|
![]() |
#691 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Zlato kupiš radi neke stabilnost, staviš sa strane, jednom godišnje pogledaš cijenu, i vozi dalje. Kupio sam na 1700 eura po unci, graf kaže u 11tom mjesecu 2022 godine. Tri godine kasnije cijena je 2700 € po unci. Što se tiče slučajeva katastrofe i ostalog, slažem se sa svime što si napisao, zato sam i sugerirao da ne bi bilo loše uzeti uncu zlata koja je u blisterima po 31 poluga od 1 grama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#692 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
U slučaju katastrofa je najzgodnije imati vatreno oružje i znanje baratanja istim. Zavidim Amerima samo na tome. Guns, gold and goats FTW! |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#694 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
ne podcjenjujem, razumim kakvi smo mi. I super je da nemamo oružja. Koliko, 200-300k Amera umre godišnje od prostrijelnih rana? Neka njih. Ali da, offtopic žešći.
![]() |
#696 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Tko zna što kolega misli pod "dukati". Kakvi argument bi postojao protiv jednog lijepog bečkog filharmoničara od unce? ![]() Inače zlato sigurno nema divlje prinose, ali to ni nije investicija, zlato je novac ![]() Kolega je baš na ovom forumu dao (po meni) dobar savjet oko zlata, ovdje: https://forum.pcekspert.com/showpost...1&postcount=38 Da kupujem sad zlato gledao bi filharmoničara ako je riječ o većem zlatniku ili britanski sovereign ako mi treba nešto manje. Ozbiljne centralne banke (znači ne HNB) u zadnje vrijeme kupuju zlato kao lude pa možda ne bi bila loša ideja imati nešto kod sebe. P.S. HNB naravno nema ni gram zlata a ono što su imali su prodali kad je cijena bila nikakva ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#698 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Kod zlata imas prodajnu/kupovnu cijenu , mislim da je na unci razlika od cca 60 eur (trenutno) tako da ako danas kupus a prodaja za mjesec dana biti ces u minusu jer cijene jos nisu toliko porasle. Znaci zlato je svakako za dugoročne investicije...
![]() |
#699 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
argument protiv dukata je što je u startu skuplji nego ista čistoća kovanice iste težine. on je kolekcionarski primjerak i štampan u manje komada i on tek nakon dugo dugo vremena postaje rijetka vrsta koja dobije na svojoj vrijednosti u odnosu na vrijednost kovanice koja ima isključivo vrijednost kakva je na tržištu. ja osobno nikada to ne bih kupovao. Citiraj:
zlato i plemeniti metali se obično kupuju za neku srednjoročnu ili dugoročnu investiciju konzervativne prirode gdje u velikoj većini slučajeva nema neke zarade već se sačuva vrijednost ulaganja jer uvijek ide taman iznad inflacije. može se desiti da se kupnja obavi u nekom velikom padu .... bear periodu .... što je pametno jer trenutačno je zlato all time high. .... i onda bi se u nešto kraćem vremenu desila korekcija cijene i zlato se vrati ili digne na veće razine i tu se eventualno može nešto zaraditi u kraćem vremenu. plemeniti metali nisu nikada bili za brzu zaradu i to im nikada niti nije bila svrha. ja imam srebro iz 2012. godine i da ga sada prodam u plusu sam nekih 6000 kuna. osobno mislim da je to jedva iznad inflacije a prošlo je 13 godina. bilo bi isto da sam tada kupio zlato jer se razlika nije smanjila. jako je važan trenutak kupovanja i događanja u svijetu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#700 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa onome tko želi kupiti ![]() Tim firmama koje rade otkup uvijek možeš prodat, naravno uzet će proviziju kao i bilo koja mjenjačnica jel. Možeš prodat i nekom privatno, onda se cijena dogovara negdje između prodajne i otkupne cijene. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#702 | |
hungry, for a little more
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Dakle, novokovi dukata su 986 investicijsko zlato, nemaju ama baš nikakvu numizmatičku vrijednost, kuju se i danas, isto kao i bečki filharmonik, krugerrand ili one pande i javorovi listovi. To je investicijsko zlato, ne numizmatika. Po gramu košta isto kao i ostalo investicijsko zlato, sad sam računao, mali dukat 110 eura po gramu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Premium
|
Čini mi se da kolega pod "dukati" misli na one specijalne serije koje imaju premium jer su ograničene serije i sl. Npr. zlatni dukat za krštenje hrvatske kovnice novca koji dođe 155 EUR po gramu i to naravno nema smisla kupovati ako se želi investirati u zlato. |
![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
ma da - kada netko kaže dukat odmah pomislim na te special edition serije. filharmonik, amerikan igl, krugerand - meni su to obične kovanice - investicijsko zlato. |
![]() |
![]() |
![]() |
#705 | ||
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
tko od vas ovdje koristi IBKR? po meni su oni malo previše znatiželjni, ne da su me "sve živo" tražili o meni samome,... nego sada traže i podatke od firme: Citiraj:
Citiraj:
nije li to ipak malo "tu mač" informacija?
![]() |
![]() |
#706 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Svašta si ti poklikao rekao bi ![]() Kad otvaraš "normalni" account trebaš proć samo KYC, dakle potvrdit identitet... Pun ti je internet "tutorijala" kako otvorit račun, imaš slika, videa,... Ali van toga ne razumijem stav - traže previše? ![]()
![]() |
#707 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#708 | |
Premium
|
Citiraj:
jesam, stvarno sam svašta poklikao jer sam mislio account napraviti nabrzinu... kao šta sam ga napravio na T212 i na Binance-u, također... ... traže previše u smislu firme u kojoj radim, ako nešto traže mene u smislu "fizičkog lica", nije mi problem, ali mi je problem da se moja firma izjašnjava u svezi bilo čega na nekakvoj brokerskoj platformi, a dali je top 1 ili top 100 to me uopće ne zanima... šta bi mi preporučio? da im pošaljem mail da mi izbrišu ovaj nominalni account i da želim napraviti nekakav najbasic? p.s. nakon svih ovih vaših piskaranja u svezi bečkih filharmoničara, išao sam ih malo gledati, stvarno su lijepi, samo ih nema ispod 2 grama 999 investicijsko zlato i cijene od + 300 €, dok je najmanja polugica od AH 106 € za 1g investicijskog zlata, volio bi imati nekakav "zlatnik" u ruci, ali čini mi se da se to ne može, u smislu bržeg profita, usporediti s ulaganjima u ETF-ove i/ili pojedinačne stock-ove
![]() |
![]() |
#709 |
Premium
|
Pričali smo o tome da je zlato drukčiji oblik investicije, ako želiš brzi profit onda zlato nije izbor. Inače, što je brži profit brži je i rizik pa računaj na to. Uzmi si graf cijene zlata, zadnjih 30-ak godina pa možeš donijeti neke zaključke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#710 | ||
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
Dobar trgovac: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 Živi bili pa umrli! Zadnje izmijenjeno od: Chuxonja. 16.02.2025. u 12:14. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Mene je i T212 nakon vise od god dana koristenja trazio papirnate dokaze o izvoru svakog uplacenog centa ukljucujuci racune/dobit od firme... mislim da je svaki broker obavezan raditi "KYC (Know Your Customer) due diligence checks" |
![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Ne znam kakvi feejevi, prije bih na Revolutu sa free planom ulozio jedan mjesec u jedan ETF, a drugi mjesec u drugi, i za taj prvi trejd nije bilo feea. Sad sam napravio investment plan pa kupujem mjesecno dva ETF-a i takodjer je bez feea. Jedino ako je neki sakriveni? |
![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Premium
|
išao sam pitati google prevoditelj šta točno želi IBKR od mene, traže nekoliko izlaznih računa od firme koje se fakturiraju strankama/klijentima i onda nakon toga, bankovni izvod da su te fakture plaćene c'mon, naravno da u ludilu/bunilu to neće dobiti - to mogu dobiti samo klijenti, knjigovođa, banka, inspekcijska tijela... a ne tu nekakve "brokerske platforme" otvorio sam ticket za to -> baš me zanima šta će odgovoriti P.S. je li probao tko "Genius" aplikaciju od naših Hrvata? vidim u google playu da je full loše ocjenjena, a koliko vidim to drži ona ekipa "prodajni mindset" s badboyem i sašom tenodijem na čelu... ![]()
![]() |
#720 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Što nisi jednostavno kliknuo na kvačicu da si zaposlen kod drugog, stavio iznos plaće neki minimalan i miran si. Odustani od IBKR očito si poklikao svašta nešto pa te maltretiraju. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|