Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 29.05.2014., 09:49   #91
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,336
Ako ti treba za takve slučajeve onda ti je takav UPS dovoljan. Taj UPS bi ti trebao držati 5-10 minuta bez problema ovisno što radiš na kompu u to vrijeme
Alister je online   Reply With Quote
Staro 06.12.2016., 16:44   #92
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Trebam savjet za kupnju UPS-a. Potreban mi je samo za Synology DS413j sa 4x3TB WD RED diska. Piše da taj NAS troši cca 28W kad diskovi rade. Potrebno mi je da ima USB i da ugasi NAS kad nestane struje.
Cijena najniža moguća, ali opet da nije neki žblj koji će trajati taman točno kolika mu je garancija ili mi skuriti opremu. Možda neki APC, Cyber power?
Treba mi točno konkretan model, jer se te izračune vataže, voltaže i slično kužim ko krava u balet.
izekos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.12.2016., 20:30   #93
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Ako želiš "da ugasi NAS kad nestane struje" ili "da ugasi NAS kad se isprazni baterija u UPS - u" prvo pogledaj za koje marke / modele UPS - eva Synology podržava da bi to radilo.
Info:
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=79201
https://www.synology.com/en-global/c...end_mode=false
https://www.synology.com/en-us/knowl...m_hardware_ups
https://macsynology.wordpress.com/20...s-on-your-nas/

Kad je već tema tu, evo jedna kombinacija kada treba ugasiti i PC i NAS a imate CyberPower UPS > http://www.seriouslytrivial.com/2016...yberpower-ups/
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2016., 10:55   #94
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Nikky, da, želim da mi se ugasi prvenstveno kad nestane struje, što mi se često kod kuće zna dogoditi. Hvala na odgovoru, ali u principu nisam dobio točan model UPS-a kojeg da kupim. Kad ja kupim odgovarajući, spojiti ću ja već i namjestiti to da radi. Kupiti ću najvjerojatnije u Protisu (ne reklamiram, samo čisto radi orijentacije, mogu i drugdje, ako je konkretan model povoljniji), tako da bih bio vrlo zahvalan pri pomoći u odabiru konkretnog modela.
Pitanje - Da li meni treba Back Ups ili Smart Ups i koja je razlika?
Evo npr, gledam Back UPS:
https://www.protis.hr/products/detai...-bx500ci/81705
ali taj nema USB, pa mi pretpostavljam neće odgovarati.
Zatim gledam ovaj: https://www.protis.hr/products/detai...-sockets/93878
taj ima USB i mogao bi mi fittati, ali nisam siguran.

Od Cyber Powera možda ovaj:
https://www.protis.hr/products/detai...-ut850e/116506
ali ne piše da ima USB?
Ili ovaj Cyber Power, ima USB?
https://www.protis.hr/products/detai...600eilcd/65933
Možda neka druga marka, npr C-Lion, ima USB, ali taj je pod sekcijom Smart UPS:
https://www.protis.hr/products/detai...-avr-usb/87520
Da li je to puno novaca za dati za ono što meni treba i bih li mogao proći s jeftinijim? Da li bih ako kupim ovaj gore s USB-om mogao uz NAS spojiti i PC s 3 HDD-a, jedan od 1TB sistemski, 2 WD greena, jedan od 1TB, drugi od 2TB ili samo NAS?

Spojio bih možda na UPS (ako bi bilo snage) i dodatno HDD od 5 TB, konkretno ovaj:
https://www.protis.hr/products/detai...501tdbm/112647

Znam da sam nadrobio tu svega i svačega, ali najbolje bi bilo kada bih dobio odgovor - kupi konkretno taj i taj model, zbog toga, toga i toga
Dodatno me zbunjuje to što ovih modela nema na Synologyevoj listi kompatibilnih UPS-ova, ali to pripisujem tome da je možda lista stara, pa su gore stari modeli, a ovi koji su trenutno u prodaji nisu.
Eh da, da li trebam kupovati i kakve dodatne kablove za spajati uređaje ili to dobijem u kutiji s UPS-om?
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2016., 17:32   #95
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Bio sam napisao litaniju odgovora al zaboravio prije zviznit Refresh pa je sve otišlo u vjetar

Ukratko ovi ELCD ili Value bi valjda trebali raditi sa Synology - em > https://www.protis.hr/products/detai...600eilcd/65933
isto tako > https://www.protis.hr/products/detai...500va300w/5512

...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2016., 18:39   #96
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,446
Evo ja imam svoj DS214 spojen na ovaj UPS:
http://www.magazinrs.hr/apc-back-ups...0U-GR/product/

To je vjerojatno onaj isti 700VA UPS kojeg si linkao iz Protisa, samo što ovaj ima 2 šuko utičnice što je po meni puno praktičnije, uštekaš produžni kabel i peri
(možda takva radnja nije po uputama, al aj...)

Jedini "problem" je što ja imam na ovaj UPS priključena 2 računala s 24" monitorom (računala su novija, štedljiva, integruše + ssd) i taj UPS, pa će tebi za NAS možda biti pretjeran. Stvar ne voli preopterećenje, pa i kad ima struje, ako je laserski printer spojen preko UPS-a i printer printa, UPS će pištati. Dakle, laserski printeri moraju posebno.

Što se Synologyja tiče, tu nema nekih postavki, namjestiš kad želiš da ode u safe mode (dakle, kolko sam skužio on se ne gasi dok ne nestane struje iz UPS-a, već unmounta i izgasi diskove). Evo koje postavke postoje:

Klik za sliku
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2016., 19:24   #97
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Normalna stvar da se Lasere ne spaja na UPS, eventualno na one izlaze gdje je samo prolaz + AVR, baš zbog tereta (čitaj grijač).
Kod ovog tvog BX700U-GR (bar po slici) imaš ovaj Surge only izlaz, tu spoji Laser, eventualno će se i tu "bunit".

Gore sam linkao uputu kako treba podesiti, kako za nestanak struje (safe mode - gašenje) tako i za povratak struje (da se upali i izađe online).

Na ovoj tvojoj slici se vidi mogućnost da ide i u Shutdown, a ima i opcija Network UPS server.

EDIT: Šta i kako sa Network UPS server - om vidi > https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=20240
http://networkupstools.org/download.html
https://sourceforge.net/projects/winnutclient/

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 07.12.2016. u 20:02.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2016., 12:32   #98
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Još sam malo guglao što i kako, gledao cijene i sve modele koji su u ponudi i došao sam do zaključka da ću uzeti ovaj gore linkani: APC-back-ups-700va-230v
https://fenix.hr/apc-back-ups-700va-...schuko-sockets
Ove s čudnim ulazima, gdje trebam posebne kabele kupovati za povezati UPS s komponentama mi ne igra ulogu. Ovaj je prvi koji ima šuko utičnice i USB, poznati je brand.
Tako da ću na njega spojiti:
1. Synology
2. PC s 3 diska (1 TB sistemski, 1TB WD green, 2TB WD green)
3. Vanjski disk (kojeg spajam drugim USB-om na Synology i koji bi se trebao ugasiti gašenjem Synologya)
4. Denon pojačalo na Surge izlaz

Da idem na jeftiniji UPS, opet moram kupovati te posebne muško-ženske naponske kablove i moram makivati postojeće kablove od komponenti i sve mi to djeluje nepraktično.
Jer mi je linkani APC-BU700VA dovoljan za spojiti to sve navedeno, neće biti problema?
Najbitnija mi je zaštita i gašenje Synologya, a gašenje PC-a mi ni nije toliko bitno. Bilo bi super da ima još jedan USB za PC, ali preživjeti ću.
Jer ovo gore navedeno drži vodu?
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2016., 15:35   #99
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Više puta smo objašnjavali dio oko priključaka (Scuho ili IEC), ne vidim razloga za "famu" oko toga. Ti "čudni" izlazi su po IEC standardu, obično uz ups daju par Ž - M IEC kabela.
Na tržištu ima IEC konektora na "sastavljanje" pa lako preradiš jedan produžni ako treba.

OK, uzet ćeš ovog BX700U-GR sa Scuho izlazima. Deklariranih 390W / 700VA bi trebalo biti dosta da se Synology + Router + PC (ako tog momenta radi) sigurno ugase.

Za spajanje i podešavanje smo već govorili šta i kako.
Rješavaj jedno po jedno. Ako zapneš pitaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2016., 12:01   #100
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Ne znam di se to objašnjavalo, meni to nije bilo poznato. Znam vizualno za takve naponske muško-ženske kablove, ali nisam istraživao što, kako i gdje se koriste i kako se službeno zovu.

Što se tiče prerađivanja, tnx, but no thanks. Nemam vremena, znanja, niti volje za prerađivanje kablova.

Uglavnom, s UPS-om se dobije jedan taj kabel, ostalih 4 bih morao kupiti, a to je još cca 50 eura original APC ili neki roline od cca 20 kn. Ovo mi je praktičnije, jer nemam onda brige sa postojećim kablovima i njihovim traženjem ukoliko nešto poželim preseliti ili prodati. Router ne spajam na UPS, nije mi blizu. Spojiti ću Synology, PC, vanjski disk i Denon pojačalo na surge. Ionako taj PC rijetko koristim, Synology je jedini koji radi 24/7.

Spojiti ću znati i konfigurirati u Synologyu, to sam već gledao što i kako i prije postavljanja pitanja ovdje, ostaje mi pitanje ima li načina da i PC da mi se ugasi kad nestane struje? Nije imperativ, ali zašto ne složiti i to kad već kupujem UPS ako se može?

Uglavnom hvala, puno ste mi pomogli!
izekos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.12.2016., 16:34   #101
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
OcKe, idemo dalje. Da objasnim zašto sam spominjao router.

Kako je spojen NAS i PC na router ?
Svaki sa svojim Lan kabelom direktno na router ili preko nekog mrežnog switch - a ?

Za sami NAS nema problema jer će UPS biti direktno spojen na NAS preko usb kabela ... konfig će odraditi svoje i NAS je osiguran.
E sad, da bi se i PC ugasio (ako tog momenta radi) kad treba to treba na neki način "znati". Obzirom da u tom stupu PC nije direktno spojen na UPS (preko usb kabela), rješenje je pred nosom tj. preko mreže.

Šta nam za to treba ću navesti niže, sad je jasno gore navedeno pitanje kako je mrežni dio spojen i odakle se napaja. Ako nestane struje a sve je preko routera koji nije "pokriven" ups - om onda će ta veza "puknit".

Ako je NAS i PC spojen preko mrežnog switch - a koji se također napaja sa UPS - a onda je ta mrežna veza osigurana i ovo šta želiš napraviti će raditi.
Da ne govorim da ćeš imati koristi u brzini transfera NAS <> PC ako je taj switch sa GB portovima.

Nastavak priče tj. SW rješenje je da u Synologyu uključiš Network UPS Server i ispravno podesiš.
Na PC trebaš program koji će komunicirati sa tim serverom a zove se Network Ups Tools.
Postoji za gotovo sve os - eve, za winse postoji "stari" (v 1.5.0) ovdje > https://sourceforge.net/projects/winnutclient/
Srećom netko je preuzeo projekt i napravio novu verziju, ima je ovdje > https://code.google.com/archive/p/winnut/
dl. > https://storage.googleapis.com/googl...-Installer.exe

Samo podešavanje ima par štoseva koje ćemo riješiti kada do toga dođeš.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2016., 16:53   #102
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Router je ZTE 931 onaj bijeli T-comov što su davali za VDSL i jedan izlaz ide na postojeći GB switch gdje je tv, media playeri i ostalo, a drugi izlaz iz routera će ići na novi TP gigabitni switch kojeg sam jučer kupio zajedno sa UPS-om. Na taj novi switch ići će Synology, PC i docking za lap. Tako da sam riješio pitanje switcha.
Znači sve ovo gore prvo je rješeno, samo pliz reci koji su štosovi nakon što instaliram taj program na PC s linka kojeg si mi dao.
Tnx
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2016., 20:38   #103
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Štoseva ima cijeli niz na oba "kraja":
- postavi fiksne mrežne postavke na NAS - u i na PC - u i neka su van DHCP Pool - a
- u NAS - u trebaš pod Network UPS Server dodati IP adresu kompa (kao dozvoljenog klijenta)
- također u NAS - u trebaš provjeriti usere, po uputama (po defaultu) treba postojati User: monuser, Password: secret. Možeš koristit taj ili definirati dodatni.
(monuser/secret is the monitor master account that is configured by default in the Synology inside of the /usr/syno/etc/ups/upsd.users file)
- zabilježi port koji će koristiti Network UPS Server u NAS - u
- tek kad i riješio ovo poviše insatliraj ovu noviju verziju na PC
- nakon toga je treba ispravno podesiti

Evo linkova gdje su tumačeni detalji i štosevi:
http://www.gadgetvictims.com/2010/02...-for-home.html
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=46628
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=20240
https://opengear.zendesk.com/hc/en-u...n-using-WinNUT
https://www.youtube.com/watch?v=z8-vhcDLdzk

Izgleda da ima još noviji ovaj "programčić", al prvo probaj sa ovim gore linkanim v. 2.0.0.4a.
Ako zapneš, pitaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 10:29   #104
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Nisam se javljao, jer sam tek jučer to sve prespojio. I dogodilo mi se neugodno iznenađenje.
Spojio sam na baterijske utičnice Synology, PC i switch, na surge troštek sa monitorom, dockingom i receiverom. I UPS pišti, a Synology se ne da upaliti. Onda sam probao odštekati pojedinačno svaku komponentu i ispalo je da pišti samo kad je Synology uštekan. Nije mi jasno kako može pištiti i kad uštekam samo njega, s obzirom da bi trebao trošiti cca 30W s 4 diska, a UPS ima 390W.
(http://www.smallnetbuilder.com/nas/n...ation-reviewed)

Da li je moguće da je UPS neispravan ili nešto radim krivo?
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 11:58   #105
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Hm, prekrasno.
Jesi pustio xy sati da se ups baterija full napuni ?
ups normalno radi kad mu je napajanje spojeno "u zid" ?
Valjda nisi dobio (polu) ispravno napajanje za ups.

Probaj za test ištekati sav teret sa ups - a i uštekaj jednu žarulju od 60W i vidi jeli onda pišti (probaj na "oba" izlaza).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.12.2016. u 12:04.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 13:53   #106
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Nisam pustio da se napuni, samo sam odmah sve zaštekao u struju.
UPS normalno radi kad mu je napajanje spojeno u zidu, čak i kad je sve spojeno osim Synologya. Čim njega spojim, krene pištati, neovisno da li je spojeno išto drugo ili on sam. Ne pišti ništa kad je sve spojeno osim kad je spojen Synology, ali onda ga ne mogu niti upaliti. Nisam ga mogao upaliti niti kad sam ga spojio na produžni kabel koji sam uštekao u surge.

Možda je fora u tome da se baterija treba napuniti, ali onda bi valjda pištao i kad spojim PC.
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 14:45   #107
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Definitivno se baterija treba napuniti, mada imaš pravo u situaciji sa PC - em.
E sad, šta napraviti je veliko pitanje
Očito konkretno napajanje NAS - a ima veliki "Inrush current" koji alarmira UPS, to nije problem kad se napaja sa utičnice ali može zezati UPS.
Najbolje bi bilo kad bi mogao probati sa nekim drugim napajanjem za taj NAS al to baš i nije jednostavno izvesti, mora biti odgovarajući.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 15:26   #108
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,604
Spji računalo na surge protector, spoji podatkovni USB od UPS.a na računalo, skini si softwere od APC.a pa onda kad ga otvoriš u njemu pročitaj šta se dešava kada spojiš Synology.

Da prvo vidiš zašto pišti .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 16:16   #109
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Definitivno se baterija treba napuniti, mada imaš pravo u situaciji sa PC - em.
E sad, šta napraviti je veliko pitanje
Očito konkretno napajanje NAS - a ima veliki "Inrush current" koji alarmira UPS, to nije problem kad se napaja sa utičnice ali može zezati UPS.
Najbolje bi bilo kad bi mogao probati sa nekim drugim napajanjem za taj NAS al to baš i nije jednostavno izvesti, mora biti odgovarajući.
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Spji računalo na surge protector, spoji podatkovni USB od UPS.a na računalo, skini si softwere od APC.a pa onda kad ga otvoriš u njemu pročitaj šta se dešava kada spojiš Synology.

Da prvo vidiš zašto pišti .
Da, ali ne mogu uopće Synology upaliti, ni kad je spojen preko baterije niti preko surgea. Čudno mi je to, jer netko je napisao prošli tjedan ovdje da ima DS216 i PC i još svašta spojeno i njemu ne pišti, a UPS je isti taj.
Forace, pokušati ću to kad dođem doma, ako ništa drugo. Ili spojit u drugu utičnicu.

Fakat sam zbunjen, očekivao sam da će sve raditi, trebalo bi po specifikacijama.
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 17:23   #110
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Prijedlog je OK, al vjerojatno će mu prijavljivati Overload.
Malo sam istraživao i takva veselja se znaju dešavati sa nekim (lošim) napajanjima u kombinaciji sa manjim (slabijim) UPS - ovima.
Kako ćeš teško nabaviti drugo napajanje NAS - a, drugog proizvođača, jedno od rješenja bi bilo konstrukcija "inrush current limiter" sklopa:
- varijanta 3a > http://danyk.cz/st_sp_en.html
- https://www.circuitsonline.net/schak...ertraging.html
http://electronics-diy.com/soft-star...wer-supply.php

Druga varijanta sa istim efektom je diac / triac soft start sklop:
- ovom treba smanjiti vrijeme na cca 1 sec > http://www.next.gr/circuits/Time-Del...ac-l42839.html
- http://320volt.com/en/slow-startup-c...ndescent-bulb/
- https://2.bp.blogspot.com/-7e2iKWWFG...%2Bcircuit.png

Dobar električar / elektroničar / serviser to složi "za čas".
Znam da je sve skupa pomalo suludo, takve sklopove treba dodavati kod većih potrošača, sami psu treba imati riješen ovaj detalj, ...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.12.2016. u 17:30.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 17:32   #111
^SuperUnknown^
Prečupavi mod
 
^SuperUnknown^'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 8,885
Ekipa imam APC Smart-UPS 1500VA kojem su otisle baterije, jos prije par godina. Pa bih trebao uzeti nove (RBC7). Sto preporucate? Vidim da su originalke od 1700kn nadalje, a sami UPS sam prije par godina platio 1500 kn Kakve su zamjenske? Fala!
__________________

Member of PCE 100+kg demolition squad


Primary macine:
Apple Mac Pro 5,1
2x Six-Core Intel Xeons X5690@3.46 GHz
64 GB ECC DDR3 800 MHz
Geforce GTX 980 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
Kingston 120GB SSD
30 TB HDDs
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.12.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech G400 shared via Teleport

Secondary machine:
Apple Mac Pro 2,1
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
22 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 970 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
OWC Mercury Electra 6G SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.10
Hitachi 1000GB 7K1000.B
Seagate 1000GB 7200.11
Hitachi 7K3000 3000GB
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.10.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech MX518 shared via Teleport

Work rig:
Apple Mac Pro 1,1@2,1
2x Dual-Core Intel Xeons 5150@2.66 GHz
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
13 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 660 2GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Corsair Force Series F120 SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.12
2xWD Black 1000GB
Hitachi 7K3000 3000GB
2xSeagate 500GB 7200.10@IcyBox
Seagate FreeAgent Xtreme 1500GB@FW 400
WD Elements 2000GB@USB (Time Machine)
2xSharkoon QuickPort@eSATA
2xPioneer DVR-111D (Superdrive)
Mac OS X 10.10.3
2xDell UltraSharp 2405FPW 24" Widescreen TFT@1920x1200
Sony KDL-26U2000 26"@HDMI
Apple Alu Keyboard
Logitech MX518

LAP:
Apple Macbook Pro 3,1
Intel Core 2 Duo 2.53 GHz
4 GB DDR2
Kingson 180 GB SSD
Seagate 320 GB HDD

* Looking in:
2xHP ZR24w 24" Widescreen TFTs@1920x1200
Samsung 243T 24" Widescreen TFT@1920x1200
* Listening to:
iRiver H320 + Sennheiser PX 40
Technics SA-EX320
iPhone 6S 64GB black
iPad 16GB WiFi 4.3.2
* Connected via:
90/90 Mbps Iskon Trio
* "Powered" by:
UPS APC Smart-UPS1500VA
* Playing:
Tama Arstar II
Yamaha DTXPRESS IV Special

Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11
^SuperUnknown^ je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2016., 18:59   #112
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
U vezi baterija dovoljno je ovjašnjeno u ova dva videa:





Traži baterije po dimenzijama, po specs (obje bat. zajedno) H=173, W=152, D=183 mm.
Nije nužno da su priključci na vidu ali je poželjno zbog kvalitetnijeg spoja.
Dvije ovakve > http://www.chipoteka.hr/artikl/4588/...8ah-2400003501
ili > http://www.chipoteka.hr/artikl/26471...8ah-2400012018
ili ove (sumljivo jeftinije) > http://www.chipoteka.hr/artikl/12376...8ah-2400103220
ili > https://www.vidaxl.hr/p/404276/vmf-p...Vehicles_Parts
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 11:52   #113
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
Ljudi moji, krivo sam uštekao kabel u Synology. Selio sam ga s drugog mjesta i uštekao kabel kontra (može se uštekati na obje strane), zato je i pištao i nije se dao upaliti. Rješenje sam našao na Synologyevom forumu, bio je isto jedan takav "genije" kojem se desila ista stvar. Sad sve radi, a vama hvala na trudu što ste razbijali glavu mojim propustom.

Uglavnom, podesio sam Synology da se gasi, a PC još nisam. Nisam još isprobao da li to radi, ali vjerujem da radi. Sutra ću isprobati kad podesim i PC.
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 13:35   #114
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
A crni sinko, ajd dobro, greške se događaju, da si jasno i precizno rekao da Synology pišti (a ne UPS) onda bi odmah znali u čemu je štos

Dakle, evo da ne bi još netko napravio istu grešku, plosnati dio konektora prema gore:
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 15:31   #115
izekos
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 89
eh da sam znao da on pišti, na njega bih se bazirao. Fora je u tome što sam ga selio, a na mjestu gdje je ranije bio normalno je radio, pa mi ništa nije bilo jasno. Tek kad sam ga spojio samostalno u drugu utičnicu, skužio sam da on pišti.
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 15:34   #116
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,049
Hehehe, bitno da je rjeseno sad

Nego zar nije taj konektor drugaciji na jednu stranu tj.onaj metalni dio ima utor/zarez bas zato da se usteka smao na jednu stranu ? Ili si ti to "nasilu" pa si imao srece sto nisi pokidao konektor ?
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 15:51   #117
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Koliko sam po slikama vidio / skužio, to je DIN ili mini-DIN 4 pin.
Ako je mini-DIN, njih se "lako" utira naopako jer je orijentacijski "njok" premali.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 17:06   #118
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,554
Jebatenjok, bas si me nasmijao
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2016., 17:18   #119
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
Ama šta je nego njok
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2016., 16:55   #120
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,522
UPS Baterije

Evo malo detalja na temu ^SU^ - og pitanja, koje baterije nabaviti.
Za UPS idu (treba nabavljati) SLA ili VRLA baterije:
SLA = sealed lead acid
VRLA = valve-regulated lead acid

Ove druge bi stavio u kategoriju "ako baš mora", jer ako iz nekog razloga "izleti" ventil eto veselja sa elektrolitom po uređaju.

Slijedeća vrlo važna karakteristika je da bi baterije trebale biti deep-cycle i deep discharge battery.
Te karakteristike omogućuju da se baterija može bez oštećenja duboko isprazniti kako bi se max. iskoristio njen kapacitet.

Za razliku od njih std. startne baterije kakve se stavljaju u vozila mogu kratko vrijeme dati relativno veliku struju (za pokretanje), ali ne trpe duboko pražnjenje, nebi se smjele prazniti otprilike ispod 50%.

Ove GP = General Purpose ili opće namjene često nisu ni jedno ni drugo, ne trpe ni duboko pražnjenje ni velike struje.
Ne miješati tip i proizvođača (GP) sa namjerno istom oznakom / imenom.
One su obično najjeftinije i nije nobično ih naći u jeftinijim čajna ups - ovima.
Računica je jednostavna, nekako će izdržati 2 god. maltretiranja i ako je potreba za njen kapacitet kratkotrajan ili povremen.

Već pogađate da "one prave" fino i koštaju
Najugroženiji su slabašni modeli sa jednom malom baterijom, da sad ne idemo u karkulaciju potrebne "snage".

Za ^SU^ - ov "slučaj" evo primjer jesmo a nismo u EU, kod obično skupog Conrada (generalni shop) ima > http://www.conrad.com/ce/en/product/...omSuggest=true
znači pripremljeni paket, samo zamjeniš u 3 minute, cijena sitnica €130 + dostava, jel treba spominjati da na Conrad hr nema tog artikla ?

Inače, APC surađuje / za njih baterije radi CSB Battery > http://www.csb-battery.com/english/0...0_overview.php
imaju pomalo čudan način označavanja V - W, za razliku kod nas uobičajeno V - Ah pa obratite pažnju na to.
Na žalost kod nas su teško / slučajno dobavljive.
Za UPS - ove imaju decidiranu seriju, ali isto "mogu igrati" HR, HRL, EVH i EVX serije.

Još jedan važan detalj koji se zna pojavljivati kod svih proizvođača / modela ali nešto češće kod "dragog" APC - a.
Slučajno ili namjerno u Float fazi punjenja baterija (to je zadnja faza odnosno "održavanje"), postavljen je previsok napon.
Po knjizi i specs odr. serije baterija treba biti od 13.5 V do 13.8 V, a on bude 14.2 V i više.
Rezultat je da baterija stalno "kuha" i eto razloga zašto VRLA tip izbaci čep > elektrolit vani > ostala veselja.

Ako je to slučaj kod vas treba tražiti info / schemu / rješenje za vaš model.
Namjerno sad nisam sada spominjao / linkao neka sw rješenja jer često ne rješavaju navedeni problem nego samo korigiraju vrijednost koja se prikazuje u sw za nadzor, a pravu korekciju treba odraditi zamjenom ili modifikacijom na pcb - u.

Ono u čemu sw rješenje može pomoći (ponekad je i nužno) je promjena / upisivanje battery.date, battery.mfr.date ili battery replacement date parametara.
Prve bi trebalo upisati pri zamjeni barerije(a), a ovog potonjeg treba brisati ili prolongirati kako UPS nebi "zezao".

That's it
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglas
 
Oglas
Oglasni prostor

Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na