Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 26.06.2017., 09:12   #301
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
jedan mali vanjski AP na fasadu i rješio si problem. ako stavljaš ap s unutarnje strane kuće a zidovi su betonski ili armirani, ćao. em će štekat, em će bit sporo, to je 20-30dB atenuacije ako ne i više, na faxu smo imali inf. prostoriju sa ~40cm zidovima od armiranog betona ispod razine zemlje, unutra nije ulazilo NIŠTA , a bogami niti izlazilo.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 03.07.2017., 22:14   #302
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
kako zakrpat coax od antene? imao sam infestaciju glodavaca i požderali su mi coax od mikrotika do antene, a kabel je originalni od antene, neskidljivi. ostala je bakrena nit i za divno čudo i dalje imam signala (nešto lošiji...) ali požderali su izolaciju i shield. neznam otvorit antenu jer se radi o omni anteni koja je tvornički zaljepljena (pretpostavljam).

trenutno je to vani, ali očito ću morat tu antenu sad sakrit da bude interna ili kutiju sa routerboardom full približit. neka ideja?

ja bi samo bacio termobužir preko bakra, omotao alufolijom da se shield opet "dira" sa oba kraja pregriženog kabela, i opet bacio termobužir preko, makar s nekom plastikom stegnuo da se ne savija taj dio kabela. fali oko 2cm izolacije. trenutno gubim oko 3dB u odnosu na stanje prije.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 03.07.2017., 22:26   #303
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,932
3dbm zanemarivo

sa koliko na koliko je to.. ili je bas u presudnoj domeni

izoliraj.. i bok

ili daj neke slike.. koji je to mikrotik uređaj?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 04.07.2017., 08:30   #304
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
oko 2cm golog bakra, i sve skupa oko 5cm skinute izolacije.
a ono, to mi je od repeatera, sad sam na -78-79dB , imam još dosta lufta po pitanju signala jer sam na B standardu pa uredno radi na 11mbita, mtk javlja 100% ccq i oko 22-23dB SNR, dok krajnji uređaj javlja oko 15dB SNR, sve skupa imam oko 4-5mbita propusnosti šta je više nego dovoljno. jedino je problem kiša i vlaga jer je kabel na otvorenom. imam rezervni kabel samo je deblji i neznam otvorit antenu...
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 04.07.2017., 08:59   #305
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 875
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
3dbm zanemarivo ......
Ako od uređaja na antenu šalješ tim koaksom 200mW zbog -3dB će stići na antenu samo 100mW ..... a gubitak pola signala je i na prijemu.

Krpiti al. folijom na bakar je greška jer (el. kemijski) dolazi do oksidacije spoja.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 04.07.2017., 15:17   #306
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 464
Dva f-konektora i spojnica?
__________________
Dazed and confused
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 04.07.2017., 16:30   #307
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Da ako je onaj "debeli" coax, ali ako je onaj "tanki" onda je bolje nekako rekonstruirati ...
Izgledamo ko guske u magli kad kolega nije dao sliku ili detaljne podatke
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.07.2017., 21:23   #308
Zagorhac
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagorje
Postovi: 395
Bok ljudi!

Frend treba proširiti wifi signal po kući. je li bolje uzeti wifi extender i koji? (i ja i on u prošlosti probali koristiti neki jeftiniji no nismo ih uspjeli upogoniti - nisu se spajali na router nikako) ili kupiti jos jedan router pošto ima provučen kabel do mjesta gdje bi postavio extender/router, i koji?

Hvala
Zagorhac je offline   Reply With Quote
Staro 04.07.2017., 21:52   #309
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,986
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Da ako je onaj "debeli" coax, ali ako je onaj "tanki" onda je bolje nekako rekonstruirati ...
Ima(m) F konektora i za vrlo tanke (fi 3mm) koakse, a spojnice su iste.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2017., 00:06   #310
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
@Zagorhac
Ako imaš Lan kabel provučen od gl. routera do pozicije gdje si zamislio staviti xy uređaj onda ti Repeter ne treba, da ne govorimo da je nekad to bolja opcija u odnosu na Repeer.
U toj situaciji možeš staviti bilo koji uređaj koji može raditi kao klasični AP (Access Point),
čak može poslužiti ako imaš koji stariji router od operatera.

U vezi podešavanja, pa i ovo šta ste prije pokušavali, treba imati nekog iskustva ili moraš slijediti step by step upute koje ti netko da nakon šta dostaviš potrebne podatke.

@Prezime
Onda uputi kolegu jp_rv gdje da nabavi potrebno ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.07.2017., 02:22   #311
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,986
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Prezime
Onda uputi kolegu jp_rv gdje da nabavi potrebno ...
Mogu ga uputit samo na ebey, ali za 4mm jer 3mm izgleda vise nema za kupit...

Medjutim, meni se cini da on upotrebljava 50 Ohm-ski koaks, a F konektori su za 75 Ohm-ske kablove. Onda bi mu bilo bolje rjesenje sa SMA konektorima i spojnicom, a tih ima za sve dimenzije kabela od 1,8mm do 8mm promjera.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2017., 12:56   #312
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 464
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Ima(m) F konektora i za vrlo tanke (fi 3mm) koakse, a spojnice su iste.
Tako je, vjerojatno za ovaj 50 ohmski koax kabel idu od 5mm(ako se ne varam). Može se nabaviti u svakom ozbiljnom satshopu. Nisam to nikad spajao, ali ako funkcionira za satelit valjda će i za ovo.

P.S.
ako se ne snađeš reci kakve konektore želiš, imam ja pa ću ti poslati.

P.P.S.
eto nisam znao da omaža ima veze sa konektorima
__________________
Dazed and confused
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2017., 19:24   #313
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Ako ćemo biti potpuno tehnički ispravni onda nije "omaža" nego impedancija,
ali da, ima veze sa konektorima ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2017., 00:22   #314
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 464


__________________
Dazed and confused
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 17.07.2017., 19:02   #315
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 330
Ima tko preporuku range extendera, gledam Mikrotike svi su AP, a meni treba repeater jer ne mogu provlacit kabel.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2017., 21:05   #316
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
svaki AP od mikrotika može biti štagod ti srce želi. level 4 licenca ti daje pravo na AP mod, koji automatski daje pravo na virtualne interfejse, šta pak znači da možeš sklepat repeater bez beda.

dapače, možeš sklepat koliko god repeatera hoćeš, dodavanjem x količine virtualnih client interfejsa i na njih dodat y količinu virtualnih AP interfejsa. jedino ograničenje kod single card rješenja je - moraju bit na istom kanalu. kod multicard rješenja , svaka kartica može radit na svojem kanalu (ali dual band kartica može istovreeno radit na samo jednom bandu).

koji mikrotik gledaš?
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2017., 21:10   #317
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Mogu ga uputit samo na ebey, ali za 4mm jer 3mm izgleda vise nema za kupit...

Medjutim, meni se cini da on upotrebljava 50 Ohm-ski koaks, a F konektori su za 75 Ohm-ske kablove. Onda bi mu bilo bolje rjesenje sa SMA konektorima i spojnicom, a tih ima za sve dimenzije kabela od 1,8mm do 8mm promjera.
kaki ibej, ovo će biti sam svoj majstor. termobužir na goli bakar, omotati alu folijom na spojim shield nazad, omotati termobužirom i staviti neku tvrdu plastiku da se taj dio kabela ne savija. odradim to za vikend..
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2017., 22:41   #318
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 330
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
svaki AP od mikrotika može biti štagod ti srce želi. level 4 licenca ti daje pravo na AP mod, koji automatski daje pravo na virtualne interfejse, šta pak znači da možeš sklepat repeater bez beda.

dapače, možeš sklepat koliko god repeatera hoćeš, dodavanjem x količine virtualnih client interfejsa i na njih dodat y količinu virtualnih AP interfejsa. jedino ograničenje kod single card rješenja je - moraju bit na istom kanalu. kod multicard rješenja , svaka kartica može radit na svojem kanalu (ali dual band kartica može istovreeno radit na samo jednom bandu).

koji mikrotik gledaš?
MikroTik SXT Lite5 ac. Meni treba da se s njim spojim na router bezicno i da onda iz njega kabel dovucem do switcha. Probao sam nekoliko TP-Link modela i sve je to nestabilno i ne ispunjava svrhu jer radi kratko vrijeme kako treba.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2017., 23:21   #319
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
sxt lite 5 (ili bilokoji sxt šta se toga tiče) NIJE ap. ne, sorry, JE AP hardverski gledano, ali NIJE AP softverski gledano, jer sxt-ovi (i lhg-ovi) po defaultu dolaze sa level 3 licencom, koja ne omogućava AP mod, niti virtualne interfejse.

za ovo šta pišeš, dosta ti je i level 3 licenca, dok god će uređaj biti u client modu i dok god ti ne treba na istom uređaju i AP. za opisano stanje, spajanje sxt-om na neku postojeću mrežu i dalje kabelom - radit će. nećeš znat da postoji. pod uvjetom da je postojeća mreža stabilna i da imaš dobar signal.

koji protokol je postojeća mreža? 802.11 ac? ako je drugi "kraj" također tvoj, prebaci sve na nv2 i to će radit fantastično.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2017., 20:37   #320
seljak12
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2014
Lokacija: u pripizdini
Postovi: 158
pozdrav, mozete li mi preporuciti vanjski access point za 4 smart TV-a i do 10 korisnika s mobitelima/laptopima?

stavio bi ga na stup ispred kuce da mi pokriva cjeli objekt. trrenutno imam neki jadni TP link koji konstatno puca i nemoze se nositi s ovim zahtjevima.

hvala!
seljak12 je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2017., 10:19   #321
Flood
Into my head it goes
Moj komp
 
Flood's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2004
Lokacija: space de luxe
Postovi: 691
Pozdrav!

Trenutno je u upotrebi Thomson TG782i za wifi. Moram povećati domet. Koji AP da kupim da ima bolji range od ovog?
Za početak bi ga samo spojio kratkim lan kabelom na Zyxel od Iskona, kao što je i Thomson sada...
Neki best buy?
__________________
...help me understand the best I can...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.08.2017. u 15:09.
Flood je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2017., 15:55   #322
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Za ove šta jeftinije probaj negdje naći TL-WR841ND / 842ND / 843ND.
Pazi da je ND model kojem su antene na konektor pa se po potrebi može staviti sa većom dobiti.
Nabava ne pronalazi ali ima Edimax neki Router / AP koji dolazi sa 9 dBi antenama.

Inače šta se tiće radijusa pokrivanja možda bi bilo dobro da upališ WiFi na Zyxel - u, a da je ovaj dodatni uređaj spojen Lan kabelom i stavljen dalje u pravcu klijenata (zone koju treba pokrivati).
Isto tako treba odabrati različiti radni kanal i da je signal susjeda što manji ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2017., 22:53   #323
Flood
Into my head it goes
Moj komp
 
Flood's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2004
Lokacija: space de luxe
Postovi: 691
Nikky tnx na odgovoru
Pokrio sam kat sa wifi, upalio na Zyxel-u, a Thomsona prebacio na drugi kraj sa kabelom.
Ostala je rupa u dijelu prizemlja i morati ću spustiti kabel sa još jednim AP da bude sve pokriveno. Armirana ploča i zidovi prave probleme.
Potražiti ću nešto od ovih prijedloga šta si naveo.
__________________
...help me understand the best I can...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.08.2017. u 19:36.
Flood je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2017., 20:42   #324
Newmie
Premium
 
Newmie's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,055
Ekipa, da li je netko probao WiFi extendere s ethernet portom?
Trebao bi na bežični način dovuci ethernet port u sobu da mogu spojiti maxtv.

Ili je bolja opcija ovako nešto?
https://www.links.hr/hr/powerline-ad...anje-053515029
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2017., 23:02   #325
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,066
Citiraj:
Autor Newmie Pregled postova
tu ti ovisi dali ti je na istoj fazi struja ulazni i izlazni uređaj,da nemaš nekog velikog potrošaća struje u blizini,za maxtv bi trebalo biti ok,
ali savijet ti je da kupiš u dućanu gdje se možeš dogovoriti oko eventualnog povrata u slučaju problema,jer s tim se nikada nezna dok ne probaš.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2017., 09:38   #326
Newmie
Premium
 
Newmie's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,055
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
tu ti ovisi dali ti je na istoj fazi struja ulazni i izlazni uređaj,da nemaš nekog velikog potrošaća struje u blizini,za maxtv bi trebalo biti ok,
ali savijet ti je da kupiš u dućanu gdje se možeš dogovoriti oko eventualnog povrata u slučaju problema,jer s tim se nikada nezna dok ne probaš.
Thx, budem probao tj. rekao frendu da proba.
Mislim da je siguranija opcija ona s WiFi extenderom.
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2017., 11:58   #327
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Za IpTv je bolja opcija preko PowerLine ako su oba kraja na istoj fazi,
za različite faze treba nabaviti i onaj coupler koji se montira u kutiji sa osiguračima.

WiFi rješenje je tu nezahvalno jer i kad složiš da radi sutra ti može susjed smetati pa da počne štekati ili ne raditi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2017., 20:04   #328
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 464
Zašto na istoj fazi? Valjda na istom brojilu.

Koliko je meni poznato, iptv preko repeatera ne radi/šteka.
__________________
Dazed and confused
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2017., 20:14   #329
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Na istom brojilu i istoj fazi da bi imao uredan link i brzinu.
Pogledaj PowerLine temu, tamo smo sve objasnili.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2017., 22:19   #330
Newmie
Premium
 
Newmie's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,055
Da vas prekinem u raspravi, spojen je maxtv preko običnog WiFi extendera sa ethernet portom ali ne radi.
Očito iptv ne može prenositi signal ako nije direktno u router spojen.
Newmie je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na