Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.06.2025., 15:15   #4231
dyas
Registered User

Datum registracije: May 2019
Ja jos uvijek preferiram xorg, wayland je jos nov i radi super ali ne mogu s njima dosta stvari, pogotovo u tilling na multimonitor setupu...
Onaj wayland imaj sway i hyprland koji nisu ni do koljena mogucnostima pisljivog awesome wm a kamoli nekom dwm ili xmonad

Nije da je wayland nov vec nije zamisljen da bude fleksibilan kao xorg, primarno ide na sigurnost i jednostavnost pri cemu uskracuje fleksibilnost
Koristim ga i ja ali nisam fan, dosadan je, prejednostavan i nekonfigurabilan pa posao odradjuju kompositori koji daleko zaostaju za window managerima na xorgu.
Xorg je mocniji , mozes s njime sto god i kako god si zamislis

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
. A zadnji put da sam tak nekaj iz bilo kojeg razloga morao rekompajlirat je bilo mozda....2010-e. Ako nisi na Gentoo ili slicnoj source based distri zivot je na modernom Linuxu lagan ko perce
Ja se jos uvijek drzim starih metoda, kompajliram sve od samog kernela do zadnje korisnicke aplikacije
A radim jako puno toga sa racunalom tako da mi software mora biti savrsen za moje potrebe iz stability razloga pa se drzim starih metoda
Moderne linux distre me previse podsjecaju na mac os i windows, korisnik gotovo da niti nema kontrolu dok one fore tipa "sve je to isti linux i open source pa mozes na debianu sve sto i na gento ili nekoj source distribuciji" su glupost.

Zadnje izmijenjeno od: dyas. 17.06.2025. u 15:48.
dyas je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 15:38   #4232
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Potpis, i meni je Xorg još uvijek go-to.

Wayland nije i neće biti drop-in replacement za Xorg jer je Wayland teorijski protokol na kojem su napravljeni razni compositori (hyperland, sway i sl.) i ako ti oni ne odgovaraju možeš se slikat. Xorg još uvijek nudi puno više izbora i slobode.

Onda su tu razne bolne točke kao screen sharing, clipboard alati, aplikacije na koje se oslanjam godinama koje koriste libX11 i sl. Tako da će proći još neko vrijeme dok Wayland za mene ne postane default, iako iskreno, mislim da Xorg neće umrijeti barem još sljedećih 15-20 godina.
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 18:13   #4233
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Nažalost, napustio i rclone.
Radi to, ali uz sve tweakove i dalje je imao ogroman lag prilikom otvaranja foldera i fileova. Lag-a nema jedino dok su fileovi cached, ali cache kod rclona ima timeout koji mora biti definiran u configu. Običan pdf bi čekao po 30s-1m da otvori lokalno u Onlyoffice. Probao sam više konfiguracija tweakova, ali baš nekog pomaka i nisam vidio.

Ispada da je jedina solucija, ipak, Insync.
Platio €37 lifetime licencu i mir. Odabrao par foldera koje često editiram da mi lokalno synca i sve radi instant.
Jedino šta u syncanim folderima nema onih checkmarkova koji pokazuju jel file syncan ili ne, jer sam na Cinnamonu i za Nemo postoji AUR package koji to radi, ali je maintenance zapostavljen.
Postoji za Nautilus, ali s Nautilusom je drugi problem, a to je da nema dark temu, pa kad ga navečer otvorim, oslijepim. Tako da, uvijek nešto...

Spominješ taj Cryptomator. Šta se dogodi ako se održavanje istog napusti, a Google u međuvremenu nešto bitno promijeni i integracija pukne? Jel se vault može barem downloadat manualno pa dekriptirati nekako? Razmišljam čisto u slučaju nekog black swan eventa...
/delete, skužio sam šta se dogodilo i nije bila greška Insync-a.

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 17.06.2025. u 18:39.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 18:48   #4234
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor dyas Pregled postova
Ja jos uvijek preferiram xorg, wayland je jos nov i radi super ali ne mogu s njima dosta stvari, pogotovo u tilling na multimonitor setupu...
Onaj wayland imaj sway i hyprland koji nisu ni do koljena mogucnostima pisljivog awesome wm a kamoli nekom dwm ili xmonad

Nije da je wayland nov vec nije zamisljen da bude fleksibilan kao xorg, primarno ide na sigurnost i jednostavnost pri cemu uskracuje fleksibilnost
Koristim ga i ja ali nisam fan, dosadan je, prejednostavan i nekonfigurabilan pa posao odradjuju kompositori koji daleko zaostaju za window managerima na xorgu.
Xorg je mocniji , mozes s njime sto god i kako god si zamislis

Ja se jos uvijek drzim starih metoda, kompajliram sve od samog kernela do zadnje korisnicke aplikacije
A radim jako puno toga sa racunalom tako da mi software mora biti savrsen za moje potrebe iz stability razloga pa se drzim starih metoda
Moderne linux distre me previse podsjecaju na mac os i windows, korisnik gotovo da niti nema kontrolu dok one fore tipa "sve je to isti linux i open source pa mozes na debianu sve sto i na gento ili nekoj source distribuciji" su glupost.

Kompleksnost drljanja po OS-u vs. slobodno vrijeme. Jebaj ga Meni danas iskreno ne pada na pamet osim ako bi bas neki feature trebao od zivotne vaznosti. Ak imas vremena go for it
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 19:22   #4235
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Kakvo sam sranje sad sa Insyncom imao...dobio sam sijede.
Nešto sam brisao iz home dir-a i slučajno izbrisao Insync dir...a on ga motri za full sync sa Gdriveom... jel moram reći da je uslijedilo kompletno brisanje svih syncanih stavki i lokalno i u cloudu? Tisuće i tisuće fajlova, 50+ foldera...
Gdrive trash je totalno neupotrebljiv za ovako veće operacije, loada max. 100 itema po ekranu, pa treba stalno scrollat.
Na kraju imao sreću da je Timeshift kompletan Insync folder snapshotao, pa sam od tamo morao većinu toga uploada natrag na Gdrive.

Uninstall Insync (nije on kriv). Od sada zbog svojih gluposti mi je sigurnije koristiti Gdrive preko browsera
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2025., 19:26   #4236
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Kakvo sam sranje sad sa Insyncom imao...dobio sam sijede.
Nešto sam brisao iz home dir-a i slučajno izbrisao Insync dir...a on ga motri za full sync sa Gdriveom... jel moram reći da je uslijedilo kompletno brisanje svih syncanih stavki i lokalno i u cloudu? Tisuće i tisuće fajlova, 50+ foldera...
Gdrive trash je totalno neupotrebljiv za ovako veće operacije, loada max. 100 itema po ekranu, pa treba stalno scrollat.
Na kraju imao sreću da je Timeshift kompletan Insync folder snapshotao, pa sam od tamo morao većinu toga uploada natrag na Gdrive.

Uninstall Insync (nije on kriv). Od sada zbog svojih gluposti mi je sigurnije koristiti Gdrive preko browsera

No comment
Staro 18.06.2025., 05:01   #4237
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Mislim da je vrijeme da se malo poigram Archom....

Citiraj:
Arch Linux has long been revered in the Linux community for its minimalist design, rolling release model, and cutting-edge technology adoption. Now, in a move that underscores its commitment to innovation and security, Arch Linux has officially added support for a Rust-based init system — marking a significant milestone not just for the distribution itself, but for the broader Linux ecosystem. This bold step positions Arch at the forefront of the trend towards modern, memory-safe system components and could signal a turning point in how critical low-level Linux processes are designed and maintained.
In this article, we’ll explore what this new Rust init system means for Arch Linux, why Rust was chosen, the technical details of this groundbreaking addition, and how it may shape the future of Linux init systems.
> LinuxJournal
Staro 18.06.2025., 08:46   #4238
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja to već dugo govorim
stef je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2025., 08:52   #4239
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Ja to već dugo govorim
Iako mi se Alpine po pitanju jednostanosti vise svidio Bumo vidli za sve treba slobodnog vremena
Staro 18.06.2025., 09:32   #4240
dyas
Registered User

Arch je jedna od gorih distribucija koje sam koristio
Jedino sto mi se svidja na njemu je abs baziran na bsd portovima
Arch je nastao na cruxu, probaj Crux, to je jako dobra distribucija i Nutyx je isto jako dobar.
Ako volis alpine, probaj Kiss linux, jako je dobar ali meni nikad busybox nije odgovarao - nema slobode dovoljno
Od sveg navedenog, crux mi je najbolji ali mu fali mogucnosti konfiguracija, siromasan je po tom pitanju

Zadnje izmijenjeno od: dyas. 18.06.2025. u 09:37.
Staro 18.06.2025., 09:36   #4241
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Arch je jedna od gorih distribucija koje sam koristio
Jedino sto mi se svidja na njemu je abs baziran na bsd.
Arch je nastao na cruxu, probaj Crux, to je jako dobra distribucija i Nutyx je isto jako dobar.
Ako volis alpine, probaj Kiss linux, jako je dobar ali meni nikad busybox nije odgovarao - nema slobode dovoljno
Arch je Rolling release i zna se skrsit....to je normalno. Jednog dana mi je dosizilo svako malo krpat nekaj nakon azuriranja posto sam imao samo jednu kantu za sve. Nego ne sjecam se da je itko mi unazad 20 godina spomenuo Crux (been there, done that, zavrsio na Slackware-u u ono vrijeme). Znaci imamo na forumu jos jednog Linuxasa stare garde Thanks na preporuci za Kiss Linux ali :

https://distrowatch.com/table.php?distribution=kiss

Citiraj:
OS Type: Linux
Based on: Independent
Origin: Global
Architecture: x86_64
Desktop:
Category: Specialty
Status: Dormant (defined)
Popularity: Not ranked
https://github.com/kisslinux

Citiraj:
This organization was marked as archived by an administrator on Apr 26, 2024. It is no longer maintained.
Mrtvo :P

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 18.06.2025. u 10:57.
Staro 18.06.2025., 09:39   #4242
dyas
Registered User

Smeta mi na archu sto je nesposoban, kao terebao bi biti flexibilan a isti je ko i ubuntu samo nema graficki package manager i dolazi minimalan. Previse je bloutan dependecijima koje je nemoguce istrijebiti. To stobje rolling je dobro, volim rollingbdistribucije ali ne i bleeding edgevkao arch

Kiss nije mrtav, razvijaju ga korisnici.
Distrowatch je nepouzdana stranica, proguglaj malo naci ces vrlo aktivnu Kiss zajednicu. Meni se on kako svidjao ali nilako da zgutam taj busybox

Zadnje izmijenjeno od: dyas. 18.06.2025. u 09:46.
Staro 18.06.2025., 09:47   #4243
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Smeta mi na archu sto je nesposoban, kao terebao bi biti flexibilan a isti je ko i ubuntu samo nema graficki package manager i dolazi minimalan. Previse je bloutan dependecijima koje je nemoguce istrijebiti. To stobje rolling je dobro, volim rollingbdistribucije ali ne i bleeding edgevkao arch

Kiss nije mrtav, razvijaju ga korisnici.
Distrowatch je nepouzdana stranica, proguglaj malo naci ces vrlo aktivnu Kiss zajednicu. Meni se on kako svidjao ali nilako da zgutam taj busybox
Lets agree to disagree

P.S.- cekiraj Gentoo
Staro 18.06.2025., 09:57   #4244
dyas
Registered User

Gentoo je ok, jedna od najboljih distribucija
20 godina sam ga koristio

Najvise volim male zajednice tipa, smgl, crux ili kiss gdje je malo korisnika i vecinom su svi kolege i sudjeluju u razvoju, djele veliko iskustvo i znanje te puni entuzijazma svoju dragu distru odrzavaju na zivotu...
Lijep je osjecaj koristiti takve distribicije, imaju dusu
Staro 18.06.2025., 10:06   #4245
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Mislim da je vrijeme da se malo poigram Archom....

> LinuxJournal
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=306314
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2025., 10:35   #4246
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
It's AI slop. People in the article's comment have called it out. George Whittaker the "author" who apparently is well acclaimed does not exists and reverse image on his picture leads to Spanish AI slop articles as well. This BS appeared in my Google news feed. This is the first time it happens to me and not just some news I hear. RIP Internet.
A jebemu. Thanks na infu Dule.
Staro 18.06.2025., 10:39   #4247
dyas
Registered User

Nazalost internet nam preuzela umjetna inteligencija, previse gluposti po njemu
"From sysvinit to systemd"
Sysvinit je init metaaplikacija a systemd je system management framework (device manager, network manager, hostname, root and users manager, unit i kontrolne grupe,...) nemaju veze jedno s drugim, jedino zajednicko im je da organiziraju pid 1 procese (init)
Staro 19.06.2025., 20:06   #4248
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Heads Up!

Citiraj:
The first vulnerability in this situation is the least impactful, but is key to the root-access combo. Security bulletin CVE-2025-6018 describes a misconfiguration in the default settings for the PAM (Pluggable Authentication Module) framework on openSUSE Leap 15 and SUSE Linux Enterprise 15. The issue revolves around the "allow_active" flag being erroneously set and allowing non-local unprivileged users to perform some elevated-privilege actions. In other words, just SSH into the machine, and you'll likely be able to mount/unmount volumes, shutdown and reboot the machine, etc.

Citiraj:
That's already no ideal, but it gets much worse when CVE-2025-6019 gets involved. This is the big one, as it points out a flaw in the library libblockdev, used by the udisks daemon (service), present by default in most every Linux distribution. Presumably due to a permission mishandling, if the aforementioned PAM setting of "allow_active" is set to "yes", then you can boost yourself from a standard user, even a remote one, to full root. To mitigate this, Qualys recommends altering the default polkit policy "org.freedesktop.udisks2.modify-device", changing "allow_active" from "yes" to "auth_admin".

> qualys
Staro Jučer, 13:06   #4249
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme