Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 10.04.2005., 15:23   #1
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 16,455
Arrow Stari (P)ATA/IDE diskovi svih veličina

U ovoj temi iznosite svoja pitanja u vezi kupnje te iskustva i preporuke o tvrdim diskovima na starom (P)ATA ili IDE sučelju.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 02.02.2019. u 22:49.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2009., 17:09   #2
digga
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: Đakovo
Postovi: 9
HDD za laptop IBM

Posto mi je krepao hdd za ibm t41 hitachi 60gb, zanima me da li treba isti takav hdd za ibm nabaviti (kupiti) ili se moze staviti neki drugi od npr 60gb...
Znam da je lap imao onaj backup windowsa na sebi sa svim driverima..

hvala
digga je offline   Reply With Quote
Oglas
 
Oglas
Oglasni prostor

Staro 23.02.2009., 17:13   #3
Dr.Who
Premium
Moj komp
 
Dr.Who's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: ST/ZG
Postovi: 577
Mozes staviti bilo koji p-ata 2.5" disk disk unutra..
__________________
Dobri trgovci: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13...


KUPUJEM
Dr.Who je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2009., 17:14   #4
gonzo
HW&WLAN expert
Moj komp
 
gonzo's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2003
Lokacija: Rijeka
Postovi: 928
Mozes staviti bilo koji drugi odgovarajuci,sto se tice servisne particije morat ces sve ponovno pomocu recovery diskova ako ih imas.
__________________
HP nw8440,IBM T60

gonzo je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2009., 17:15   #5
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
može se kupiti drugi, ali da te odmah upozorim ako ne staviš neki kakti certified ibm hdd, onda će ti pri svakom bootu javljati da imaš zao disk unutra.

provjereno na t43, možda će biti i kod tebe.

obrati se integri, combisu ili mikronisu za pomoć oko novog diska.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2009., 17:17   #6
Dr.Who
Premium
Moj komp
 
Dr.Who's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: ST/ZG
Postovi: 577
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
može se kupiti drugi, ali da te odmah upozorim ako ne staviš neki kakti certified ibm hdd, onda će ti pri svakom bootu javljati da imaš zao disk unutra.

provjereno na t43, možda će biti i kod tebe.

obrati se integri, combisu ili mikronisu za pomoć oko novog diska.

ja na x61s nisam imao nikakvih problema...
__________________
Dobri trgovci: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13...


KUPUJEM
Dr.Who je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 12:40   #7
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,802
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
može se kupiti drugi, ali da te odmah upozorim ako ne staviš neki kakti certified ibm hdd, onda će ti pri svakom bootu javljati da imaš zao disk unutra.

provjereno na t43, možda će biti i kod tebe.

obrati se integri, combisu ili mikronisu za pomoć oko novog diska.
Ne bi se smjelo ovo dogadjati...
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je online   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 14:42   #8
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
iggy znaš da ja ne izmišljam

konkretno nutra je bio fujitsu 60gb, stavljen samsung 80gb i svaki boot ultra-glasni sound i drži poruku jedno 5-10 sekundi i krene dalje, naravno sve radi normala.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 14:47   #9
frunze
džabalebaroš
Moj komp
 
frunze's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Republika Pešćenica
Postovi: 114
http://www.thinkwiki.org/wiki/Proble...Pad_hard_disks


...tako da što se tiče t41 nemaš straha.
frunze je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 15:25   #10
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,802
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
iggy znaš da ja ne izmišljam

konkretno nutra je bio fujitsu 60gb, stavljen samsung 80gb i svaki boot ultra-glasni sound i drži poruku jedno 5-10 sekundi i krene dalje, naravno sve radi normala.
Zato i kazem ne bi se smjelo, jer ono sto sam im ja radio ni pas s maslom ne bi progutao, kamoli ThinkPad...
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.02.2009., 15:51   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Upoznat sam sa ovom problematikom i zato sam pri zamjeni na mome R51 tražio isključivo hdd sa liste tj. za koji ima hdd firmware update. Gdje ćeš tražit info i support za Thinkpad nego na origigi Thinkpad Support forumu: Complete guide for flashing a retail HD to IBM official FW.
Zadnja verzija hdd fw update od Lenova: Hard drive firmware update utility (Bootable CD ISO) - ThinkPad.
Lista & Readme: fw hd 55 Readme.
Ja sam se odlučio za Hitachi Travelstar 7K100 seriju, HTS721010G9AT00 model, 100 Gb. Na kraju je fw update tool rekao da netreba niš mjenjati tj. onaj tvornički mu je bio ok.
Znam da je T serija malo mušićavija od R serije ali ako nađeš hdd sa liste i provjeriš / updetaš sa gornjim alatom sve će biti ok.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 15:53   #12
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
Citiraj:
Autor frunze Pregled postova
http://www.thinkwiki.org/wiki/Proble...Pad_hard_disks


...tako da što se tiče t41 nemaš straha.
mda... i mislio sam da je to neki aps-related problem. samo ne moram pričat koliko je to iritantno jer taj sound na početku je sistemski beep koji se oglasi na najvećoj glasnoći (bez obzira na bios postvke).
syss je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 15:57   #13
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,802
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
mda... i mislio sam da je to neki aps-related problem. samo ne moram pričat koliko je to iritantno jer taj sound na početku je sistemski beep koji se oglasi na najvećoj glasnoći (bez obzira na bios postvke).
Uuuuuh, nezgodno.

Kad se ja redovno drzim Hitachija, zato ni nisam (valjda) jos to dobio.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je online   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 16:24   #14
Gpuff
Registered User
 
Gpuff's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4
2.5" ATA/IDE u običan komp?

evo kupio sam hdd hitachi traveler u externom kućištu i želim na njega instalat vistu, jeli kako moguće ga stavit u pc s nekim kablovima, kontrolerima,itd...?
__________________
Gpuff je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 19:56   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Imaš u Chipoteci adapter
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 20:12   #16
Shadowww
^_-
Moj komp
 
Shadowww's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 311
Backward compatibility ATA standarda

Pitanje općenito: Da li se može bilo koji, danas kupljeni, novi, ATA hard spojiti na neku prastaru matičnu iz 1998-me koja (valjda) ima tek definiranu podrsku za ATA standard? Jel to može radit normalno?

Pitanje konkretno: imam ovu ili ovu matičnu, na kojoj je bio 3.2 GB quantum fireball hard. Mogu li ja na tu matičnu sad spojit neki za današnje pojmove standardni hard ATA od recimo 200GB? Izgleda mi enormna razlika pa stvarno neznam jel to moze radit?
__________________

Shadowww je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 20:50   #17
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,903
Mislim da ne bi trebalo biti problema uz uvjet da i OS podržava tako velike diskove jer je tek XP počeo podržavati hardove veće od 120Gb.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 21:03   #18
Shadowww
^_-
Moj komp
 
Shadowww's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 311
OS je na toj konfi originalno bio windows 95 (i 98 kasnije), no tu sad ne očekujem problem jer planiram linux (bez DE-a) stavit.
__________________

Shadowww je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 21:36   #19
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp
 
Paxton's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Sibinj
Postovi: 641
TReba podrzavat BIOS i treba biti najmanje XP sa service pack1... Bez service packa ne prepoznaje vece od 120gb... mislim da ce u svakom slucaju radit, samo se nece vijet sav kapacitet vec samo onaj koji ploca moze adresirat..
Paxton je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 21:56   #20
Shadowww
^_-
Moj komp
 
Shadowww's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 311
Citiraj:
Autor Paxton Pregled postova
TReba podrzavat BIOS
Ovo... je zanimljivo. Ali neznam koliko točno, pa neka netko to malo bolje pojasni. Mislim da bios nema ugrađenu podršku za svaki pojedini hard, to bi bilo suludo, nego to valjda ide po varijacijama ATA standarda.

Googlao sam to malo zadnjih par dana no nisam našao konkretan odgovor na svoje pitanje pa bi izuzetno volio kad bi pcekspert storage meštri poput bubbe (pročitah njegovo demistificiranje ATA standarda no ne nađoh odgovora) i iggya malo bacili oko ovdje.
__________________

Shadowww je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 22:02   #21
thopok
Guest
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Splity
Postovi: 3,003
How to enable 48-bit Logical Block Addressing support for ATAPI disk drives in Windows XP
Citiraj:
Your computer must meet the following requirements to use 48-bit LBA ATAPI support:
  • 48-bit LBA-compatible BIOS.
  • 137-GB hard disk or larger.
  • You must have Windows XP SP1 installed.
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 22:03   #22
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp
 
Burko's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,304
potencijalni problem je BIOS, tj 99% da ti nece skuziti velicinu hdd. ili ce se zblesirati, ili ce krivo skuziti hdd, ili ga uopce nece skuziti.

inace sto se tice same konekcije, (P)ATA je (P)ATA kako god okrenuo i u kojem god tisucljecu ga koristio. sto se tice samog spajanja, to je isto spajao na bilo koju plocu pata hard disk. jedino sto mozes naletiti na problem koji sam ti gore (i ostatak ljudi takoder reklo), plus problem sa samim pata konektorom na ploci. tj, cesto se zna zaletiti da ide konektor ima sve izvode (iglice, ne znam kako bi to nazvao). a noviji IDE kablovi (siroki) imaju mjesto gdje inace te iglice nema - popunjeno. uglavnom, pogledaj na ploci da li su sve iglice na konektoru. ako jesu, trebas i kabel koji ima sve rupe (al' mi je izrazavanje strucno ).
__________________
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor.
Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars!

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 23:35   #23
Shadowww
^_-
Moj komp
 
Shadowww's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 311
znači... najbolja opcija mi je googlat bios za tu matičnu te čitat changelogove; vidjet dali se spominje išta o kapacitetu hard diskova?

nimalo lak zadatak, pogovo jer logovi znaju bit šturi i kod novijih ploča :/

no ako pak prepoznavanje veličine harda ovisi samo i jedino o OS-u onda nemam problema jer linux prepoznaje sve jel.

@thopok: daj e; pa ti bi cijeli forum riješio sa support.microsoft.com, jel ti je to homepage? : ))
__________________

Shadowww je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2009., 20:24   #24
Forza_Milan
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 19
Western Digital Caviar 200GB

IDE, 200 GB, 7200 rpm, 3.5", Interface: IDE, Interface Type: IDE Ultra ATA/100, Internal/External: Intern, Storage capacity: 200.0 GB, Cache memory: 2.0 MB, Size: 3.5", Revolutions per min: 7200 rpm, Access time: 8.9 ms, Interface Transfer Rate: 100.0 MB/s


jel valja kaj ovaj hard?našao sam za 100kn(korišten,bez garancije).
koji proizvođač je najbolji?
Forza_Milan je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2010., 19:16   #25
deaddomi
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: ....
Postovi: 20
Mobile PATA HDD zamjena

Ovak imam stari laptop IBM Thinkpad T23 s pata diskom od 30GB koji je prdnul... na sluzbenim stranicama navode neke limite o hardima koji se stavljaju nutra

ak stavim http://protis.hr/ProductDetails.aspx...pm-8MB-HM121HC bi trebalo normalno radit il bi moglo biti kakvih problema...

hvala
deaddomi je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2010., 19:22   #26
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,903
IBM je dosta probirljiv glede hardova i treba se držati njihovih uputa.
Tebi bi savjetovao da razmisliš koliko ti je isplativa kupnja u stari lap stavljati ganz novi hard.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2010., 19:24   #27
Dottore
Extrema Thule
Moj komp
 
Dottore's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: 「 ✖ ✖ ✖ 」
Postovi: 5,224
Može, radi bez problema.
Pogledaj : 1 , 2


Ujedno dobar disk.
Dottore je online   Reply With Quote
Staro 01.09.2010., 19:24   #28
deaddomi
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: ....
Postovi: 20
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
IBM je dosta probirljiv glede hardova i treba se držati njihovih uputa.
Tebi bi savjetovao da razmisliš koliko ti je isplativa kupnja u stari lap stavljati ganz novi hard.
a gle lap je od starog... koji ga koristi u radioni... i cisto mu je dobar... a hard dojde 330kn tak da.... sumnjam da bum nasel negdi lap za tolko...

@Dottore:
Zahvaljujem
deaddomi je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2010., 19:28   #29
Dottore
Extrema Thule
Moj komp
 
Dottore's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: 「 ✖ ✖ ✖ 」
Postovi: 5,224
Nema problema. Danas malo teže nabaviti PATA 2,5" u odnosu na SATA sa smiješnim cijenama.
Pikirao sam prije na WD ali kad razmislim, 1god manje garancije i veća cijena u svim trgovinama ( najskupji su u Vemilu i Hgspotu )
Dottore je online   Reply With Quote
Staro 02.09.2010., 00:34   #30
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
coconut nije olako dao upozorenje, kod IBM - a nema trpanja šta ti padne na pamet nego samo "odobreni" hw.
Preporučam da kupovinu obaviš tako da odmah u trgovini isprobaš da li se lap "buni" na novo ugrađeni hdd.
Ono šta radi a i ja sam napravio upgrade na svom R51 je Hitachi 7K100 serije ali dosta teško dobavljivo kod nas.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na