Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 23.01.2023., 12:25   #1
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,634
wol pitanje

Imam podešen wol na Linux serveru i stvar radi kad se računalo normalno ugasi.
Upravo je nestalo struje i wol mi ne radi.
S obzirom da ponekad u vrlo kratkom razmaku zna nestati struje ne odgovara mi opcija da se u biosu podesi da se nakon nestanka struje računalo upali.
Ima koja varijanta da se nekako podesi da wol radi nakon nestanka struje?
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 17:20   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,661
UPS ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 23.01.2023., 18:02   #3
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,634
Mislio sam da je


Upalio sam server i ni makac.
Nakon toga sam spojio tipkovnicu i monitor i dočekala me poruka:
CMOS Date/Time not set
Press F2 or DEL tu Run Setup
Press F1 to Continue
Nova baterija je stavljena prije cca dva mjeseca
Kad sam stisnuo F1 normalno je server proradio.
Može sa kako podesiti da automatski odabere F1 u slučaju nestanka struje (neka skripta, ...)?

Zadnje izmijenjeno od: tintin. 23.01.2023. u 18:09.
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 18:19   #4
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,661
Ko ti je kriv šta ne čitaš šta "čoek" piše / govori

Očito si naletio na šroteks bateriju ili loš dobavljač.
Jedino ako ima opcija u Bios - u, u stilu skip / ignore for all errors,
mada to možda i nije pametno.


EDIT: Nije ti zapeo zbog nestanka struje nego zbog CMOS cheksum / CMOS Date/Time not set, zbog prazne baterije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 19:44   #5
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,634
Možda da napravim clear CMOS?
Ako da kako je najbolje?
Vađenje baterije jedno vrijeme ili kratki spoj na Clear CMOS plinovima?
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 19:59   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,661
Ako je stvarno u pitanju neki server prvo bi trebalo pronjuškati / zapamtiti postavke ...
da ne bude kasnije plakanja / pogađanja šta - kako treba biti postavljeno.

To šta pitaš piše u dokumentaciji / manualu

Odradiš po proceduri + Load defaults + save + provjeriš i postaviš "kako je bilo postavljeno".

Ako ti ne pamti postavljeno prilikom gašenja - paljenja onda dobro provjeri jeli baterija korektno sjela (čitaj: kontakti), nekad pomaže da bateriju zarotiraš u ležištu ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 21:07   #7
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,960
Koji server imaš? Možda imaš management port pa možeš preko njega uključiti server. Za WoL je dobro da i ovako radi, najčešće pali samo iz standbya/hibernacije.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 21:45   #8
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,634
DIY NAS je u pitanju.
Asrock mbo j4125itx, 16gb RAMa,...
Ništa specijalno, ali ok za ono što mi treba.
Kad malo odvrtim film isto se dogodilo prije cca 2 mjeseca kod nestanka struje i zato je stavljena druga baterija. Nakon toga je bilo par gašenja i paljenja bez problema.
Izgleda da je nestanak struje triger za CMOS grešku
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2023., 22:06   #9
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,935
Citiraj:
Autor tintin Pregled postova
DIY NAS je u pitanju.
Asrock mbo j4125itx, 16gb RAMa,...
Ništa specijalno, ali ok za ono što mi treba.
Kad malo odvrtim film isto se dogodilo prije cca 2 mjeseca kod nestanka struje i zato je stavljena druga baterija. Nakon toga je bilo par gašenja i paljenja bez problema.
Izgleda da je nestanak struje triger za CMOS grešku
Da ti nije stavljen clear cmos jumper?
https://i.imgur.com/TZZtftA.png
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2023., 19:04   #10
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,634
Napravio sam danas promjenu baterije i clear cmosa te podesio bios.
Čekam sad nestanak struje...
tintin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.01.2023., 19:13   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,661
Kao i kolegi u drugoj temi, simuliraj sam nestanak za test .... pa odmah znaš na čemu si, obrati pažnju na datum / sat.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2023., 20:07   #12
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,634
Malo sam lijen sad
Poradit ću na tome kad ulovim malo više vremena
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 24.01.2023., 20:48   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,661
Sve 5, treba odmarati
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na