Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.02.2020., 15:37   #271
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp
 
Ag008's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 6,519
Na jednom starom kompu imam stari pata disk od 80Gb na kojem je os. Uz to komp ima i 1Tb Sata i još 2-3 slobodna sata priključka.

Kupio sam Gigabyte 120Gb ssd, s kojim alatom da kloniram taj pata disk na ssd?

Nakon toga mislim odspojiti pata disk.
__________________
.
Ag008 je online   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 15:45   #272
calypso
Premium
Moj komp
 
calypso's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: Zagreb/Rijeka
Postovi: 1,291
Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
Na jednom starom kompu imam stari pata disk od 80Gb na kojem je os. Uz to komp ima i 1Tb Sata i još 2-3 slobodna sata priključka.

Kupio sam Gigabyte 120Gb ssd, s kojim alatom da kloniram taj pata disk na ssd?

Nakon toga mislim odspojiti pata disk.
Macrium Reflect Free ce biti sasvim dovoljan... Iako ima brdo tih alata...
__________________

Lenovo ThinkPad P51
Core i7 7820HQ, Quadcore, 2.90GHz
32GB RAM
nVidia Quadro M2200
15.6" 1920x1080, AHVA
512GB M.2 Toshiba XG5
256GB M.2 Toshiba HG6
Workstation docking station


2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS


Lenovo ThinkPad X230
Core i5 3320M, Dualcore, 2.6GHz
8GB RAM
intel HD4000
12" 1366x768
480GB Samsung SM843T



Thinkpad - Nikad ne umiru, samo postanu obsolete... (c)FujiLim
calypso je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 18:36   #273
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,202
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Macrium Reflect Free ce biti sasvim dovoljan... Iako ima brdo tih alata...

Taj je najbolji za početnika jer sve radi iz Windowsa uz 3-4 klika, pogotovo što postoji opcija da se prebaci OS u netaknutom stanju uz pokrenute Windowse.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 18:42   #274
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp
 
Ag008's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 6,519
Hvala, trebam li prije ssd formatirati, podesiti particiju u onom windows programu?
__________________
.
Ag008 je online   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 20:48   #275
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,252
Ne trebaš ništa, samo u macriumu odaberi koji disk cloniraš na taj novi sss
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2020., 21:05   #276
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp
 
Ag008's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 6,519
Nažalost ništa.
Matična Asus P5K-EPU, ova matična čak nema ni opciju za AHCI mod, Intel Xeon X3220 cpu.


Odabrao sam C particiju i još 2 particije (za boot/recovery) za kloniranje. Uspješno je završio kloniranje, dobio slovo E, mogao sam nakon toga i pokrenuti benchmark na ssd-u, imao je 220Mb/s čitanje i pisanje u CrystaldiskMarku.

Ugasio komp, promijenio u biosu da je primarni SSD, pojavi se logo windowsa, traje 30s učitavanje i onda se pojavi crni ekran sa mišem na učitavanju i tako zaglavi.
Probao odspojiti stari HDD, ista stvar, samo zaglavi na crnom ekranu i tom učitavanju, crtl+alt+delete mu ništa ne znači, gasi se dugim držanjem power tipke.

Ne znam do čega je i kako popraviti jer je to u biti klonirani disk koji je radio.
Kada vratim boot na stari HDD, digne se normalno.
__________________
.
Ag008 je online   Reply With Quote
Staro 17.02.2020., 19:13   #277
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,410
Gore si spomenuo da imaš dva HDD-a. Da se boot manager možda nije nekad davno smjestio na drugi HDD prilikom instalacije OS-a? Jesi li bootao Windowse sa starog HDD, ali sa spojenim SSD-om da OS instalira i kontroler i drivere za njega?
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2020., 11:13   #278
prileee
laser
Moj komp
 
prileee's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: Split
Postovi: 1,915
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Macrium Reflect Free ce biti sasvim dovoljan... Iako ima brdo tih alata...
Sinoc uspjesno klonirao 1tb iz zeninog starog laptopa na a400 od 480gb (bilo je <480gb ukupno na starom hddu pa je uspjesno sve pribacia) sa macrium reflectom. Preporuke za alat, super jednostavan za koristenje.
__________________
prileee je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2020., 00:20   #279
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 5,789
Mogu li s nekim free alatom prebaciti sistemski SSD (MBR) na prazni NVME SSD (GPT)?

Acronis i Macrium konvertiraju destination u MBR, Aomei sudeći prema internetima ima tu opciju, ali clone disk ne radi u free varijanti.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je online   Reply With Quote
Staro 18.09.2020., 00:30   #280
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,410
Napravi backup i pretvori ga u GPT prije kloniranja, imaš od Microsofta tool za to...

https://docs.microsoft.com/en-us/win...ent/mbr-to-gpt
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2020., 02:04   #281
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 5,789
Upravo napravio konvertiranje NVME SSD-a u GPT (backup sam imao u vidu starog iskopčanog SSD-a i njegovog imagea). Bome, tren posla, strašno koliko je to postalo jednostavno. Tnx!
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je online   Reply With Quote
Staro 18.09.2020., 22:12   #282
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,126
Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
Sinoc uspjesno klonirao 1tb iz zeninog starog laptopa na a400 od 480gb (bilo je <480gb ukupno na starom hddu pa je uspjesno sve pribacia) sa macrium reflectom. Preporuke za alat, super jednostavan za koristenje.
To ide i s acronisom bez ikakvog dodatno podešavanja. Skupi se imiđ i raspakira na manjem disku.

Super su alati, svakako.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2020., 22:29   #283
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 5,789
Najveći problem mi je bilo prebacivanje cijelog ssd diska (samo programi i igre) na unaprijed pripremljenu particiju na drugom disku. U idealnom slučaju želim izbjeći copy-paste kroz winse jer svako malo nešto pukne (ili error ili neke fajlove ne može kopirati).

Nažalost ideja da napravim image diska i restoram image na izričito tu particiju mi nije prolazila. Na kraju sam kopirao malo po malo.

Pored toga, imao sam slučaj kod seljenja jednog laptop diska na drugi disk. Više particija, sistem, utility, recovery, data. Recimo da ne želim utility particiju - ostaje mi unalocated prostor kojeg ne mogu prispojiti nekoj particiji u procesu restoranja. Drugi problem - želim kod restoranja odmah povećati/smaniti particije na destination disku. To mi je samo Acronis mogao napraviti. Ali mergati prazan prostor s nekom od particija ne može.


Znači jučer i danas sam sigurno 8h izgubio na kloniranje pc i laptop diskova na nove Isprobavao alate, testirao, al baš ono "ajmo vidjeti koji app može to lakše napraviti" i tako. Daaavno sam to zadnji put radio. Zaključak - svaki će napraviti posao, ali nijedan mi se nije pokazao kao katica za sve
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je online   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 08:55   #284
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,126
Za klasicni c/p kroz windowse mozes koristiti robo copy, tera copy i slicne programe. Nikad problema.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 11:43   #285
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,053
Evo ti još jedan koji polako pretendira postati "katica za sve" > DiscGenius
Rade ga kinezi, trebaš setup sa en u imenu.

Ima i novija verzija ali za ovu priliku evo:
http://engdownload.eassos.cn/winpe/DGEng521941_x86.zip
http://engdownload.eassos.cn/winpe/DGEng521941_x64.zip

Free verzija ima već dosta opcija a ako "nađeš" registracijske podatke onda ima priličnu gomilu opcija.

Logično da ne možeš unalocated prostor prilijepiti tamo nekoj particiji nego samo susjednoj ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 13:04   #286
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 5,789
U mom slucaju unalocated prostor sam bas htio prilijepiti susjednoj particiji. Bonus points bi isao appu koji mi u istom procesu dozvoli resize tih destination particija. Nema veze, sad imam 400MB unalocated diska, not great, not terrible

Igrao bi se i s partition managerima da to spojim, ali zbilja mi se ne da riskirati jer je u pitanju spajanje sa sistemskom particijom a prostor je s lijeve strane particije (ako to ista znaci). I trebam opet istrazivati koji app uzeti i koji ce mi to dozvoliti u free/trialu.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je online   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 13:14   #287
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,053
Glavni štos je takve operacije raditi sa Live Linux ili Live Win jer tada winsi ne smetaju / ne pametuju.
Ja imam stick napravljen sa Win10PE SE projektom i gomilicom alata na njemu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 13:16   #288
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 5,789
Znas da sam, otkad sam krenuo kopati oko ovog kloniranja, razmisljao sta bi mi falilo da imam jedan 128GB disk sa svim tim alatima zlu ne trebalo. I lipo drzati ga u ladici za - zlu ne trebalo. Budem istrazio pa napravim nesto slicno kad mi bude dosadno
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je online   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 15:24   #289
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,210
Evo preporuke za multiboot stick

http://m.easy2boot.com/make-an-easy2boot-usb-drive/


Radi bios + uefi boot tako da si na sve spreman

Odlican alat, imam 32 gb stick na kojem drzim instalacijske medije za hrpu os-a kojeg cu uskoro gledat zamijenit vecim.

Npr. izadje novi image win10 iso-a, fino ga skines i prekopiras i imas spremnog za instalacije na bilo kakav komp.

Isto tako mozes imat i alate za dijagnostiku, linux distre gore (boot & permanent, itd).
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 17:14   #290
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 9,070
Nisam probao ovaj, ja za te stvari koristim Ventoy koji mi je toliko dobar da sam autoru udjelio koju kunu na paypal za dobar posao.
Mojih 10ak boot stickova mi je sad na jednom...
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 19:21   #291
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,469
dobra informacija ... Ventoy .. čemo isprobat
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 22:49   #292
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,991
Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Nisam probao ovaj, ja za te stvari koristim Ventoy koji mi je toliko dobar da sam autoru udjelio koju kunu na paypal za dobar posao.
Mojih 10ak boot stickova mi je sad na jednom...
ovaj ventoy je otkriće

lani-predlani sam gledao slično rješenje ali hardversko (2.5" usb case sa lcd-om , natrpaš ga iso-ima pa preko display-ja biraš koji iso će mountat) , nakon zahtjeva firmi za kupnjom tog čuda , koje naravno nije prihvaćeno jer "šta će ti to", hodam okolo sa jedno 7-8 stikića sa svim mogućim butabilnim pizdarijama gore. kad se financijski sagleda, tih 8 stikova su koštali otprilike kao i to kučište.

tako da isprobat ću ovaj komadić softvera i vrlo vjerojatno ću moć svest tih x stikova na jedan... plus drugi za sve one legacy legacy mašine koje ne gutaju usb3.0 stickove i kojima treba boot stick pripremit sa DD image-a.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2020., 23:45   #293
Pentel33
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 225
Kad se već spominju multiboot alati, ja sam u više navrata koristio YUMI:
https://www.pendrivelinux.com/yumi-m...t-usb-creator/
Natrpaš gore koliko želiš ISO boot fajlova i otvaraš šta trebaš.
Pentel33 je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2020., 16:55   #294
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp
 
Daddy's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 913
Ekipa ima tko iskustva ili preporuku za kloniranje dinamičkih diskova?
Daddy je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2020., 18:42   #295
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,053
VHD ako se ne varam ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 17:20   #296
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 154
Naručio danas gore navedenu Adatu sx8200 pro od 512gb.
Plan je klonirat samsunga 860 na adatu, kad bude uspješno koristiti 860 kao drugu particiju za programe a p300 šibnut u nas.
Može prijedlog čime obaviti kloniranje? Brzo googlanje kaže clonezilla.
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 17:57   #297
1v@n
The mighty pirate
Moj komp
 
1v@n's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Kent, UK
Postovi: 7,359
Acronis TrueImage.
Za Sandisk i WD je besplatna WD edition verzija programa. Probaj s njim možda će ti raditi. Samsung ima Migration Assistant.
Provjeri jel Adata ima nešto slično.

Jedan od razloga zašto dajem prednost "jačim" brandovima je baš ovakav support

Od ostalih, koristio sam nedavno Easeus Todo Backup i odradio je to savršeno
__________________

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: AOC Q3279VWF + HP ZR24w
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
OS: Windows 10 Pro x64
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 18:18   #298
burek4
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: zaprešić
Postovi: 5
Dobijes Acronis sa svakim Adata ssd ali treba se registrirat na stranicu sa serijskim brojem diska.
burek4 je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 20:10   #299
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 154
Tko pita ne skita, hvala puno na odgovorima. Sa samsungovim softwareom nisam baš imao bajna iskustva s prvim ssdom tako da ću pokušati s Acronisom kad ssd stigne.

Hvala još jednom svima i isprike modovima što sam krivo postao prvo, jezik brži od glave ...
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2020., 23:22   #300
ibme74
Premium
 
ibme74's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2013
Lokacija: Planet Zemlja
Postovi: 1,114
Pozdrav, ulovio sad na ekupi na akciji Kingston A2000 500gb 5 god gare za 388kn pa me zanima jel ima neki dobar software za kloniranje diska sa sustavom na ovaj novi? Nemam bas vremena a ni volje sve nanovo indtalirat i nastimavati na novi disk pa ako neko ima neki prijedlog
ibme74 je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na