Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.07.2024., 12:10   #1
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Datum registracije: Jun 2019
Question Backup plan - Synesis i knjigovođe :)

Imam jednu situaciju koju znam kako riješiti - u teoriji - ali nisam ustvari nikada to praktično proveo, a vjerujem da tu netko zna

Dakle, frend je knjigovođa i radi u Synesisu. Radi trenutno na PC kompu kojeg želi zamijeniti laptopom i posložiti backup proces. Trenutno backup izgleda tako da unutar Synesisa "arhivira" knjige i spremi ih negdje, ali obzirom da Synesis koristi Access bazu, možda bi to moglo malo bolje.

Htio bih složiti da mu je sve na laptopu i da se jednom dnevno vrti backup koji će sve bitno pospremiti na PC kantu.
Obzirom na veličinu tih Access baza s kojima radi (sve skupa se broji u 100-njakMB), mislim da nema potrebe za inkrementalnim backupima, nego bih radio full backup i svaki dan spremao u svoj folder.
Taj backup bi trebao biti automatski, bez da user nešto mora misliti na pokretanje toga.

Tu mi se zapravo postavilo nekoliko pitanja:
  1. Prvi korak je preseliti sve sa PC-a na laptop - napravio bih image diska sa PC-a i preselio to na laptop. Hoće li u tom slučaju trebati nova licenca za Win/Office? Na starom PC-u licenca neće biti bitna, ali na laptopu bi trebalo sve biti po PS-u i nisam siguran treba li onda nova licenca ili ne
  2. Drugi korak - koji takav backup alat koristiti? Znam za FreeFileSync, ali nisam siguran jel podržava full backup ili samo radi inkremente. Također, treba se pokretati ručno.
  3. Treći korak - na PC-u složiti sharani folder koji će služiti kao spremište svih backupa i to upogoniti.

Jesam li što propustio, ima li ovaj plan nekakvih rupa, začkoljica? Ima li netko kakav prijedlog kako poboljšati sve to ako se može?
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 12:18   #2
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Ukratko:
1. Ako seliš Windows-e na novi PC treba ti i licenca za taj PC. (izuzetak su prenosive licence, ali ti onda treba licenca za stari PC)
2. Free Veeam agent i mozak na pašu.
3. Pazi da se sve to radi pod drugim userom, i da aktivni user na tom kompu nema pristup tom backupu.

Možda bolja solucija Synology NAS, pa na njemu složiti active backup for bussiness i snapshot tog backup-a da bude immutable verzija.

Ili ima hrpa opcija, ovisno o budgetu
Oglas

Oglas
Staro 12.07.2024., 12:47   #3
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Ukratko:
1. Ako seliš Windows-e na novi PC treba ti i licenca za taj PC. (izuzetak su prenosive licence, ali ti onda treba licenca za stari PC)
OK. Mislim da ću onda čak u smjeru da kod kupnje laptopa uzme sa Win licencom pa ću ručno preseliti stvari.
Citiraj:
2. Free Veeam agent i mozak na pašu.
3. Pazi da se sve to radi pod drugim userom, i da aktivni user na tom kompu nema pristup tom backupu.

Možda bolja solucija Synology NAS, pa na njemu složiti active backup for bussiness i snapshot tog backup-a da bude immutable verzija.

Ili ima hrpa opcija, ovisno o budgetu
Budžet je zapravo nikakav
Ovo za drugog usera - hoćeš reći, da ako je njegov standardni user "Marko", da složim drugog "Backup" usera pod kojim će se pokretati Veeam? Neće to zahtjevati nikakve logoutove u windowsima?

Sad razmišljam - ja imam synology - jel bih mogao složiti Active backup tako? Ne mora NAS biti kod njega? Tj. ne moraju biti u istoj mreži? Ili ako trebaju, onda bih mu na laptop instalirao Tailscale i tako da bude povezan s mojim NAS-om.
Staro 12.07.2024., 12:54   #4
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Ovo za drugog usera - hoćeš reći, da ako je njegov standardni user "Marko", da složim drugog "Backup" usera pod kojim će se pokretati Veeam? Neće to zahtjevati nikakve logoutove u windowsima?

Sad razmišljam - ja imam synology - jel bih mogao složiti Active backup tako? Ne mora NAS biti kod njega? Tj. ne moraju biti u istoj mreži? Ili ako trebaju, onda bih mu na laptop instalirao Tailscale i tako da bude povezan s mojim NAS-om.
Ako "Marko" ima pristup backupu onda kada "Marko" pokupi virus isti ti može i obrisati backup . Drugi user vrti backup task i ima pristup backup folderu, osnovna sigurnost, ali bolje ista nego ništa.

Ne moraju biti na istoj mreži, ali NAS MORA imati pristup do kompa kojeg backupira jer drugačije ne može napraviti backup.
Staro 12.07.2024., 13:07   #5
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Citiraj:
Ako "Marko" ima pristup backupu onda kada "Marko" pokupi virus isti ti može i obrisati backup . Drugi user vrti backup task i ima pristup backup folderu, osnovna sigurnost, ali bolje ista nego ništa.
Da, i mislio sam da je to razlog. Ok, imat ću i to na umu.

Citiraj:
Ne moraju biti na istoj mreži, ali NAS MORA imati pristup do kompa kojeg backupira jer drugačije ne može napraviti backup.
Kužim. Najbolje će biti zapravo da probam to s ovim trenutnim kompom upogoniti pa se upraksirati
Ali mislim da ću pristup morati složiti sa Tailscaleom, ne da mi se prtljati sa port forwardanjem na routeru kod njega kako bi NAS imao pristup PC-u, nisam tu toliko stručan da bi mi bilo ok exposati PC prema van.

Ali probat ću i Veeam, sviđa mi se opcija zapravo da on lokalno ima backup, a onda ga NAS dodatno može backupirati čisto kao dodatni backup.
Staro 12.07.2024., 13:13   #6
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
To ce funkcionirati, onda u ABB klijenta na laptopu upisujes tailscale IP tvog NAS-a. Mozda se moze sloziti i preko domene, bez potrebe za Tailscaleom, ali s tim nemam iskustva.
Brzina ce najvise ovisiti o uploadu njegovog laptopa. Ako je mizeran upload, prvi backup napravi lokalno kod sebe doma, a kasnije inkrementalni backupovi idu jako brzo. Kod mene traju po minutu-dvije max.

Mozes mu sloziti backup cim upali komp za dobro jutro (kod logina), i po zelji svakih X sati tokom dana. Podesis versioning da ti se ne gomila previse snapshotova na NAS-u i bok.

Nisam primjetio da backupovi imaju utjecaja na performanse kompa, normalno ga koristis, dok on radi u pozadini.

Restoranje kompa u slucaju havarije je vec posebna prica. Moze kroz Tailscale ali ce trajati i ovisi o uploadu neta gdje ti je NAS. Cisto usporedbe radi, kada lokalno restoram PC na 1 Gbps lan vezi, proces trajeeee. Brzina mi bude oko 30-60 MB/s pa ono, nije ni blizu gigabita. Tako da full restore bi preporucio raditi lokalno, ali inkrementalni restore i rollback na jucerasnje stanje bi trebalo raditi brze. Taj dio nisam probao. Ovaj dio s havarijom radi magicno.
Staro 12.07.2024., 13:20   #7
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Restoranje kompa u slucaju havarije je vec posebna prica. Moze kroz Tailscale ali ce trajati i ovisi o uploadu neta gdje ti je NAS. Cisto usporedbe radi, kada lokalno restoram PC na 1 Gbps lan vezi, proces trajeeee. Brzina mi bude oko 30-60 MB/s pa ono, nije ni blizu gigabita. Tako da full restore bi preporucio raditi lokalno, ali inkrementalni restore i rollback na jucerasnje stanje bi trebalo raditi brze. Taj dio nisam probao. Ovaj dio s havarijom radi magicno.
E da, fizička lokacija nije problem, par zgrada smo udaljeni pa će za prvi backup i generalno podešavanje donesti laptop k meni
Staro 12.07.2024., 13:33   #8
spiderhr
Premium

Datum registracije: Jul 2021
A ako na NAS složiš FTP pristup i staviš da se čuva x backupa (pošto nisu veliki onda možeš čak imati 30 backupova).

I tom ftp folderu ne daš pristup putem mreže da se može mountati. Pa i ako se kada zarazi bude prebacio fajlove gore. U tom slučaju ide ftp-om i trenutnom sesijom.

Tako imam posloženo kod sebe za neke mape i naravno kada imam share ostalih mapa sa servera ta backupftp mapa se ne vidi.

Nek me netko ispravi ako mislim da griješim što pucam lokalno putem ftp-a s userom i passom i kaj se toj mapi koja nije sherana nemrem pistupiti nikako drugačije osim FTP-om tj. osim kada se spojiš administracijom u web browseru ili oni računom koji vidi sve mape.
Staro 12.07.2024., 13:55   #9
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
E da, fizička lokacija nije problem, par zgrada smo udaljeni pa će za prvi backup i generalno podešavanje donesti laptop k meni
E da, na NAS-u mu slozi njegovog usera koji nema nikakve ovlasti ni pristup shareovima, samo mu daj dozvolu za ABB aplikaciju. Pretpostavljam da ce to biti sasvim dovoljno za normalan rad backupa.

Sad sam provjerio te velicine inkrementalnih backupova itd... Rekao sam da traju oko 1-2 minute i to je tocno, ali je velicina backupova oko 1-8 GB. S tim da ja komp koristim za surfanje i sl. pa evo ne kuzim gdje se to nabere.

Gaming komp koji ne palim po x dana za redom, svaki dan napravi backup i svaki dan taj backup iznosi isto oko 1-8 GB. A nis se na njemu nije radilo.

Tako da znas o kojim kolicinama podataka pricamo.
Staro 12.07.2024., 16:01   #10
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Eh, otpada ABB na Synologyu jer sad vidim da moj (DS214+) nije među podržanima
Ostaje onda Veeam lokalno sa laptopa na PC, a nekako drugačije onda na NAS.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.07.2024., 17:37   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Tu mi se zapravo postavilo nekoliko pitanja:
  1. Prvi korak je preseliti sve sa PC-a na laptop - napravio bih image diska sa PC-a i preselio to na laptop. Hoće li u tom slučaju trebati nova licenca za Win/Office? Na starom PC-u licenca neće biti bitna, ali na laptopu bi trebalo sve biti po PS-u i nisam siguran treba li onda nova licenca ili ne
  2. Drugi korak - koji takav backup alat koristiti? Znam za FreeFileSync, ali nisam siguran jel podržava full backup ili samo radi inkremente. Također, treba se pokretati ručno.
  3. Treći korak - na PC-u složiti sharani folder koji će služiti kao spremište svih backupa i to upogoniti.
0. Naravno da lap traži svoju win licencu, najjednostavnije je kupiti lap sa winsima.
Nije direktno vezano na gl. pitanje ali je poželjno "pripitomiti" winse tj. da se zaustavi / eliminira smetje, makne bloatware .....
Synesis nije hw zahtjevan ali zbog drugih stvari gledaj da lap ima M.2 NVMe SSD, ni slučajno ono eMMC smetje.
Danas sve manje modela dolazi sa dvd uređajem ali ako je ugrađen to daje mogućnost da se zamijeni sa caddy - jem u koga se može staviti SATA HDD / SSD, a to dalje otvara mogućnosti rezervnih kopija, prostora za backup sistema ili ona 2 - 3 Synesis foldera.

1. Preseliti Synesis sa PC na Lap je lako, goli C/P ona njegova 2 - 3 foldera i gotofo.
Eventualno se može desiti, mada jako rijetko ako je "isto slovo" drajva i putanja, da mu treba potvrditi Synesis licencu (samo ponoviš radnju koju se ranije odradilo na PC - ju).

2. Šta se kreiranja backupa (samo za Synesis), prvo struktura,
gl. folder di je program, postavke i sl. a u subfolderima su pojedine "knjige / firme".
Uz taj gl. folder budu još dva foldera sa nešto sitno podataka.

E sad, treba postaviti pitanje tko će vraćati podatke ako nešto crkne ?
Najlakša varijanta je potegnuti gl. folder + pojedini ili sve subfoldere određenog datuma.
Iz određenih razloga zgodno je imati 3 - 4 backupa nekog subfoldera "unazad", više od toga ne treba.
Sve ovo pišem da se ima neki pregled i kako stvar složiti u startu jer je kasnije gnjavaža mijenjati.

Sada dođe koristan onaj hdd / ssd umjesto dvd - a da se na njega prvo lokalno odrađuju definirani backupi. Vrlo bitan detalj šta je to drugi / odvojeni storage pa ako prdekne NVMe ili se srondaju winsi samo se digne Live boot (samo za primjer Acronis True Image) i sve se vrati u operativno stanje za xy min.

3. Dodatni korak sigurnosti bi bio sinkronizirati te backupe između Laptopa i PC - ja, bilo da kad se Lap donese "u kancelariju", bilo da je neka od remote varijanta.

Toliko od mene
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2024., 12:24   #12
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Da javim kako sam posložio plan, složio sam kod sebe prvo radi probe, nakon vaših savjeta i malo još googleanja. Dakle:
  1. Migrirati kompletan sustav sa PC-a na laptop. Na PC ću staviti Ubuntu, pa tako ostaju windowsi na laptopu, a licenca postoji i dalje. Ali ovo je zapravo pred-korak i nije bitan toliko za samu backup shemu
  2. Kreirati novog usera - "backupuser" i dodati ga u "backup operators" grupu u Windowsima
  3. Logirati se u backupusera
  4. Tamo onda instalirati Veeam i kreirati folder "backupovi" (na laptopu za početak, kasnije će biti upgrade da se sprema i na gorespomrnuti PC ili negdje drugdje)
  5. Podesiti Veeam - definirati da se full backup radi 1x tjedno, a inkrementi svaki dan - sam će probuditi laptop, odraditi što treba i opet ga ugasiti. Svakih 7 dana se briše najstariji backup.
  6. Na tom "backupovi" folderu složiti ovlaštenja tako da samo backupuser ima R/W, a sve ostale maknuti - tu sam morao ugasiti one inheritance opcije, ali dobio sam što sam htio - defaultni user ne može ni properties foldera vidjeti, a kamoli ući u njega
  7. U Windows Services složio da se Veeam agent pokreće kao od .\backupuser, a ne kao Local System account (potreban restart servisa nakon te izmjene)
  8. Log out iz Windowsa i natrag login u defaultni account - i za sad sve radi
Backupi se uredno kreiraju, čisto kontrole radi sam defaultnom useru vratio samo Read prava na folder (da mogu bez switchanja usera baciti oko jel kreiran backup). Doduše, stavio sam cijeli C:\da se backupira, pa je svaki backup cca 100 GB, ali ok, do "produkcije" ću to srediti pa backupirati samo Synesis foldere - ili eventualno C:\ full backup 1x tjedno, a Synesis full backup svaki dan. Tu mi je samo malo ograničenje što Veeam free ima samo jedan job dostupan, no dobro.

Nakon što mi ovo bude radilo par dana, onda ću se poigrati dalje sa Tailscaleom i spajanjem na moj NAS i prijenos backupova na NAS.
Ideja mi je zapravo - ostaviti jednu kopiju backupa na laptopu, druga da se kopira na NAS (kroz Tailscale), i onda eventualno još negdje na FTP.

Za ta kopiranja planiram probati FreeFileSync, odnosno RealTimeSync - koji će pratiti (isto sve pod backupuser userom) backup folder i svaki dan ga kopirati na NAS/FTP. https://freefilesync.org/manual.php?topic=realtimesync
Staro 21.07.2024., 14:15   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Izgleda kao dobar plan
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori