Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.12.2022., 19:28   #61
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
To baš i nije tako, osim ako pod brzo misliš na godine (što zaista je brzo u tom kontekstu). Za sve što je ispod 8nm(il neki druge sitne vrijenosti, ne sjećam se) trebaju ASML tj. Leica strojevi. Ne postoji drugi dobavljač.

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Ameri pokazuju tko je glavni, imat će najnapredniji proces na planetu na svom tlu. Europa naravno gleda i glumi gljivu.

Budemo uveli embargo na izvoz strojeva i to je to
Staro 03.12.2022., 19:32   #62
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ameri pokazuju tko je glavni, imat će najnapredniji proces na planetu na svom tlu. Europa naravno gleda i glumi gljivu.
Exy je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.12.2022., 19:32   #63
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
To baš i nije tako, osim ako pod brzo misliš na godine (što zaista je brzo u tom kontekstu). Za sve što je ispod 8nm(il neki druge sitne vrijenosti, ne sjećam se) trebaju ASML tj. Leica strojevi. Ne postoji drugi dobavljač.
Svi trebaju ASML, nema druge, ono kaj hoću reći da TSMC sve kaj najavi sprovode u realnost, jer taj 5nm FAB u Arizoni bude izbacival wafere, prije, nego Intel uopće krene s postavljanjem opreme u svoje fabrike, a u međuvremenu TSMC već složi 3nm koji ide sad usporedno s ovim 5nm koji se već priprema za proizvodnju. Znam da za to trebaju godine, tak jasno, samo velim da su već prošle te godine i TSMC je svoje najave ostvaril i općenito ih ostvaruje, dok Intel i dalje čeka da ih netko sprovede na pravi put ili da konkurencija jednostavno nestane prek noći.
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Da, pa samo Apple, AMD i nVidia (bome i Intel u zadnje vrijeme) tuku gadne pare za TSMC, a sve redom domaće američke firme, tak da imaju itekakav interes.
AMD Ryzen 7 Pro 4750G + Vega iGPU | be quiet! Pure Rock 2 Black | MSI B450 Tomahawk Max II | 32GB G.Skill DDR4-2666 Value | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Corsair CX450M

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 03.12.2022. u 19:40.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 03.12.2022., 19:40   #64
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Da li postoji u EU tvornica wafera uopće, a da bas nisu iz devesprve?
Staro 03.12.2022., 19:42   #65
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Ima Intel svoje u Irskoj i GloFo u Dresdenu, ali i EU sad po uzoru na USA želi svoj CHIPS Act, pa da se sve više toga na modernim proizvodnim procesima slaže diljem Europe.
AMD Ryzen 7 Pro 4750G + Vega iGPU | be quiet! Pure Rock 2 Black | MSI B450 Tomahawk Max II | 32GB G.Skill DDR4-2666 Value | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Corsair CX450M
The Exiled je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno