Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 04.03.2020., 16:43   #8311
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 2,726
Uff kak se taj postotak nabere na velikim ciframa. Pa da, ovaj monitor je kao TV. Imaju ti Asusi opciju da si stelas kako zelis pa se malo promjene boje, tipa dali igras RTS, gledas filmove ili FPS i jos svasta nesto. Iskreno neznam koliko je to korisno, no boje se vidljivo promjene.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2020., 13:40   #8312
Brko
Protupožarac
Moj komp
 
Brko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Tamo gdje sunce vječno sja
Postovi: 22,222
Edno pitanjce:
Kod ćaće u kompu je i3 2120 (2c/4t) CPU na H61 matx pločici sa 8GB DDR3 RAMa i sve to skupa boota Kingston A400.

Komp radi OK za potrebe Officea, AutoCADa, Microsoft Games bundla (novi Solitare i sve ono iz unutra) i surfanja no malo trza kod gledanja videa sa mobitela, ali to pripisujem odronu od kartice GT 630.

Pitanje je: nudi mi se i5 2500 (nonK) za 150 kn. Jel bude bilo ikakve razlike zamjetne u korištenju kompa ili ne bude ukoliko se zamjeni postojeći i3 2120? Base takt je isti, 3.3GHz. Pitam zbog ovih 150 kn jel se isplati šerafat ili ne? Jer ako ne, bolje uzet još jedan SSD onda.

Tnx.
Brko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.03.2020., 14:29   #8313
thunderbird
Premijum AMDebil
Moj komp
 
thunderbird's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: jastrebarsko
Postovi: 1,142
Možda klupi komentar, ali ako bi išao na upgrade zbog trzanja videa, šta nije onda bolje uzeti noviji/jači gpu (npr. neki r5 230 ili tako nešto)...?
__________________
X
thunderbird je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2020., 14:30   #8314
Brko
Protupožarac
Moj komp
 
Brko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Tamo gdje sunce vječno sja
Postovi: 22,222
Ma trzanje videa je najmanja i nebitna stavka jer se video pokrene jednom u par mjeseci.
Zanima me sveopći rad na računalu.

Btw, piše da GT 630 ubije R5 230 ne znam kakav bi to upgrade onda bio.
Brko je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2020., 15:21   #8315
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,313
Bojim se da nećeš vidjeti neku razliku obzirom na namjenu. Vjerojatno se ni sa i7 ne bi vidjela. To su nezahtjevne stvari koji troše malo resursa.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2020., 16:37   #8316
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,549
"Sintetika" kaže ovako:
http://hwbench.com/cpus/intel-core-i...l-core-i3-2120
http://www.cpu-world.com/Compare/405...5_i5-2500.html
Ulaganje nije veliko a razlika bi se trebala "vidjeti u radu".

A sad, jeli bolje uložit u proper ssd kao MX500 (cache i ostalo) vs A400 ...
to be or not to be
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2020., 10:25   #8317
p3rky
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2018
Lokacija: Split
Postovi: 23
Trebala bi mi grafa da zamjeni moju rx580 4gb do nekih 2500kn da moze vrtit bf1, division 2 i f1 2019 na 2k

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
p3rky je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2020., 10:44   #8318
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Rabljeno: RTX 2060 ili evenutalno RX 5700 ako je netko lud da proda po toj cijeni.
Nova RX 5600 XT.

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 11.03.2020. u 11:04.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2020., 18:29   #8319
p3rky
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2018
Lokacija: Split
Postovi: 23
pretpostavlja sam ali bolje cut jos misljenja, ima li nekih modela rx5600xt koje treba izbjegavat
p3rky je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 07:50   #8320
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 14,575
Nemaš ih ni recenzirano sve modele
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.03.2020., 08:05   #8321
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Citiraj:
Autor p3rky Pregled postova
pretpostavlja sam ali bolje cut jos misljenja, ima li nekih modela rx5600xt koje treba izbjegavat
Ma ja se povodim uvijek za nekom teorijom.
Gledam najbolje proizvođače, ne kupujem ništa mini ni s jednim ventom.

Znači MSi, Gigabyte itd.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 12:39   #8322
Wuchko
Premium
Moj komp
 
Wuchko's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Umag
Postovi: 535
Prijatelj mi je dao jedan Dell Optiplex 990, budući da mu više ne treba. Unutra je i7 2600 (običan, nije K), 4GB DDR3 i nekakav hard. Jel bi se isplatilo ubaciti još RAM-a, neku grafu, SSD i napajanje pa da se dobije neka mašina za "light gaming"? Ionako igram samo DOTA-u, povremeno WoT, AOE, za ostale igre imam Xbox... Ako se isplati, što bi preporučili? Thx
Wuchko je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:09   #8323
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Ovisno koliko želiš investirati.
Taj CPU je onako, OK, ništa više od toga.
Još 4GB rama, nekakva 1060 6GB i nekakav 250GB SSD, ako možeš uhvatiti do 1200-1300kn, bilo bi super. S tim možeš igrati i novije igre na 50-tak FPS-a (pričam o AAA igrama).

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 12.03.2020. u 14:43.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:32   #8324
cronetko
Registered User
 
Datum registracije: May 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 11
Pozdrav,
dakle imam ovakav komp,
-ryzen 1700,
-maticna asrock x370 taichi,
-ram Memorija PC-24000, 16 GB, G.SKILL Trident Z Series, F4-3000C15D-16GTZB, DDR4 3000MHz, kit 2x8GB
i želio bih si dodati jos ovo
-DDR4 32GB (2x16) Crucial 3200MHz Ballistix Sport, BLS2K16G4D32AESB
tako da bude 48GB rama sveukupno, pa eto bio bih jako zavhalan ako bi me uputili ima li to smisla ili je bolje nesto drugo tog cjenovnog ranga? placao bi u kesu, i ako ima bolje nesto moze i sa njuskala na podrucju zg-a
cronetko je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:35   #8325
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
A čemu to?
Čemu služi PC?

Velika je vjerojatnost da to uopće neće raditi zbog razlike u frekvenciji.

Uzmi 2 x 16GB na 3200mhz i izbaci to što imaš, ne trebaš više od toga.

Ako stvarno ima opravdan razlog za ići na toliko rama, onda bolje uzeti sve novo.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:37   #8326
cronetko
Registered User
 
Datum registracije: May 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 11
za fem simulacije kod kuce, i po dosadasnjem iskustvu trebat ce
cronetko je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:39   #8327
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Ja sam imao dosta problema na 1. ryzenu s različitim memorijama. Nije bootalo uopće. Pa zamjenio.
Nisam siguran, no ne znam hoće li ti uopće bootati, ako hoće, neće raditi na 3200mhz.
XMP profil neće sigurno raditi dobro jer ćeš imati različite memorije, tako da nekakav ručni OC-u u slučaju da boota.

Moja preporuka, uzmi novo 4 x 8 ili 4 x 16 na 3200mhz i na miru si.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:47   #8328
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,313
@vučko
Neka frend prije kupnje komponenti pregleda taj komp iznutra i provjeri ima li na mbo utore za gpu i ssd te da li na napajanju ima konektore za njih. Često je slučaj da toga nema pa onda nema ništa ni od upgradea. A i napajanja znaju biti ograničena snagom.
Davno sam imao Optiplex u firmi i sjećam se da nije ima utor za gpu na matičnoj, ali je imao SATA konektor na njoj. Nažalost, napajanje je bilo neko Aopen od 250W i nije imalo izvode za napajanje gpu.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 14:48   #8329
cronetko
Registered User
 
Datum registracije: May 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 11
ok, cini se da cu za sada samo uzet te 2x16gb. samo jos par pitanja, to dok cu mijenjat, samo iskopcam komp iz struje, izvadim stari ram, ubacim novi u iste slotove i upalim najnormalnije? nece trebati nista po bios-u ili windowsima naknadno namjestat?
i ocu li moci u nekom trenu ako kasnije zatreba nadodati jos tako 2x16gb rama istih frekvencija i latencija ili je jedino moguce 4x16 kit kao iduci korak?

EDIT: trebao sam isto napisati, graficka je gigabayte gtx1050ti i napajanje je corsair tx650M, ssd samsung 250gb za programe i eksterni ssd 500gb za scratch fileove
cronetko je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 15:12   #8330
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,799
za ram je istina da se vole poklati ako nisu isti.. ali evo u mom slučaju, 3 keksa rama, 8gb na 3000 i 2x8 na 3200.. XMP sam uredno upalio i radi, na 3000mhz 16 16 16 38.. ručno ide to i niže.. jedino što imam ryzen 1600af, možda nešto bolji IMC
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 15:19   #8331
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Citiraj:
Autor cronetko Pregled postova
ok, cini se da cu za sada samo uzet te 2x16gb. samo jos par pitanja, to dok cu mijenjat, samo iskopcam komp iz struje, izvadim stari ram, ubacim novi u iste slotove i upalim najnormalnije? nece trebati nista po bios-u ili windowsima naknadno namjestat?
i ocu li moci u nekom trenu ako kasnije zatreba nadodati jos tako 2x16gb rama istih frekvencija i latencija ili je jedino moguce 4x16 kit kao iduci korak?

EDIT: trebao sam isto napisati, graficka je gigabayte gtx1050ti i napajanje je corsair tx650M, ssd samsung 250gb za programe i eksterni ssd 500gb za scratch fileove
Tako je.
Jedino što će ti ram raditi po defaultu na 2400mhz vrlo vjerojatno, pa ćeš morati ili upaliti XMP profil u BIOS-u ili ručno overclockati memoriju na 3200mhu u slučaju da XMP profil neće raditi.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2020., 16:04   #8332
Wuchko
Premium
Moj komp
 
Wuchko's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Umag
Postovi: 535
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ovisno koliko želiš investirati.
Taj CPU je onako, OK, ništa više od toga.
Još 4GB rama, nekakva 1060 6GB i nekakav 250GB SSD, ako možeš uhvatiti do 1200-1300kn, bilo bi super. S tim možeš igrati i novije igre na 50-tak FPS-a (pričam o AAA igrama).
Pa nekih 200-250€ ukupno, ne bih više s obzirom da bi pila bila za "hobi" igranje. Malo pogledam na tržnjaku što se nudi od komponenata, thx na savjetu ;-)

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
@vučko
Neka frend prije kupnje komponenti pregleda taj komp iznutra i provjeri ima li na mbo utore za gpu i ssd te da li na napajanju ima konektore za njih. Često je slučaj da toga nema pa onda nema ništa ni od upgradea. A i napajanja znaju biti ograničena snagom.
Davno sam imao Optiplex u firmi i sjećam se da nije ima utor za gpu na matičnoj, ali je imao SATA konektor na njoj. Nažalost, napajanje je bilo neko Aopen od 250W i nije imalo izvode za napajanje gpu.
Ima utor za gpu, ovo je MT verzija Optiplexa (nije SFF). Napajanje mora van, unutra je Dell od 2xx W. Znam da mi na kraju preostaje samo procesor, ploča i RAM, ali ako za parsto € mogu složiti nešto što će raditi ok na nekoj pristojnoj rezi i 24'' monitoru, zašto ne

Zadnje izmijenjeno od: Wuchko. 12.03.2020. u 16:10.
Wuchko je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2020., 06:01   #8333
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,313
Imao sam i ja non-SFF verziju. Doduše, to je bilo jš u vrijeme C2D procesora. Sjećam se da je mbo bila zarotirana u odnosu na normalnu, sa puno manje internih priključaka i da je cpu bio pasivno hlađen.

Dobro pogledaj konektore napajanja na mbo jer takve konfe znaju imati nestandardna rješenja za ATX konektor.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2020., 10:04   #8334
Wuchko
Premium
Moj komp
 
Wuchko's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Umag
Postovi: 535
Evo provjerio, ima utor za grafu, čak je i neka grafa sa pasivnim hladnjakom gore. Konektor za napajanje na ploči je obični 24pin :-) ma ovo napajanje mora van ako ide druga grafa, to se podrazumijeva

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Wuchko je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2020., 08:12   #8335
Franf
Premium
Moj komp
 
Franf's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: EU
Postovi: 181
Pozdrav

Tamo jedno pred 10 godina bilo je krajnje vrijeme za zamjeniti grafičku ali eto izdržala je nekako do sad

Volio bi uzeti nešto novije pa Vas molim za savjet šta da gledam a da ne bude overkill s obzirom na konfiguraciju u moj komp. Bilo bi super ako moje napajanje to može gurati da ne moram i to mjenjati.
Ciljam na rabljeno ovdje na tržnici. Ne mora biti najnovija generacija. I 5 generacija stara grafulja je 10x jača od moje trenutne vjerovatno

Inaće se baš i ne igram, ponekad Farming simulator, Cities skyline, Heroes of might and magic 3, Diablo 2...
Ali to je vjerovatno više zbog toga jer s ovom grafom nisam ni mogao ništa posebno igrati
Počeo mi se klinac loviti miša i tipkovnice pa će vjerovatno uskoro i on htjeti nešto igrati...
__________________
Franf je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2020., 09:06   #8336
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Ajmo redom:
Do 1000kn - RX 580 8GB ili 1060 6GB
Do 1500kn - 1070
Iznad 1500kn - 2060 / RX 5600 XT

1060 će tebi biti sasvim dovoljna za ovo što trebaš. Probaj ju uloviti za oko 800kn, bitno da je 6GB.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2020., 13:51   #8337
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,354
Izgleda da je došlo vrijeme za mali upgrade kištre. Namjena je igranje na 144Hz monitoru. RGB je dobrodošao (shoot me ).

Ideja je kupiti sve na jednom mjestu, platiti karticom na 12 rata i riješiti sve putem dostave. U ovom slučaju, sklepao sam sljedeće u ADM-u:
- CPU AMD Ryzen 7 3700X - 2.886,66 Kn
- ASUS ROG STRIX X570-E GAMING - 2.660,00 Kn
- Samsung SSD 1TB 970 EVO PLUS M.2 2.054,44 Kn
- DDR4 32GB (2x16) G.Skill 3600MHz TridentZ RGB Series, F4-3600C16D-32GTZRC 2.110,00 Kn
- Noctua mounting kit NM-AM4 (moram provjeriti da li mi cooler ima taj mounting kit).

Prihvaćam sugestije oko izbora svih komponenti (posebice za RAM, što bi bio "pametan" odabir u smislu brzine, latencija i čipova) kao i mjesta kupnje (ponavljam - 12 rata, Visa).
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2020., 14:09   #8338
Libertus
Premium
Moj komp
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 2,475
Adata sx8200 pro 1TB ti je oko 1400kn u istoj trgovini

Od ostalog što upada u oči je 3700x, da li baš taj hoćeš ili 3600. Tvoj izbor, samo napominjem da vidiš jel potrebno.
I ploča, da li treba biti X570 koje su najskuplje ili može B450 neka verzija gdje ćeš uštediti sigurno 1000kn, vjerojatno i 1500+kn.

Znači zamjenom SSD i ploče možeš skinuti cijenu dolje sigurno 2000+kn bez ikakvog utjecaja na performanse.
Dodatno zamjenom procesora ide i 3000+kn.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2020., 15:15   #8339
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,354
Sve štima, dao si mi za razmišljati.

3700 sam mislio zbog broja jezgri, iako sad gledam, izgleda da je i 6 savršeno dovoljno za gaming.

B450 vs X570... moram vidjeti čega ću se morati odreći ako idem na jeftiniju verziju, ako mogu živjeti bez toga, nemam ništa protiv B450.

Samsung sam odabrao jer Samsunge imam valjda deset godina i nikad s njima problema. Budem pogledao reviewe te Adate, ali na prvu mi se čini vrlo solidna.

Tnx!
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 11:06   #8340
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,112
Nemoj si bacati novce za tako nešto.

10 000 za 4 komponente, dobiti ćeš svega 5% možda u igrama naspram duplo jeftinijih komponenti.

Ryzen 5 3600
B450 matična tipa Matična GIGABYTE B450 AORUS ELITE
16GB rama (ili eventualno 32, mada isto bacanje love).
Pogledaj video:

Hladnjak koji hoćeš.

Sve to zajedno je ispod 4000kn.
A ti misliš dati 10 000kn za 5% bolje performanse?

Radije prodaj 1080ti pa uzmi 2080 / 2080ti u toj razlici.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na