|
![]() |
#1741 |
Premium
Datum registracije: Aug 2017
|
iduci tjedan mijenjam dvorisna vrata na koja planiram staviti portafon i provesti do gornjeg stana, za to mi je dovoljan UTP kabel za vezu? uz portafon bi upario ring od amazona. te elektronsku bravu da mogu otvoriti preko ringa ili glasovno, ili ako postoji neka bezicna varijanta za to odraditi |
![]() |
![]() |
![]() |
#1742 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
portafon UTP, elektricna brava (obicno) treba dodatnih +12V |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1743 |
Premium
|
za bravu znam da treba isto struja, a ako spojim ring sa portafonom onda mogu glasovno otkljucati i ne treba mi shelly posebno za otkljucavanje? a na motor koji planiram staviti samo shelly ugradim ili ima neko bolje rjesenje umjesto shellya? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1744 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Motor ima svoju "pamet" i treba biti stalno pod naponom, ne da ga Shelly isključuje. Ono što možeš napraviti je dovesti Shelly na aux terminal od motora pa da mu pusti impuls za otvaranje/zatvaranje vrata.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1746 |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Motor za kliznu kapiju ????? Svaka od tih elektronika ima za spojiti "suhi" kontakt, tako da se može i preko portafona spojiti otvaranje vrata .... U nadi da portafon ima 2 takva izlaza, može se spojiti motor od kliznih vrata, a na drugi mala lesa (kapija) sa el. prihvatnikom .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1747 |
EMP moderator
|
Ima li netko slučajno Alexov detektor CO? Nešto ne štima s WiFi signalom, od routera je udaljen 5-6 m i jedan zid i ne vidi ga. Moram ga staviti baš u istu sobu da se spoji. S druge strane, WiFi relej hvata i s veće udaljenosti i kroz više zidova. https://alex.shop/bezicni-detektor-u...-monoksida-co/
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1748 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1750 | |
Premium
|
Citiraj:
kako dodatni taster spojiti sa tom isto bravom ako je ikako moguce? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1751 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Na portafonu sada imaš taster za otvaranje ? Ako da, dovuci 2 žice, spojiš u paralelu sa tim tasterom, na lokaciju gdje želiš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1752 |
Premium
|
Zadnje izmijenjeno od: Avan7garde. 19.02.2025. u 20:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1753 |
Moderator
|
Na mobu sam, vidi jeli mu možeš isprogramirati da jednom komandom (prema njemu) proslijedi 2 - 3 sec (koliko već trebna za otvoriti). |
![]() |
![]() |
![]() |
#1756 |
Moderator
|
Po slici ovaj ti neće odgovarati jer nema "dry contact" jer je namijenjen da pali potrošača (AC 230) ... nađi drugi model sa "dry contact" i "inching mode". |
![]() |
![]() |
![]() |
#1758 |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Možeš i ovog iskoristi, ali moraš onda stavljati relej koji bi okinuo bravu .... 230V nemreš dopeljati na bravu .... moraš ili 12V ili 24V, naravno ovisi jel AC ili DC .... Prema tome ne spajati na bravu, nego na ispravljač koji daje napon za tu bravicu .... Puno bolje bi bilo kak kolega veli da imaš modul sa dry kontaktom, pa onda njega na napajanje brave spojiti .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1759 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
Smoke detektora imam mislim 18 komada od kojih je 10 postavljeno, a ostatak čeka bolje dane. Imam stari tip detektora s mrežicom okolo naokolo, ne znam kakvi su ovi novi. Nisam oduševljen sa zigbee protokolom, domet je tek nešto malo bolji nego WiFi. Detektor poplave u podrumu mi je točno ispod zigbee gatewaya i ne hvata, ne pomaže ni što je prozor sobe i podruma na istoj strani zida. Baš sam mislio spojiti pumpu na WiFi relej pa da se pali kad ovaj registrira vodu jer dok plovak ode gore, meni je već 20 cm vode dole. I sam protokol je spor, treba barem sekundu dok skuži naredbu što zna biti zbunjujuće kad se pali svjetlo.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1760 |
Moderator
|
A šta kompliciraš za tu vodu .... nađi / napravi bolji plovak za vodu sa komadićem magneta + reed kontakt - om + relej na pumpu .... crkne WiFi i imaš poplavu ... Evo samo na brzinu razni gotovi: https://www.osculati.com/hr/11151/pr...%C5%BEne-pumpa https://www.osculati.com/hr/11151-16...%c5%benu-pumpu https://marina-blue.hr/proizvod/seaf...umpu-seria-01/ trebaš naći koja ti daje dovoljnu osjetljivost obzirom na pomak plovka + malo žice, releja (jer su ovo za DC 12/24) ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1761 |
EMP moderator
|
Tako nešto je druga opcija koja iziskuje dodatan trošak i vrijeme, ali svakako moram promijeniti rutu cijevi pa ću usput napraviti i ožičenje. Hvala. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1762 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Imam raznih zigbee uređaja i sporost koju spominješ sam primijetio jedino (donekle) na Aqara wireless zidnim prekidačima. Hoću reći, nije do protokola, nego do uređaja. Koji gateway koristiš? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1763 |
EMP moderator
|
Alexov odnosno neki model Tuye, na njemu nema ni slova... https://alex.shop/alex-hub-bezicna-centralna-jedinica/ Ne znam sa čime još usporediti, imam par switcheva i sve ostalo su senzori, oni su naoko brži.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1764 |
Premium
|
Kako SPLiFF kaže, čini mi se da ti nešto ne valja s koordinatorom ili senzorom. Ako nisi u glavi odustao od zigbee, uzmi si SMLIGHT SLZB-06M koordinator i ako imaš problem s dometom signala, ubaci pametnu utičnicu između koja će raditi kao router. Npr. Ikea ima jeftine a solidne utičnice, TRETAKT ako ti ne treba mjerenje potrošnje ili INSPELNING ako hoćeš vidjeti potrošnju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1765 |
EMP moderator
|
I onda mi treba nova app za to?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1766 |
Premium
|
Kod mene je sve preko home assistanta, lokalno tako da mogu staviti x različitih proizvođača i nentreba mi posebno aplikacija za svaku. Imam shelly wifi i preko bluetootha, sonoff termoglave zigbee, random zigbee plafonjere u kupaonicama, roborock usisavač, razni termometri... Learning curve je malo teži ali na kraju puno jednostavnije i preglednije. Posebno jer možeš raditi automatizacije vrlo jednostavno Čak je je i ženi top kad sve posložiš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1767 |
EMP moderator
|
Ček, to treba lokalni server? Nisam školovala... Ako je tako, onda će morati pričekati jer trenutno nemam vremena za setup ni ostatka Alex opreme, a ne nečeg novog poput HA. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1768 | |
Premium
|
Citiraj:
Mi imamo toplanu i vise mi ide na onu stvar njihovo izmedju 2-3 vam je temperatura izmedju 25-28C. Kad na termoglavi preko aplikacije ili na njoj samoj podesis recimo 25C, jel onda stalno odrzava tu temperaturu ili kako radi? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1769 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Treba ti neki termostat koji mjeri temperaturu, treba ti termoglava za radijator / podno. If termostat < 20 then upali radijator. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1770 | |
Premium
|
Citiraj:
Konkretno koristim Shelly termometar i higrometar: https://www.shelly.com/products/shel...n3-matte-black ili ovaj, ovisno koja soba: https://www.shelly.com/products/shelly-blu-h-t-mocha i napravljena automatizacija da termoglava pali i gasi radijator. Može naravno raditi i bez dodatnog termometra. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|