Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Memorije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 07.12.2015., 23:13   #1081
Lynnfield
Zmaj od Bosne
Moj komp
 
Lynnfield's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: N/A
Postovi: 128
Hvala @ssarik
__________________
RIP Šaban (21.6.2016)
Lynnfield je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2015., 21:59   #1082
Gustavo
Premium
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Sisak
Postovi: 341
Jel će radit ova memorija na Biostar G-31 M-7E ploči, kupih je preko ebay-a i sad vidim na kraju da piše da je za AMD ploče.

2GB DDR2-800MHz PC2-6400 240PIN Desktop Dimm Memory RAM For AMD Motherboard
Gustavo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 11.01.2016., 10:41   #1083
BoTiA
Registered User
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 66
nadogradnja memorije

Dobar dan,
trenutno imam ovu ploču:
https://www.asus.com/Motherboards/P5...pecifications/
i ovu radnu memoriju (2x1GB):
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820145168
CORSAIR XMS2 DOMINATOR 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory Model TWIN2X2048-6400C4D


e sad, zelio bih nadograditi RAM, tj. dodati jos 2 GB.
da li bi bilo pametno kupiti 2 komada ove memorije i tako popuniti sva 4 slota na maticnoj ploci?
https://www.links.hr/hr/memorija-pc-...-mhz-051207132

da li ce biti problema s obzirom na razlicite latencije?

Druga opcija (skuplja) je da stavim sasvim novu memoriju (2x2 GB) i ove stare memorijske module izvadim....
https://www.links.hr/hr/memorija-pc-...2-gb-051207141


sto vi mislite?
BoTiA je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2016., 10:49   #1084
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,149
Kupi jednu pločicu od 2GB memorije i to je to, ne moraš ništa posebno raditi po tom pitanju.
Postoji šansa da će ti memorija biti nekompatibilna, to uvijek postoji. Ali imaš tamo na stranicama ploče kompatibilne memorije:
https://www.asus.com/Motherboards/P5.../HelpDesk_QVL/
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2016., 11:23   #1085
BoTiA
Registered User
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 66
Hm... A različite latencije?

Zadnje izmijenjeno od: BoTiA. 11.01.2016. u 14:20.
BoTiA je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2016., 21:26   #1086
osspaljeni
Silence
Moj komp
 
osspaljeni's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 671
Latencije i nisu toliki problem, ali Voltaža (iliti Napon) jeste.

Pločice koje imaš rade na 4-4-4-12 2.1V 800MHz
G.Skill koji si naveo radi na 5-5-5-15 1.8V 800MHz

Eh sad: moguće je da će Corsairi raditi na 1.8V 5-5-5-15 800MHz (što možeš i isprobati prije kupovine novih), a opet je moguće da ćeš na 2.1V relativno brzo spaliti ove G.Skill-ove rame.
Također je moguće da neće uopće raditi zajedno, to ti nitko ne može garantirati.
__________________
Pošteni trgovac: 1 2
771 to 775 for Dummies
osspaljeni je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2016., 22:32   #1087
yakob22
I.H.S.V.
Moj komp
 
yakob22's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: near Rijeka
Postovi: 194
Ako ti nije baš stalo do novoga, kupi polovnu 2x2Gb memoriju do 200kn, a za ovu postojeću vjerujem da možeš dobiti 100kn.
Ja bi barem tako napravio.
__________________
Moje trgovine: ,,,,,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26
yakob22 je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 11:28   #1088
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 780
Imam prijenosnik Asus X552M...unutra pentium n3540,odvojena GeForce 920M, ssd hyperx 128GB i 4GB rama...na njemu win 10 i sve super radi.
Jedini problem je da bih htio nadograditi ram,ali max dopuštena količina radne memorije je 8GB na jedan memorijski utor. Malo mi to blesavo izgleda samo jedan keks memorije u njemu...pitam se da li mi se isplati stavit keks od 8GB u njega s obzirom da ga koristim za net,office,download ?
bixsy the king je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 11:32   #1089
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,149
Ti znaš najbolje, ako ti nešto šteka onda da, mada sumnjam u to... Po meni bacanje novaca
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 11:54   #1090
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 780
Za sad sve ok radi...zna se desit da je zauzeće ponekad preko 70%...ali sve to šljaka normalno. Glupo mi uzimat 8gb keks i onda šta s ovim od 4gb...stavit ga u ladicu nek skuplja prašinu. A jesu to glupo napravili sa jednim memorijskim slotom...bezveze.
bixsy the king je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.01.2016., 12:03   #1091
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,149
da, sve više prijenosnika ima takvu situaciju, da dobiješ jedan ram utor. Ja na tvom mjestu ne bi ništa nadograđivao jer to ne budeš osjetio u radu. Da imaš 2GB svakako, ovako bacanje novaca
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 12:23   #1092
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 780
Ostavit ću zasad tako kako je...ako se u dogledno vrijeme pokaže potreba onda ću nadogradit. A ovo s jednim ram utorom je čisti debilizam...samo komplikacija kad se treba nadogradit. Uglavnom hvala na savjetu.
bixsy the king je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 23:26   #1093
alengrosevic
Tactical Sport Orange
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 3,556
Citiraj:
Autor bixsy the king Pregled postova
Imam prijenosnik Asus X552M...unutra pentium n3540,odvojena GeForce 920M, ssd hyperx 128GB i 4GB rama...na njemu win 10 i sve super radi.
Jedini problem je da bih htio nadograditi ram,ali max dopuštena količina radne memorije je 8GB na jedan memorijski utor. Malo mi to blesavo izgleda samo jedan keks memorije u njemu...pitam se da li mi se isplati stavit keks od 8GB u njega s obzirom da ga koristim za net,office,download ?
neki noviji laptopi imaju zalemljen jedan modul memorije na MBO dok je dodatni slot slobodan za nadogradnju. Tako je bilo meni na T440s. Znači moguće je da imaš 4 ili 8 gb na matičnoj zalemljeno i još slot slobodan za dodatnih 8 gb. mislim da se tu i vidi nešto:
https://www.youtube.com/watch?v=CE6jwXI4myo
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2016., 15:01   #1094
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 780
U mom slučaju postoji samo jedan memorijski utor i jedan modul od 4gb...nemam dodatnu memoriju zalemljenu na ploči...tako barem očitava aida64. Malo gledam te konfiguracije na laptopima i sve više proizvođača stavlja fiksnu bateriju,neodvojivu memoriju,zaljepljen heatsink bez ventilatora na procesoru...konzumerizam. Samo da odradi životni vijek unutar garantog roka i onda miško kupuj novo. Po meni debilizam... ne možeš nadograditi laptop po svojoj želji...sve je to ciljano od strane proizvođača.
bixsy the king je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2016., 11:05   #1095
alengrosevic
Tactical Sport Orange
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 3,556
Na t440s je bio jedan slobodan modul i 1 plocica memorije zalemljena na mbo. Aida je ocitavala taj jedan kao sodimm modul iako je sodimm utor bio slobodan. Otvori poklopac i provjeri jel slobodan utor. Mogao bi biti.
Kad cu kupovati drugi lap to cu prvo gledati. Ako ima zalemljen modul memorije, integriranu bateriju i slicne djidje preskacem ga odmah. Evo sad sam uzeo elitebook 840 g2 i to je milina od uredjaja.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2016., 19:05   #1096
Gustavo
Premium
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Sisak
Postovi: 341
Važno je da ima i odvojivu grafičku jer one najprije izgore, a onda slijedi prodaja u dijelove, da ne otvaram novu temu jel bi se meni na Acer Aspire 5100 isplatilo na 2 GB memorije dodati još dva i imam procesor AMD turion x2 TL56 1,8 ghz pa možda TL66 2,3 ghz da stavim?
Gustavo je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2016., 18:42   #1097
Postar93
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2016
Lokacija: Srbija
Postovi: 4
Problem sa uparivanjem ram memorija

Na kompjuteru imam dve ram memorije od 8GB, obe su Kingston Hyper Fury 1866MHz. Kada je samo jedna od njih uključena, nebitno koja, igrice rade kako treba, ali kada su obe uključene, dešava se to, da u jednom trenutku posle nekog vremena, neodređenog ili posle 5 min ili posle sat vremena samo se zaledi slika na igrici, na par sekundi zvuk počne da krči i onda posle tih par sekundi izgubi se slika, pocrni ekran, zvuk počne da se čuje ponovo, vidim da kompjuter nije zabagovao, mogu strelicu da mrdam, ali je samo crna pozadina i ništa ne mogu da radim i mora da se restartuje.
Ali eto samo kada sam izvadio jednu memoriju, sa jednom radi kako treba, ali kada su obe, to se dešava.

Ako neko ima neki predlog, molim za pomoc, hvala.
Postar93 je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2016., 13:04   #1098
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,067
Imam Lenovo T500 (tip 2028-5BG) kojem hoću umjesto postojećih 2 gb RAMa staviti 4. Prema specifikaciji, tražim SODIMM DDR3 PC8500 (koje baš i nema, nalazim samo brže memorije).

Koju memoriju preporučate, odnosno s kojim brendom ThinkPadi imaju najmanje problema?

edit: ako će nekom nešto značiti, 1R memorije definitivno ne rade sa tim starim ThinkPadovima. Stavio 2R memoriju drugog proizvođača, kapaciteta i brzine, radi bez ikakvih problema.

Zadnje izmijenjeno od: Garro. 06.05.2016. u 11:35.
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2016., 08:54   #1099
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,093
Da ne otvaram novi tred pošto se radi o ASUS P5q: imam 4 para (8 kom) 2 GB DDR2 keksa: crucial, kingston, kingmax, super talent. Svi su deklarirani DDR2 800, 1,85 V, 6-6-6-18. Na ploči je KETs bios 2209.
Konfa: asus p5q, E8400, ati 6670, fortron 500 W.
Ploča uredno radi sa jednim keksom odnosno parom rama u svim slotovima, čak i kada miješam proizvođače.
Međutim, kada popunim sva 4 slota - pakao. Bios (kao i windowsi) uredno prepozna 8 GB u dual channel modu, buta u windoze (7 pro 64 bit) ali je nemoguće bilo što raditi; IE i ffox se ruše, nestaje hardver iz sistema(wless adapter, dodatna usb3.0 kartica), svakih 5 minuta nestaje slika na monitoru pa se vrati uz poruku da je ATI driver prestao raditi pa se rekuperao i još sto drugih čuda.
U biosu probao sve što sam mogao: dizao napon, popuštao latencije, zatezao latencije(!), sve stavio na manual, sve na auto - ništa. Stabilnost u windowsima se jednostavno ne može dobiti.
Od keksa koje imam crucial, kingston i kingmax su na asusovoj stranici navedeni kao podržani odnosno certificirani.
Kopajući po netu, naletio sam na hrpu ljudi koji su imali iste probleme ali i puno njih tjeraju ploču sa 4 keksa bez ikakvih problema, doduše ne sa baš istim keksima kao što su moji (obično su to crucial ili geil DDR2 1066 koji rade na vrtoglavim naponima do 2,4 V).
Moje pitanje je sljedeće: dali ta ploča stvarno ne radi sa 4 keksa vanila memorije ili je potrebno imati neku egzotičnu (tipa onih koje rade na +2,1V)?
Svi keksi su isprobani u drugoj konfi (vidi moj komp) gdje su uredno radili u bilo kojoj kombinaciji u sva 4 slota.
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2016., 10:41   #1100
alengrosevic
Tactical Sport Orange
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 3,556
meni na gigabyte EP35 DS3 kad sam stavio 2x2gb kingmax (iste) sa 2x2gb Mushkin (iste) mi se komp nije htio bootati.
Sa 4x2 gb transcend (iste) mi komp radi kao urica. Rekao bih da je do toga što ima 4 različita modula, svaki ima svoje latencije i kad ploča pokuša naći neke koje zadovoljavaju sve specifikacije memorija, da ne može nekima udovoljiti i zato se komp ruši.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2016., 17:15   #1101
hrc3000
Registered User
 
hrc3000's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9
Question

Pozdrav, ekipa

čisto da ne otvaram novi thread.

Kako se zna naći slučajeva gdje se nakon nadogradnje RAM-a na laptopu ne može pokreniti OS, odnosno bude crni ekran, na što treba paziti pri kupnji rama ukoliko postojeći treba nadograditi.

Je li pitanje voltaže, brzine ili pak pitanje proizvođača iste?
Imam samsung 4GB, ddr3, 1600Mhz, SODIMM ram kojeg bi upario sa još jednom 4gb pločicom pa sam gledao u HR baš i nemam izbora. inače iz laptopa lenovo g580.

Možete li mi pomoći sa odabirom RAM-a molim vas.

Hvala unaprijed.

Zadnje izmijenjeno od: hrc3000. 27.06.2016. u 21:19.
hrc3000 je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2016., 12:09   #1102
Kristijan1
Premium
Moj komp
 
Kristijan1's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: Čepin
Postovi: 1,343
Gledaj da ram ima istu radnu frekvenciju i iste latencije .
Pogledaj po oglasnicima šta ljudi prodaju .
Imaš veliki izbor memorije za relativno male novce .

Najbolje bi ti bilo da pokušaš pronaći identičan ram kao što već imaš , a ako ne uspiješ vodi se mojim savjetom sa početka .
Kristijan1 je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2016., 17:53   #1103
redscro
Premium
Moj komp
 
redscro's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2008
Lokacija: Kupres
Postovi: 4,072
Pazi na voltažu prije svega, noviji DDR3L na 1.35V će vjerojatno raditi na starijem laptopu koji koristi 1.5V RAM, ali u suprotnom slučaju su izvjesniji problemi. Najbolje je uzeti točno onaj koji je već unutra (1.5V ili 1.35V).

Što se tiče proizvođača i frekvencije, 99,9% da neće biti problema ako se razlikuje od postojećeg. Jedino ako uzmeš RAM na nižoj frekvenciji, postojeći će također raditi na nižoj. Nije nešto bitno ako intenzivno ne koristiš integriranu grafičku, ali ako kupuješ novo uzmi 1600 jer nema razlike u cijeni.
redscro je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2016., 18:12   #1104
hrc3000
Registered User
 
hrc3000's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9
Okej preporučio mi je kolega ddr3 1600MHz s latencijom 11.
Jer postojeća je takvih performansi ali je procesor ograničava na 800 i CAS 9.

Uostalom:


Memory Type DDR3
Memory Size 4 GBytes
Channels Single
Memory Frequency 665.1 MHz (1:5)
CAS# latency (CL) 9.0

RAS# to CAS# delay (tRCD) 9
RAS# Precharge (tRP) 9
Cycle Time (tRAS) 24
Command Rate (CR) 1T
Host Bridge 0x0104

MCHBAR I/O Base address 0x0FED10000
MCHBAR I/O Size 19456
MCHBAR registers

Memory SPD
-------------------------------------------------------------------------

DIMM # 1
SMBus address 0x50
Memory type DDR3
Module format SO-DIMM
Manufacturer (ID) Samsung (CE000000000000000000)
Size 4096 MBytes
Max bandwidth PC3-12800 (800 MHz)
Part number M471B5273DH0-CK0
Serial number 948AB11A
Manufacturing date Week 11/Year 12
Number of banks 8
Nominal Voltage 1.50 Volts
EPP no
XMP no
AMP no
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 5.0-5-5-14-19 @ 380 MHz
JEDEC #2 6.0-6-6-16-22 @ 457 MHz
JEDEC #3 7.0-7-7-19-26 @ 533 MHz
JEDEC #4 8.0-8-8-22-30 @ 609 MHz
JEDEC #5 9.0-9-9-24-33 @ 685 MHz
JEDEC #6 10.0-10-10-27-37 @ 761 MHz
JEDEC #7 11.0-11-11-28-39 @ 800 MHz

---------------------


A specifikacije za taj tip na amazonu kažu da je cl-11 i 1600


Samsung 4GB DDR3 PC3-12800 1600MHz 204-Pin SODIMM Laptop Memory Module RAM. Model M471B5273DH0-CK0 Cas CL11
  • Voltage 1.5
  • 4GB Single Stick. Dual rank if bought in pairs.
  • 204 pins
  • Samsung Part number M471B5273DH0-CK0

Zadnje izmijenjeno od: hrc3000. 28.06.2016. u 18:25.
hrc3000 je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2016., 07:29   #1105
fostes
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: sara
Postovi: 48
Memorija na maticnu

Dali ce ovaj raditi raditi na mojoj maticnoj?
Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 Bulk KVR13N9S8/4?
http://www.asrock.com/mb/Intel/H55M-LE/
fostes je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2016., 10:07   #1106
partwish
Creeper
Moj komp
 
Datum registracije: May 2013
Lokacija: USS Enterprise (NCC-1701-B)
Postovi: 1,826
Citiraj:
Autor fostes Pregled postova
Dali ce ovaj raditi raditi na mojoj maticnoj?
Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 Bulk KVR13N9S8/4?
http://www.asrock.com/mb/Intel/H55M-LE/
Da.
__________________
If the only thing keeping a person decent is the expectation of divine reward then, brother, that person is a piece of sh*t
partwish je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2016., 13:04   #1107
zdravko_c
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 382
Prije da neće raditi nego da hoće, H55 chipset podržava samo double sided memoriju od 4GB i to sastavljenu od 16 kom 256M ( low density ) chipova, navedeni Kingston KVR13N9S8/4 je sastavljen od 8 kom 512M ( high density ) chipova i zbog toga bi mogao biti nekompatibilan.

Gore navedeno vrijedi i za Socket 775 ploče sa Intel 4 serijom chipseta ( P43, P45, G41, G43, G45 ) u kombinaciji sa DDR3 ramom, te za mobilne verzije tih chipseta ( GL40, GM45, HM55 ) u laptopima.

Zadnje izmijenjeno od: zdravko_c. 30.08.2016. u 13:18.
zdravko_c je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2016., 12:03   #1108
fostes
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: sara
Postovi: 48
a ova:
CRUCIAL CT51264BA160BJ
fostes je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2016., 12:33   #1109
zdravko_c
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 382
točno taj Crucial sam nedavno probao na jednom 775 stroju sa G41 chipsetom, nije radilo, isto su 512M chipovi gore i jednostran je, vrijedi isto kao i za onaj Kingston, ako negdje nadješ traži Crucial CT51264BA160B ( bez J na kraju ) on ima 256M chipove i meni je radio, ili traži rabljeni ram starijeg datuma cca. 2011/2012, od novoga možeš probati G.SKILL, F3-10600CL9S-4GBNT iz Linksa, starije pločice su imale 256M chipove, za nove ne znam, pitaj u Linksu da li znaju ili vrati ako ne radi
zdravko_c je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2016., 22:02   #1110
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 1,443
Ja imam u Sandy konfi ovaj kompletić
http://www.corsair.com/en/vengeance-...z8gx3m2a1600c9
Pa se pitam jel se mogu zajebat ikako kupnjom još dva keksa sa četri gige.
Znam da nesmije biti low voltage model al jel baš mora bit ista latencija i frekva?
Mislim, ako su veće, mogu se smanjit u biosu, nije li tako?
Zahvaljujem.
Eh, da i koja bi to onda mema bila best buy ovih dana?
kopija je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na