Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 10.10.2019., 22:41   #31
selk
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2017
Lokacija: Garešnica
Postovi: 157
Ako bi kupio Huawei B525s-23a od Tele2, i u njega stavio
sim karticu od A1 Homeboxa, da li bi onda dobio veću brzinu na 800 + 1800 mhz.
Jel kod toga rutera se može birati način spajanja na mrežu po spektru ?
Sada imam ZTE 283+ na kojem nema te mogućnosti.
selk je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2019., 04:19   #32
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,490
Citiraj:
Autor selk Pregled postova
Ako bi kupio Huawei B525s-23a /...
Onda bi imao samo teoretsku mogucnost da biras izmedju 800MHz ili 1800MHz tj. LTE-A, ako je isti kod tebe u upotrebi.
Obzirom da imas ZTE 283+ koji nema odabir frekvencija moras prije promjene routera ustanoviti sljedece:

1. Dali se u tvojem okruzenju emitira u obje frekvencije ?
2. Dali radi LTE-A u tvojem okruzenju ?

Ako su oba odgovora potvrdna onda nema zapreka da ne nabavis Huawei B525 ili ZTE MF286 iz tele2 jer ce se oba po difoltu spojiti se na LTE-A.
Na Huawei B525 mozes mjenjati i bandove pomocu drugih programa/alata a na ZTE to nije slucaj ako je fw od tele2. Takoder, Huawei B525 se
moze fleshati ali ga treba otvarati da bi recimo stavio Reloaded Final verziju fw-a no osim direktnog mijenjanja bandova u njemu, nista bitno posebno
neces dobiti osim statistickih informacija ako si na A1 jer konkretno eventualno Intra Band kod A1 nisam cuo niti vidio da ikome radi ili da je uopce
moguc ili da je u upotrebi tako da ako nije sila, nema smisla riskirati brickanje routera fleshanjem jer na kraju krajeva, oko 400kn ces i rabljeni platiti...

Kod mene rade samo 2 frekvencije, 800MHz i 1800MHz i onda to ovako izgleda ili +30Mbps gore ili dolje u ovisnosti zauzeca baznih stanica no manje od nekih 75Mbps na LTE-A kod sebe na svom Huawei B525 iz tele2 - nisam vidio.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 11.10.2019., 09:27   #33
selk
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2017
Lokacija: Garešnica
Postovi: 157
Imaju obje Frek. 800 i 1800 MHz na mome području to sam primijetio.
A za LTE A ne znam.
A da li bi mi onda radio fiksni telefon preko tog Huawei rutera?
selk je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2019., 16:02   #34
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,490
Citiraj:
Autor selk Pregled postova
A da li bi mi onda radio fiksni telefon preko tog Huawei rutera?
Da, normalno radi telefon. Nista ne treba podesavati, telefon ne radi jedino u slucaju da je router konfiguriran 4G only no sa huawei band tool mu zadas ovo:
Code:
@echo off
REM Automatically generated
REM Input: ./huawei_band_tool --network-mode 00 --network-band 3FFFFFFF --lte-band +ALL
@echo on

huawei_band_tool --network-mode 00 --network-band 3FFFFFFF --lte-band +ALL
@echo off
if %errorlevel% neq 0 (EXIT %errorlevel%)
 @echo on
Preferirat ce 4G LTE tj. LTE-A ako ga ima u tvom podrucju, odmah ce sam povuci takvo spajanje a ako bi telefonirao ili primao poziv onda ce se sam spustiti na 3G i vratiti na LTE-A nakon zavrsenog razgovora.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2019., 16:43   #35
selk
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2017
Lokacija: Garešnica
Postovi: 157
A "huawei band tool" to je neki programcic ?
Može pojašnjenje za to.
I gdje se onda u njemu u ruteru upiše APN od A1
selk je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2019., 19:51   #36
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Evo još jedan tool za windows mislim da radi sa svim B serijama routera. https://tiny.cc/HuaweiMonitor Ima i stranica koja opisuje sve mogućnosti tool-a. https://oga83.github.io/HuaweiMonitor/#InstallEmbedded

Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2019., 10:42   #37
zupy
Premium
 
zupy's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Priko Klisa
Postovi: 704
Malo OT ali radi li ijedan od ovih programčića na tcomovu hybridboxu Huawei HA35-11??
zupy je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2019., 11:25   #38
axo
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Pula
Postovi: 514
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Evo još jedan tool za windows mislim da radi sa svim B serijama routera. https://tiny.cc/HuaweiMonitor Ima i stranica koja opisuje sve mogućnosti tool-a. https://oga83.github.io/HuaweiMonitor/#InstallEmbedded

Imas jos jedan program koji radi sa svim ruterima. Ja koristim taj iz linka vec dugo...
Sluzbena stranica je
Code:
   https://routeur4g.fr/discussions/discussion/1285/huawei-monitor-logiciel-de-gestion-des-routeurs-huawei
Koristit translate...
axo je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2019., 09:13   #39
Armor
Premium
 
Armor's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: HR Zagorje
Postovi: 188
Ukoliko bi Tele2 jednog dana išel na 3CA, dal bi to išlo sa 800mhz (ak imaju uopće?) u kombinaciji sa dvije od 1800/2100/2600 frekvencija ili bi samo njih koristili?
Krenuli su navodno sa 2CA pa je sve moguće...

Koje sve kombinacije podržava B618 (on nema orginal izlaze za P56-ice)?
Njega nema u onoj tablici koju je Nikox postal (Edit: zapravo ga ima).

Zadnje izmijenjeno od: Armor. 25.10.2019. u 09:35.
Armor je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2019., 19:54   #40
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 724
Govorim napamet, ali koja bi svrha 2CA na tele2 bila, pogotovo na područjima velike gustoće korisnika? Jasno mi je da donosi veće brzine, ali kažem, gdje umire na 4G zbog preopterećenosti, 2CA bi pogoršao stvar. Ili?
johnsmith je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.10.2019., 20:22   #41
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,663
može li se negdje na hakomu vidjeti koji operater gdje ima koji band? čak i ne nužno koji provider, već samo koja frekvencija?
u jednoj kampanji gdje nam treba net karta pokazuje mobilno 30+ mbita, a lovimo samo edge. pa sad nismo sigurni da li je to zbog mobitela koji ne podržava 800mhz, ili zaista na tom području nije aktivan 800mhz signal.

gledao sam hakom, vip, i t-mobile. za točnu tu specifičnu lokaciju hakom i vip pokazuju za nisu pokriveni sa 4g , dok t-mobile pokazuje 4g. ja na iskonu (tmobile), frend na vipu, i obojica imamo samo edge tamo, pa neznamo da li je do mobitela ili konfiguracije terena.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2019., 22:01   #42
Armor
Premium
 
Armor's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: HR Zagorje
Postovi: 188
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Govorim napamet, ali koja bi svrha 2CA na tele2 bila, pogotovo na područjima velike gustoće korisnika? Jasno mi je da donosi veće brzine, ali kažem, gdje umire na 4G zbog preopterećenosti, 2CA bi pogoršao stvar. Ili?
I ja ali mislim da ima logike, jer ak ne misle dirati max. brzine, onda bi 2CA baš bil neka vrsta spasioca od utapanja u preopterećenosti
Armor je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2019., 17:14   #43
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Oooo nešto se dešava....



Armor
Imaš u tablici B618! iFrekvencije 800,1800,2100 su popunjene nema više spektra! Imaš i tu tablicu pa prouči malo....
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2019., 18:18   #44
Armor
Premium
 
Armor's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: HR Zagorje
Postovi: 188
Ima da, moja greška, editiral sam ujutro.

Znači i definitivna potvrda da 1800+2100 radi!

Koje su uopće razlike između B525-65a i B618?
Love isto kaj se 2CA tiče.

Samo B715 lovi više ali ni on 1800+2100+2600, zato sam pital dal Tele2 ima 800.
Armor je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2019., 22:08   #45
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Sva tri(B715.B618,B525s-65a) podržavaju agregacije između različitih frekvencija koje su dostupne u Hr.B525 i 618-2CA, B715-3CA.Ono što je još bitno agregacija unutar jedne frekvencije,a moguća je kod Tele2(2100Mhz-CA-1C,Intra-band contiguous) dok HT HR ima(CA-3A+3A Intra-band non-contiguous)

Huawei B618s-22d- 2CA Intra-band contiguous: CA_1C,CA_3C,CA_7C,CA_8B, CA_38C(podržava samo Tele2 na 2100Mhz CA_1C)

Huawei B715 B715s-23c-2CA Intra-band contiguous:CA_1C,CA_3C,CA_7C,CA_38C
-2CA Intra-band non-contiguous:CA_7A+7A,
-3CA 1A+3C,1A+7C,7A+3C,20A+3C
(podržava samo Tele2 na 2100Mhz CA_1C)

Huawei B525s-65a- 2CA Intra-band contiguous: CA_1C,CA_3C,CA_7C.CA_26C,CA_38C,CA_40C,CA_41C
- 2CA Intra-band non-contiguous: CA_3A+3A,CA_38A+38A,CA_40A+40A,CA_41A+41A
(podržava Tele2 na 2100Mhz CA_1C i HT HR na 1800Mhz CA_3A+3A)
U slučaju promjene operatera nema da nema! Kod tog routera zanimljiva je i podrška za FDD 700Mhz(predhodna dva nemaju) jer se nešto šuška da bi se i 700Mhz iskoristilo za 4G kad tv ode na drugo frekvenciju ali zasad se samo priča.

Huawei B525s-23a ne podrzava CA_1A+3A, ali podržava Intra-band contiguous CA-1C (Tele2).
Još je samo upitno dali Tele2 ima Intra-band contiguous CA-1C ako nema onda se korisnici spajaju na ćeliju od 15Mhz ili 10Mhz a to zasad ne mogu provjeriti nemam sim od Tele2.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2019., 19:32   #46
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Prije 8 dana potrošio 100GB na Gigaboxu i do sad mi nje smanjena brzina na 4/1, ide i dalje full potrošio preko 30GB iznad stotke

Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2019., 21:47   #47
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Kome treba veći UL od 50Mbps ovaj model je sasvim ok cjenovno i mogučnostima Huawei B535-232
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 17:03   #48
marin57
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2019
Lokacija: Solin
Postovi: 4
Koji bi bio bolji router za A1 i teletinu za trenutno stanje i da je donekle futureproof? b525s-65a ili B715s? 3CA ne podrzava ni jedan ni drugi.
marin57 je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 17:30   #49
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,832
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Prije 8 dana potrošio 100GB na Gigaboxu i do sad mi nje smanjena brzina na 4/1, ide i dalje full potrošio preko 30GB iznad stotke

dali je i dalje tako ili ?

kad kažeš full, ide onoliko koliko je dostupno na tvojem području ili 30Mbps ?
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 18:21   #50
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Ide kao i unutar 100GB znači preko 200Mbps i da se smanji nakon 100GB bilo bi 4Mbps DL a ne 30Mbps. Znači i nakon potrošenih 100GB meni i dalje ide po punoj dostupnoj brzini! B525s-65a vs B715 koji ti je draži mala prednost 715 zbog tri agregacije i mala prednost b525 za HT HR gdje su dostupne samo dvije agregacije 800+1800
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 18:32   #51
marin57
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2019
Lokacija: Solin
Postovi: 4
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Ide kao i unutar 100GB znači preko 200Mbps i da se smanji nakon 100GB bilo bi 4Mbps DL a ne 30Mbps. Znači i nakon potrošenih 100GB meni i dalje ide po punoj dostupnoj brzini! B525s-65a vs B715 koji ti je draži mala prednost 715 zbog tri agregacije i mala prednost b525 za HT HR gdje su dostupne samo dvije agregacije 800+1800
Hvala!
B525 se da pronaci jeftinije od 715 pa mi se cini da ce to biti odabir. Na ebayu krecu za cca 130$ sto je malo manje od 900kn.
marin57 je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 19:54   #52
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 553
Citiraj:
Autor marin57 Pregled postova
Hvala!
B525 se da pronaci jeftinije od 715 pa mi se cini da ce to biti odabir. Na ebayu krecu za cca 130$ sto je malo manje od 900kn.
Samo pazi ima i B525s-65a koji ne podržava Band20 tj 800Mhz mislim da ćeš dati više od 130US jer i poštarina ide u to,rijetki su free shiping. Imaš ih i nije orginalno pakiranje ili refurbished tako da dobro obrati pažnju na ono što kupuješ. Ako je van EU ne ide još na to PDV?
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 20:26   #53
marin57
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2019
Lokacija: Solin
Postovi: 4
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Samo pazi ima i B525s-65a koji ne podržava Band20 tj 800Mhz mislim da ćeš dati više od 130US jer i poštarina ide u to,rijetki su free shiping. Imaš ih i nije orginalno pakiranje ili refurbished tako da dobro obrati pažnju na ono što kupuješ. Ako je van EU ne ide još na to PDV?
Thnx za tip, budem obratio pozornost i na band20. Ovo sta sam za sada vidio su novi aparati, ali otpakirani. Sto se tice carine pri uvozu, dogovorio bi sa sellerom da deklarira nizu cijenu i stavi da je koristen.
marin57 je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 20:53   #54
franzD
Premium
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: Valpovo
Postovi: 743
Citiraj:
Autor marin57 Pregled postova
Sto se tice carine pri uvozu, dogovorio bi sa sellerom da deklarira nizu cijenu i stavi da je koristen.
Toga se nitko do sada nitko nije sjetio i carinici sigurno ne znaju na eBayu pogledati pošto se inače prodaje taj ruter.
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 22:07   #55
marin57
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2019
Lokacija: Solin
Postovi: 4
Citiraj:
Autor franzD Pregled postova
Toga se nitko do sada nitko nije sjetio i carinici sigurno ne znaju na eBayu pogledati pošto se inače prodaje taj ruter.
Moze proci a i ne mora.. Cesto doticni traze screenshot koliko je placen predmet a tu se da svasta poslati.
marin57 je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 22:35   #56
franzD
Premium
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: Valpovo
Postovi: 743
Da, a ako odluče da im je sumnjivo što si ti ruter koji svi prodaju za 100 dolara dobio za 25, imaju pravo odrediti PDV po procjeni. Možeš probati, naravno.
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 22:42   #57
axo
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Pula
Postovi: 514
Sta ga komplicirate.
Kupi b535 ako ti je b715 skup.. Pogledaj koji te zanima i naruči.
https://www.satshop.fi/4g/4g-modeemit.html
ak ces b535 onda gledaj euro verziju tj jeftiniju.
Prebaci na engleski gore desno.
axo je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2019., 06:37   #58
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,832
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Ide kao i unutar 100GB znači preko 200Mbps i da se smanji nakon 100GB bilo bi 4Mbps DL a ne 30Mbps. Znači i nakon potrošenih 100GB meni i dalje ide po punoj dostupnoj brzini! B525s-65a vs B715 koji ti je draži mala prednost 715 zbog tri agregacije i mala prednost b525 za HT HR gdje su dostupne samo dvije agregacije 800+1800
ja sam mislio da koristite Hibridbox: https://www.hrvatskitelekom.hr/pogodnosti/hibridbox

ok. drago mi je
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2019., 07:47   #59
sakomako
Premium
 
Datum registracije: May 2013
Lokacija: zg
Postovi: 477
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Prije 8 dana potrošio 100GB na Gigaboxu i do sad mi nje smanjena brzina na 4/1, ide i dalje full potrošio preko 30GB iznad stotke




Lijepo su nas telekomi istrenirali pa tako uz plaćanje osnovne tarife mislimo da je normalno naplaćivati i vodu koju potrošimo. To nam sada rade i sa odvozom smeća, naravno ne telekomi nego uhljebnička ekipa, jer vidjeli su da su ovce spremne za šišanje.


A inače je u fiksnoj telefoniji na trulom zapadu bilo uvijek normalno da su lokalni razgovori bili besplatni, jer gle čuda na lokalnoj centrali razgovoarali ili ne dodatnog troška nije bilo jer je telefonska centrala razgovarali lokalno ili ne imala uvijek isti fiksni trošak.


Na roamingu se pokazalo da su imali marže od 5000% u odnosu na stvarni trošak pa im teta iz EU to smanjila ali i dalje imaju solidnu maržu.


Slična stvar je i sa prijenosom podataka u mobilnoj mreži.


Nekada je bila i naplata podataka u fiksnoj mreži ili ograničenje prometa uz smanjenje brzine a neki to rade i danas, iako im je trošak bio isti išli podaci kroz žice ili ne, jedini razlog što nije bilo flat tarife su bili premali izgrađeni kapaciteti u odnosu na broj korisnika pa su zato postojala ograničenja prometa i onda i ralika u brzinama, a flat je bio pojam.


No ostaje činjenica da danas rade istu stvar u mobilnoj, što samo govori da nemaju dovoljne kapacitete da bi bio flat i to za stalno pa se naplaćuje promet i sl.


Međutim njima su u principu na mreži isti fiksni troškovi cuclali vi GB ili ne sa te mreže, jedino ograničenje je kapacitet mreže u odnosu na broj korisnika.


Ovo se može najbolje pokazati i dokazati kada teleoperateri ponude razne striming servise za svoje kroisnike kod kojih nema nikakvih ograničenja, a protok GB na takvim servisima je popriličan.


Tako da postavljanje taksimetara i mjerača protoka vode (GB) je u stvari dodatni ekstraprofit telekom kompanijama.


Sustav je takav, a izlobiraki su i takve zakone pa sve dok se korisnici ne počnu buniti ili prelaziti onima koji su manje pohlepni za ektra profitom dotle će biti ovakva situacija.


Sa 5G mrežame konačno bi trebalo i to pasti u vodu jer bi konačno trebali dobiti brzi i flat internet u mobilnoj komunikaciji.


A da je tome tako vidite koja je razlika u cijeni normalnih telefonskih poziva u svijet i kada se koriste razni servisi za istu uslugu.


Dakle marže su i dalje takve da im i dileri droge zavide na njima.




To što se pojedinci ponekad raduju gore linkanom je u stvari žalosna i surova stvarnost.

Zadnje izmijenjeno od: sakomako. 25.11.2019. u 08:03.
sakomako je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2019., 09:21   #60
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 724
Ekipa, pokazujete prstom u krivom smjeru. 4G, 4G+, 5G su po meni "last mile" tehnologije. Divno krasno drkica vidi speedtesta ovo ono. E, ali nitko se ne pita kaj ide od bazne prema natrag (core mreže), jel optika, jer neki mikrolink, wifi štoveć ekipa koristi na kojoj lokaciji. Svi bi htjeli 10G na svemu imati, ali treba i backbone mreže to podnijeti. Ograničenja prometa su tu jer je oprema oversellana, ne znam 40% je oversell ratio ili koliko je već omjer najveće isplativosti. Da nema oversella, cijene bi bile bar 3x veće i svi bi imali dedicated resurse. Ovako se mora kuburiti, a ionako nije sve pod 100% opterećenjem 24/7 pa je zato oversell izmišljen.
johnsmith je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na