Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 08.05.2018., 19:29   #61
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
Primjedba je na mjestu al eto nek se nađe ovdje.
Najgore je kad vidiš šta i za koje nofčiće imaju po jamerikan, da ne govorimo i o kupovnoj moći. Pa one starije Avaton verzije ekipa je slagala "za po doma".

Naša jeftinjak verzija je vjerojatno neka H110 mobo sa on-board Realtek šroteksom + Gxxxx + ram za 4x SATA 3.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 08.05.2018., 19:43   #62
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Ma to je drugi svijet. Kad mi rednekić neki složi setup za ženu za surfanje sa Evga SR-X, hard tubingom, Caselabs kejsom. Al kad već pričamo o neče, što nije DIY, imao sam priliku vidjeti kako RS2418+ s odgovarajućim diskovima radi, i nebi se uopće zamarao s nekim asrock pločama i DIY. Al to je priča za neku drugu temu.

Ontopic, žalosno je kak jedan dječački san o nekom malom racku s 4U kućištu koje će ti služit za DIY NAS padne u vodu kad se useliš u stan. Slažem si sad neki NAS s itx pločom i itx kućištem, i razmišljam dal sam trebao jednostavno uzet nekog WD MyClouda i zaboravit svu ovu priču, jer eto, plug n play je i mogu ga stavit iza ormara nekog.
Pupo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 08.05.2018., 19:59   #63
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
E pa sad nismo ti mi krivi što je draga / žena spiskala pare (pa se više nema) ili cvili sa umjetničkim dojmom pa je 4U rack veliki no - no
Ajde udahni, skuhat ćeš ti nešto, od gotovih nemoj WD, rađe Sysnology (zna se zašto a nije aDEze)

EDIT: Možda nekom bude interesantno, trgovina u DE > http://www.servershop-bayern.de/de/server-komponenten

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 15.05.2018. u 19:14.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 12.08.2018., 14:14   #64
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Update:
Dugo nisam pisa ovdje, uglavnom u medjuvremenu sam poslozia NAS.
Fractal Design Node 304, 6x Seageate 1TB otprije, Asrock H370M-ITX maticna, i3 8100, 16GB DDR4, Fractal Design polumodularno napajanje i FreeNAS kao softversko rjesenje.
Neke probleme s vidljivoscu sam ima s Win10.1803, ali kad sam to rijesia stvar radi pouzdano i stabilno, zasiti 1Gbit link, tako da su brzine oko 110-112MB/s. Jos se nisam stiga igrat s dvostrukim linkovima (posto maticna ima dva Intel NIC-a koji to podrzavaju) ali i to ce doc na red.
Povrh FreeNAS-a sam stavia NextCloud, medjutim taj dio mi jos uvijek radi neke probleme.

Par internih slika za kraj... sad kad sam osobno radia u Node304 mogu samo rec da je iznimno tisno, i to unatoc modularnom napajanju, pa bi bilo savrseno imat custom kabele kako za napajanje, tako i za data SATA jer oni su na kraju bili veci problem. Detalji se neki vide na slikama. Ovo bi bilo pravo kuciste za primjenu onih tankih SAS kabela.









wifi je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2018., 14:32   #65
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
Cable managment je muka živa šta je kućište manje ...
Na koliko se sve skupa kuha sada kad u ove vrućine (pretpostavljam da si sklopio / zatvorio) ?
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 12.08.2018., 14:52   #66
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
A uspia sam nekako slozit SATA jedan na drugog i onda sve veza izolirkom i zip-ties, ali definitivno hrpa posla. uz ovakva kucista su tribali dolazit ekstenzije za power i custom sata, ili bar backplane...

iznenadjujuce su dobre, bar CPU. Za HDD nisam gleda, ni pokreta CLI.



edit: da, kuciste je zatvoreno, sva tri ventilatora su spojeni na kontroler na kucistu, min setting...
wifi je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2018., 14:54   #67
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,974
ima to kučššte 3 venta u sebi..
liljepi protok zraka rade
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2018., 17:59   #68
SinfulSaint
Premium
Moj komp
 
SinfulSaint's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 190
Za SATA kabele si trebo pogledat ove Delock flexi u Linksa.
https://www.links.hr/hr/kabel-delock...alni-201510081
Meni su obični radili probleme upravo takve ko i tebi pa sam sve riješio s ovima.
SinfulSaint je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2018., 20:50   #69
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Citiraj:
Autor SinfulSaint Pregled postova
Za SATA kabele si trebo pogledat ove Delock flexi u Linksa.
https://www.links.hr/hr/kabel-delock...alni-201510081
Meni su obični radili probleme upravo takve ko i tebi pa sam sve riješio s ovima.
mislim da bi ovakvi bili najbolji: https://www.silverstonetek.com/product.php?pid=445
wifi je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2018., 14:02   #70
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 27.12.2018., 11:10   #71
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Evo mali update posto dugo nisam pisa o NAS-u.
Uglavnom, na freenas box-u sa 6 diskova pojavljuju se greske i to na dva diska, pa cu to uskoro morat istrazit, inace se nikako ne gasi i sasvim solidno odradjuje svoj posao.
Na windows box-u, sa dva 1tb seageate-a u soft mirroru, jedan od diskova je prozuja i upravo sam ga izbacia iz raida, spojia na usb dock i definitivno, it's out, i to ne samo hardverski, vec i po pitanju elektronike jer ga se "krivo" vidi. To je isto masina koja se nije gasila misecima. Sad kad vise nije u raidu, radim backup s ovog win nas-a na freenas box sa stabilnih 110MB/s. Ovdje je bilo samo 300GB podataka.

Ono sto nisam napravia, a tribam i na win boxu i na freenas boxu je setupirat e-mail obavijesti kad se nesto kriticno dogodi, jer evo, win box je prozuja u posljednjih tjedan dana, a kako nisam cesto dolazia do njega, ne znam kad tocno.

druga stvar, prilikom stavljanja diskova (a ovo su rabljeni) nisam ih prije testira, iako mislim da ovakvi slucaj gdje disk samo prozuji ni smart ni nikakav test ne moze predviditi...

s obzirom na sve, polako cu ic u upgrade sustava s novim wd red NAS diskovima od po 3-4TB vec sto bude najisplativije.
wifi je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2018., 11:32   #72
segregator
Propali Amigaš
Moj komp
 
segregator's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Nin
Postovi: 5,871
Meni FreeNAS sa 4x2TB Samsung diskovima radi već 7 godina, ali uskoro možda zamijenim sa nekim od ova 3:








Ovaj treći je zvijer:

https://www.clearcenter.com/products...pe-ml350-gen10

pogotovo u 144TB varijanti
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2019., 15:17   #73
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Nakon gresaka koje je freenas prijavljiva za u medjuvremenu tri seagate diska od 1tb, nisam dalje proucava koji su uzroci za takvo sto (ipak je rijec o rabljenim desktop grade diskovima), vec je doslo vrime za upgrade koristeci prave NAS diskove naravno nesto veceg kapaciteta.
jos se razmisljam bi li prije napravia burn in test na drugoj makinji, pa ih stavia ili jednostavno riskirat.

wifi je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2019., 16:03   #74
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
Nekada davno je bilo normalno odraditi full format a ne quick format.
Tako si znao da je hdd / medij ok.

U međuvremenu hdd - ovi sve veći, ljudi su lijeni, 'ko će sad to čekat ... mogu mislit koliko to traje kod ovog 6TB junaka ...

Obzirom na namjenu mislim da bi trebao odraditi full format ili barem jedan ciklus full scan sa HD Tune ili WDdlg.

Evo finog primjera razloga zašto > https://superuser.com/questions/8180...in-hd-tune-pro
Druga je sad stvar šta za to treba xyz vremena i "slobodna makinja".
Ono, pokreneš i vratiš se kad završi
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 30.04.2019., 20:20   #75
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
vidia sam na netu freenas postupak za burn in koji izgleda moze ic na svim diskovima istovremeno kad su prazni, pa cu to stavit na svim ovim diskovima. unatoc tome to bi tribalo potrajat vise od 24h... cisto da izbjegnem one tvornicki failane diskove...
wifi je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2019., 22:45   #76
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Naletio na link, zanimljivo štivo i prijedlozi.

https://www.serverbuilds.net/the-ori...nJ4tg-ZVa9SfgE
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 01:24   #77
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,884
nisam imao pojma za taj burn in.... bas imam 2 komada 6tb redova.... jedan jos nisam ni ukopcao....



koja bi bila neka minimalna konfa za kucni nas.. a da moze vrtit plex normalno...

najvise me zanima koju soc 1150 plocu uzet za NAS. imam viska 4590 i ram, pa bi mi trebala samo ploca i napajanje... cak i case imam... ili bilo kakvu plocu, pa stand alone PCI karticu sa SATA portovima? ako da, koju?
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 08:47   #78
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Ja sam vrtio plex na i3 3220, sada koristim 3475s ali što se tiče Plexa nema razlike. S tim da ja koristim direct stream samo. Nisam ništa transkodirao.

Vjerujem da je bilo koji proc novije generacije dovoljan za direct stream plex.

Što se tiče Sata kartica, imaš klasične
https://www.amazon.com/IO-Crest-Cont...gateway&sr=8-1

Ili ako hoćeš nešto jače, onda nešto zasnovano na LSI SAS 9211-8i, LSI SAS 9211-8i ili bilo što novije generacije.

Proleti kroz temu, pričali smo već o tome
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 12:07   #79
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
nisam imao pojma za taj burn in.... bas imam 2 komada 6tb redova.... jedan jos nisam ni ukopcao....
sto se tice burn in dijela, nasa sam ovo:
https://www.ixsystems.com/community/...in-testing.92/
https://www.youtube.com/watch?v=AKO0soKvXws
https://www.youtube.com/watch?v=x_mWTonqIiA
definitivno stvar koja je pozeljna na ovako velikim diskovima, jer bolje odma reagirati, nego kad garancija postane upitna

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
koja bi bila neka minimalna konfa za kucni nas.. a da moze vrtit plex normalno...

najvise me zanima koju soc 1150 plocu uzet za NAS. imam viska 4590 i ram, pa bi mi trebala samo ploca i napajanje... cak i case imam... ili bilo kakvu plocu, pa stand alone PCI karticu sa SATA portovima? ako da, koju?
sve ovisi koliko ces diskova koristit. kod mene je bila specificna situacija gdje sam ima hrpu dostupnih 1tb diskova pa sam ih tia maksimalno iskoristit i zato sam isa na mitx plocu sa 6 sata konektora = 6 diskova. sad s ovim 6tb red diskovima, u jednom imam veci kapacitet nego u citavom polju od 6 diskova.
mislim da ti velika vecina mb za 1150 procesor ima barem 4 sata, a ako nadjes nesto sa 6, tim bolje. reka bi ti da ides na mitx cisto radi buduceg prelaska na manja kucista, ali doista sto god nadjes bit ce vise nego dovoljno, pogotovo kad procesor vec imas.

u ovom nasu koji koristim kuca i3 8100, s tim da bi sad triba upgradeat i memoriju na 16gb, ali eto, vidit cu kako se ponasa.
wifi je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 15:17   #80
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
@Gabre
Malo je taj i5-4590 sa 84W overkill al kad ga već imaš ...
Recimo ovako nešto > https://www.ebay.com/itm/ASUS-B85M-K...3/272984765348
https://www.asus.com/uk/Motherboards...pecifications/
Taj proc ide od fw verzije 0603,
4 x SATA 6Gb/s port(s), yellow, 2 x SATA 3Gb/s port(s), dark brown, 4 x USB 3.1 Gen 1 port(s) (2 at back panel, blue, 2 at mid-board),
jedino je mrežna Realtek 8111G, 1 x Gigabit LAN Controller potencijalno problematična,
al to riješiš tako da tamo nađeš > https://www.ebay.com/itm/Intel-I210A...S/333010861345
...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 19:59   #81
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Sve ovisi što za što hoće koristiti "NAS". Meni je NAS i fileshare, i torent mašina, Plex server, smarthome server, par virtualki imam gore i nakupi se.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 20:53   #82
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,884
Sve to i ja hocu
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 21:27   #83
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
Citiraj:
Autor wifi Pregled postova

sve ovisi koliko ces diskova koristit. kod mene je bila specificna situacija gdje sam ima hrpu dostupnih 1tb diskova pa sam ih tia maksimalno iskoristit i zato sam isa na mitx plocu sa 6 sata konektora = 6 diskova. sad s ovim 6tb red diskovima, u jednom imam veci kapacitet nego u citavom polju od 6 diskova.
mislim da ti velika vecina mb za 1150 procesor ima barem 4 sata, a ako nadjes nesto sa 6, tim bolje. reka bi ti da ides na mitx cisto radi buduceg prelaska na manja kucista, ali doista sto god nadjes bit ce vise nego dovoljno, pogotovo kad procesor vec imas.

u ovom nasu koji koristim kuca i3 8100, s tim da bi sad triba upgradeat i memoriju na 16gb, ali eto, vidit cu kako se ponasa.
8tb diskovlja (8 x 1 TB), uredno goni celeron n3050 sa 2 gb rama. imam LSI SAS kontroler 8 portni. objasniš mi čemu i3 i 16gb rama? na puno mjesta se spominje da NAS konfiguracija mora bit bijesna, čemu? šta to nas bijesnog radi da mu treba xeon i xy gb rama?
(govorim za nas bez raid polja. ne trebamo svi imati raid).


Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Sve ovisi što za što hoće koristiti "NAS". Meni je NAS i fileshare, i torent mašina, Plex server, smarthome server, par virtualki imam gore i nakupi se.

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
koja bi bila neka minimalna konfa za kucni nas.. a da moze vrtit plex normalno...
meni se plex uredno vrti na quad core J procesoru, ali transkodiranje nije trenutačno. ako ide direct stream, ide buffering od 3-4 sekunde, u protivno ga čekam oko 15tak sekundi da krene, kod 1080p videa i po pol minute. ne vidim potrebe da se uzimaju neki bijesni xeoni-i3-i5 za kućni nas ako ti neće radit niš cpu heavy. ako imaš super, ali to cucla struje...

mojem su zadaće: torrent, mule, plex, subsonic, videonadzor dvr, print server. jedino gdje štuca je kad pokušavam preko remote-a surfat na njemu. uredno je vrtio i nox emulator, dok sam imao potrebu za time. sa 5 diskova, potrošnja struje mu je 18-20W.

plex koristim kad sam van kućne mreže i streamam na mob najčešće, i ne zapinje nikad. radim transcode u 720p 2mbit najčešće, da mi baš ne ždere previše prometa na 4g.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 22:36   #84
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Ma daleko od toga da nemora biti jaka, al ako mu stoji sastrane nema smisla da prodaje i kupuje drugo. Malo se undervolta i to je to. Iako je 80W proc, to je za load vrijednost.

Ja imam u NAS-u: i5 3475S, 2x8Gb ram i 4 diska + eksterni za backup. Prosječno mi troši 43W.

Recimo pala mi je ideja nekidan da bi svoj primarni komp prenamjenio u NAS, zajedno s grafom i sve to bacio na tavan tako da mi ne pravi buku niti zagrijava boravak a kad hoću igrati, upalim Steam link i igram se ko čovjek.

Ima 100 opcija na što se može iskoristiti "NAS", sve ovisi što se želi.

Par slika novih i starih tek toliko Nažalost LSI nisam još natjerao na ploči, nešto je jači i stariji model pa mu se nesviđa x1 slot. Čekam sad x1 HBA karticu.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0495.JPG‎
Views:	85
Size:	119.7 kB
ID:	21099   Click image for larger version

Name:	IMG_0499.JPG‎
Views:	80
Size:	118.5 kB
ID:	21100   Click image for larger version

Name:	IMG_20181105_154641.jpg‎
Views:	71
Size:	119.6 kB
ID:	21101   Click image for larger version

Name:	IMG_20181105_154656.jpg‎
Views:	85
Size:	119.1 kB
ID:	21102   Click image for larger version

Name:	IMG_20190417_212828.jpg‎
Views:	68
Size:	119.7 kB
ID:	21103  

__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 22:38   #85
Buger
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 4,195
Mali offtopic.

Imam T-Com router Speedport 724V koji na sebi ima USB port. Ako uštekam u njega neki HDD može li mi taj HDD biti u windowsima mapiran kao mrežni disk ili mu pristupati mogu iskljujčivo preko nekog FTP programa?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2019., 22:39   #86
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,357
Pročitaj si specke, neki ruteri podržavaju diskove, na drugima je to samo za printserver ulogu.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2019., 00:03   #87
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Ja imam u NAS-u: i5 3475S, 2x8Gb ram i 4 diska + eksterni za backup. Prosječno mi troši 43W.
...
Par slika novih i starih tek toliko Nažalost LSI nisam još natjerao na ploči, nešto je jači i stariji model pa mu se nesviđa x1 slot. Čekam sad x1 HBA karticu.
ovo ti je skockano kao za neku reviju :P
moji su svi u špajzi kod staraca, estetika ala gradilište ali funkcionalno. sve ima remote pristup, WOL, i sve je na ups-ovima.
imam i 2 vanjska backup diska (8+6TB) za backup ali moram im riješiti remote paljenje (planiram uzet wifi sonoff switch pa s njim probat).

mene je LSI kontroler isto maksimalno zajebavao. malo hoće, malo neće. ne paše mu x16 slot, ne paše mu x 1 slot, ne paše mu pasivni rizer... izmučio me. sa aktivnim rizerom (kao za majning) radi.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2019., 00:39   #88
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp
 
Gabre's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: Canada, Toronto
Postovi: 9,884
Uzeo danas polovni fractal r4, bit ce dobar za nas
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2019., 02:08   #89
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,190
@Pupo
Koji je to case ?
hdd box izgleda ok, šteta da nema backplane.

@Gabre
Bit će odličan jer ima mjesta i lako se dolazi do hdd - ova sa obje strane.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 02.05.2019., 12:14   #90
wifi
Premium
 
wifi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: ST
Postovi: 123
Ok, spojia sam diskove... jedan je odma prijavia current pending sector count = 1... razlog za reklamaciju? trenutno se vrti smart long test, triba bi bit gotov sutra oko 14h, a tek onda ide za vikend badblocks
wifi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na