|
![]() |
#332 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nije mi nikad olabavio, a osobno baš nisam zadovoljan wagom, nekoliko sam ih polomio kod otvaranja, skroz slaba plastika i površina kontakta mi se čini premala da izdrži veće struje. Ne znam, možda sam u krivu...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Wago spojnice su meni uvijek izgledale papilova i "khm" spoj za jače struje / potrošače, vjerojatno su ok za slabije struje. Za jače struje nema do starog dobrog načina: 3 - 5 cm gole žice, čvrsto zamotaš kombinirkama, eventualno još dodatno prelomiš i stisneš. Jasna stvar da bi trebala biti puna žica, ne licnasta, za licnastu bi po nekom pravilu prvo trebalo staviti / krimpat tuljak pa onda spajati preko luster kleme ili Wago spojnice. Prilikom krimpanja tuljaka treba biti extra pedantan da slučajno ne bude krimpano "na pola" / slabašno, jer se tada licnasta žica lako izvuče (i eto belaja). Ovo gore, šta je radio Splitska Posla, to se tako ne radi a pogotovo u "vlažnom prostoru" kakav je kupaonica. Kolege su dobro predložile da to odradi ponovo i kako treba. Da bi pristojno izgledalo a i zbog sigurnosnih razloga stavi se "kutija stalnog / fiksnog spoja", primjeri: https://www.chipoteka.hr/kutija-stal...400-8071400331 https://zd-elpro.hr/proizvod/stalni-...5x4mm2-3p-n-e/ + novi komadić kabela prema utičnicama (ako je postojeći prekratak), svi spojevi se dobro odrade, čvrsto stisne. Tada ne igra / ne treba nikakav izolir jer su svi kontakti / spojevi unutar izoliranog kućišta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#335 | ||
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Što se tiče wago spojnica, ima na jutubu testova, ima i komentara električara i to je stvarno dobra stvar. A vi samo frčite i gubite vrijeme, ali to se više tako ne radi ![]() https://www.youtube.com/watch?v=B1pmuRsf1co |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Napravio sam si doma s wagom ponešto struje, bez problema već godinama. Frend je električar, radi vani (DE), veli da je firmi jeftinije nekoliko wago klema nego vrijeme majstora provedeno na frkanje žica i motanje izolira. 1 klik kliještima za skidanje izolacije, wago gore, smotaš u kutiju i ideš dalje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
Uz to - baš za licnaste kabele koristimo klap wago radi toga sto ne moraš stavljati stopice. Direkt unutra i - klap. Gotovo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Moderator
|
Ma odlično, važno je da je dobar spoj i da ne popušta nakon x vremena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
EMP moderator
|
Neki dan otišao u trgovinu elektromaterijala i ajde ponovno kupio wago spojnice i ponovno su se pokazale kao fail. Radio sam neku razvodnu kutiju s 3 x 5 wago spojnica i dok sam sve ugurao unutra, ove prve žice su već ispale van, a to sam skužio kad sam pustio struju i kroz tu prozirnu plastiku vidio da unutra iskri. Da sam imao uključenu lampu na glavi, vjerojatno ne bih ni skužio. Probao sam drugu, gurnuo žicu do kraja i povukao van, ispala je bez neke pretjerane sile. To jednostavno nije za neke ozbiljne stvari, više kao igračka. Isto kao što ni one male redne stezaljke od 1,5-2,5 mm2 nisu za upotrebu jer se raspadnu čim jače pritegneš vijak. Za spojiti luster da, ali za razvodnu nikako.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Originalne wago ili kopije? Nikada mi se to nije dogodilo, i bas se ne da iscupat ako ne uvrces zicu. Jesi koristio one sa polugicom ili one na guranje? Jesi zicu do kraja gurnio unutra? |
![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
EMP moderator
|
Ma original Wago Compact 221, imam i kutiju, trgovina prodaje samo elektromaterijal, baš bi prodavali kopije s Aliexpressa. Izolacija oguljena 8-10 mm i žica gurnuta do kraja, povučem i ispadne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Jedino ako je kratko blankirano pa uhvati malo izolacije a ne bakar po svoj dužini pa bi se izvuklo. Ni ja ih ne volim baš ali kada je propisno blankirano,drže. Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Definitivno nisi dobro ugurao žice, to kad uguraš , drži ko ludo. Sent from my SM-G991B using Tapatalk
![]() |
#349 |
EMP moderator
|
Snimit ću video, ako treba. Skinuo sam i 15 mm izolacije, gurnuo do kraja i opet ispadne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Moderator
|
Bit će da si dobio neispravne / krivotvorine ..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
EMP moderator
|
Po tome onda pola trgovina u Osijeku prodaje krivotvorine...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Snimi video, molim te. Prije dva mjeseca sam otišao u mirovinu. Wago kleme koristio sam zadnjih 15 godina po bauštelama šorom Evrope.. ( auto industrija, kruzeri, atomske centrale, razne tvornice novogradnje i remonti. nikada mi nije ispala žica iz wago kleme..
![]() |
#353 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ja ako koristim te 221 zalijepim klapne izolirkom jer povremeno mi se dogodi da se lagano otpuste... Je li žica možda ranije bila ufrkana pa da teško ulazi? Meni inače one utične djeluju bolje od ovih "sa klapnom". I koliko znam, instalacije se sad moraju isključivo raditi sa "wago" stezaljkama, nije više dozvoljeno frkanje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Znas da to nebi bilo nista neobicno, ako je isti dobavljac, a vjerojatno je, i dobavljac se odlucio malo zaigrati... Ja sam isto ima problema sa vađenjem wage jer su mi kratki kabeli bili pa nisam moga iskidat, konjske kapi znoja dok sam to skinio. A ima sam i kinesku "commel" repliku koja zna ispadat |
![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Neki dan sam naučio da postoji nešto što detektira prekid nule i u tom slučaju okine FIDovku. Jako korisno i IMHO a must have za trofazne sustave. Proizvodi EI-Niš i košta 25€. Strujić mi je to ugradio u razvodnu kutiju. Spaja se između nule i uzemljenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
#erase startup-config
|
Mislim da nisu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Moderator
|
Pitaš za FID 30 mA ? Kako ne, odavno na tržištu: https://www.schrack.hr/trgovina/fid-...-bc004103.html https://www.schrack.hr/trgovina/fid-...-bc002203.html Samo napomena, te super osjetljive bi trebalo koristiti samo za kupatilo i sl, a za cijeli stan / kuću one manje osjetljive, evo i objašnjenje / uputa: https://schracktrainingcenter.com/kb...a-fid-sklopke/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ne, čovjek je mislio na https://www.elektronapon.rs/proizvod...g-voda-fnp1801 koji se spaja na FID sklopku. Malo mi je čudno da to "veći" proizvođači nisu ranije izumili... |
![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
#erase startup-config
|
Yup. U bivšem telekomu mi se dogodilo da je greškom električara ispala nula jer ju nije dobro stisnuo. Sva sreća pa je sve bilo na online UPSevima koji su odmah prešli na bateriju. Ulazni naponi su na jednoj fazi skočili do skoro 400V. Crazy shit. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|