Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 09.11.2010., 12:36   #121
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,802
Citiraj:
Autor naram-sin Pregled postova
Zna li mozda netko gdje bih mogao utrziti jednog ovakvog ili ako moze preporuciti nesto slicno (minimalno 4-porta SATAII ili III, RAID 5 i RAID 10 a must), bit cu jako zahvalan.

Hvala unaprijed.
U principu svi ozbiljniji prodavači bi trebali to imati, ako ne nađeš pošalji mi PM.
Takav malo više i košta, nadam se da ti je jasno. I s diskovima većim od 400 - 500 GB uvijek je preporuka ići s RAID6, ne RAID5 i to provjeri kod kupnje.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2010., 13:20   #122
segregator
Propali Amigaš
Moj komp
 
segregator's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Nin
Postovi: 5,871
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
U principu svi ozbiljniji prodavači bi trebali to imati, ako ne nađeš pošalji mi PM.
Takav malo više i košta, nadam se da ti je jasno. I s diskovima većim od 400 - 500 GB uvijek je preporuka ići s RAID6, ne RAID5 i to provjeri kod kupnje.
Di toga uopće ima, još nisam vidio neki od "jeftinijih" (do 4k-5k kuna) kontrolera da spominje raid 6 u specifikacijama
segregator je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.11.2010., 13:21   #123
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,802
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Di toga uopće ima, još nisam vidio neki od "jeftinijih" (do 4k-5k kuna) kontrolera da spominje raid 6 u specifikacijama
Ima, recimo, 3ware brdo modela.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2010., 13:31   #124
segregator
Propali Amigaš
Moj komp
 
segregator's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Nin
Postovi: 5,871
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ima, recimo, 3ware brdo modela.

Istina, evo našao jedan zgodan

http://www.magazinrs.hr//artikl.asp?code=9690SA-8I-SGL

9690SA-8I-SGL - RAID Controller AMCC Internal 3Ware 9690SA-8I 8ch 512MB (PCI Express X8, SAS/Serial ATA II-300) (RAID levels: 0, 1, 10, 5, 50, 6)

Ima i nešto jeftiniji model, ali je 4-kanalni, malo mi izgleda premalo za level 6
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2010., 13:45   #125
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,802
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Istina, evo našao jedan zgodan

http://www.magazinrs.hr//artikl.asp?code=9690SA-8I-SGL

9690SA-8I-SGL - RAID Controller AMCC Internal 3Ware 9690SA-8I 8ch 512MB (PCI Express X8, SAS/Serial ATA II-300) (RAID levels: 0, 1, 10, 5, 50, 6)

Ima i nešto jeftiniji model, ali je 4-kanalni, malo mi izgleda premalo za level 6
Nema smisla RAID6 s četiri diska jer je isti kapacitet kao i s RAID10, a brzina neupitna.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2010., 18:24   #126
drstoka
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 5
Malo da dignem temu ugl. u Chipoteci se prodaje Wintech SATA kontroler sa Promise chipom i bootabilan je. Košta 88 kn. Probao sam ga na 3 starije ploče (ASUS P3B-F, neka Soltek S370 sa Via694T chipsetom i jedna Sapphire S939 sa Ati Xpress chipsetom) i na svima se diže BIOS i boota sa diska. Gore imam WD10EALS disk i radi besprijekorno (iako ne baš sa punim performansama, dobijem samo oko 75-80 MB/s prijenos).

Samo pazite ima SAK-15 i SAK-20 verzija, 15 je dobar Promise kontroler a 20 je via6421 smeće...

Zadnje izmijenjeno od: drstoka. 17.12.2010. u 18:32.
drstoka je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2010., 23:01   #127
KokiZG
Premium
Moj komp
 
KokiZG's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb, Jarun
Postovi: 50
vrlo jednostavno

nemam više mjesta na kompu i trebao mi dodatan HDD, kupio Samsung SATA disk i vidio naknadno da na ploči nemam SATA konektor

nabavio sata kontroler FastTrak s150 tx2 (Promise) i zanima me na koji način se to instalira

ok, PCI karticu utaknuo, u nju spojio HDD i napravio neki performanse array ali u windowsima nema dodatnog diska?
KokiZG je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2010., 23:52   #128
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,208
Nisi odradio zadnji korak, u winsima treba inst. drajver kako bi hdd - ovi ili array bio dostupan.
Čitaj upute, drv bi trebao biti na cd - u ili skini sa web - a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2010., 00:33   #129
KokiZG
Premium
Moj komp
 
KokiZG's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb, Jarun
Postovi: 50
e da, zaboravio sam napisat...instalirao sam i u device manageru je sve ok, nema uskličnika ili upitnika...

any oder idea?
KokiZG je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2010., 00:35   #130
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 16,468
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: JBL LSR305
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.12.2010., 00:44   #131
KokiZG
Premium
Moj komp
 
KokiZG's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb, Jarun
Postovi: 50
hm..probat ću iako mi smrdi na nešto drugo...hvala
KokiZG je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2011., 14:15   #132
panisher20
Premium
Moj komp
 
panisher20's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 928
Isplativost kupovine SATA 3.0 kontrolera i hard diskova

Pozz, zanima me dal je itko probao spojit sata III disk na sata III kontroler, dali se osjeti dosta razlika naspram sata II
Pitam jel bi si kupio sata III disk, a posto mi maticna ima samo SATA II kontroler uzeo bi neki sata III kontroler da vidim kako to funkcionira i dali se osjeti kaj u brzinama snimanja

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 14.07.2011. u 13:03. Razlog: promjena naslova
panisher20 je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2011., 15:09   #133
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp
 
Paxton's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Sibinj
Postovi: 641
sa obicnim diskom (ne SSD) neces nikada postici ni blizu dovoljno veliku brzinu transfera da zagusi sata2 , a kamoli sata3. Tako da je odgovor ne, ne isplati se. To sto disk podrzava sata3 ne znaci da moze i postici te brzine.
Paxton je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2011., 16:05   #134
doky
Premium
Moj komp
 
doky's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,942
Trenutno obični hardovi jedva da mogu zagušiti SATA 1.5Gbit/s, kamoli 3 ili 6Gbit/s sabirnice. Neovisno o bilo kakvoj kombinaciji ploče i diska (bilo SATA-II ploča i SATA-III disk ili obrnuto) neće se vidjeti nikakva razlika. Ako se ne varam jedino one brutale s Sandforce 1200/1500 controllerom mogu iskoristiti brzine koje donosi SATA-III.
doky je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2011., 18:38   #135
daxdax
Premium
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 137
Posteni pcie x4 sata 3 kontroler kosta vise nego da promjenis maticnu i cpu zajedno
daxdax je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 11:05   #136
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Koji sata kontroler ?

Na matičnoj mi otišao sata kontroler pa bi trebao uzeti novog..Hard je Seagate 160gb.Zanima me ako uzmem sata 3 kontroler dali če radit hard..
Ploča http://www.abit.com.tw/page/en/mothe...YPE=Socket+939
Kontroler koji?
http://www.links.hr/?naziv=kontroler...kl=053.200.074
http://www.links.hr/?naziv=kontroler...kl=053.200.035
http://www.links.hr/?naziv=kontroler...kl=053.200.059
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 12:08   #137
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,524
SATA II disk će raditi na SATA III.

Ja bih kupio Asrock, jer imam ascrock sata II kontroler (ne sata III), i radi odlično.
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 12:16   #138
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Ovako, našao sam VIA sata kontroler VT6421A (crveni pcb)
Uštekao i prepoznaje mi hard.. S time da bootam na WD pata hardu..No u biosu taj kontroler neprepoznaje, jer se može kako riješit da se složi da mi boota taj sata kontroler a da ovaj wd pata izbacim?

scrren via utility
http://imageshack.us/photo/my-images/205/88468332.jpg/
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 12:18   #139
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,912
Ne može. U 99% slučajeva ne možeš bootati s hardova koji su na pci kontrolerima. Ili bootaj sa IDE harda ili kupi novu ploču.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 12:24   #140
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,982
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ne može. U 99% slučajeva ne možeš bootati s hardova koji su na pci kontrolerima. Ili bootaj sa IDE harda ili kupi novu ploču.
Brilijantan zakljucak. U 100% slucajeva ne mozes "bootati" s niti jedne kartice ako nema na sebi boot ROM.

@OP - imas ovakvu karticu?



Kao sto vidis, na njoj nema boot ROM-a (no izmedju SATA i ATA konektora je predvidjeno mjesto za isti), tako da ti treba bootabilni kontroler. Provjeri u Linksu imaju li takav, meni se cini da sam svoj el cheapo kupio u ADM-u za neku sitnu lovu...
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 12:26   #141
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 12:47   #142
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 16,468
Da, samo ti se možda ta stavka u BIOS-u drugačije zove. Najbolje stavi screenshot gdje se vide svi bootabilni uređaji pa ćemo ti reći koji je za PCI kartice.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: JBL LSR305
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 13:32   #143
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 13:52   #144
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,982
Citiraj:
Autor Bravo Pregled postova
Stavi Boot Other Device na "Enabled", prije svega. Pojavljuje li ti se disk kada ih izlistas? Pojavljuje li ti se boot ROM poruka poslje POST-a? Postoji mogucnost da se dogadja kolizija na memorijskim adresama pa ne mozes dobiti pristup boot ROM-u; pokusaj iskljuciti dodatne ako postoje (obicno od mreze) ili premjesti kontroler u neki drugi slot.
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 13:57   #145
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Pokušavao sve i svašta..Budem ga stavio u drugi slot..
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 14:00   #146
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,208
Ako je mobo ABIT KN8 Ultra zašto je teško dati službeni link na Manual:
ftp://ftp.abitshop.com/pub//manual/e...kn8_series.zip
a ne tamo live šponda linkove ?

Ugasi / stavi na None gdje je prije bio sata hdd
U Advanced Bios postavi Delay for HDD = 5 sec (odmoći neće a može pomoći da ga skuži), šta kaže Buba Boot Other Device na "Enabled", sa uštekanim dodatnim kontrolerom i hdd spojen na njega vidi šta ti se nudi pri izboru Boot Device (First, Second, Third), First ostaviš za cd a na Second bi trebalo stavit Add on xxx ili sl.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 14:36   #147
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Zato jer link ne radi

Probao sve, nikakva poruka se najavlja samo digne windowse sa pata, stavio delay na 15s i ništa...

Frst boot device:
floppy
ls120
hard disk
cd rom
zip100
usb-fdd
usb-zip
usb-cd rom
legacy lan

Hard disk priorty
1. ch1 m. WD pata
2. bootable add-in cards
(probao zamjenit mjesta al ništa)

Na kompu od priključnih uređaja je VGA na pci-e, wd pata, seagate na kontroleru koji je na pci..
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 14:44   #148
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,208
Ovo se traži "bootable add-in cards", to treba nekako uvalit tj. aktivirat.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 14:48   #149
Bravo
Premium
 
Bravo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VŽ county
Postovi: 1,440
Stavio sam to ali ništa..


S tog kontrolera se uredno moze bootati - isprobano.

To ovisi dali Bios matične ploče ima več ugrađenu podršku za VIA VT6421A chip koja ima ta kartica. Ukoliko to nije slučaj, kako kartica u sebi nema ugrađeni bios mora se modati bios matične ploče da bi se moglo bootati sa PCI sata kartice. U bios matične ploće se mora integrirati Bios kartice (6421V431.ROM).

Evo ja imam baš taj kontrolor kupljenu u linksu i dok nisam modo bios ništa od bootanja sa kartice, matična je prastara Matsonic MS8137C a bios award. Spojio disk WDC WD 3200AAJS 320 GB, kartica podržava Sata 1 mod.
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2012., 15:13   #150
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,252
Mislim da imaš dvije opcije. Prva je da zamijeniš u trgovini kontroler za drugi koji ima taj rom. To će ti biti jednostavnije od druge. Druga je editiranje biosa ploče i umetanje roma od sata kontrolera u bios image.

Tu metodu koriste (mislim) sve ploče s bootabilnim onboard kontrolerima. Na pamet mi padaju starije socket A ploče tipa abit AN7, Asus A7V133, Epox 8RDA+ (te sam imao pa pouzdano znam).
__________________
Thinkpad T540p | Thinkpad X240 | HP Chromebook X2
CatKiller je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na