Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 15.11.2015., 20:51   #31
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,009
nema nikakvog efekta bez obzira na koju stranu ga okreneš. vjerojatno postoji razlika u "wear & tear" između vodoravnog i okomitog ali to je toliko minorno i nebitno da nema smisla uopće spominjati. Da postoji problem onda bi na svakom disku negdje pisalo "this side up"
The AC je online   Reply With Quote
Staro 15.11.2015., 21:34   #32
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp
 
Doktor-X's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: .
Postovi: 207
Ok sve je to jasno no ja pričam o NAKNADNOJ promjeni orjentacije
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.11.2015., 21:38   #33
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,009
također nebitno
The AC je online   Reply With Quote
Staro 12.01.2016., 13:59   #34
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 305
Da li se smije hard disk montirati tako da bude okreut licem prema dolje? Dakle, tako da konektori i elektronika bude vidljiva, a ona naljepnica s podacima o disku bude okrenuta prema dolje. Dal to utječe na peformanse i životni vijek diska?
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2016., 14:10   #35
max111
Premium
Moj komp
 
max111's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 483
Ja bi rekao da može bez problema jer sam to i vidio u nekim brand name računalima. HP Compaq je u pitanju i stvar radi bez greške.
__________________

CPU Intel i7 6700K
MBO ASRock Z270 Extreme4
RAM Kingston HyperX (2x8GB)
VGA MSI GTX970 4G TF5
HDD (1TB Samsung F3, Samsung 960 EVO, WD Caviar Green 3TB)
PSU Corsair AX750W
Windows 10 x64
max111 je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2016., 11:18   #36
Chuxonja
Premium
Moj komp
 
Chuxonja's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 711
Nebi trebalo smetat, ima i bočnih i okomitih varijanti i nisam naletio ikad da je to kronično radilo probleme diskovima.
__________________
Živi bili pa umrli!
Chuxonja je online   Reply With Quote
Staro 14.01.2016., 01:42   #37
smuchac
AMD Hammer
Moj komp
 
smuchac's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Korčula
Postovi: 900
Svi vitalni dijelovi su distancirani od svega i sve je fiksno. Kako god stavis disk,radit ce. Bitno ga je ne lupat u vrtnji a ostalo je nebitno.
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2018., 22:17   #38
magija
Registered User
 
magija's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
novi komp - diskovi

Pozdrav,

za par dana cu sastavljat komp, pa me zanima da li nakon instalacije svega, u BIOS-u moram podesiti nekakve postavke za diskove (SSD i HDD)

Ima li kakvih opcija koje se moraju upaliti/ugasiti? (osim odabira SSD-a kao Boot Drive? )

Ili da jednostavno u BIOS-u nista niti ne diram u vezi diskova?
magija je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2018., 22:24   #39
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Posto stavljas novi disk/ssd, onda ne tribas nista podesavat. Ako dizes OS s USB-a ili DVD-a (ko vise koristi to???), onda ce ti ga prepoznat kao bootabilni medij, i jedino o cemu moras vodit racuna je da OS instaliras na pravi disk/ssd ako ih imas vise. Sve ostalo ce kasnije ic automatski.
wifi je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2018., 23:46   #40
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 887
..za svaki slučaj prije instaliranja odspoji sve HDD a ostavi SSD pa kad završiš instalaciju spoji i HDD....to zato jer nekima se znalo desit da nakon instaliranja boot particija bude na HDD a windowsi na SSD
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 19.06.2018., 00:03   #41
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
..za svaki slučaj prije instaliranja odspoji sve HDD a ostavi SSD pa kad završiš instalaciju spoji i HDD....to zato jer nekima se znalo desit da nakon instaliranja boot particija bude na HDD a windowsi na SSD
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 01:58   #42
trpi
Guest
 
Postovi: n/a
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
..za svaki slučaj prije instaliranja odspoji sve HDD a ostavi SSD pa kad završiš instalaciju spoji i HDD....to zato jer nekima se znalo desit da nakon instaliranja boot particija bude na HDD a windowsi na SSD
+1, dogodilo mi se
  Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 07:50   #43
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,905
Samo prilikom inicijalizacije, odnoano instalacije kliknuti na ssd i onda new i tih problema nema.

Sent from my Moto G Play using Tapatalk
__________________

i7 4710MQ / 24GB / 525GB SSD + 1TB HDD / 17.3” FHD / GTX 980M 8GB / Backlight keyboard
+ Dell U2414H
+ Dell Docking PR02X
+ Logitech K290
+ Logitech G603

Dell Optiplex 9010
Intel Core i5 3570 3.4GHz / 8GB
240GB SSD + 2TB FireCuda + 2x 500GB Blue
Plex + File server
darkydark je online   Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 10:35   #44
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 887
...ma kliknu oni na SSD i Windowsi se instaliraju na njega ali boot im ode na HDD. Možda su kod priključivanja na sata priključke trebali više paziti da systemski disk bude prvi sata priključak?? neznam , nisam se zamarao (ja nisam imao tih problema) ali od kad sam to pročitao prošle godine obavezno isključujem HDD i sata priključke postavim da je prvi od systema.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 17:00   #45
magija
Registered User
 
magija's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
hvala vam na odgovorima

a ima li neka postavka hard diska koja se mijenja da bi duze trajao ili nesto slicno? nesto da se gasi ili ne gasi kad nema aktivnosti?

nekako mi je u glavi ostala takva informacija samo ne znam tocno sta
magija je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 18:44   #46
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,881
U power managementu iskljuci "power off disk in idle". Postavi minute na 0 cime ces diseblati tu glupost.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 18:45   #47
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,881
Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Samo prilikom inicijalizacije, odnoano instalacije kliknuti na ssd i onda new i tih problema nema.

Sent from my Moto G Play using Tapatalk
Tako je. Sam rucno kreiras particije i sve sljaka.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2018., 22:09   #48
Bodisson
Premium
Moj komp
 
Bodisson's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 209
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
..za svaki slučaj prije instaliranja odspoji sve HDD a ostavi SSD pa kad završiš instalaciju spoji i HDD....to zato jer nekima se znalo desit da nakon instaliranja boot particija bude na HDD a windowsi na SSD
+1

A power saving u BIOSu... nemam pojma koliko to u danasnje doba ima smisla.
I ima li uopce u novijim BIOSima toga.
Bodisson je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2019., 15:22   #49
spinn
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zadar
Postovi: 69
Inicijaliziranje novog SSD diska na postojeću konfiguraciju

Sistemski disk mi je Samsung SSD 850 EVO 250GB. Uz njega imama i WD 2 TB hard drive,podijeljen u dvije particije.
Uzeo sam novi Samsung SSD 860 EVO 250GB kojeg mislim koristiti primarno za igre. Na njega ću prenijeti Skyrim (kojeg igram već neko vrijeme, level 55) sa sistemskog diska. I planiram jednu particiju na cijelom disku.


Nisam nikad inicijalizirao novi disk na postojeću konfiguraciju, pa bih molio savjet. Da li odabrati MBR ili GPT..? Informirao sam se, naravno, po netu o prednostima jednog i drugog i ispada da je GPT prikladniji. No, moj je disk 250 GB a GPT se preporuča za diskove veće od 2TB.

Dakle, nisam još odabrao nijednu od ovih opcija jer ne bih želio pogriješiti, pa trebam preporuku.


Drugi upit: kao što se vidi, imam dva diska i tri particije: C, D, and E. U Disk manageru je ovaj novi disk prikazan kao Disk1 (??)

Zar ne bi bilo logično da je on Disk 2...? (Obzirom je sistemski Disk 0)

Kažem, nisam napredovao dalje od ovog koraka i ne znam koje će mi opcije kasnije biti ponuđene, ali volio bih da mi ovaj treći disk bude "nazvan" Local Disk F. Hoću li to moći uraditi?
Naime, znam koje su mi fajlovi na D a koji na E particiji i ako baš ne moram, izbjegao bih privikavanje na nove nazive i zbrku.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	adisk.jpg‎
Views:	115
Size:	60.6 kB
ID:	20814  
spinn je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2019., 15:46   #50
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
Pogledaj na koji SATA port na mobo si uštekao koji disk,
pretpostavljam da si 850 EVO 250GB (sistemski, Disk0) uštekao na SATA1, a WD 2 TB (Disk2) na SATA3,
pa potom novi 860 EVO na SATA2 port,
zato je novi po automatskoj numeraciji dobio oznaku / ime Disk1.

Sve skupa sad nije "bitno", a i kasno je za promjene.
Samo ti odradi inicijalizaciju, odaberi MBR + NTFS particiju, prilikom formatiranja možeš mu dati ime (volume) po želji i da mu u winsima dodijeljeno slovo F.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 03.02.2019., 15:54   #51
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 887
..brži je Nikky ..pa obrisah napisano ( uglavnom isto) ....uz napomenu da ne mjenjaš sata port od sytemskog diska radi normalnog boota.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2019., 16:37   #52
spinn
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zadar
Postovi: 69
Hvala. Uspješno ga incijalizirah

Sad samo da mi neko kaže kako da prebacim Skyrim i NMM sa sistema na ovaj disk, ne gubeći level. Ali,to ću pitati u drugoj sekciji foruma.
spinn je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2019., 19:18   #53
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,034
Pitanjce.. uzeo sam polovni hdd ovdje od kolege s foruma i dogovorili smo se da ostavi gore filmove koje je imao. E sad, ja sam što mi treba s tog novog hdd-a prebacio na stari pa bi taj novi formatirao i ne znam ako još nešto treba jer bi htio ono "clean slate". Sad ne znam je li dovoljno samo formatirati hdd i idem li na quick format ili samo format?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 22.02.2019., 19:20   #54
calypso
Premium
Moj komp
 
calypso's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: Zagreb/Rijeka
Postovi: 1,147
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Pitanjce.. uzeo sam polovni hdd ovdje od kolege s foruma i dogovorili smo se da ostavi gore filmove koje je imao. E sad, ja sam što mi treba s tog novog hdd-a prebacio na stari pa bi taj novi formatirao i ne znam ako još nešto treba jer bi htio ono "clean slate". Sad ne znam je li dovoljno samo formatirati hdd i idem li na quick format ili samo format?
Desni klik na disk u Windows Exploreru, Format i onda odaberes 'Quick format', pricekas 10-20 sekundi i to je to...
__________________

Lenovo ThinkPad P51
Core i7 7820HQ, Quadcore, 2.90GHz
32GB RAM
nVidia Quadro M2200
15.6" 1920x1080, AHVA
512GB M.2 Toshiba XG5
256GB M.2 Toshiba HG6
Workstation docking station


2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS


Lenovo ThinkPad X230
Core i5 3320M, Dualcore, 2.6GHz
8GB RAM
intel HD4000
12" 1366x768
480GB Samsung SM843T


Thinkpad - Nikad ne umiru, samo postanu obsolete... (c)FujiLim
calypso je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2019., 19:31   #55
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,034
Onda ćemo tako.


A za stari disk, ima li neki način da se sigurno sve s njega pobriše ako ću ga prodavat?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 22.02.2019., 19:55   #56
calypso
Premium
Moj komp
 
calypso's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: Zagreb/Rijeka
Postovi: 1,147
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Onda ćemo tako.


A za stari disk, ima li neki način da se sigurno sve s njega pobriše ako ću ga prodavat?
Nadji neki disk sanitizer tool na googletu pa sa njim.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
__________________

Lenovo ThinkPad P51
Core i7 7820HQ, Quadcore, 2.90GHz
32GB RAM
nVidia Quadro M2200
15.6" 1920x1080, AHVA
512GB M.2 Toshiba XG5
256GB M.2 Toshiba HG6
Workstation docking station


2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS


Lenovo ThinkPad X230
Core i5 3320M, Dualcore, 2.6GHz
8GB RAM
intel HD4000
12" 1366x768
480GB Samsung SM843T


Thinkpad - Nikad ne umiru, samo postanu obsolete... (c)FujiLim
calypso je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2019., 20:09   #57
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,899
Nađi neki Zero Fill program i bar dvostruki pass istoga. Šanse da itko išta iskopa s njega nakon toga su male.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online   Reply With Quote
Staro 22.02.2019., 22:27   #58
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 16,455
Za novi HDD obavezno pokrenuti dijagnostički alat od proizvođača, provjeriti SMART status i onda full format. Kakvi quick formati na neprovjerenim diskovima, to radiš kad si siguran da je HDD Ispravan.

Za prodaju najbolje kombinirati barem jedan zero fill (alat proizvođača diska) i barem dva random fill formata (HD Tune ga ima i razni disk sanitizer alati). Ako radiš samo jedan zero fill, postoji mogućnost recoverya.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: JBL LSR305
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2019., 11:56   #59
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,034
Health i bad sector sken su oke za novi disk, misliš da je potrebno da ga još s dijagnostičkim alatom od proizvođača provjeravam?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 23.02.2019., 12:49   #60
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
Ako si max. nepovjerljiv mislim da je dosta zavrtiti dijagnostički alat proizv. i to onu brzu (quick) varijantu.
Ovisno o izvedbi / slikovnici taj osim specifičnosti isto analizira smart status.
Bitno je da uredu radi, da ako si kupio novi se i vidi iz parametara.

Evo nedavno sam na jedno mjesto ugrađivao novi WD Blue 1TB,
uvalio u makinju, napravio 2 particije i format (u winsima jer je to 2. hdd),
potom testirao transfer, počeo prebacivati / kopirao dio podataka,
pogledao smart patametre,
pošto je sve bilo ok = the end.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.02.2019. u 12:59.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na