Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Mediji
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.03.2012., 22:04   #31
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb - Osijek
Postovi: 15,814
O kojoj ploči se radi? Mislim da bi se sve ploče od 2004/5. godine morale bootati sa sticka.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 2 GB + 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Creative X-Fi Xtreme Music
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 3 x WD Caviar Green 2 TB + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: Creative Labs Inspire T6100
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240 & HP LaserJet 6L
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB + 2 x WD Caviar Green 1 TB + WD Caviar Green 2 TB
AP/Router: Linksys WRT54GL rev. 1.1 with DD-WRT v24-sp2 (08/12/10) vpn

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Hitachi Travelstar 5K1000 1 TB in LC Power LC-25USB3-II

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2012., 08:03   #32
Overclock
Premium
Moj komp
 
Overclock's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Zagorje
Postovi: 471
Pikni usb stick prije nego se pali komp i za vrijeme dizanja biosa stisci shortcut za boot menu (obicno je to F8, i u njemu vidis sve adekvatne boot uredjaje) pa vidi kako ti prepoznaje USB, ako uopce prepoznaje.
Overclock je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2012., 10:18   #33
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Nažalost da. Winsi su tu poprilično glupi, kod linux - a ima mogućnost da na sticku bude floppy boot tj. USB FDD koju tvoja mobo ima pa da preko toga pokreće neki linux ili čak winse.
Cijela ta problematika / zadatak nije tako jednostavan, ovisi koji je fs na usb - u, jel usb ima "oznaku" removable (deafault) ili mu je promjenjena u usb-hdd (nije potrebno kada se stvarno radi o usb-hdd), kapacitet usb - a isto igra ulogu (probaj neki do 1 ili 2 Mb).
Pretpostavljam da želiš napraviti neku verziju Live linuxa, preporuka Puppy jer je brz i relativno malog obujma. Pogledaj:
http://www.puppylinux.com/flash-puppy.htm
http://www.linuxquestions.org/questi...o-boot-543539/
http://www.howtogeek.com/howto/16822...-wont-let-you/
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=3988
http://askubuntu.com/questions/87319...-from-a-floppy
. . .
Svakako pripazi da ne zezneš sada operativni os, napravi image boot / system particije, info imaš na forumu.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.06.2012., 15:51   #34
oblak24
Registered User
Moj komp
 
oblak24's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zorro
Postovi: 34
Više nikada neću bootati s usb-a. Programi su mi uništili usb, a skoro i prijenosni hard disk.
Moj savjet svima koji su amateri u ovome, poput mene, je da se drže dobrog starog cd-a ili dvd-a.
oblak24 je offline   Reply With Quote
Staro 25.06.2012., 13:06   #35
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb - Osijek
Postovi: 15,814
Ako ne znaš što radiš, normalno da ćeš nešto uništiti. Svaki USB stick koji je prošao meni kroz ruke je morao biti bootabilan, jednostavno ne mogu bez njih. Sad imam jedan od 32 GB na kojem imam ISO instalacije za nekoliko Windowsa, dvije verzije Hiren'sa, Acronis True Image etc. i sve radi kako treba kad se boota.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 2 GB + 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Creative X-Fi Xtreme Music
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 3 x WD Caviar Green 2 TB + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: Creative Labs Inspire T6100
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240 & HP LaserJet 6L
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB + 2 x WD Caviar Green 1 TB + WD Caviar Green 2 TB
AP/Router: Linksys WRT54GL rev. 1.1 with DD-WRT v24-sp2 (08/12/10) vpn

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Hitachi Travelstar 5K1000 1 TB in LC Power LC-25USB3-II

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2012., 22:46   #36
compstunt007
Premium
Moj komp
 
compstunt007's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: HR
Postovi: 106
želim isprobati Ubuntu i Mepis distribucije. također ih želim (po jedna distribucija na USB) podignuti putem USB boot device-a. u biosu imam sljedeće mogućnosti podizanja: USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, USB-HDD.
skinuo sam unetbootin i pomoću njega napravio usb boot device ali koji god USB-x stavim da diže ništa ne prepoznaje! zatim sam skinuo Partition Guru te sam pomoću njega napravio da mi USB "postane" USB-ZIP i nakon toga sam na njega instalirao Ubuntu pomoću unetbootin-a. međutim niti to nije pomoglo jer mi usprkos tome što za boot device stavim USB-ZIP javlja "Missing operating system" prilikom podizanja sustava.
u čeme griješim i da li postoji neki bolji način za napraviti USB boot device?

Zadnje izmijenjeno od: compstunt007. 15.07.2012. u 23:25.
compstunt007 je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2012., 08:09   #37
mbozick1
Bazinga
Moj komp
 
mbozick1's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 224
Citiraj:
Autor compstunt007 Pregled postova
želim isprobati Ubuntu i Mepis distribucije. također ih želim (po jedna distribucija na USB) podignuti putem USB boot device-a. u biosu imam sljedeće mogućnosti podizanja: USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, USB-HDD.
skinuo sam unetbootin i pomoću njega napravio usb boot device ali koji god USB-x stavim da diže ništa ne prepoznaje! zatim sam skinuo Partition Guru te sam pomoću njega napravio da mi USB "postane" USB-ZIP i nakon toga sam na njega instalirao Ubuntu pomoću unetbootin-a. međutim niti to nije pomoglo jer mi usprkos tome što za boot device stavim USB-ZIP javlja "Missing operating system" prilikom podizanja sustava.
u čeme griješim i da li postoji neki bolji način za napraviti USB boot device?
Kod mene to izgleda ovako:
Napravio sam bootabilni USB i prilikom paljenja računala psitisnem F12 i dobijem boot menu gdje imam vise opcija ali pored HDD mi je s lijeve strane +. Tako da kada sam odabrao HDD mi je izbacilo novi izbor gdje je bio naveden interni SATA HDD i USB stick (aData u mom slučaju).
Prije toga omogućen USB legacy u BIOSU.
mbozick1 je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2012., 08:47   #38
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,403
Ubuntu se može Live dignuti i sa cda na koji ga spržiš tako da ti usb nije ni potreban.
Po meni, najlakši način za napraviti bootabilni usb je da pomoću PowerISO-a i iso imagea jer postoji posebna opcija za to u programu.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2012., 17:00   #39
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 994
Kao sto su ti vec rekli - potrazi USB pod DISK.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2012., 16:54   #40
Terminator02
Premium
Moj komp
 
Terminator02's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Split
Postovi: 601
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Ako ne znaš što radiš, normalno da ćeš nešto uništiti. Svaki USB stick koji je prošao meni kroz ruke je morao biti bootabilan, jednostavno ne mogu bez njih. Sad imam jedan od 32 GB na kojem imam ISO instalacije za nekoliko Windowsa, dvije verzije Hiren'sa, Acronis True Image etc. i sve radi kako treba kad se boota.
domy, baš ovo me zanima.
Tj, kako napraviti boot USB sa više raznih boot-CD ova.
Znači, da ne trebam imati jedan USB stick za Hirens, drugi za instalaciju windowsa, treći za Acronis..
Ma mislim razumio si me
Terminator02 je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2012., 21:32   #41
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp
 
m4dm4n's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,837
YUMI.
__________________
" Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ? "
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2012., 21:49   #42
Terminator02
Premium
Moj komp
 
Terminator02's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Split
Postovi: 601
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
YUMI.
Čuo sam za YUMI.
Ima li kakav dobar tutorijal?
Htio bih .iso windowsa Xp, Win 7, hiren i Actronis True Image sve na jedan stick
Terminator02 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2012., 16:51   #43
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp
 
m4dm4n's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,837
Za XP osobno ne znam kako funkcionira, koliko sam upoznat, postoje određeni problemčići. Za ostalo, radi.
__________________
" Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ? "
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2012., 16:26   #44
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb - Osijek
Postovi: 15,814
Nisam li ti već negdje odgovorio?

http://www.sarducd.it/
http://www.rmprepusb.com/
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 2 GB + 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Creative X-Fi Xtreme Music
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 3 x WD Caviar Green 2 TB + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: Creative Labs Inspire T6100
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240 & HP LaserJet 6L
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB + 2 x WD Caviar Green 1 TB + WD Caviar Green 2 TB
AP/Router: Linksys WRT54GL rev. 1.1 with DD-WRT v24-sp2 (08/12/10) vpn

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Hitachi Travelstar 5K1000 1 TB in LC Power LC-25USB3-II

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2012., 18:57   #45
Terminator02
Premium
Moj komp
 
Terminator02's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Split
Postovi: 601
Jesi, hvala dumy, radi kao charm!
Terminator02 je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2015., 20:09   #46
Remixer
Premium
Moj komp
 
Remixer's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Irska
Postovi: 1,061
Question

Dižem staru temu, al' zato je tu (valjda). Pitanje - bootanje Linuxa sa USB-a radi lijepo na stolnom računalu, dok na laptopu neće nikako. U čemu je fora? To sam već radio prije (na stolnim računalima), ali laptop neće i neće. Sve je postavljeno u BIOS-u kak' treba, ali neće. Laptop je ASUS X553MA-SX507B, hvala.
__________________
http://img845.imageshack.us/img845/7167/croatia240animatedflagg.gif
Remixer je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2015., 21:16   #47
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Neće na tom lapu jer je novije generacije za W8 smetje i s njim u paketu Secure boot,
drugim riječima trebaš Linux verziju u koju je dodana opcija da radi sa Secure boot,
više:
http://www.zdnet.com/article/linux-m...i-secure-boot/
http://www.zdnet.com/article/hands-o...i-boot-my-way/
http://www.linuxjournal.com/content/...-distributions
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 24.03.2015., 21:24   #48
Remixer
Premium
Moj komp
 
Remixer's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Irska
Postovi: 1,061
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Neće na tom lapu jer je novije generacije za W8 smetje i s njim u paketu Secure boot,
drugim riječima trebaš Linux verziju u koju je dodana opcija da radi sa Secure boot,
više:
http://www.zdnet.com/article/linux-m...i-secure-boot/
http://www.zdnet.com/article/hands-o...i-boot-my-way/
http://www.linuxjournal.com/content/...-distributions
Ahaaaaauuu, OK.

Hvala za info! Sad će to biti 'rješivo'
__________________
http://img845.imageshack.us/img845/7167/croatia240animatedflagg.gif
Remixer je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2015., 08:02   #49
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,962
Citiraj:
Autor Remixer Pregled postova
Dižem staru temu, al' zato je tu (valjda). Pitanje - bootanje Linuxa sa USB-a radi lijepo na stolnom računalu, dok na laptopu neće nikako. U čemu je fora? To sam već radio prije (na stolnim računalima), ali laptop neće i neće. Sve je postavljeno u BIOS-u kak' treba, ali neće. Laptop je ASUS X553MA-SX507B, hvala.
Potraži u BIOS-u dali ima mogućnost gašenja secure boot opcije i FAST boot/UEFI boot opcije - stavi sve na legacy i bit će ok.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2015., 20:36   #50
Remixer
Premium
Moj komp
 
Remixer's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Irska
Postovi: 1,061
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Potraži u BIOS-u dali ima mogućnost gašenja secure boot opcije i FAST boot/UEFI boot opcije - stavi sve na legacy i bit će ok.
Mogu isključit CSM, secure boot, fast boot ali nema odabir legacy
__________________
http://img845.imageshack.us/img845/7167/croatia240animatedflagg.gif
Remixer je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2015., 21:16   #51
Bruno_Rv
Premium
 
Bruno_Rv's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Rovinj
Postovi: 5,784
Iskljucis secure boot i fast boot i ukljucis CSM
__________________

Case: Gigabyte GZ-X4 Black/Red
Mbo: Asrock Z68 Pro3-M
Cpu: Core i3 2100 SB
Ram: 2X4gb Gskill Sniper 1600
Gpu: Intel HD 2000
Hdd1: 1X WD1002FAEX Black 1TB/7200/64mb
Hdd2: 1X WD20EARX Green 2TB/5400/64mb
Drive: Asus DVD-RW DRW24B3ST
Psu: Corsair 620W HX620
Mon: Phillips 24" FullHD
OS: WIN 7 Ultimate x32/x64, Linux Backtrack 5
Ostalo:
-vent Scythe Gentle Typhooon 1150rpm (ispuh)
-tipk.+miš Logitech Desktop Wave Pro
-PLAZMA TV Panasonic 42X10y black



Model: Samsung NP300E5X-A03RS
Cpu: Intel Pentium B940 Sandy Bridge
Ram: 1X4GB Samsung DDR3 1333
Gpu:Intel HD2000
Hdd:1X 500gb Samsung 7200
OS: Windows XP SP3//Windows 7 Ultimate x32



Prisilno privikavanje na ČŠŽĐĆ na tipkovnici u tijeku.....
Bruno_Rv je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2015., 22:29   #52
Remixer
Premium
Moj komp
 
Remixer's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Irska
Postovi: 1,061
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Iskljucis secure boot i fast boot i ukljucis CSM
Probao sam tako, no još osim toga - trebalo je još toga isklj. / uklj. i uspio sam

Hvala svima!
__________________
http://img845.imageshack.us/img845/7167/croatia240animatedflagg.gif
Remixer je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2015., 14:26   #53
sag
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2015
Lokacija: das
Postovi: 1
Kad sam buto fleš kako da ga vratim na normalni??
sag je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na