Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 22.04.2018., 21:55   #1
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Ryzen 5 1600 OC problem

Pozdrav.

Ovako, imao sam po defaultu overclockan proc na 3.6 mhz, hlađenje je dobro, temperature bile normalne, 40 idle, 70 load itd. Išao jučer flashat bios i od tada ne mogu overclockat nit na 3.5.

Zašto je to tako?
Memorija mi je overclockana XMP profilom na 3000 mhz, probao sam dizati voltažu proca, probao sam spuštati, probao sam od 1.375V do 1.2V nikada stabilni oc nisam dobio. Probao i na auto.

Pričam o 3.5ghz, što je smiješno za to hlađanje i taj proc, ljudi s auto voltažom idu i na 3.9ghz. Gdje je problem?

Ne mogu imati proc na 3.4ghz...

Zanima me da li mi memorija može isto probleme stvarati? Voltaža memorije je na auto na 1.360V, XMP profil na 2933mhz, memoriju nisam nikada ni dirao.

Zašto kada googlam kako OC-at ryzen na mojoj ploči većina samo stavi na 3.8, voltaža na auto i svima radi kako treba?

Hvala i LP
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 22.04.2018., 22:15   #2
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,984
Ili je kriv bios
Cekaj fix bios
Ili ako ide stari bios natrag
dadoremix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 22.04.2018., 22:51   #3
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Prvo sam to želio napraviti, nedaju vragovi downgrade biosa.

Ovaj bios je preko mjesec dana vani, tako da mi je to isto sumnjivo...
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 22.04.2018., 22:57   #4
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,984
A znas kak vele
Dont fix aint broken

Ali i ja sam takav, upgrade upgrade
A poslije citam kakvi su moguci problemi
Pisi na support njima, ili istrazi dal jos netko ima slican problem
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 00:03   #5
nub
PREMIUM
Moj komp
 
nub's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: zg
Postovi: 1,799
70c je puno za 3.6, kao i 40c za idle?! Meni s 3.9 dođe do možda 65, a samo zrak hlađenje, idle 30.

Jedino ako je do biosa.. S naponom od 1.375v bi trebao čak i da je šrot od primjerka bar na 3.8 da ga jebeš.

Probaj i ram testirat, da nebi bilo da ga oc rama ruši.
nub je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 00:13   #6
axo
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Pula
Postovi: 430
Ploča?
Kod meme je ma 1.3v, llc high i ram 3000mhz.
Nemam problema nikakvih...
axo je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 00:20   #7
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Ma nisu temperature. Imam složenu krivulju tako da ništa ne čujem, zato su temperature, ali ako poraste preko 70 stupnjeva se vodeno pali na 100%.

Memorija mi smrdi svakako, ali nije da je pokvarena (jer je do jučer sve radilo kako treba), već je možda nekompatibilna... I nemam što napraviti više.

Mislim, meni sustav radi kako treba (OS), samo mi kreša aplikacije. Cinebench, FC5 i PUBG.

Da li je moguće napraviti downgrade biosa kako (osim klasika s usb-a, jer tako ne dopuštaju)?

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 23.04.2018. u 00:26.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 00:21   #8
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 12,022
Ma nema šta biti nego do biosa. Dok nisi promjenio nisi imao problema
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 00:24   #9
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Znam da je do biosa, samo što napraviti? Čekati update? Što ako prođe 6 mjeseci? A kreša mi svako malo...

Gledam RAM compatibilty, trebala bi moja mema biti kompatibilna.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 00:29   #10
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp
 
mamutarka's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9,521
bi možda fresh install winsa pomogo?
__________________
mamutarka je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 23.04.2018., 00:37   #11
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 12,022
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Znam da je do biosa, samo što napraviti? Čekati update? Što ako prođe 6 mjeseci? A kreša mi svako malo...

Gledam RAM compatibilty, trebala bi moja mema biti kompatibilna.
Poprilično sam siguran da ima šema za downgrade biosa, probaj izguglat, probaj na overclock.net
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 01:02   #12
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,532
kako si flashao BIOS, iz windowsa? ili si bootao sa sticka?
__________________

MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 08:32   #13
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Sa sticka.
Probao na isti način staviti stare, piše nešto u stilu da zbog sigurnosti ne dopuštaju flashanje na stariju verziju.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:06   #14
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,727
Da li si resetiral BIOS/UEFI na tvorničke/default/optimized postavke prije flashanja ili si stavil novi BIOS na već postojeći OC profil sa starim BIOS-om?

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 23.04.2018. u 10:25.
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:08   #15
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Stavio bios na postojeći samo.
Radio to možda već 50 puta, nikad problema.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:23   #16
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,727
OK, ali uvijek je bolje resetirati sve, pa tek onda flashati novu verziju, baš radi ovakvih situacija. Čisto da se smanji mogućnosti da nova verzija pojede prijašnje postavke i stvori čušpjaz ili najgori scenarij da se koruptira BIOS. Većina ploča dopušta vraćanje na stariju verziju BIOS-a, ali u slučaju da su razlike između verzija prevelike (npr. AMD AGESA), ovisno o modelu i proizvođaču, možeš ostati "zaključan" na određenoj verziji i nema natrag.
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:26   #17
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Ok, hvala na objašnjenju, ali i dalje nemam rješenja za svoj problem

Da li bi fresh instal windowsa pomogao?
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:32   #18
Gigi1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,791
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova

Da li bi fresh instal windowsa pomogao?
nebi,

stavi ovaj sad bios koji imas na tvornicke postavke(probaj nesto tipa load defaults, ili factory settings ili optimized defaults), probaj clear cmos(imas negdje jumper na ploci), i onda naflashaj isti bios
__________________
Gigi1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:33   #19
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Citiraj:
Autor Gigi1 Pregled postova
nebi,

stavi ovaj sad bios koji imas na tvornicke postavke(probaj nesto tipa load defaults, ili factory settings ili optimized defaults), probaj clear cmos, i onda naflashaj isti bios
Odradio to sve već...

Znači ajmo redom.

Poslikao mobitelom stare postavke BIOSa i napravio Cinebench 4d benchmark.
Flashao bios na zadnju verziju (piše na stranicama matične da je stabila verzija), klasika, BIOS na USB, flash bios i to je to.
Digao sve normalno, nikakvih problema u Windowsima.
Vratio se u bios (novi), složio sve kako je bilo. Pod složio sve mislim, OC proca na 3.6 (voltaža AUTO), fan krivulju složio i to je to.
Upalio komp i želio napraviti Cinebench 4d benchmark da vidim rezultate (pošto sam na starom odradio isto prije samog flasha).
Od 5 puta cinebencha,3 puta mi je javio application error prilikom bencharka. Mislio sam da je do aplikacije.
Pokrenuo PUBG, uđe u igru, krene uvod, crash bez ikakvoh reporta. Probam ponovo, ne radi. Probam ponovo, radi jedan meč, opet crasha.
Krenem FC5, od 5 puta, 3 puta crasha.

Ne dobivam nikakve BSOD-ove, niti išta slično, samo crasha aplikacije.

Probao reset CMOS, probao default, probao reinstall drivera, probao reinstall igre, probao vratiti OC na default (i onda igre rade), probao diži voltažu proca, probao spustiti, probao AUTO voltažu itd. Jedino što nisam dirao je ram OC. Stavio XMP profil na 3000mhz (tako je i prije bilo) i kasnije nisam dirao.

Ono što mi ostaje je sve reset na default, i krenuti testirati default postavke jedno sat-dva. Ako ustanovim da je stabilno na defaultu, dizati lagano multi za CPU pa vidjeti dokle ide.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 23.04.2018. u 09:41.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:34   #20
Gigi1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,791
i clear cmos s jumperom?

i nakon toga naflashao bios?


edit: ako i to nije prošlo vjerojatno moras dat plocu na servis i trazit zamjenu

edit2: smrdi mi da ti je nesto kod ram settingsa/timmingsa pojebano, probaj staviti sve postavke na labavo(ne samo glavne timminge nego i ostale) pa vidi ako ti se i dalje crsha onda reinstall windowsa
__________________

Zadnje izmijenjeno od: Gigi1. 23.04.2018. u 09:42.
Gigi1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:38   #21
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Clear CMOS s vađenjem baterije sam odradio.
Što znači naflashao bios?
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:38   #22
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,727
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Da li bi fresh instal windowsa pomogao?
Zaboravi to, treba ti ili dual-BIOS, pa restore onog pričuvnog ili da na neku drugu foru forsiraš vraćanje starije verzije.

Problem je, ako su prevelike razlike između pojedinih verzija, pa ostaneš "zaključan" bez mogućnosti da se vratiš na onu verziju BIOS-a s kojom ti je sve radilo.
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:41   #23
nub
PREMIUM
Moj komp
 
nub's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: zg
Postovi: 1,799
Probaj ram stavit na neku defaultnu postavku, tipa 2133 čisto da si siguran da ti to ne stvara nestabilnost, i onda probaj klokat.

Meni je ram znao preko xmp profila zezat, pa sam ručno unio postavke i od tad radi kak spada...Testirao sam s http://hcidesign.com/memtest, i znam da je aplikacija izbacila error nakon nekog vremena kad oc rama nije valjao. Ovako se testira, ako ti se da s tim poigrat, ne traje dugo:
Citiraj:
An instance needs to be opened for each individual thread, covering a total of 90-95% of memory giving the OS a little breathing room. As an example Ryzen 7 1700 - 16GB RAM ->16 instances with 850MB per instance.
nub je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:46   #24
killuminati
Premium
Moj komp
 
killuminati's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 167
Mislim da ne bi pomogli friški win, obzirom kaj si napisao, ali svakako prije toga loadaj defaultne postavke u biosu i flešaj ga još jednom ako ploča dozvoljava. Svakako ponovno formatiraj stick i skini nanovo bios. Postoji i mogućnost da je bios loš, vidi ako još ljudi ima problema. Osobno, na C6H svaki bios flešam dva puta.
killuminati je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:51   #25
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Ok, onda ću ovako:
Clear CMOS pa ponovo flash bios-a.
Napraviti testove na default postavkama.
Pa lagano OC-at.

99% sam siguran da je do memorije. Da li bi benchovi pokazali da je do toga problem? Vidim po google-u da u većini slučajeva test memorije pokaže da je sve u redu.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 09:53   #26
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,699
Probaj se i s timinzima rama igrat, nebi bilo prvi puta da ploca krivo cita xmp.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 10:33   #27
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Prvo ću sve na default pa ponovo flashat bios. Onda ću na 2133mhz (default) memi probati OC-at na 3.8ghz pa testirati proc. Ako je to stabilno ću se igrati s memorijom. Nema druge.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 18:58   #28
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,205
Skužio. Memorija. Probao sve moguće, profile tajminge, svašta.

Uglavnom na 2800mhz bez brige radi. Na 2933 zeza. Tako da se neću više ni igrati do sljedećem biosa pa vidjeti.

Ipak nije. Manji je broj crasha ali ipak nije to to... Sada me nakon 10-tak puta baci van...

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 23.04.2018. u 19:39.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 20:07   #29
Drug Brko
Retired S.T.A.L.K.E.R.
Moj komp
 
Drug Brko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Chernobyl Exclusion Zone, Kiev Oblast, Ukraine
Postovi: 20,825
Meni ovdje smrdi na kvar ploče ili RAMa. Možda je i IMC na procesoru popizditis dobio. Nebuš ovo riješio nikakvim BIOSom, driverima ili novim windowsima.

Komponentu po komponentu isprobavat dok se ne nađe krivac.

Uglavnom, sretno.

Sent from Mobara
__________________

CPU: AMD Ryzen R5 3600 MTS-B0 Matisse 3600MHz @ 4200MHz (100x42 @ 1,330V) SMT enabled
CLR: THERMALRIGHT Venomous X Black w/ TRUE Universal BTK + NOCTUA NF-F12 PWM chromax.black.swap 120mm Fan
MBO: ASUS ROG Crosshair VI Hero
RAM: G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 2x8GB (16GB) @ 3466MHz -- 14-14-14-34 1T @ 1,40V
VGA: EVGA GeForce GTX 1080 FTW Gaming 8192MB
HDD: SAMSUNG 960 EVO 250GB SSD M.2 ++ SAMSUNG 860 EVO 500GB SSD SATA3 ++ CRUCIAL MX500 1000GB SATA3 ++ WD Red 2000GB WD20EFRX ++ WD Red 3000GB WD30EFRX
OPT: LG GH24NS90
PSU: SEASONIC X-750 (SS-750KM3) 750W 80+Gold Modular
BOX: FRACTAL DESIGN Define R5 Blackout Edition Midi Tower w/ window panel
LCD: DELL UltraSharp U2715H 27" LCD @ 2560x1440
OS1: MICROSOFT Windows 10 Professional x64



CPU: INTEL Xeon E5450 C0 Harpertown 3000MHz @ 3717MHz (413x9 @ 1,328V)
CLR: THERMALRIGHT Ultra 120 Extreme rev.C w/ Venomous X BTK II + XILENCE Red Wing 120mm Fan
MBO: ASUS P5Q-E w/ USB 3.0 PCI-E controller
RAM: TRANSCEND JetRAM DDR2-800 4x2GB (8GB) @ 826MHz -- 5-5-5-12 @ 1,85V
VGA: GIGABYTE AMD Radeon HD5450 Silent Series 1024MB
HDD: WD Blue 320GB WD3200AAKS ++ SEAGATE Enterprise ES.2 500GB ST3500320NS
OPT: TSST SH-S223
PSU: SEASONIC S12II-380 (SS-380GB) 380W 80+Bronze Sleeved
BOX: AKYGA AKY012BK Midi Tower w/ window panel
LCD: BENQ E900W 19" LCD @ 1440x900
OS1: MICROSOFT Windows 7 Professional N x64 w/ SP1



GSM: SAMSUNG Galaxy S9+ SM-G965F Midnight Black
ROM: Android Pie v9.0.0 SEE
MSD: KINGSTON 128GB Canvas React MicroSDXC Class 10 U3


GSM: SAMSUNG Galaxy S7 SM-G930F Black Onyx
ROM: Android Oreo v8.0.0 SEE
MSD: SANDISK 64GB Extreme MicroSDXC Class 10 U3



Reputacija: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Drug Brko je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2018., 20:11   #30
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,905
Za početak memtest preko noci.

Sent from my Redmi 5 using Tapatalk
__________________

i7 4710MQ / 24GB / 525GB SSD + 1TB HDD / 17.3” FHD / GTX 980M 8GB / Backlight keyboard
+ Dell U2414H
+ Dell Docking PR02X
+ Logitech K290
+ Logitech G603

Dell Optiplex 9010
Intel Core i5 3570 3.4GHz / 8GB
240GB SSD + 2TB FireCuda + 2x 500GB Blue
Plex + File server
darkydark je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na