Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 22.07.2015., 14:58   #61
ivo_k
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: .hr, .com
Postovi: 448
naravno da nije legalno.
microsoft i bsa se u zadnje vrijeme prijete (i ne samo prijete) inspekcijama pa ako ti se da objasnjavati i prepirati s microsoftom oko licenciranja, samo daj. garantiram da nemas sanse
ivo_k je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 00:38   #62
HumWeed
<°)))><
Moj komp
 
HumWeed's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: ocean
Postovi: 956
kak se mogu prepirati kad nepodrzavaju vise te os-eve
ni 2k ni xp

zast nebi netko lagao da je kupio preko e-baya
ili nesto slicno bas zbog toga sto SE VISE NE PRODAJU
__________________
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with.
Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping.
Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho".
HumWeed je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 27.07.2015., 00:48   #63
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,829
Citiraj:
Autor HumWeed Pregled postova
kak se mogu prepirati kad nepodrzavaju vise te os-eve
ni 2k ni xp
To sto vise nema podrske ne znaci da ih mozes nelegalno koristiti. Da bi ih koristio legalno, moras ih kupiti kod ovlastenog distributera.

Kao sto rekoh, jedina "nada" je ta sto mozes "lagati" da si izgubio racun a retail licencu kupio 2000. E sad, koliko ce ti to proci...

Citiraj:
zast nebi netko lagao da je kupio preko e-baya
ili nesto slicno bas zbog toga sto SE VISE NE PRODAJU
Zato sto su u lazi kratke noge a "licenca" s EBaya u principu ne prolazi.
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2015., 14:06   #64
ivo_k
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: .hr, .com
Postovi: 448
nije legalno preprodavati licence ako nisi ovlasten partner.

znaci nista ebay, njuskalo, pcekspert...jedino sto je legalno je prodati i kupiti rabljeno racunalo s OEM licencom koja vrijedi dok to racunalo postoji u svojoj izvornoj konfiguraciji (a veze se za hardware ID, ako se ne varam kod promjene maticne se generira novi). i za to treba postojati racun.

ne razumijem uopce zasto bi koristio windows 2000, pretpostavljam radi troska, a za to postoji i normalna opcija - linux.
ivo_k je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2015., 14:11   #65
xGAME
Premium
Moj komp
 
xGAME's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Chernobyl NPP
Postovi: 3,874
Ja ne razumijem kako se nekome da zajebavat s neleaglnim windowsima u firmi. Ako se vec firma mogla otvorit, moze se i jednom u original windowse uloziti i mirna dusa.
xGAME je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2015., 16:00   #66
ivo_k
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: .hr, .com
Postovi: 448
Citiraj:
Autor xGAME Pregled postova
Ja ne razumijem kako se nekome da zajebavat s neleaglnim windowsima u firmi. Ako se vec firma mogla otvorit, moze se i jednom u original windowse uloziti i mirna dusa.
pa to ti je prica da se ne cijeni tudji rad, a svoj se precjenjuje.
pitam ja takve: mogu li se vasi proizvodi i usluge dobiti besplatno?
ivo_k je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 19:23   #67
gil
Member
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Kutina
Postovi: 893
Treba navesti razloge korištenja w2000 da bi se sagledala cijela slika problema. Recimo kod mene staro računalo iz 2002 god. s w2000 i red je zamjeniti stari hardware jer polako otkazuje a sve je vezano za industrijski software koji dobro radi a skup je da se kupuju nove verzije. Opcija je kreirati virtualku na novom računalu s win7 ali kako sad zakon gleda na korištenje softwarea na novom računalu?
gil je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 20:29   #68
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,938
S tim da uvijek možeš imati problema u virtualki tj. da nešto neće raditi kako treba.
Mrzim tu kapitalističku mantru baci staro i (ponovno) kupi novo ...
Mislim da bi u ovom tvom zadnjem primjeru "sve čisto" dok imaš plačen račun za novi pc + os, za "industrijski software" imaš račun od prije.

Neću navoditi lokaciju da ne blamiram ljude, na jednom mjestu još uvijek koriste stare 286 / 386 / 486 sa specifičnim sw,
nema teorije kupiti novi sw jer se pisalo na licu mjesta, firma (ako se može tako nazvati) više ne postoji, ...
zbog slučajne / namjerne greške prilikom pisanja sw već stari Pentium je prebrz i sw ne radi kako treba ...
Rezultat / rješenje u podrumu imaju cca 10 tih starih kompova
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 20:50   #69
gil
Member
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Kutina
Postovi: 893
Ali problem je što je w2000 licenca vezana za računalo i što sad? Na novo računalo nema šanse instalirati w2000, nema drivera,a da se ide na XP nije full kompatibilno. Problem da ne može biti veći. Mislim nije ali treba iskrcati brdo love za ništa ili tražiti po oglasnicima stari rabljeni hardwer.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 20:53   #70
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,829
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Ali problem je što je w2000 licenca vezana za računalo i što sad? Na novo računalo nema šanse instalirati w2000, nema drivera,a da se ide na XP nije full kompatibilno. Problem da ne može biti veći. Mislim nije ali treba iskrcati brdo love za ništa ili tražiti po oglasnicima stari rabljeni hardwer.
Ako nije tajna, o kakvom tipu softvera se radi?

Sve te stvari se daju rijesiti na ovaj ili onaj nacin, ali ovo bas i nema smisla ("XP nije full kompatibilan").
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.08.2015., 21:05   #71
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp
 
potemkin.hr's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Međimurje
Postovi: 1,799
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Ali problem je što je w2000 licenca vezana za računalo i što sad? Na novo računalo nema šanse instalirati w2000, nema drivera,a da se ide na XP nije full kompatibilno. Problem da ne može biti veći. Mislim nije ali treba iskrcati brdo love za ništa ili tražiti po oglasnicima stari rabljeni hardwer.
Ja sam isto imao takav problem u firmi gdje se program (koji je rađeni za windows 2000 i ne radi na ničem drugom) spaja na industrijske PLCeve mjerače temperature preko serijskog porta. Naravno instalacija toga ne postoji jer nitko prije mene nije to niti tražio, a u međuvremenu je i firma propala koja je to napravila. Preko VMware convertera sam napravio kompletni image i prebacio ga na drugu mašinu jer je stara bila na izdisaju, morao neke postavke spromijeniti radi virtualke i srećom sve radi (da kucnem o drvo) na VMware playeru. Da ova šema kojim slučajem nije uspjela bi slijedila izrada novog SW-a što bi u startu odma probilo 6-cifreni iznos pa su u meneđmentu oduševljeni uštedom. Ovo je ustvari priča kako sam si zacementirao posao gdje sad radim
__________________


| HARDVER |

MDL\\ Acer Aspire 6930ZG
CPU\\ Intel Pentium T3400
2.16Ghz 1MB L2 FSB 667
RAM\\ 3 GB DDR2 667MHz
VGA\\ nVidia 9600m GS 512MB DDR2
SSD\\ SATA-3 128GB Kingston HyperX 3K
PER\\ Logitech G100
OS\\ Windows 10 Education x64


MBO\\ ASRock Z77 Extreme3
CPU\\ Intel Core i5 3470
RAM\\ 2x 8GB DDR3 1600MHz Corsair
VGA\\ ASUS Strix GTX 970
CSE\\ Corsair Carbide 300R Windowed
PSU\\ Cooler Master G750M
HDD\\ SATA-3 750GB WD Caviar Blue
SSD\\ SATA-3 128GB Samsung 840 EVO
SSD2\\ SATA-3 480GB Kingston V300
MON\\ Philips 274E5QHAB 27inch 1080p, Philips 190C 19inch SXGA
PER\\ SteelSeries 7G, SteelSeries Diablo mouse
SND\\ Logitech G430
OS\\ Windows 10 Education x64



MBO\\ ASRock N3150-ITX
PSU\\ be quiet! System Power 7 300W
RAM\\ 4GB SO-DIMM 4GB 1600MHz Kingston
HDD\\ SATA 250GB Hitachi, 2x SATA 1.5TB WD Caviar Green (RAID1), SATA 3TB WD Caviar Green
OS\\ Windows Server 2012 R2 Standard x64


MOB\\ Nokia Lumia 640 LTE
TAB\\ ASUS VivoTab Note 8

| TUTORIALS |Windows Remote Desktop

potemkin.hr je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 21:13   #72
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,120
Jesi camentiral, al ta ista uprava bude opet htjela čudo koje ponekad i nije izvedivo (iz iskustva)
Ta ista uprava misli ako znas sloziti tablicu u excellun i da nekaj racuna, mam si programer
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 21:40   #73
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,938
Vjerojatno mu nije kompatibilno jer je pristupao portu (hw preko njega) direktno, stari šporki način koji XP i noviji ne trpe.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 21:54   #74
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,829
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Vjerojatno mu nije kompatibilno jer je pristupao portu (hw preko njega) direktno, stari šporki način koji XP i noviji ne trpe.
To bi mi bilo jasno da je rekao W95/98, ali jos od NT-a ne mozes raditi s _inp/w/d(), _outp/w/d() i inim funkcijama.

Moje pitanje je bilo usmjereno na to da, iz mojeg skromnog iskustva s nekoliko migracija domacih industrija:

a) koliko god opskurni ti programi bili, mogu se "prisiliti" na rad na XP-u, sto ipak omogucuje nesto siri manevarski prostor i s recentnim hardverom
b) uz duzno postovanje, mogu se i dosta lako prepisati da rade nativno na svemu i svacemu novom uz ne pretjerane izdatke.
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 22:30   #75
gil
Member
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Kutina
Postovi: 893
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ako nije tajna, o kakvom tipu softvera se radi?

Sve te stvari se daju rijesiti na ovaj ili onaj nacin, ali ovo bas i nema smisla ("XP nije full kompatibilan").
Wonderware intouch 7.11 i ostali priljepci potrebni za rad. Problem je koliko čitam u tom da projekt koji je napravljen pod w2000 ne radi dobro pod XP i da treba ponovno sve prepraviti. Uzeli smo mali server dell poweredge t20 i odmah problemi, nema drivera za ethernet pod XP. Pomalo rješavamo pa ćemo vidjeti. Za sad nije hitno jer staro još uvijek radi pa nema pritiska.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 23:01   #76
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,938
Teško ćeš potpuno upogoniti XP na toj mašini, suviše "nova" platforma, po specs mrežna je vjerojatno Intel I217-??
negdje navode da ima / drugdje da nema drajvera / ako i ima sakrivaju ...
puno lakše ćeš upogoniti W7, ako već skačeš na novi os ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 23:03   #77
gil
Member
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Kutina
Postovi: 893
Naravno. Ali treba prihvatiti izazov. Drivera su riješeni iako ih službeno ne podržavaju
gil je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 23:09   #78
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,829
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Wonderware intouch
Ah.

To je onda bas veselo; prije par godina, kolege iz Italije su me cackale za pokusaj migracije dijela (non-essential) za kogeneracijska postrojenja, pa smo zakljucili da to bas ne bude islo tako jednostavno i brzo.

Sto ne ubodes u taj server neki jeftinel Realtek Ethernet koji ce ti raditi na XP?
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 00:32   #79
gil
Member
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Kutina
Postovi: 893
Driver mrežne pod XP je riješen što je point no1 za spajanje na plc.

Citiraj:
Autor potemkin.hr Pregled postova
Ja sam isto imao takav problem u firmi gdje se program (koji je rađeni za windows 2000 i ne radi na ničem drugom) spaja na industrijske PLCeve mjerače temperature preko serijskog porta. Naravno instalacija toga ne postoji jer nitko prije mene nije to niti tražio, a u međuvremenu je i firma propala koja je to napravila. Preko VMware convertera sam napravio kompletni image i prebacio ga na drugu mašinu jer je stara bila na izdisaju, morao neke postavke spromijeniti radi virtualke i srećom sve radi (da kucnem o drvo) na VMware playeru. Da ova šema kojim slučajem nije uspjela bi slijedila izrada novog SW-a što bi u startu odma probilo 6-cifreni iznos pa su u meneđmentu oduševljeni uštedom. Ovo je ustvari priča kako sam si zacementirao posao gdje sad radim
Ovo je rezervni plan B .

Zadnje izmijenjeno od: tor. 25.08.2015. u 08:32.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2015., 10:27   #80
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 279
Windows 95/98/2000/XP/Server - info, how-to, pitanja, savjeti, problemi...

SP3, ne prolazi mi hrvatski LIP, sustav kaze da je instalirana multilanguage verzija i ne da instalaciju hrvatskog. U postavkama jezika nudi 10-ak jezika (meni i sucelje), ali hrvatskog jasno nema. Ima tko ideju kako mu upucati naski?
Hvala
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2015., 11:48   #81
smuchac
AMD Hammer
Moj komp
 
smuchac's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Korčula
Postovi: 892
Kako instaliras? Ja sam svojevremeno imao cd sa xp i dodatak u exe fajlu i nikad problema...
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2015., 12:28   #82
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 279
Imam Croatian LIP setup datoteku s kojom sam hrv instalirao na desetke instalacija, no ovdje ne prolazi jer je kao rijec o multilanguage verziji Windowsa
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2015., 12:51   #83
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,657
Ovo mi je radilo odlično pa pokušaj s tim programom.
http://www.nomaher.com/forum/index.php?topic=1012.0
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2015., 23:07   #84
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 279
Server 2012 R2 prava korisnika

Gore navedeni OS; pokušavam, a ne uspjevam složiti usere i njihova prava takva da ne mogu pristupiti jedni drugima u mape. Obični useri, nisu dio admin grupe. Nadalje, ne uspjevam složiti da se korisničke mape prebace na drugu particiju, dakle cijeli user profil. Ako netko ima ideju, savjet, bio bih zahvalan.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2015., 23:55   #85
ksonofre
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Imao slicni problem s time i potrosio pola dana na to. Nakraju sam napravio posebne fodere sa permissionsima za usera i System na particijama. Evo i uputa:

1. create folder named by user name
1. enter folder Properties tab Security
2. click Advanced options
3. click Disable inheritance
4. when prompted click Convert inherited permissions into explicit ...
5. remove all entries principals except SYSTEM
6. click add and select principal
7. enter user name and check names
8. select Full control permissions (i.e. all permissions)
9. check if permissions apply to all subfolders and files
ksonofre je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 21:26   #86
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 279
Hvala ti, to funkcionira.
Još me samo muči kako preseliti user mape (profile) na drugu particiju
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 22:49   #87
ksonofre
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Kada sam ja to slagao cinilo mi se prekomplicirano i nepotrebno. Zbog toga je mozda najbolje dogovoriti sa svima da stavljaju svoje podatke na druge particije bez obzira na lokaciju My Documents.

Vjerojatno si nasao te linkove, ali evo i za druge:
ksonofre je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 22:59   #88
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,625
možda, long shot, sada kada već imaš user foldere na c: napraviti lokalno na serveru junction point za postojeće usere, a sve nove navoditi na d: particiju.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 23:32   #89
tor
Administrator
Moj komp
 
tor's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Sesvete
Postovi: 15,683
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Hvala ti, to funkcionira.
Još me samo muči kako preseliti user mape (profile) na drugu particiju
Group Policy, pa s time kreirati rulove?
tor je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 23:49   #90
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,625
ha ili tak... samo ne znam kako će se to (pozitivno) odnositi na postojeće foldere i korisnike.

nisam previše prtljao s tim moram priznat.
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na