|
![]() |
#1 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Mobbing/bossing/zlostavljanje na radu
Bok! Jel netko od vas u novije vrijeme pokretao kakvu tužbu vezanu uz zlostavljanje na radu? Čisto me zanima procedura i što je sud tražio kao dokazni materijal. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ja nisam, ali su prije 25 godina tuzili mene jer sam namlatio sefa koji me pokusavao mobbati ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
![]() |
#5 |
Premium
|
Ma bilo je to brzo rjeseno jer sam priznao i dobio par godina uvjetne kazne. Mlado - ludo, sta´s... Danas bi me za takvo nesto moralo dooobrano okrenuti da opet tako reagiram. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
Za početak moraš jasno znati koji ti je cilj tuženja - odšteta, vraćanje na radno mjesto, uskraćivanje zaslužene nagrade/napredovanja. Jako ovisi gdje radiš jer nije isto jesi li u javnom sektoru ili kod privatnika. Također sve tvrdnje koje optužuješ moraš moći dokazati ili barem znati da ih optuženi neće moći opovrgnuti. Ako imaš svjedoke koji mogu potvrditi tvoju priču si na konju, no isto ide suprotnu stranu gdje ako oni imaju svjedoke koji će reći da nije bilo mobinga, onda teško da ćeš išta uspijeti. Svjedoci su uber karte i tko ima dobre svjedoke teško da neće pobijedit. Glavni dokazni materijal su obično email-ovi gdje se jasno može iščitati drukčiji tretman od drugih radnika (ako je to problem) ili čisto nasilje tipa jasne prijetnje. Nemoj očekivati da će se sudcu dati ulaziti mentalno u organizaciju i "kako bi trebalo izgledati idealno radno mjesto kod nas u firmi ali eto meni nije tako" cjepidlačenje već suđenje više izgleda kao kad djeca moraju objasniti teti u vrtiću tko je kriv jer je došlo do svađe a tetu ne impresionira previše što ti znaš da "Pikachu udara s 3 DMG i da tvoj protivnik vara kad kaže da udara s 4 DMG" i da je to razlog jer se više nećeš igrati i sad plačeš i vičeš i svima je neugodno. Ako ne možeš to tako jasno objasniti, zaboravi neku pravdu. Sudci su u pravilu vrlo nezainteresirani za pravdu već ih interesira samo kako da što lakše riješe taj zadatak koji su dobili. Također očekuj dugo suđenje, ništa ispod 2 god., realnije ništa ispod 5. Na kraju baci na vagu što realno dobivaš i da dobiješ tu tužbu jer džabe si se sudio ako pobijediš a ne izvučeš neku značajnu korist i svede ti se na samo plaćanje troškova odvjetnika i zadovoljštinu jer si eto bio u pravu. Suđenje obično služi samo kao poluga za nagodbu sa suprotnom stranom, tako da bez jasnog cilja koji ima neku realnu vrijednost tipa sočne pare ćeš samo spušiti puno para i vremena za bezvezan rezultat Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 11.02.2025. u 11:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
![]() Ja to uvijek objašnjavam klijentima da kod suđenja imaš interakciju tri strane, tužitelja - koji želi uspjeti u parnici, tuženika koji logično želi da tužitelj ne uspije u parnici, i sudca kojeg načelno boli briga i za tužitelja i tuženika i samo gleda kako će što lakše riješiti predmet sebi za statistiku. Što se tiče mobinga i sudske prakse, ovisi od predmeta do predmeta, teško se dokazuje i dugo traje. Ako nemaš nešto crno na bijelo iz čega se eksplicitno vidi da te šikaniralo, ja ne bi tek tako ulazio u čitavu priču jer teret dokaza je na tebi, tj tužitelju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Mobbing/bossing/zlostavljanje na radu
Citiraj:
I onda meni neš kažeš za ponašanje u prometu :-p Ja bar bisam nikog namlatio ![]() Sinac, bez pisanog traga nula bodova. Ako imaš npr. emailove s elementima mobbinga to bi jako pomoglo ali onda se firme pozovu na poslovnu tajnu, ne smiješ iznositi mailove van firme pa mozda pokrenu protutužbu. Svjedoci mogu biti vrlo pristrani pa to može svakako završiti. Radio sam u firmama koje su bile tužene. Djelatnici bi uglavnom dobili ali to je duga trakavica. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
A sta da kazem, mlad i pun snage ali ne bas toliko zivotnog iskustva i samokontrole. Dulje vrijeme je to trajalo, jednog dana me uhvatio nenaspavanog i eto dogodilo se sta se dogodilo. Ne ponosim se time. ![]() Osim toga, ja ne mlatim ljude po ulici jer sam se nahajpao na treningu tajlandskog boksa ![]() Zadnje izmijenjeno od: WraGG. 11.02.2025. u 15:59. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Sve da poslodavac dovede 150 koji tvrde kako nisu mobbingirani nikada, to ovom jednom koji je ništa ne znači. Ali ako sve ostane na rekla kazala onda džaba. Vraže reci iskreno, je li zaslužio?
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Iskreno: jeste. I vise nego zasluzio. Ali sam samo sebi napravio stetu sa time. Nisam dvije godine nikoga smio krivo pogledati radi uvjetne ![]() Uglavnom, ako budete u istoj situaciji, nikako se ne vodite mojim primjerom. Ako mozete tuziti i imate preduvjete za tuzbu, go for it! Takve idiote vise boli kada ih se udari po dzepu nego kada im polomis vilicu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
mogo si nam reć točno čime si ga pogodio (koji dio ruke u koji dio tijela), kolko je trajalo, jel plako, jel viko, jesi uživo nas to sve zanima, da si vizualiziram ![]()
![]() Zadnje izmijenjeno od: mamutarka. 12.02.2025. u 01:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() |
#15 | |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
![]() Bome, boli kad slomiš vilicu ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
#erase startup-config