Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 06.09.2013., 12:31   #181
nex
Chaotic Neutral Human
 
nex's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: .
Postovi: 510
Dakle, tvoj argument protiv kvalitetnog backupa sa svodi na "meni se ne moze desiti nista sto bi zahtijevalo backup". Famous last words...

I tebi ionako ni ne treba backup, koga briga hoce li ti krepati HTPC pa neces par sati/dana moci gledati teskom mukom nabavljene epizode Santa Barbare? Koliko se sjecam prvog posta bilo je rijeci o poslovnim podacima. A "backupirati" tako nesto na RADI1/disk u istom kompu je glupo.
__________________
Last.fm
nex je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2013., 12:55   #182
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,737
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Živim u Kupskoj. Statističke šanse da se neko žešće njesra dogodi opet su jako male :P ili da opet bude poplava kao u šezdesetima :P



- Zato mi je OS na SSD-u.
- To mi se nikad nije dogodilo i neće jer nisam tulac
- Da se dogodi, vratio bi podatke u roku keks.
Iskreno, ovakvih situacija sam vidio na stotine. Situacija u kojima možeš slučajno izbrisati / promijeniti podatke ima brdo, nije samo brisanje u pitanju, možeš napraviti krivu izmjenu u dokumentu, obrisati mail iz mail clienta, izbrisati par podataka u bazi. Backup je jedno, jako je jasno definiran i uređen, RAID je drugo i u startu uopće ne služi zaštiti podataka.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2013., 09:27   #183
vlovrec
Premium
Moj komp
 
vlovrec's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 347
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Iskreno, ovakvih situacija sam vidio na stotine. Situacija u kojima možeš slučajno izbrisati / promijeniti podatke ima brdo, nije samo brisanje u pitanju, možeš napraviti krivu izmjenu u dokumentu, obrisati mail iz mail clienta, izbrisati par podataka u bazi. Backup je jedno, jako je jasno definiran i uređen, RAID je drugo i u startu uopće ne služi zaštiti podataka.
Jasno mi je da to nije backup :-)
Dosad je sve bilo na jednom disku i jednom tjedno sam s batch skriptom zipao i pohranjivao na eksterni disk. To bude se i dalje radilo tako.

Nadalje pošto mi je postojeći HDD u kompu 250GB, a takvoga nisam siguran dal budem mogao kupiti, dal bude radilo ako recimo na novom disku napravim jednu 250GB particiju i jednu što ostane, pa da imam raid od postojećeg 250GB diska i 250GB particije na novom disku?

Hvala
vlovrec je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2013., 10:12   #184
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,058
Možeš to napraviti, i to ti bude funkcioniralo. Raid polje se može napraviti prema veličini koju ti zadaš, a maksimalno može biti veliko prema kapacitetu manjeg diska. Pričamo o mirroru naravno
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2013., 18:23   #185
ethan
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Zagreb (centar)
Postovi: 190
Samsung SSD i raid 2 obicna diska - izbacije error

Pozdrav,

Slazem novi komp i naisao sam na problem:
(prvi put imam SSD u kompu i prvi put slazem raid 2 disca)

Želim koristiti Samsung SSD 840 EVO na sata portu 1
i želim na sata portove 2 i 3 spojiti 2 hard disca od 4TB (WD Red) u raid 0 polje

Maticna je Asus Maximus VI Gene

U biosu namjestim "sata configuration" na AHCI - tada mi SSD radi super...sve ok - onaj Samsung Magician ne izbacije nikakve errore, ali naravno nemam RAID

Ako u biosu namjestim "sata configuration" na RAID - imam raid ali mi Samsung magician izbacije error i ne prepoznaje SSD (koji ipak radi....i cini mi se da radi ok - windowsi se podizu normalno...brzine zapisivanja i citanja su normalne...al to sve jos moram testitrati).

Pitanje je:
- koliko bi se trebao obazirat na cinjenicu da mi taj Samsung magician ne prepoznaje SSD?
- dal je uopce moguce koristiti tu kombinaciju koju ja zelim?
- dal bi bilo pametnije da u biosu namjestim AHCI i odustanem od raida - odnosno, dal ce SSD pouzdano raditi ako je u biosu namjesten "sata configuration" na RAID?

U manualu od maticne mi pise: ili su svi sata portovi u AHCI ili su svi u RAID modu....znaci ne mogu namjestit da mi sata port 1 (sa ssd-om) radi u AHCI a sata portovi 2 i 3 (sa WD Red diskovima) rade u RAID modu.

Dal je to na nekim drugim maticnim plocama drugacije rjeseno, ili sve tako rade? (ili svi diskovi u RAIDU ili svi diskovi u AHCI)

Puno hvala na odgovorima i uputama

i sve najbolje u novoj godini
ethan je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2014., 01:36   #186
calypso
Premium
Moj komp
 
calypso's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: Zagreb/Rijeka
Postovi: 980
Ajd idemo ispocetka...

1. Zasto uopce slazes RAID0 na 4TB diskovima? Nemoj se uvrijediti, ali to je big no-no...
2. Zasto ne koristis dinamicke diskove u Windowsima i ne slozis softraid iz Windowsa? Izbjegnes sve probleme sa BIOSom i fejk RAID kontrolerom koji imas na ploci koji je ionako ista stvar sto i softraid...
3. Pise se disk, a ne disc...
__________________

Lenovo ThinkPad W530
Core i7 3840QM, 2.8GHz
32GB RAM
intel HD4000
nVidia Quadro K2000M
15.6" 1920x1080, Wide-gamut TFT
1TB Crucial BX100 SSD
docking station


2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS


Lenovo ThinkPad T440
Core i5 4300U, 1.9GHz
8GB RAM
intel HD4000
14" 1600x900, touchscreen
512GB Sandisk X210 SSD


DELL Latitude E6420
Core i5 2540M
2GB RAM
intel HD3000
nVidia QuadroNVS 4200M
14" 1366x768
100GB 7200rpm + 3TB WD Elements eksterni + 1TB Transcend eksterni



Thinkpad - Nikad ne umiru, samo postanu obsolete... (c)FujiLim
calypso je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2014., 20:43   #187
ethan
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Zagreb (centar)
Postovi: 190
1 - Znam da je raid0 "nepouzdan" - kupio sam novi komp I napravio backup svih podataka tako da se ne zamaram tom cinjenicom.
S novim kompom sam prvi put u mogucnosti koristiti raid (prijasnja maticna nije podrzavala raid) I htio sam vidjeti kako to funkcionira.

2 - Potpuno sam zaboravio na tu mogucnost....tnx sto si me podsjetio - malo cu istraziti to podrucje.

3 - my bad

Ali jos uvijek ostaje nerjesena jedna stvar - sto ako za par mjeseci kupim jos jedan ssd i pozelim ga stavit u raid0 polje sa svojim sadasnjim ssd-om?
(naravno - kupio bi ssd istog proizvodaca i kapaciteta)
Tada cu morati u biosu namjestiti RAID CONFIGURATION - i opet ce mi Samsung Magician govoriti da ne moze pristupiti ssd-u, nece mi dati da updejtam firmware necu moci vidjeti statisticke podatke o ssd-ima - dal je to nesto oko cega bi se trebao brinuti ili mogu slobodno zanemariti?

Tnx na odgovoru
ethan je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 09:47   #188
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,164
Pozdrav!
Evo pitanje.Ploča je Giga 350m -gaming 3.
Imam m2 ssd,na kojem je os!
Imam još dve iste toshibe 500gb,i rado bi ih stavio u raid 0,tako da imam što manje particija na kompu.E sad,kako kreirati to polje,ako mi je ssd u achi trenutno,a trebam ove dve toshibe staviti u raid 0?U biosu imam samo achi i raid,pa ako prebacim u raid,dal ssd ostane u achi ili?
__________________
Phil of the future!

Zadnje izmijenjeno od: emilblomsky. 08.04.2018. u 09:54.
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 11:46   #189
Booger
Premium
Moj komp
 
Booger's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Iza Karpata (Sisak)
Postovi: 286
Svi diskovi se prebacuju u raid u tom slucaju i neces moci bootati os. Ali proguglaj i pronadi sto trebas promijenit u regitryju prije promjene kako bi mogao bootat.
__________________
People, have some bananas!
Booger je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 12:02   #190
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,164
Znaci,bolje da ostanu svaki za sebe.
Manje komplikacija!
__________________
Phil of the future!
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 12:29   #191
Srdan
Captain Slow
Moj komp
 
Srdan's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,133
Napravi softverski.
U Disk Managementu obrisi particije s ta 2 diska > desni klik na 1 od njih i New Striped Volume > Prebaci drugi disk na desnu stranu kada te traži > ostalo po želji.
__________________
Jel' ima šta ženskih starih
što vole strance da
nas vozaju u autu
i kupuju skupe lance

Srdan je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 12:46   #192
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,164
Citiraj:
Autor Srdan Pregled postova
Napravi softverski.
U Disk Managementu obrisi particije s ta 2 diska > desni klik na 1 od njih i New Striped Volume > Prebaci drugi disk na desnu stranu kada te traži > ostalo po želji.
Jel ima to softversko riješenje nekih ograničenja naspram ovog drugog?
__________________
Phil of the future!
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 14:13   #193
Srdan
Captain Slow
Moj komp
 
Srdan's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,133
Nema
__________________
Jel' ima šta ženskih starih
što vole strance da
nas vozaju u autu
i kupuju skupe lance

Srdan je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 16:54   #194
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,058
Citiraj:
Autor emilblomsky Pregled postova
Jel ima to softversko riješenje nekih ograničenja naspram ovog drugog?
U tvom slučaju jer su ti integrirani kontroleri jad i bijeda nema.
Ali mi nije jasan tvoj razlog, da imaš što manje particija , razumio bi da ti treba brzina. Budeš dobio 1 particiju od 1TB, u slučaju bilo kakvog kvara /greške diska budeš izgubio sve na toj particiji
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2018., 18:07   #195
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,164
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
U tvom slučaju jer su ti integrirani kontroleri jad i bijeda nema.
Ali mi nije jasan tvoj razlog, da imaš što manje particija , razumio bi da ti treba brzina. Budeš dobio 1 particiju od 1TB, u slučaju bilo kakvog kvara /greške diska budeš izgubio sve na toj particiji
Nemam ništa bitno gore,tako da ,ako sto i ode,nije strasno.
Ma neka bude svaki za sebe,i vozi!
__________________
Phil of the future!
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2018., 22:27   #196
Dalas
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: on south
Postovi: 81
SSD s dva diska u raid 0

Imam sistem s dva diska u raidu 0. Kupio bih SSD i postavio ga kao primarni boot disk. Pitanje: da li mogu i kako ostaviti ova dva diska u raid 0
__________________

Dalas je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2018., 22:55   #197
RainZG
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 125
zasto ne bi mogao?

diskovi su ti vec u raidu, ubacis dodatni disk, odradis prebacivanje sistema na njega, on postaje primarni, raid postaje storage i to je to
RainZG je online   Reply With Quote
Staro 03.12.2018., 23:34   #198
Dalas
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: on south
Postovi: 81
OK Thnx, nadam se da će ići tako jednostavno kao što si rekao

Ma evo nešto dumam, ako po preporukama za optimalnu instalaciju SSD-a trebam fizički isključiti sve diskove te postaviti AHCI mode, kako će bios prepoznati ova dva diska u RAID-u
__________________


Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 05.02.2019. u 18:02. Razlog: spojeni postovi
Dalas je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 00:22   #199
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,402
Raid jest ahci sta se nacina rada tice
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 09:37   #200
Mommistake
or dadmistake?
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 9,298
Citiraj:
Autor Dalas Pregled postova
Imam sistem s dva diska u raidu 0. Kupio bih SSD i postavio ga kao primarni boot disk. Pitanje: da li mogu i kako ostaviti ova dva diska u raid 0
Samo da pitam, zašto SSD stavljati u Raid 0?
Razumio bi da imaš HDD, ali SSD?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 10:12   #201
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,921
Mommi, čitaj što čovjek piše, ima dva mehanička diska u RAID0 i hoće dodati zaseban SSD.

Offtopic, da ti odgovorim na pitanje o SSD u RAID 0: zbog brzine i veličine. Imao sam jedan 840 Pro od 512 Gb i skužio da mi treba još prostora. Mogao sam ga prodati i kupiti veći SSD, ali sam našao za relativno malu lovu korišteni drive identičan mojem.

Ubacio ih u RAID 0, svakih par dana se automatski napravi backup na HDD i godinama sve funkcionira.

Da danas kupujem i da mi matična podržava, kupio bi najveći M.2 NVMe koji bi si mogao priuštiti i zdravo, ne bih uopće razmišljao o RAID 0.
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 18:36   #202
Dalas
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: on south
Postovi: 81
Za nabavkom SSD-a sam se odlučio radi relativno niske cijene Samsung EVO 250 cca 440 kn. Dakle na SSD OS , a ova dva dosadašnja ne bih dirao, ostavio bih zbog dokumenata i svega ostaloga isto.

Ako sam skužio, trebalo bi ovako. Otkopčati HDD-eove u biosu postaviti AHCI mode, nakon instalacije OS i optimizacije SSD-a ponovno u bios i postaviti RAID 0 mode,a SSD kao first boot i to bi trebalo da šljaka
__________________

Dalas je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 18:58   #203
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,270
Prije nego kreneš dobro prouči dokumentaciju da nebi bilo plakanja,
mobo ova iz moj komp ?
na koje portove su spojeni hdd - ovi (u Raid 0) sada ?
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 20:22   #204
Dalas
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: on south
Postovi: 81
Uf sad si me. Kako sam konfiguraciju sastavljao prije 5-6 godina više se ne sjećam pojedinosti (nije ni čudo obzirom na nakupljene kuke), ali evo specifikacija od MBO pa ako može kakav savjet

SATA3
- 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by Intel® Z77, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel® Rapid Storage and Intel® Smart Response Technology), NCQ, AHCI and Hot Plug functions
- 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug functions (SATA3_A1 connector is shared with eSATA3 port)

Connector
- 4 x SATA2 3.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel® Rapid Storage and Intel® Smart Response Technology), NCQ, AHCI and Hot Plug functions
- 4 x SATA3 6.0 Gb/s connectors
__________________

Dalas je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 21:14   #205
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,270
Pa nisam pitao / upozorio bez razloga
Pretpostavimo da su postojeći hdd - ovi u Raid 0 spojeni na Intel kontroler na portove SATA3_0 i SATA3_1.

Najlakše ti je novi SSD spojiti na ASMedia SATA3 kontroler, SATA3_A0 port,
SATA3_A1 se "šera" sa eSATA portom na backplate.
U UEFI / Bios - u treba aktivirati ASMedia SATA3, na njemu postaviti AHCI Mode i upaliti ASMedia SATA Boot ROM kako bi mogao boot - at sa njega.

Sve ovo zato jer je Intel - ov kontroler u Raid modu a ovako preko alternativnog kontrolera, recimo to tako, zaobiđeš problem.

Druga opcija je ako imaš gdje prebaciti / arhivirati podatke sa Raid polja pa sve "rasut" i dignit iz početka na Intel kontroleru.

Treća opcija uz odrađen backup (da imaš podatke ako se nešto za***e), treba viditi jel imaš opciju da Raid 0 bude na Intel kontroleru, SATA2_2 i SATA2_3 portovima a da SSD bude dostupan ako se može definirati JBOD na SATA3_0.

Sad kužiš zašto sam napisao da treba provjeriti koje su dostupne opcije i pametno odraditi ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2018., 23:35   #206
Dalas
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: on south
Postovi: 81
@Nikky
Hvala na instrukcijama, sad je već malo kasno i određeni broj maligana u krvi pa ću ovo sutra prožvakati podrobnije. Ukoliko bude kakvih nedoumica nadam se da ćeš me instruirati

Hvala

Ne kažu za ludu da je jutro pametnije od noći. Idem sve ispočetka. Znaći ovako , ako griješim nek me neko ispravi. Clear CMOS, SSD u SATA3_AO ova druga dva u SATA_0/1. Clean instal i nakon toga sam mislio, pa pitam da li će ići s intel rapid storage-om kreirati RAID 0 na ova dva HDD-a
__________________


Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 05.02.2019. u 18:09. Razlog: spojeni postovi
Dalas je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 14:29   #207
Issie
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2016
Lokacija: Varaždin
Postovi: 35
Citiraj:
Autor Dalas Pregled postova
Ne kažu za ludu da je jutro pametnije od noći. Idem sve ispočetka. Znaći ovako , ako griješim nek me neko ispravi. Clear CMOS, SSD u SATA3_AO ova druga dva u SATA_0/1. Clean instal i nakon toga sam mislio, pa pitam da li će ići s intel rapid storage-om kreirati RAID 0 na ova dva HDD-a
Ja bih na tvom mjestu prvo probao preseliti postojeci RAID na druge portove pa vidjeti da li sve radi OK. Da nebi bilo da puno kemijas, a na kraju RAID doslovno radi samo na tim portovima na kojima je sada.

Naravno, napravi backup vaznih podataka prije toga.
Issie je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 19:58   #208
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,270
I još nešto, ja ne bih radio Clear CMOS da se ne izbrišu trenutne postavke vezane za Raid, a osim gore navedenih koraka / postavki promijeni Boot na novi SSD.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 20:58   #209
Dalas
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: on south
Postovi: 81
Ajde budem javio kad dođe SSD
__________________

Dalas je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 22:57   #210
prof.gogx
.: h4rdc0Re cY8ERgEEk :.
Moj komp
 
prof.gogx's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Slavonija
Postovi: 118
Dali si ikada uopće radio RAID polje diskova?
Čitam odgovore na tvoje pitanje i imam osjećaj da ih pišu ljudi koji baš i nisu imali iskustva s RAID.
Vrlo je jednostavno.
1. Postaviš RAID mode na kontorleru u BIOSu.
2. Kreiraš RAID mod 0 i odabereš DISK-ove s kojima ih želiš složiti.
3. Disk koji ti je sam ostaviš (neselektiran) za backup bez ikakvog RAID moda.

Evo kod mene trenutno jedan SSD 512GB na SATA0 portu, a kontroler u RAID. Radi identično brzo kao i da je u AHCI. Preostali HDD radi svaki za sebe, najnormalnije i nisu u nikakvom modu.
Prije SSD imao sam 3x Baracude u RAID 0 polju i jedan dodatni HDD za backup. Sve preko istog kontrolera. Sve se moglo poštelat sasvim logično.

Preporučam da napraviš Backup prije igranja s tim. Za svaki slučaj.
Sretno.
prof.gogx je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na