Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 04.06.2019., 09:52   #1
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 3,103
AHCI driver za asus prime x370-pro

x370 primka na putu pa pripremam drivere.

ne radi download AMD AHCI driver V1.2.1.402 for Windows Win7 64bit sa offcial stranica.

jel isti driver i ista verzija identicna od npr. B350M-K? pise ista verzija i sve, ali je filesize nesto sitno drugaciji.

https://www.asus.com/Motherboards/PR...Desk_Download/

https://www.asus.com/Motherboards/PR...Desk_Download/

edit: BTW obzirom da imam PS2 tastaturu u rezervi za instalacije win7, pretpostavljam da nece biti potrebno injectirati USB drivere u win instalacijuo odnosno da radi sve kak spada prek PS2? cudno mi je da su ga uopce stavili na maticnu. sta nije poceo phasing out doticnog, nazalost?
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2019., 11:18   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
Kod AMD igrokaza / platforme često nema odvojeno "goli" SATA drajver nego je u kompletu sa velikim Chipset paketom,
za tu mobo > https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/m....2815.1010.zip

Odmah ispod na listi ima ALI za SATA RAID varijantu > https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/m...-10_V81026.zip

Alternativa ovdje > https://www.win-raid.com/t29f25-Reco...e-Drivers.html

Trebao bi ti odgovarati > https://www.win-unattended.de/Benutz...402%20WHQL.rar

Ako uzimaš i NVMe disk onda ide procedura sa pravljenjem install medija i integriranjem šta je sve potrebno.
Ne tako davno sam opisao korištenje alata / procedure za Intel platformu (H110),
isto je i ovamo samo drugi tool ili ako ćeš pješke procedura.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 04.06.2019., 11:32   #3
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 3,103
hvala nikky.
nemam NVMe.
imam chipset pack skinut sa asus stranice, ali sam vidio da nude i samo AHCI drvier "sitne" megabajtaže lol pa htio njega skinut, ali im je dead link. vierovatno ce mi trebat za inject u win7 instalaciju jer sanse da me nece karat su ravne 0 .
trebo sam se odma sjetit ic kod fernanda. legendarno mjesto.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2019., 11:56   #4
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
Onaj alat o kojem sam poviše govorio je od GiGABYTE pa potraži, a kod "fernanda" imaš uputu ako ćeš pješke sam slagati preko NTLite.
Ima par štoseva koje sam opisivao u jednoj temi (spominjao poviše).

99% da trebaš odraditi domaći rad (pripremiti install medij) zbog AMD i W7 x86/x64.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2019., 00:26   #5
stef
Premium
Moj komp
 
stef's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zabok
Postovi: 2,189
Malo kasno, ali ... kod 7ice se uvijek mogao ubaciti AHCI driver preko usb-a. Nije potreban NTLite.
stef je online   Reply With Quote
Staro 08.06.2019., 00:35   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
Puno kasno ...
A kako ćeš ubaciti ako ništa preko usb - a ne radi dok nisi integrirao chipset usb 3 / 2 drajver.
Pogotovo kod AMD platforme + M$.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2019., 11:13   #7
stef
Premium
Moj komp
 
stef's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zabok
Postovi: 2,189
Za USB3 neznam, za 2 sigurno radi jer sam tako stavljao AHCI.
stef je online   Reply With Quote
Staro 08.06.2019., 11:27   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
E pa kvaka22 je šta kod novih chipseta u oba klana ništa od posla ako nisi int. potrebne drajvere.
Izvedeno je tako da ni usb3 ni usb2 nije prepoznat / aktivan bez drv.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2019., 08:55   #9
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 3,103
samo da javim ovdje, mozda nekoga postedim muke.
drvier usb/sata integrirao u latest win7 pro iso.
koristio NTLite i rufus.
medutim jedini driver koji mi je prosao i instalacija je krenula odnosno OS je poceo vidjeti sata drive jeste driver sa asus DVD-a. niti jedan drugi nije prosao (ni sa asus stranica ni od fernanda). nemam pojma zasto ni kako.
uglavnom nakon instalacije OS-a updejto drivere i sve radi savrseno tak da sam odgodio dual OS (win7 + win10).
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2019., 10:50   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
Malo si se nezgodno izrazio, da nisi integrirao sata drajver inst. nebi vidila ssd / hdd i nebi bilo ništa od posla.
Ovo kasnije kad se os digne je "lako".
Najvažnije je da je blem riješen, stvar radi a figa redmontu 😁
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.07.2019., 11:03   #11
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 3,103
integrirao sam da, ali jedino je radilo sa origigi driverom sa DVD-a.
ni jedan drugi nije. znaci dodes do onog prozora u win instalaciji gdje biras na koji drive stavljat, i samo sa ovim driverom mi je vidio/prepoznao ssd.
neznam zast, al nije ni bitno. mozda nesto ne kuzim u cjeloj prici integracije sa NTLite-om ili nesto...iako isti postupak je bio sa svakim pokusajem i NTLite je uredno prepoznao/integrirao driver.
bubam bezveze, ali je mozda vezano za ono dal je verificiran/signed driver itd. iako neke drivere pokusane sam skinuo sa official stranica.

sejvo sam sad image cistog win-a pa ak zatreba ikad od 0 krenut, restoram za 10min.

problem je nastao kad sam u win-u instalirao komplet chipset driver od AMD-a. ako bi u njemu izabrao sve, neki USB-ovi su prestali radit (mislim da oni 3rd party). to sam otkacio tokom isntalacije drivera i sve radi.
jucer sam stavio neki dan izasli AMD chipset driver, ostavio sve okaceno nutra i sve radi bez greske.

napomena: treba vam wufuc, ako namjeravate updejtat kroz win/web, kao i sa vecinom zadnjih chipseta intel/amd.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2019., 11:28   #12
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
A da, AMD platforma je zajebanija (čitaj uvijek neki kiki) za razliku od Intel platforme.

Ako imaš mjesta po hdd sad napraviš image Boot i Win particije sa boot alatima (True Image ili Marcium Reflect), pa lako vratiš operativno stanje ako se šta za***e
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2019., 18:43   #13
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,887
kad vec postoji ova tema, da pitam, posto mi ta ploca nova stoji u kutiji i ceka proc,



sto je pametno od rama staviti na nju a da dobro sljaka sa novim 3700X procom?



Ujedno, koji NVME disk, i da li se vrijedi zahebavat s NVME i da li radi nativno naspram tipicnih SSD-a (imam 2x samsung EVO840/850 u 256gb verziji)
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2019., 18:53   #14
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 3,103
ja bi uboo te SSD-ove koje imas. NVMe je bacanje para za gejming kolko sam ja skuzil. ja odusto od toga. a ak mislis tjerat win7 ko ja onda se kloni toga.
nego jesi trazio flash biosa inace nebus ubol tri-hiljadarku
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2019., 20:39   #15
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,887
tako ce i bit,



jos mi ostaje ram, Drug je preporucio ovaj, koji je u medjuvremenu nestao sa stanja, https://www.amazon.ca/G-SKILL-F4-300...s%2C231&sr=8-7



sto uzet a da ce sljakati provjereno dobro sa 3700X, i na gore navedenoj ploci
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2019., 00:13   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
A jel teško zaviriti u u listu testirane memorije + ta mobo sa supporta ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2019., 01:09   #17
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,887
Pa tamo ni nema nekog izbora bas kolko sam vidio
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2019., 12:08   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,831
Ali te navedene 100% rade ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na