|
![]() |
#1 |
Fresh Juice
Datum registracije: Sep 2007
|
Android OS - Vodič kroz potrošnju baterije, prva pomoć i savjeti
Sastavio sam na jednom forumu to pa evo i ovdje, možda nekom dobro dođe. Vodič za bateriju Baterija je postala jedan od (naj)bitnijih faktora na našim uređajima i nikad je nije dosta. Ako nešto ne valja s njom, smak svijeta se događa. Ovo je neki kratki vodič gdje je sastavljeno kako pospješiti autonomiju i potrošnju baterije. Tema je namijenjena raspravi, pomoći, dijeljenju savjeta i screenshota vaših baterija. Savjeti kako pospješiti vijek baterije LokacijaJedna od prvih stvari koje će vas uređaj pitati kada postavljate svoj telefon. Većina korisnika ih dozvoli i kasnije zaboravi na njih. Lokacija i njezini servisi su jedni od većih potrošača baterije i u taj čas ju mogu iscjediti.Wi-Fi Kako pratiti potrošnju baterije GSam Battery MonitorOvo je jedna od boljih aplikacija za praćenje potrošnje. Nažalost, na Lollipopu (čak i na Kitkatu) bez root ovlasti neće davati mnoštvo informacija no s root ovlastima postaje veliki izvor informacija o bateriji.Wakelock detector Za sljedeće stvari su potrebne ROOT ovlasti i custom recovery. ROMovi Romovi uvijek utječu pozitivno na bateriju i o njima nije potrebno mnogo priče.Kernel Kerneli su slični romovima jer se možete igrati s njima. Postavke unutar samoga kernela mogu utjecati značajno na bateriju.Undervoltanje Undervoltanje je smanjenje voltaže pri radu procesora. Moguće je odredite koliko će koja frekvencija imati. Osobno koristim uvijek -50 vrijednost.Underclockanje Underclockanje je mijenjanje takta procesora. Što manji takt, to bolja baterija. No, tada možete izgubiti performanse te je s toga potrebno pronaći zlatnu sredinu. Zlatna sredina je pronalazak takta gdje uređaj radi kao na najvišem taktu a opet pozitivno utječe na bateriju.Governori Governor u Android svijetu kontolira način na koji procesor podiže i spušta frekvencije prema zahtjevima korisnika. Oni ima važan utjecaj jer utječu na sami rad uređaja, fluidnost te bateriju. Schedulers Schedulers u principu utječu na responzivnost memorije i sustava, grupiraju procese prema prioritetima i paze da se određeni zadatak izvrši. Dijelite savjete, slike i ostale. Ili pitajte za pomoć ako trebate. Zadnje izmijenjeno od: Juice. 29.01.2015. u 15:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Zaboravio si napisati da je doticno za Android-only uredjaje ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Fresh Juice
|
Vodič je kompletno namijenjen Androidima. Dodat ću u naslov kad dođem za komp. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registrirao User
Datum registracije: Apr 2014
|
Svaka čast! Odličan sadržaj i sastav ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Fresh Juice
|
Thanks. Dodao u naslov Android. Također, ako netko ima nešto za dodati, reći, dobrodošao je. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Recimo, za pracenje potrosnje baterije si stavio 5 aplikacija, a bilo bi zgodno da si preporucio najbolju, jer sumnjam da su potrebne sve ili nekoliko njih. Kod Gavernora bi bilo zgodno da si preporucio koji je najstedljiviji, kad se vec radi o stednji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Prije svega, pohvale na ideji i trudu.. par dobronamjernih (u laganom neredu kako mi dođu u glavu ![]() Za praćenje potrošnje, tj. da bi se uočili wakelocks itd, po meni sve počinje i završava s Betterbatterystats . Na xda je free,community je odličan, i taman da se i ne nešto ne razumiješ lako je exportat log i dobit info u temi. "Romovi uvijek utječu pozitivno na bateriju i o njima nije potrebno mnogo priče." - taj dio mi nije baš jasan na što se točno misli. U kom smislu utječu uvijek pozitivno ? Jer nemaju bloat ? Problem je što postoji dosta ROM-ova koji nabacuju "fičure" i negdje to ne utječe dobro ni na performanse ni na bateriju.Ovdje se korisnik isključivo štiti sam pametnim odabirom (ili reflashom ako je već falio ![]() "Kerneli su slični romovima jer se možete igrati s njima." - to mi jedino čudno zvuči, inače upute o undervolt/underclock kažu zapravo o čemu je riječ. Dodatak na governor/scheduler : po meni najjednostavniji način za vidjeti kako ti paše na mobitel je : -Pročitaš temu o kernel-u a i ROM-u koji si flešao i lijepo dobiješ info o iskustvu drugih -kad si fino suzio odabir , isprobaš tih par .. Svaki kernel a i governor/scheduler se na svakom ROM-u a kamoli MOB-u ne ponaša isto .Barem ne po mom iskustvu.Premda ono iz spoilera svakako stoji jelte ![]() Osim toga,neki kerneli generalno ciljaju na nešto (performanse/baterija) pa je u biti možda dosta pustiti na stock vrijednostima. Toliko od mene ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||||
Fresh Juice
|
Citiraj:
Što se tiče governora, teško je reći uvijek koji je najbolji. Nisam htio sugerirati jer i svi ti governori nisu dostupni na svim kernelima. Osobno koristim Smartmax kad god mogu. Citiraj:
Citiraj:
Bitno je ono što si naveo kasnije u svome postu. Potrebno se informirati o ROMu normalno. Ima onih normalno koji nikako ne ciljaju ili nisu dobri za bateriju, no ovdje se nije mislilo na takve. U posljednjih pet godina koliko koristim Android custom ROM mi je dao uvijek bolji vijek baterije. Citiraj:
Citiraj:
Ovo su samo moja iskustva/mišljenja koja sam dobio s korištenjem Androida. Nije namijenjeno da se uzima zdravo za gotovo, već samo eto, podijelio sam s ljudima iskustva. Za one nezahtjevne je dovoljan samo onaj prvi dio jer milijun puta sam se sreo da je ljudima upaljen bluetooth, nfc i hrpa raznih stvari koje ni ne koriste. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Ovaj Xposed Amplify Battery Extender mi je uljepšao dan ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Retired S.T.A.L.K.E.R.
Datum registracije: Aug 2007
|
Svaka čast na temi. Vrlo korisno. Eto je u stickyju. Neš se ljutit, malo sam izmjenio naslov ipak da bude uniformirano u skladu sa podforumom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Fresh Juice
|
Nema ljutnje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Fresh Juice
|
Viber ima neki wakelock. Instalira Wakelock Detector pa vidi s njim koji proces unutar Vibera uzorkuje wakelock. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2015
|
Zgodna tema ![]() Ovo s uključivanjem airplane moda preko noći je valjda najjednostavnija stvar koju čovjek može napraviti da bi malo smanjio potrošnju, no do ovog trenutka mi nije došlo iz guzice u glavu da je primjenim. Zahvaljujem! |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Nevezano sad za ove aplikacije i sl. Je li najbolje onda ono punjenje mob. izmedju 20-40 do 80%? Ili ga mozes punit kad god zatreba, kako druga strana sugerira? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Fresh Juice
|
Kad god treba puni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Imam problem.Znači baterija se prazni normalno do nekih 12-13% a onda imam otprilike minutu da ga stavim na punjač.Kao da ne napuni bat. do kraja pa se onda iznenadi koliko struje nema.Zanimljivo je da čak i dok je na punjaču i dalje smanjuje postotak bat. dok ne dođe do 1% onda počinje dizati. Svaki savjet je dobro došao. Kitkat 4.4.2 THL T11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
To je možda loše kalibrirana baterija.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Aj pogledajte ovaj screenshoot pa mi recite šta bi moglo biti, pojede mi bateriju ![]() Znači stalno pokazuje Awake a nije, kao što se vidi screen je ugašen i ja ručno stisnem stand by.Ponekad je tako , ponekad je normalno i onda baterija traje 5 dana a ponekad je povremeno awake(naravno ne brine me vrijeme kada je i screen upaljen nego samo kada nije) |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Fresh Juice
|
Awake nema veze jel ekran upaljen ili ne. Imas neku aplikaciju koja radi stalno u pozadini i drzi mob awake(budan). Pogledaj prvi post i alate za pracenje potrosnje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Fresh Juice
|
Nije to to. Trebaš vidjeti potrošnju po aplikacijama/wakelockovima. Skini Wakelock Detector i onda vidi s njim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
WI-FI - da ili ne? Iz mog osobnog iskustva - da. Imam Samsung S3 mini, prije imao kramu zvanu HTC Wildfire. Inicijalno imao Wi-Fi iskljucen, je'l... da stedim bateriju. Wrong! Ukljucivanjem Wi-Fi-ja mi se zivotni vijek baterije skoro udvostrucio! Isto su skuzili i kolege na poslu. Naravno, jedan od uvjeta je da stvarno imate Wi-Fi na koji se mozete okaciti. A u cem je caka? Pa jednostavno... 3G/UMTS i sl... trose daleko vise struje od Wi-Fi-ja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Fresh Juice
|
Pa to je i logično ![]() Ako nemaš dostupan wifi gasiš jer tad potrošnja raste zbog stalnog skeniranja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
<°)))><
Datum registracije: Nov 2009
|
Ajde da ne otvaram novu temu... Koliko je stetno ne napuniti cesto bateriju full Pitam jer recimo meni nakon 90% puni 1 sat... (nepodrzava quick charge)
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with. Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping. Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho". |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
49%winner
|
Nema nikakve veze do koliko je napunis. Znanstvenici ce ti reci da bateriju nije preporucljivo puniti do kraja pa eto... Bila je neki dan tema o punjenju baterija pa potrazi unazad 15ak dana
![]() |
![]() |
#30 |
<°)))><
Datum registracije: Nov 2009
|
Fala ![]()
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with. Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping. Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho". |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|