Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 31.07.2012., 12:57   #1
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
MBO ne prepoznaje Pentium 4

Pozdrav.
Kupio sam novi (stari) procesor Pentium 4 3.06 Ghz. Matična mi je Matsonic ms9158e+

link: http://www.matsonic.com/Computer-Des...ls/ms9158E.php

Do sada sam imao Intel celeron 2 Ghz. Kada stavim pentium komp se ne boota.
Nema onog bipa, niti se pocne bootati.
Oba su procesora Philipines cipa. Ima li tko kakav prijedlog?!?!?
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 13:20   #2
Brzi Picek
Premium
Moj komp
 
Brzi Picek's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2011
Lokacija: Ri,De,Čk,Zg itd
Postovi: 453
stavil si CPU s 800MHz BUS..procesor možda ?
Brzi Picek je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 31.07.2012., 13:30   #3
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,024
Matsonic? I još sa VIA čipsetom. Katastrofa.
Staviti najnoviji BIOS (ako ga uopće igdje nađeš).

@picek
Kakvih 800MHz kad ploča podržava max. 533MHz?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 31.07.2012. u 13:47.
coconut je online   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 13:51   #4
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Bios sam pokušavao već flashati, ali mi nije pošlo za rukom još.
Ako je proc od 800 Mhz jel postoji mogućnost da radi na 533Mhz. Uzeo sam ga preko njuškala.!?!?
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 14:10   #5
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,024
Ako proc ima bržu sabirnicu, raditi će na max. brzini koju čipset dozvoljava (533MHz u tvom slučaju).
Obzirom da se radi o staroj ploči, flashanje BIOSa se vrši disketom iz DOSa. Skini BIOS file, raspakiraj ga i baci na disketu. U zipu s BIOSom često zna biti i program kojim se disketa pretvara u boot file. Prije flashanja treba u BIOS-u ploče odabrati da je fdd prvi boot uređaj. Ubaciš disketu, restartaš komp i čekaš da se flasha.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 14:14   #6
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ako proc ima bržu sabirnicu, raditi će na max. brzini koju čipset dozvoljava (533MHz u tvom slučaju).
Obzirom da se radi o staroj ploči, flashanje BIOSa se vrši disketom iz DOSa. Skini BIOS file, raspakiraj ga i baci na disketu. U zipu s BIOSom često zna biti i program kojim se disketa pretvara u boot file. Prije flashanja treba u BIOS-u ploče odabrati da je fdd prvi boot uređaj. Ubaciš disketu, restartaš komp i čekaš da se flasha.
Ok hvala, jel moguće flashat pomoću cd-a?
Cak mi u opcijama biosa pod bot ima i usb. ali nisam ga uspio flashat.
Ti stari kompovi su samo problemi
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 14:23   #7
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,024
Nisam siguran za cd i usb. Možeš probati. Uglavnom, zip file treba biti raspakiran, a sam BIOS file obično ima neku čudnu ekstenziju i taj file mora biti na boot mediju. Ako imaš manual, konzultiraj se s njime jer to tamo sigurno detaljno objašnjeno. I ne zaboravi - krivo flashanje = ploča u smeće.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 31.07.2012. u 15:01.
coconut je online   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 14:24   #8
ShanTech
Banned
 
Datum registracije: Apr 2011
Lokacija: -
Postovi: 3,783
Ako bi ti to i radilo na 533, onda bi ti proc radio na 2GHz (133*15) i trebalo bi pogledati na kojoj voltaži bi radio taj procesor i eventualno postaviti u biosu voltažu (ako ima za postaviti) koja je predviđena za taj procesor.

Edit:

Ispravak.

Krivo sam pročitao. Ako je procesor 3.06 GHz, onda je to Northwood 533.

Zadnje izmijenjeno od: ShanTech. 31.07.2012. u 22:00.
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 17:47   #9
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Probat ću sutra nešto napravit, pa javim rezultat

Hvala svima!
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2012., 18:26   #10
Campeonato
Premuim
 
Campeonato's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: S, DE
Postovi: 1,732
Ak je taj cpu prescot(mozda i northwood C), moze flesat i hebat tu ploču koliko god hoce nece nist uspjeti

Da ploča ikako podrzava taj cpu sa smanjenim fsbom, sama bi smanjila takt u 99% slucajeva...
__________________

| Intel Core 2 Quad Q9650 @3,21 GHz, c.w. Raijintek Orcus 140 RBW |
| Zotac 9300-ITX-WiFi | Hynix 8GB DDR3 @1333 MHz |
| Sapphire Pulse Radeon RX 570 4G, 4096 MB GDDR5 |
| Samsung 860 Evo 500GB SSD | Windows 10 Pro x64 |
| Seasonic Prime Fanless PX-450 | Phanteks Enthoo Evolv ITX TG |
| Dell UltraSharp U2419H @1080p | Dell KB216 | Roccat Kone Pure SE | Roccat Taito | Creative Pebble |

| AMD Ryzen 5 4500U @2,30 GHz |
| Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 | 8GB DDR4 @3200 MHz |
| AMD Radeon Vega 6, Shader cores: 384 @1500MHz |
| SKHynix NVMe 512GB SSD | Windows 10 Home x64 |
| 14" LED @1080p | Logitech M720 | JBL Flip 3 |

| Sony PS4 Pro 1TB |
| Sony KD-55XG8096 |

| Intel Xeon E3-1535M v6 @3,1 GHz |
| Dell Precision 7520 | 32 GB DDR4-SDRAM @2400 MHz |
| nVidia Quadro M2200, 4 GB GDDR5 |
| Toshiba XG5 NVMe 512GB SSD | Windows 7 Pro x64 |
| UltraSharp IPS-Display, 15,6" @1080p |
Campeonato je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 31.07.2012., 18:32   #11
FRipper
MiningMod
Moj komp
 
FRipper's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 8,521
to bi trebao biti fsb 533 i ta ploča mora to podrzavati...

sada, moguce da taj procesor uopce navalja pa zato ni nece raditi
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2012., 14:22   #12
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Nasao sam bios update, ali nemam flashing utility!
I ja sam mislio da je northwood ali je 3.00 philippines
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2012., 14:51   #13
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,024
Treba vidjeti koji BIOS ima (Award ili AMI) i skinuti njihov flashing utility (.exe) te ga baciti na boot medij skupa sa BIOSom.
Instalacija bi trebala ići sistemom da upišeš: flashingutility.exe BIOSfile.nešto (najčešće *.bin) i drmneš Enter. Proguglaj.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online   Reply With Quote
Staro 01.08.2012., 21:54   #14
Nacki
Faktor nesreće
Moj komp
 
Nacki's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2011
Lokacija: Sesvete, Zagreb
Postovi: 217
da ti ubijem sve nade
imal sam takvu plocu i na njoj ne radi nista sa fsb800 (bar meni nije delalo)
kao i svaki drugi matsonic koji sam imao teski antikrist
ako mozes bolje to podaj, dodaj jos koju kintu i kupi bilo koji 775 krs (bit ce ti bolje od ovoga)
Nacki je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2012., 14:00   #15
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Nisam bas imao vremena jucer i danas. Sad sam probao s nekim autoexecom, ali ne radi.
http://forums.mydigitallife.info/thr...bios-CORRECTLY

Ploca je stvarno sra...
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 03.08.2012., 09:06   #16
FRipper
MiningMod
Moj komp
 
FRipper's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 8,521
daj probaj naci kod nekod da ima komp u koji pase taj cpu, pa probaj da li je on uopce ispravan...
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2012., 09:16   #17
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Ma star je to socket, nzn tko ima takav. Zeza me taj flashing utility, koji god isprobam ne radi flashanje
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2012., 09:24   #18
FRipper
MiningMod
Moj komp
 
FRipper's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 8,521
Znam ja daj mi se javi na poruke i napisi u kojem dijelu si grada pa da sve dogovorimo i probamo to rijesiti
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2012., 09:38   #19
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Hvala na ponudi. Problem je sto je taj kompjuter na poslu. Probat ću još sutra s flopya fashat s jos jednim utilityem.
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2012., 09:38   #20
Black Dragon
Premium
Moj komp
 
Black Dragon's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Agram
Postovi: 2,938
OVO je jedini 3,06 GHz Pentium 4 koji radi na toj ploči. Imam ASUS P4G8X Delux koju zlostavlja sestra i to je najjači P4 na FSB 533 koji je izašao.
__________________

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 09:41   #21
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Sive lubanje silo, ide li ovaj procesor na moju matičnu

http://ark.intel.com/products/27453/...533-MHz-FSB%29

još jednom, matična je:

http://www.matsonic.com/Computer-Des...ls/ms9158E.php
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 10:11   #22
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,024
Mislim da bi trebao ići.
Ali te stvarno ne razumijem. Tako mazohistički inzistiraš na prastaroj krami od ploče umjesto da je baciš u smeće i nabaviš nešto novije.
Matsonic je oduvijek bio low low end, a u kombinaciji sa VIA-om je s*anje na kvadrat. Dodaj tome i procesor koji se grije k'o blesav, a toliko je 'jak' da ga današnji Celeron pojede za doručak i ispljune s gađenjem. A komponente nikad jeftinijie...
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 10:14   #23
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Htio bi proći što jeftinije. Ne bih sada ulagao u ovaj komp. Mislim radim/volontiram za 1600 kn
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 11:04   #24
FRipper
MiningMod
Moj komp
 
FRipper's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 8,521
reci mi jel nemas nikakav procesor za taj komp,neki celeron,pentium 1.5, 1.6??

ako nemas, uzmi najeftiniji pentium 1.6 npr i upikni ga i radi s kompom...sada pucati na neki 2.8,3 nema koristi jer isti ti je to vrag, i povečanje perf neces niti osjetiti

mislim ti procesori ni ne vrijede 20kn...ja sam ih gro podijelio
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 12:40   #25
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,024
Citiraj:
Autor Croatum Pregled postova
Htio bi proći što jeftinije. Ne bih sada ulagao u ovaj komp. Mislim radim/volontiram za 1600 kn
Za tih 1.600kn možeš dobiti modernu konfu koja tu tvoju gazi u svakom pogledu.
Vidi ovu temu.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 14:59   #26
FRipper
MiningMod
Moj komp
 
FRipper's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 8,521
coco čovjek ima plaču 1600kn...sta bi sada trebo dat svoju cijelu placu za novu konfu? :S
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 16:01   #27
Black Dragon
Premium
Moj komp
 
Black Dragon's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Agram
Postovi: 2,938
Prescott jezgra, čisto sumnjam, osobno ga nisam vidio u 478 pakiranju, samo u 775 ... budem pogledao kakav P4 imam u garaži koji ide u tu ploču pa ti ga pošto volontiraš doniram Vidim šta imam pa ako ti odgovara šaljem poštom.
__________________

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2012., 23:24   #28
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Hvala ti prijatelju na ponudi, vec sam uzeo drugi za 30 kn pa cu vidit kad dodje taj dali radi.

P.s. ovaj sam vec prodao danas. Sutra bi trebao doci covjek po njega. Rekoh mu ako ne radi da mu vracam novac.
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2012., 12:53   #29
Croatum
Registered User
Moj komp
 
Croatum's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 20
Dosao proc sa iskrivljenim pinovima. Pri pokusaju ispravljanja jednog podosta zakrivljenog, pin je otpao )

Odustajem do daljnjeg, slijedi godisnji...
Croatum je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2012., 13:16   #30
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,496
Skini data sheet pa pogledaj pin-out, možda se taj pin uopće ne koristi.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na