Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 19.02.2021., 19:39   #481
Bub0
Premium
Moj komp
 
Bub0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2019
Lokacija: Rijeka
Postovi: 278
Kako kaže kolega DLSS ima smisla itekako, pogotovo kod jeftinijih i slabijih kartica na većoj rezoluciji. Sam sam bio protiv toga i govorio kako nema smisla i nisam znao čemu to uopće služi dok ga nisam probao u nekoliko igrara, govorim naravno o igrama koje su dobile 2.0 dlss nadogradnju. Broj sličica je podosta skočio, da ne govorim sada kada imam 2080ti, fps u je u BO CW zakucan na 144, mix medium i high detalja, 1440p UW rezolucija.
Definitivno sam sada priklonjen više nvidia-i zbog featuresa koje nude, nažalost, bio uvijek hardcore fan amd-a, ali na kraju dana kao gamer ako mogu dobiti nešto više performanse for ''free'' zašto ne iskoristiti. Naravno da sve to nvidia debelo naplati ali gruba istina je trenutno da amd nema odgovor na dlss 2.0 koliko god to trenutno bila slabo zastupljena implementacija u igrama. Nvidia je ponudila nešto pa makar to bilo mazanje očiju kao i ray tracing, ali je ponudila dok amd ne nudi trenutno ništa spektakularno, trenutno.
Bub0 je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2021., 19:54   #482
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp
 
Disco's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,563
DLSS bas i nebi nazvao mazanjem ociju, ni ja, kao i ti nisam vjerovao u to cudo jer me bas smeta kada nesto nije u nativnoj rezoluciji, ali sam ostao paf kad sam vidio tj nisam uopce mogao primjetit razliku izmedu DLSSa i nativne rezolucije. Ugl trenutno debelo najveci adut. RT smatram gimmickom. Steta samo sto to igra bas mora podrzavat.
Bit ce odlicno ako AMD kako se prica to napravi ma razini drivera, tj da radi u svakoj igri za razliku od DLSSa.
__________________
Slobodno me dodajte na PSN

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 19.02.2021. u 20:04.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2021., 20:03   #483
R3nchi
Registered User
Moj komp
 
R3nchi's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 288
Aaa sad kuzim.. Hvala
R3nchi je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2021., 22:55   #484
Bub0
Premium
Moj komp
 
Bub0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2019
Lokacija: Rijeka
Postovi: 278
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
DLSS bas i nebi nazvao mazanjem ociju, ni ja, kao i ti nisam vjerovao u to cudo jer me bas smeta kada nesto nije u nativnoj rezoluciji, ali sam ostao paf kad sam vidio tj nisam uopce mogao primjetit razliku izmedu DLSSa i nativne rezolucije. Ugl trenutno debelo najveci adut. RT smatram gimmickom. Steta samo sto to igra bas mora podrzavat.
Bit ce odlicno ako AMD kako se prica to napravi ma razini drivera, tj da radi u svakoj igri za razliku od DLSSa.
To je, ako amd ponudi alternativu koja će isto ili približno dobro raditi i davati podjednake rezultate onda bi to moglo biti i ok. Ali kažem za sada amd nažalost nema što ponuditi niti opravdati cijenu novih grafi osim što daje nešto bolje rezultate u nekim igrama u samoj rasterizaciji.
Bub0 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 18:25   #485
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 446
Na Sapphire web-stranici:
AMD Radeon RX 6800 16GB (referentna kartica): https://imgur.com/VFRoCSY
RX 580 Nitro+ 4GB: https://imgur.com/VZEpAod

Razlika u potrošnji svega 15W, a preporuka napajanja je u razlici 150W.

Budući da imam tu RX580, najviše što sam vidio kod gaminga je ~185W i to kad sam odvrtio stari Tomb Raider sve MAX OUT i Vsync OFF. Inače, kod novijih igri mi je tako oko ~160W prema MSI Afterburneru.

Bi 500W bilo dovoljno za RX 6800 250W TDP karticu? (pretpostavljam da sistem nikad ne bi prešao 400W)
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 20:11   #486
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 3,853
500W bi moglo biti dosta, ali i na knap (1 - 2), pa ako imaš mogućnost za malo jače/bolje napajanje, čisto da i to razmotriš, da imaš koji Watt viška na raspolaganju.
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 20:43   #487
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 446
Ma nije napajanje problem, kartica je problem

Nego, na techpowerup sam našao i da RX 580 (ali 8GB) ide do 234W - link

Pa zar ja nikako ne mogu svoju natjerati preko 185W iako samo 4GB?

Onda će RX 6700XT moći sigurno s 500W
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 20:50   #488
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 3,853
Moja RX 580 troši još manje od tvoje u igrama, tj. tih nekolicinu starijih naslova koje imam, tak da sve ovisi od slučaja do slučaja.

500W je OK za običnu RX 6800 ili nadolazeću RX 6700 XT, samo velim da ti slučajno ne zafali koji Watt.

Čisto da ovisno o situaciji ne budeš uvijek na rubu onoga kaj napajanje može.
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 08:48   #489
Gigi1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,123
Citiraj:
Autor beli14 Pregled postova
Na Sapphire web-stranici:
AMD Radeon RX 6800 16GB (referentna kartica): https://imgur.com/VFRoCSY
RX 580 Nitro+ 4GB: https://imgur.com/VZEpAod

Razlika u potrošnji svega 15W, a preporuka napajanja je u razlici 150W.

Budući da imam tu RX580, najviše što sam vidio kod gaminga je ~185W i to kad sam odvrtio stari Tomb Raider sve MAX OUT i Vsync OFF. Inače, kod novijih igri mi je tako oko ~160W prema MSI Afterburneru.

Bi 500W bilo dovoljno za RX 6800 250W TDP karticu? (pretpostavljam da sistem nikad ne bi prešao 400W)
zbog transient load peak power spikova koji se dogadjaju u malim jedinicama vremena kod novih grafi su podebljali min.req. za gpu.

probaj pa ces vidjeti, ako ti se komp bude random restartao/gasio znas da je do napajanja...


edit: https://www.igorslab.de/en/reichen-5...-11-500-w-2/2/
__________________
Gigi1 je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 10:16   #490
R3nchi
Registered User
Moj komp
 
R3nchi's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 288
KAzu za 6800 750w na xfx stranicama,,
R3nchi je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 11:00   #491
gogoklepci
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2019
Lokacija: Mostar
Postovi: 47
580 peak gaming 191w a 6800 je peak gaming 239w i ne treba miješati 6800xt koja troši 300w!!!
https://www.guru3d.com/articles-page...-review,5.html
gogoklepci je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 11:30   #492
Wiz3m4n
Premium
Moj komp
 
Wiz3m4n's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 113
500w brend name tipa Corsair, Seasonic i sl. srednje i više serije sa 85+ učinkovitosti bi morao biti dovoljan za 6700xt/6800...ja sa buđetnim CX430 držim već 5g. kolokanog i5 2500k 4.6ghz, 3xhdd i klokanu rx 480, bez ikakvih problema...
Wiz3m4n je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 11:57   #493
R3nchi
Registered User
Moj komp
 
R3nchi's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 288
E sad posto sam oso u qur od thc mozda sam nest krivo povezo? https://community.amd.com/t5/drivers...es/td-p/436820

Ipak sam odlucio svoj kamariki4 650w star 7g odlucio zamjenit..
R3nchi je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 18:31   #494
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 14,383
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 19:42   #495
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp
 
Disco's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,563
Pa evo ti moja konfa, i imam 450w corsair hx i tjera sve bez problema, doduse ja sam undervoltao grafu, ali radilo je i kad je zvakala 210w i s starom gtx 970 sa debelim OCom, i sa ovom 3060 Ti na defaultu. Na uticnici sam mjerio cijelu konfu, OCCT siluje proc, a furmark grafu istovremeno(situacija koja se nece nikada desitu RL), i nije preslo 380w.
__________________
Slobodno me dodajte na PSN
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 20:59   #496
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 14,383
Vidim zadnjih par mjeseci stalno neke početničke dileme oko napajanja na forumu

Ovako:

- cpu i gpu su najveći potrošaći u PC (90%+ potrošnje). Ostalo gotovo nebitno
- pogledajte max potrošnju istih u recenzijama i zbrojite
- cpu i gpu vuku struju sa +12V raila
- pogledajte koliko vam napajanje ukupno daje struje na +12V (piše na etiketi, službenim stranicama)
- gledate da max teoretska potrošnja cpu i gpu bude ispod toga koliko psu daje na +12V (uz određen headroom, da nije na knap)
- u RL su male šanse da će i cpu i gpu raditi na 100%
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 22:06   #497
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 446
Ma sve jasno. Samo glupo mi je bilo što isti proizvođač za dvije kartice kojima je razlika u TDP svega 15W, za jednu daje preporuku 500W, a za drugu 650W. Nema smisla.
Gigi gore kaže da je kod novijih kartica veći peak, al opet 150W.

Gore sam i napisao da sumnjam da bi vuklo više od 400W, čak i uz 1600AF koji uz OC potegne i 100W prema Aida64 u stress testu
Mjerio sam kod full stress testa i sa voltmetrom (ali na molexu, jedan rail pa bi trebalo biti isto ) i nikad ispod 11.6V nisam vidio. Gaming ~11.8V. Slično kaže i Aida. Naravno, to ništa ne znači, ali barem znam da su naponi OK za takav load.
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 22:35   #498
Joza_Seraf
Premium
Moj komp
 
Joza_Seraf's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2015
Lokacija: Klc
Postovi: 560
Normalno oni ostavljaju preporuku napajanja jer ima puno šrot napajanja...
__________________
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
Samo čekam dan kada će mi netko pokucati na vrata i zatražiti me bubreg jer sam negdje odscrollao dolje i stavio kvačicu na "Slažem sa svime"!!
Joza_Seraf je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2021., 05:49   #499
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp
 
Disco's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,563
Citiraj:
Autor Joza_Seraf Pregled postova
Normalno oni ostavljaju preporuku napajanja jer ima puno šrot napajanja...
Tako je, oni se samo ograđuju, nije isto neko napajanje od 300kn/700w i neko od npr 700kn/500w. Po meni, napajanje je jedna od stavki na kojoj se baš i ne isplati štediti.
__________________
Slobodno me dodajte na PSN
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2021., 16:18   #500
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 424
Abandon all hope, ye who enter here


__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2021., 17:06   #501
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp
 
Disco's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,563
Hah, odjednom je BAR (tj SAM) dostupan na zen2...nema više HW ograničenja....ccc.



6700XT 12Gb/96Mb IC 479$.
Performanse navodno između 3060Ti i 3070.





EDIT: Najavili su najavu grafa za lapove. Tj...bit će uskoro najava....

__________________
Slobodno me dodajte na PSN

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 03.03.2021. u 17:27.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2021., 21:04   #502
stitrek
Registered User
 
stitrek's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2021
Lokacija: SpaceLandia
Postovi: 23
Kako ide sa prednarudbom na Amd stranici za novu 6700XT, dali ima netko iskustva, izgleda da ce to sve bit prodano u prvoj minuti nakon otvaranja stranice.
stitrek je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2021., 21:32   #503
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 424
Kolko ja znam nemoze se iz europe tam kupovat samo NA. Nek me netko ispravi ak griješim.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2021., 21:47   #504
stitrek
Registered User
 
stitrek's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2021
Lokacija: SpaceLandia
Postovi: 23
Suska se da zbog velike potraznje GPUa, Amd sprema novi "Big" Navi naziva RX6950XT ili RX6900XTX
stitrek je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2021., 22:00   #505
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 14,383
Koji će što? Imati 50mhz više i koštati 500$ više?

Čisto da se iskoristi situacija...
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2021., 22:53   #506
Odinarius
All-rounder
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 612
Ha, kad bi neki golden sample nabrijali na 2,7ghz, možda poduplali cache na 256mb da dobiju na memory bandwidthu, memoriju digli na 32gb... Prve dvije stvari bi im dale nekakav pomak da to mogu zvati drugačijim proizvodom. Ali već je 6900 vanity proizvod, takav 6950 bi bio sasvim besmislen.
Odinarius je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 00:08   #507
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 424
Ma mlati ovaj nes bezveze. Vec je svabo cim je dobil 6900xt i 6800xt rekel da je amd limitiro dokle clokovi mogu ici iako bi po njemu bez problema isli i puno vise. Te je zsmakljucio da to amd cuva za refresh.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 11:27   #508
messiah
aka Mithrandir
Moj komp
 
messiah's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 449
Citiraj:
Autor exzzy Pregled postova
Kolko ja znam nemoze se iz europe tam kupovat samo NA. Nek me netko ispravi ak griješim.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
Koliko znam, imat će batcheve po regijama.
Ali da mi je još vidjet direct prodaju koju ne pokupe botovi i scalperi.
messiah je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 13:29   #509
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 424
Sta ti to znaci? Slat ce regionalnim dućanima? Znaci ne može prek njih i msrp nećemo vidjet.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 16:14   #510
stitrek
Registered User
 
stitrek's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2021
Lokacija: SpaceLandia
Postovi: 23
Citiraj:
Autor exzzy Pregled postova
Ma mlati ovaj nes bezveze. Vec je svabo cim je dobil 6900xt i 6800xt rekel da je amd limitiro dokle clokovi mogu ici iako bi po njemu bez problema isli i puno vise. Te je zsmakljucio da to amd cuva za refresh.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
Slicno je bilo sa Rx470-570, Rx480-580-590, ponuda i potraznja im to omogucuje da ostvare profit, sve kompanije povremeno to rade.
stitrek je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na