Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.02.2025., 19:37   #1
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Mobbing/bossing/zlostavljanje na radu

Bok!

Jel netko od vas u novije vrijeme pokretao kakvu tužbu vezanu uz zlostavljanje na radu? Čisto me zanima procedura i što je sud tražio kao dokazni materijal.
Hvala.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2025., 20:15   #2
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ja nisam, ali su prije 25 godina tuzili mene jer sam namlatio sefa koji me pokusavao mobbati
WraGG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.02.2025., 20:27   #3
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Pa ti si vraže živio naš san.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2025., 20:32   #4
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Ja nisam, ali su prije 25 godina tuzili mene jer sam namlatio sefa koji me pokusavao mobbati
Hoce bit skoro gotova tuzba/presuda ili sud jos "odlucuje" ?
Staro 10.02.2025., 22:14   #5
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Ma bilo je to brzo rjeseno jer sam priznao i dobio par godina uvjetne kazne. Mlado - ludo, sta´s...
Danas bi me za takvo nesto moralo dooobrano okrenuti da opet tako reagiram.
Staro 11.02.2025., 08:46   #6
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Bok!

Jel netko od vas u novije vrijeme pokretao kakvu tužbu vezanu uz zlostavljanje na radu? Čisto me zanima procedura i što je sud tražio kao dokazni materijal.
Hvala.
nisam pokretao ali sam se puno interesirao i slušao iz prve ruke iskustva i od tužitelja i od odvjetnika.

Za početak moraš jasno znati koji ti je cilj tuženja - odšteta, vraćanje na radno mjesto, uskraćivanje zaslužene nagrade/napredovanja.

Jako ovisi gdje radiš jer nije isto jesi li u javnom sektoru ili kod privatnika. Također sve tvrdnje koje optužuješ moraš moći dokazati ili barem znati da ih optuženi neće moći opovrgnuti. Ako imaš svjedoke koji mogu potvrditi tvoju priču si na konju, no isto ide suprotnu stranu gdje ako oni imaju svjedoke koji će reći da nije bilo mobinga, onda teško da ćeš išta uspijeti. Svjedoci su uber karte i tko ima dobre svjedoke teško da neće pobijedit.

Glavni dokazni materijal su obično email-ovi gdje se jasno može iščitati drukčiji tretman od drugih radnika (ako je to problem) ili čisto nasilje tipa jasne prijetnje.

Nemoj očekivati da će se sudcu dati ulaziti mentalno u organizaciju i "kako bi trebalo izgledati idealno radno mjesto kod nas u firmi ali eto meni nije tako" cjepidlačenje već suđenje više izgleda kao kad djeca moraju objasniti teti u vrtiću tko je kriv jer je došlo do svađe a tetu ne impresionira previše što ti znaš da "Pikachu udara s 3 DMG i da tvoj protivnik vara kad kaže da udara s 4 DMG" i da je to razlog jer se više nećeš igrati i sad plačeš i vičeš i svima je neugodno. Ako ne možeš to tako jasno objasniti, zaboravi neku pravdu. Sudci su u pravilu vrlo nezainteresirani za pravdu već ih interesira samo kako da što lakše riješe taj zadatak koji su dobili.

Također očekuj dugo suđenje, ništa ispod 2 god., realnije ništa ispod 5.

Na kraju baci na vagu što realno dobivaš i da dobiješ tu tužbu jer džabe si se sudio ako pobijediš a ne izvučeš neku značajnu korist i svede ti se na samo plaćanje troškova odvjetnika i zadovoljštinu jer si eto bio u pravu. Suđenje obično služi samo kao poluga za nagodbu sa suprotnom stranom, tako da bez jasnog cilja koji ima neku realnu vrijednost tipa sočne pare ćeš samo spušiti puno para i vremena za bezvezan rezultat

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 11.02.2025. u 11:13.
telefunken je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2025., 09:14   #7
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Znači najbolje da angažira kolegu WraGG-a da to riješi
Staro 11.02.2025., 09:51   #8
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova

Nemoj očekivati da će se sudcu dati ulaziti mentalno u organizaciju i "kako bi trebalo izgledati idealno radno mjesto kod nas u firmi ali eto meni nije tako" cjepidlačenje već suđenje više izgleda kao kad djeca moraju objasniti teti u vrtiću tko je kriv jer je došlo do svađe a tetu ne impresionira previše što ti znaš da "Pikachu udara s 3 DMG i da tvoj protivnik vara kad kaže da udara s 3 DMG" i da je to razlog jer se više nećeš igrati i sad plačeš i vičeš i svima je neugodno. Ako ne možeš to tako jasno objasniti, zaboravi neku pravdu. Sudci su u pravilu vrlo nezainteresirani za pravdu već ih interesira samo kako da što lakše riješe taj zadatak koji su dobili.

Ja to uvijek objašnjavam klijentima da kod suđenja imaš interakciju tri strane, tužitelja - koji želi uspjeti u parnici, tuženika koji logično želi da tužitelj ne uspije u parnici, i sudca kojeg načelno boli briga i za tužitelja i tuženika i samo gleda kako će što lakše riješiti predmet sebi za statistiku.

Što se tiče mobinga i sudske prakse, ovisi od predmeta do predmeta, teško se dokazuje i dugo traje. Ako nemaš nešto crno na bijelo iz čega se eksplicitno vidi da te šikaniralo, ja ne bi tek tako ulazio u čitavu priču jer teret dokaza je na tebi, tj tužitelju.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2025., 13:49   #9
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Mobbing/bossing/zlostavljanje na radu

Citiraj:

I onda meni neš kažeš za ponašanje u prometu :-p Ja bar bisam nikog namlatio

Sinac, bez pisanog traga nula bodova. Ako imaš npr. emailove s elementima mobbinga to bi jako pomoglo ali onda se firme pozovu na poslovnu tajnu, ne smiješ iznositi mailove van firme pa mozda pokrenu protutužbu. Svjedoci mogu biti vrlo pristrani pa to može svakako završiti.

Radio sam u firmama koje su bile tužene. Djelatnici bi uglavnom dobili ali to je duga trakavica.
Staro 11.02.2025., 15:28   #10
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
I onda meni neš kažeš za ponašanje u prometu :-p Ja bar bisam nikog namlatio
A sta da kazem, mlad i pun snage ali ne bas toliko zivotnog iskustva i samokontrole. Dulje vrijeme je to trajalo, jednog dana me uhvatio nenaspavanog i eto dogodilo se sta se dogodilo. Ne ponosim se time.
Osim toga, ja ne mlatim ljude po ulici jer sam se nahajpao na treningu tajlandskog boksa

Zadnje izmijenjeno od: WraGG. 11.02.2025. u 15:59.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.02.2025., 21:23   #11
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova
no isto ide suprotnu stranu gdje ako oni imaju svjedoke koji će reći da nije bilo mobinga
Ajme svjedoka koji će potvrditi kako se nešto nije dogodilo. Jedino ako su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme pa da ospore navode, ali inače ako neki svjedok tvrdi kako mobbinga (ili čega god) generalno nije bilo, to ništa ne govori protiv tih određenih situacija u kojima je mobbinga itekako bilo.

Sve da poslodavac dovede 150 koji tvrde kako nisu mobbingirani nikada, to ovom jednom koji je ništa ne znači. Ali ako sve ostane na rekla kazala onda džaba.

Vraže reci iskreno, je li zaslužio?
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2025., 23:29   #12
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova

Vraže reci iskreno, je li zaslužio?
Iskreno: jeste. I vise nego zasluzio. Ali sam samo sebi napravio stetu sa time. Nisam dvije godine nikoga smio krivo pogledati radi uvjetne
Uglavnom, ako budete u istoj situaciji, nikako se ne vodite mojim primjerom. Ako mozete tuziti i imate preduvjete za tuzbu, go for it! Takve idiote vise boli kada ih se udari po dzepu nego kada im polomis vilicu.
Staro 11.02.2025., 23:35   #13
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
mogo si nam reć točno čime si ga pogodio (koji dio ruke u koji dio tijela), kolko je trajalo, jel plako, jel viko, jesi uživo

nas to sve zanima, da si vizualiziram

Zadnje izmijenjeno od: mamutarka. 12.02.2025. u 01:45.
mamutarka je online   Reply With Quote
Staro 12.02.2025., 01:25   #14
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
mogo si nam reć točno čime si ga pogodio (koji dio ruke u koji dio tijela), kolko je trajalo, jel plako, jel viko, jesi uživo

nas to sve zanima, da si vizulaiziram
Užasan si, pa tko u tome može uživati, koga to zanima, fuj, odvratan si

@WraGG može i na DM

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2025., 13:35   #15
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Iskreno: jeste. I vise nego zasluzio. Ali sam samo sebi napravio stetu sa time. Nisam dvije godine nikoga smio krivo pogledati radi uvjetne
Uglavnom, ako budete u istoj situaciji, nikako se ne vodite mojim primjerom. Ako mozete tuziti i imate preduvjete za tuzbu, go for it! Takve idiote vise boli kada ih se udari po dzepu nego kada im polomis vilicu.
Istina, razbiješ mu auto, instaliraš ransomware, guraš ga na hodniku, povratiš mu po stolu itd itd.

Bome, boli kad slomiš vilicu
Staro 12.02.2025., 14:43   #16
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
@Vrag

Daj neki sluzbeni zapisnik/presudu okači da vidimo sta se tu točno dogodilo

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2025., 15:07   #17
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Stavio mu punomasno umjesto bez laktoze u kavu
Staro 12.02.2025., 15:37   #18
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
@Vrag

Daj neki sluzbeni zapisnik/presudu okači da vidimo sta se tu točno dogodilo
e´o samo da strample ustegnem
Staro 12.02.2025., 17:40   #19
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kažu da ako učiniš pravu stvar snosiš posljedice.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno