Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.04.2017., 22:19   #271
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,004
compstunt, ako želiš nekakvo gerila najjeftinije rješenje, prvo stavi zxdsl 931vii na lokaciju na koju si zamislio i odi u drugu nekretninu doslovno samo sa mobitelom i vidi da li/kakve brzine dobivaš. ako ti je brzina koju tada imaš veća od brzine koju ti isporučuje ISP a nije ti bitna brzina lokalne mreže (znači npr. brzina prijenosa podataka između 2 računala, svaki u jednoj nekretnini) onda si napravi tako kako si zamislio. jedino nisam siguran da će ti te male antenice u tim powerline-ovima biti dovoljne za pokriti cijeli kat kuće.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2017., 23:28   #272
compstunt007
Premium
Moj komp
 
compstunt007's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: HR
Postovi: 127

a tako će i nekako biti... hvala svima na savjetima
compstunt007 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 17.04.2017., 16:32   #273
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
dignuo sam jutros na linksys wrt54g repeater. gore je instaliran ddwrt v24 sp2 koji radi stabilno od stoljeća sedmog, montiran mi je u garaži ali sam odlučio da bude i repeater (bio je čisti client do sad).

stvar je proradila iz prve - ali kad spojim mob na njega, svakih minutu dve pukne veza i opet se spoji, a da pritom sama veza od linksya do ap-a ostane aktivna.

signal je -65dB, speedtest na mobu koji je spojen na linksys baca oko 6mbita tako da je to OK.

link izgleda ovako: mikrotik AP <...wifi...> mikrotik repeater <...wifi...> linksys <...wifi...> mob.

neka ideja zašto puca?
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2017., 17:29   #274
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
postoji li neki način da se android uređajima kaže da se spoje na wifi sa jačim signalom, umjesto da umiru spojeni na mrežu sa slabim signalom?

pitam jer: imam poprilično "dugu" wifi mrežu sa repeaterima. i sad mi se događa apsurd da mi se mob spoji na net iz garaže (negdje 100m od doma ga ulovi), namjerno mu nisam dao šifru od wifi-a koji je između kuće i garaže jer bi se stalno držao nje. i sad, u garaži je linksys koji ima velik domet, i kad se vratim doma mob ostane spojen na taj wifi, umjesto da se spoji na onaj doma koji je 2-3 metra od njega, nego drži taj iz garaže koji je 30tak metara dalje. čak i unutar kuće sa 2 zida on i dalje drži vezu na linksysu i umire.

android 5 imam.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2017., 17:35   #275
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,572
WiFi roaming fix - pogledaj u app storu jel ti odgovara ta aplikacija.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2017., 13:13   #276
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
Na žalost ne radi. mislim aplikacija se vrti, ali ne prebacuje wirelesse, stalno javlja "only 1 ap in your network".
Jutros kad sam išao na posao uredno mi se prvo spojio na wifi koji je na prizemlju i držao ga i na mom katu iako je signal katastrofa, a naš AP je u istoj prostoriji.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 09.05.2017. u 18:39.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2017., 12:27   #277
golfw12
Premium
Moj komp
 
golfw12's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 354
trebam savjet za proširavanje/pojačavanje wifi signala od interneta, ruter je od iskona Zyxel VMG5313-B30A
prije sam koristio Siemens sx763 i snjim sam bio zadovoljan "daljinom" wifi signala koji je slao naspram ovog Zyxela
kao rješenje problema mislio sam uzet ili sx763, ili nekakav reapeter (to mi treba jel)
__________________



CPU: AMD Ryzen 5 2600@3.4GHz@ CM Hyper 212X

MBO: ASUS PRIME X370-PRO

RAM: 2 x 8 GB DDR4 3200Mhz CL16 Kingston HyperX Predator RGB

GPU: MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB

SSD: Adata SP550 240GB

HDD: Seagate 1TB, Sata III

PSU: Corsair RM650X 650W

CASE: Cooler Master CM 690 III

MONITOR: DELL P2414H

MOUSE: Logitech MX518 Batman Edition

KEYBOARD: Logitech K200

PERIPHERY: RAZER Goliathus Control Alpha

OS: Windows 10 Home x64

PRINTER: HP LaserJet Pro M12w

CONNECT: T-Com VDSL 30/6 Mb Flat




CPU: Intel® Core™ i5-8250U@1.6GHz

RAM: 2 x 8 GB DDR4 2400Mhz

GPU: Intel® UHD Graphics 620

HDD: 256 GB M.2 SSD

PSU: HP 90W

LCD: 1.920 x 1.080 FHD-Display SVA

OS: Windows 10 Home x64

golfw12 je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2017., 15:04   #278
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Treba ti uređaj sa Universal Repeter funkcijom,
sad hoće li to biti SX sa OpenWRT ili neki koji tvornički ima tu funkciju ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2017., 15:21   #279
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,224
Trebam savjet kako najjednostavnije srediti bandwith control za mrežu koja pokriva 4 apartmana sa 8 Megabita addsl-a.

Trenutno stanje je da je na T-comovom routeru ugašen WiFi i na njega žicom vezan WR801nd router kao glavni AP, dok je na njega bežično vezan WA701nd kao repeater.
Oba uređaja su samo osnovno konfigurirana.

Ovo radi ok dok u jedan od apartmana ne dođe grupa mlađih gostiju koji ubiju kompletnu mrežu sa Youtube-om, Skype-om...

Nemam iskustva sa kofiguracijom Mikrotika, a mislim da bi skuplja oprema kao što su Ubiquiti ap-ovi bi bili preskupi za vlasnike.

Pa sam planirao izbaciti repeater i uzeti još jedan bolji Tp-link ap ili router, npr 843ND te ga žično povezat sa T-comovim routerom. Vidim da oba Tp-link routera imaju opciju zaključavanja dolaznog bandwitha i kreiranje guest mreže sa kotrolom bandwitha.
Ideja je da svaki router ograničim na 4/ 0.5 Mbita i onda na njima kreiram guest mrežu za dodatna 2 apartmana sa po 2/0.25 Mbita.

Na lokaciji nema mogučnosti za brži adsl. Ovih 8 Mbita je dodatno linija, koja se prijavljuje/odjavljuje na pola godine. Vlasnici imaju svoju staru liniju sa maxtv-om i 4 Mbita za internet.

Što mislite, dali bi ovo bilo ok riješenje ili je potrebno / isplativo ići na skuplju opremu ?
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2017., 15:29   #280
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Za početak možeš probati i pokušat stavit limit / ograničenja na te 801 / 701, mislim da imaju postavljanje up/dn limita.
E sad, kako i dali to radi ćeš otkriti
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.05.2017., 15:30   #281
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,932
Ako je moguce
U svaki apartman ili 2 na 1 uredaj
Mikrotik hap lite
Ili imas ugradbene za knauf
Pogledaj na mikrotik pro ping stranica
I onda radis šta zelis
Limitiras po apartmanu, useru, bilo kako


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2017., 16:10   #282
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,224
@Nikky
Mogu pokušati, ali mislim da tu nema sreće dok god je 701 koji izgleda ima loš WiFi hardver, spojen kao repeater preko 801.

@Dado
Znači da ovaj Mikrotik ap ima relativno user friendly bandwith kontrolu ?
Svakako mi izgleda kao profesionalnije riješenje od Tp-linka, ali mi ove male pcb antene
djeluju slabašno za probijanje zidova između apartmana pa bi onda trebalo ići na barem 2 komada.
https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...-2nD-cAP-lite/
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2017., 13:20   #283
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
koju udaljenost (manje više) se može očekivati od moba da se spoji na wifi? na 2.4ghz mi se spoji na cca 100njak metara, pa sam jučer testirao 5 ghz wifi , ali opet je 100njak metara.

(5ghz AP je bio sxt, 16dBi MIMO antene - nije bio u pitanju kućni routerčić sa print antenicama)
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2017., 13:36   #284
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 712
To ovisi o kvaliteti izrade i gainu antene.
Nije problem u tome mozes li se spojiti,problem je u tome sto smijesne antenice u smartphoneima ne mogu poslati paket.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2017., 16:04   #285
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
navodno je lg g2 solidan po tom pitanju... a ako je frekevncija čista, trebalo bi ić preko pol kilometra... trebalo.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 09:42   #286
dak0001
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Novoselec
Postovi: 271
Dok smo imali TP-Link AP + sektor antenu 18 dbi mobitelom sam se spajao na 2 km.
Prošle godine smo stavili Mikrotik Base box na taj čvor i ne ide to više ni upola.
Razlog je bio bolja kontrola prometa.
dak0001 je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 13:41   #287
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,638
A na kojoj se udaljenosti moglo raditi mobitelom?
Jer ipak i on mora slati podatke natrag do APa
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 14:17   #288
M.Vlahovic
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 709
Repeater?

Ako nema 843ND u ponudi, nego samo "obični" 843N, je li bolje onda nešto drugo možda uzeti?
Možda 801ND ?

Zadnje izmijenjeno od: M.Vlahovic. 16.05.2017. u 14:24.
M.Vlahovic je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 14:32   #289
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Odg. sam ti u drugoj temi, 701 / 801 imaju krasnih mušica u pameti tako da nebih baš ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 15:49   #290
dak0001
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Novoselec
Postovi: 271
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
A na kojoj se udaljenosti moglo raditi mobitelom?
Jer ipak i on mora slati podatke natrag do APa
Najnormalnije se je moglo surfati. Dok sam imao optičku vidljivost, naravno.
Visinska razlika je bila nekih 50-tak metara.
Probao sam sa 4 mobitela, Xperia Neo, Lenovo A850, Ampe A805 i Mlais MX28.
U drugom slučaju sam bio na krovu dvokatnice na 1,5 km daljine, sjevernije, isto optička vidljivosta, radilo bez problema, mob je bio Xperia Neo.
Bilo je to prije skoro 3 godine.
dak0001 je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 16:28   #291
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,450
hm. ja sam s laptopom na 700njak metara, oko 1mbit vukao ali u zagušenom eteru...
na 5ghz nisam s mobom imao sreće, 100njak metara samo. ali vjerojatno case od moba atenuira signal, imam malo deblji case.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2017., 16:36   #292
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,077
Nema niš "na daljinu", moraš doć pod prozor il u škuribandu i onda ... svaka asocijacija je namjerna
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2017., 00:03   #293
Blixa
Registered User
 
Blixa's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: HR
Postovi: 81
Aj da i ja nastavim ovdje, naslov teme mi se čini OK, valjda ne fulam.

Ovako, trebalo bi proširiti wifi signal s jedne kuće na drugu. Kuće u istom dvorištu/spojena dvorišta.
Internet u jednoj, na katu - Iskon, neki ZTE možda, ne znam točno koji ruter i sad bi trebalo pojačati signal da bude dostupan i stabilan u toj drugoj kući u dvorištu gdje se inače može uhvatiti nešto signala.
E, sad - što od opreme treba kupiti i gdje montirati - u tu drugu kuću gdje nema neta, pretpostavljam, neki ripiter ili što? Koji konkretno, imate prijedlog kako to složiti da radi uz što manji gubitak signala jer je brzina i tako jadna - 10Mbps.
Igrali su se jedno vrijeme (nije kod mene) s nekim D-Link wifi range extenderom kako bi pojačali signal u dvorištu, ali taj je navodno često gubio postavke ili se mob/lap nije mogao spojiti.
Ovo je sad mrvicu dalje - 15ak metara možda, ali treba računati i na par zidova.
Dakle što konkretno kupiti i gdje ga montirati?
Može li ovako nešto biti repeater/AP...što već treba biti.
Hvala.

PS
Pretpostavljam da sam se dobro "isprosipao" ovdje pa molim za razumijevanje.
Blixa je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2017., 00:16   #294
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,321
Citiraj:
Autor Blixa Pregled postova
Ovako, trebalo bi proširiti wifi signal s jedne kuće na drugu. Kuće u istom dvorištu/spojena dvorišta.
Zica do druge kuce ? Lako onda... Provuces Lan kabl sa kuce na kucu, ako to ne onda bi prije kopao kanal od kuce do kuce pa lan kabl
u bilo kakvu cijev od alkatena recimo i tek ako ni ta solucija nije prihvatljiva bi razmisljao o wifi "produzivanju"
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2017., 00:28   #295
Blixa
Registered User
 
Blixa's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: HR
Postovi: 81
Ma nee, žica nije opcija. Nikakvo kopanje, kemijanje - sređeno dvorište. Znači svakako poželjno da se to odradi bez kabela.
U jednoj kući mladi (nećak i snajka), u drugoj starci (sister i zet) pa da se starcima "dobaci" net da ne uzimaju sad i oni kompletnu uslugu jer fiksni telefon ne trebaju, a nisu ni neki surferi žešći, čisto rekreativno.
Blixa je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2017., 01:43   #296
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,321
Svejedno moras vuci zicu od tog ZTE na katu do krajnje tocke u toj "internet" kuci gdje ce ici AP ili Repeater itd.. a onda valja vidjeti dali u nekoj krajnjoj tocki u drugoj kuci je moguce primanje signala.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2017., 14:49   #297
Blixa
Registered User
 
Blixa's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: HR
Postovi: 81
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Svejedno moras vuci zicu od tog ZTE na katu do krajnje tocke u toj "internet" kuci gdje ce ici AP ili Repeater itd.. a onda valja vidjeti dali u nekoj krajnjoj tocki u drugoj kuci je moguce primanje signala.
Dobro, to i nije problem. Može se smjestiti repeater skroz do zida koji gleda prema toj drugoj kući u koju treba "dobaciti" internet.

A reci je li moguće postaviti AP/repeater u kuću bez interneta ako se tamo hvata imalo signala?

I na kraju opet pitam - koji komad hardvera točno uzeti? Može ono iz posta iznad?
Blixa je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2017., 04:50   #298
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,321
Citiraj:
Autor Blixa Pregled postova
A reci je li moguće postaviti AP/repeater u kuću bez interneta ako se tamo hvata imalo signala?

Može ono iz posta iznad?
Da i da.. ima WISP tako da je u teoriji moguce. Dali je izvedivo samo s njim, saznat ces sam...

Kupi, probaj... ako ne vidi router u kuci neces ga baciti nego uzeti ili staviti bilo kakav drlog od bilo kojeg ISP-a da bude AP u kuci gdje imas internet ali skroz do zida tako da ga ovaj TP Link vidi...
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2017., 09:29   #299
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 875
Samo napomena da pojam "vanjski zid" prema drugoj kući ne znači doslovno zid , jer ako prostorija ima prozor prema drugoj kući je oko 20dB bolje nego prostorija koja nema prozor....osim ako prozor ima zatvorene aluminijske grilje
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2017., 02:03   #300
Blixa
Registered User
 
Blixa's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: HR
Postovi: 81
Evo ugrubo skice situacije.
Narančasta kockica predstavlja glavni ruter u kući koja ima internet.



Ostalo:

žica i zelena kockica - prijedlog 1 - spojiti žicom na postojeći ruter nešto (ruter, AP, repeater?) i dovući do zida koji gleda prema kući2?

plave kockice - prijedlozi 2 i 3 - pošto se signal može uhvatiti i u kući2, doduše samo 1 ili 2 crtice na lapu/mobu - ima li smisla staviti samo onaj gore spominjani TP-Link AP u jednu od tih zgrada ili možda u obje, ali tako da signal dopire do svih dijelova kuće2.

Što znalci predlažu jer nemam pojma što im tu napraviti - nije kod mene, kako rekoh (sister).
Hvala.

Zadnje izmijenjeno od: Blixa. 26.06.2017. u 02:10.
Blixa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na