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 20:20   #49
svebee
/
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: /
Postovi: 2,053
evo napravio shemu u Eagleu (ručno, jer autoroute ne pali baš najbolje , a i vjerojatno je bolje da se spraksiram). mene zanima kolika bi trebala biti otprilike debljina vodova? ovo je rađeno za default - 0.016 - nekako mi se to čini pretanko . radio bih foto-postupkom. inače radi se o paralelnom portu, par ledica i 7-segmentnom.

svebee je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 20:46   #50
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,050
Zavisi s kojom tehnologijom / procedurom ćeš "grist" bakar. Ovako na slici izgleda dobro ali mislim da si na x mjesta preblizu.
Slika je ? puta povećano, prebaci u 1:1 i vidi koliko si "blizu". Osim na mjestima gdje se "mimoilaziš pa ti treba "prostor" nemoj ići na liniju tanju od 0.25 mm.
Primjera radi ovu liniju šta vućeš "kroz" ledice rađe prebaci niže "kroz" otpornike kao i ove tri.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 21:16   #51
svebee
/
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: /
Postovi: 2,053
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zavisi s kojom tehnologijom / procedurom ćeš "grist" bakar.
Citiraj:
Autor svebee Pregled postova
radio bih foto-postupkom.
evo malo razmaknuo vodove...



ili preporučaš da povećam cijelu pločicu i raširim komponente?

kako da postavim na 1:1? ovo izbacim van pomoću File - Export - Image - Monochrome i DPI na ~400. (u printu vidim 1:1 i velim meni je to tanko , zbog toga što sam prije radio s markerom pa mi je sve ostalo jako tanko )
svebee je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 21:34   #52
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,050
Uh, davno sam se igrao sa pcb - om. Ako se ne varam, konektor ima raster 2.54 mm a to znači da na 1:1 slici toliko mora biti razmak između sredine pad - ova (rupa).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 23:16   #53
The Pill Man
Premium
 
The Pill Man's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Šibenik
Postovi: 325
Hi!
Ako niste baš "ludi" za izradom pločica u kućnoj radinosti možete pločicu i naručiti, tj, vi je nacrtate i pošaljete nekom sliku da je napravi. Uostalom možda su ljudi nešto takvo već radili pa imaju i gotove "slike" vodova. Neki moji kolege znali su kontaktirati

http://free-zg.htnet.hr/bart/

ili sl. firme a ovi u linku rade i označavanje elemenata na štampi (tipa R1, R2..) što je kod većih pločica jako korisno kad se dođe u fazu lemljenja i/ili dorada (samo pratiš shemu i oznake).

Zadnja štampa koju sam radio u "kućnoj" izvedbi imala-li je preko 200 pinova (integrirano NF pojačalo 5x40W), a nakon cijelog truda oko ploče (tj, više modula-pločica) ubilo me je bušenje rupa, zapizdio sam da rupe budu primjerene promjeru nožica elemenata a naći dobra svrdla u koraku 0,1mm (od 0,5 do 2,5mm) je san snova.
__________________
Pill Man
The Pill Man je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2010., 22:33   #54
Domagoj125
Premium
Moj komp
 
Domagoj125's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Lokacija: Đakovo
Postovi: 37
__________________
Domagoj125 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2011., 17:26   #55
Tomekk_7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Sveta Nedelja
Postovi: 115
imam pitanje, možda glupo, ali dobro. uglavnom, kupio sam pločicu koja je za foto postupak, i zanima me dali se na nju može nekim drugim postupkom nanijet shema, ili isključivo foto postupak?

Hvala!
Tomekk_7 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2011., 17:40   #56
sinisa1989
Bazinga
Moj komp
 
sinisa1989's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Križevci (blizu)
Postovi: 3,745
A taj drugi postupak bi bio?
__________________
The best place to hide a dead body
is page 2 of Google search results.
sinisa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2011., 17:53   #57
Tomekk_7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Sveta Nedelja
Postovi: 115
recimo sa termofolijom i zagrijavanjem.. transfer postupak
Tomekk_7 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2011., 18:00   #58
sinisa1989
Bazinga
Moj komp
 
sinisa1989's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Križevci (blizu)
Postovi: 3,745
Ako imaš viška pločice možeš probat na nekom manjem komadu.
__________________
The best place to hide a dead body
is page 2 of Google search results.
sinisa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2011., 18:29   #59
gumeni
Premium
Moj komp
 
gumeni's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 95
Citiraj:
Autor Tomekk_7 Pregled postova
imam pitanje, možda glupo, ali dobro. uglavnom, kupio sam pločicu koja je za foto postupak, i zanima me dali se na nju može nekim drugim postupkom nanijet shema, ili isključivo foto postupak?

Hvala!
treba paziti pri kupnji, pločice za foto postupak su tvornički oslojene foto-lakom, a za transfer postupak to nema i nju (bakar na pločici) je prije postupka potrebno očistiti detergentom za pranje posuđa. Tako da mislim da ti se pločica za foto postupak nebi dobro izradila sa recimo transfer postupkom (pegla)...
__________________
gumeni je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2011., 01:12   #60
Domagoj125
Premium
Moj komp
 
Domagoj125's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Lokacija: Đakovo
Postovi: 37
Citiraj:
Autor Tomekk_7 Pregled postova
imam pitanje, možda glupo, ali dobro. uglavnom, kupio sam pločicu koja je za foto postupak, i zanima me dali se na nju može nekim drugim postupkom nanijet shema, ili isključivo foto postupak?

Hvala!
Ima još jedan postupak a to je JETKALJe, ali nisam siguran dali možeš na tu pločicu.
__________________
Domagoj125 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na