Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Memorije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 19.08.2019., 16:38   #271
Did58
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 63
Pozdrav ekipi, može savjet oko nabave/nadogradnje RAM-a, te isplativost s obzirom da je u planu kupnja novog compa iduće godine, za ovu konfiguraciju:
CPU: AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core 3200.0 MHz - Socket AM4 (1331)
MBO: ASRock A320M-DGS (AM4)
RAM: 1x8GB Crucial Micron DDR4-2400 (1200 MHz)
HDD: TOSHIBA HDWD110 1 TB
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
Napajanje: MQ 500W
Monitor: Samsung S24D330
OS: Windows 10 64-bit
Cilj je postići bolje performanse za gaming i grafičku obradu (Photoshop i sl.) uz što je moguće manje ulaganja. Unaprijed zahvaljujem.
Did58 je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2019., 02:39   #272
Smartic
Premium
Moj komp
 
Smartic's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Varaždin
Postovi: 2,596
https://www.nabava.net/search.php?q=crucial+2400mhz+8gb

Ovo bi trebala biti ista memorija koju imaš. U gamingu te najviše koči grafička, procesor može tjerati znatno jače grafe. Ovisi i što igraš i na kojim detaljima. Problem je što imaš užasno napajanje pa bi i to trebao zamijeniti ako ideš na jaču grafičku.

Najbolje ulaganje bi ti bilo uzeti taj RAM i neki SSD jer vidim da imaš samo HDD? Tako ćeš najviše ubrzati sustav i možeš oboje prenijeti na idući komp/nadogradnju.

https://www.nabava.net/search.php?q=gigabyte+ssd+240gb
Smartic je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2019., 15:10   #273
Did58
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 63
Da, imam 1x8GB Crucial DDR4 2400MHz - CL 17 - P/N: CT8G4DFS824A - Single Rank. Koliko sam uspio pokupiti na forumu bitno je da su memorije iste, malo me zbunjuju oprečne tvrdnje na netu kako može Single i Dual Rank zajedno.

Zasad me zanima koliko bi još 1 keks značio u grafičkoj obradi (mojem školarcu), a ja tu i tamo igram Metro, BF1 i sl. ne mora biti na Ultra.
Did58 je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2019., 21:26   #274
Wozniak jR.
humanware
Moj komp
 
Wozniak jR.'s Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: zGb
Postovi: 448
Netko kupovao/gledao 2x32GB za ryzen 3xxx?

Prijedlog best buy-a?
Wozniak jR. je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2019., 13:44   #275
Matozan
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 19
Može prijedlog BestBuy RAM-a (2x8GB) za Ryzen 5 1600?
Da gledam 3000 MHz ili bržu? C15 ili C16?
MBO najvjerojatnije jedna od ove dvije ASRock B450M-HDV R4 ili ASROCK B450M Pro4-F.


G.Skill 3000MHz AEGIS ili Corsair VENGEANCE® LPX?

Zadnje izmijenjeno od: Matozan. 03.09.2019. u 13:47. Razlog: Nadopuna teksta
Matozan je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2019., 17:21   #276
maXonja
bu
Moj komp
 
maXonja's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2017
Lokacija: VŽ
Postovi: 1,629
Crucial Ballistix Sport LT?
__________________
Nvidia u očima
Intel u duši
Alfa Romeo u srcu
maXonja je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2019., 23:38   #277
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,088
Citiraj:
Autor Matozan Pregled postova
Može prijedlog BestBuy RAM-a (2x8GB) za Ryzen 5 1600?
Da gledam 3000 MHz ili bržu? C15 ili C16?
MBO najvjerojatnije jedna od ove dvije ASRock B450M-HDV R4 ili ASROCK B450M Pro4-F.


G.Skill 3000MHz AEGIS ili Corsair VENGEANCE® LPX?
Ja bih definitivno išao u smjeru Corsaira. Imam b450m steel legend, 3000 Aegis, bios ver. 2.5. Ploča ni na koji način ne dozvoljava niti XMP, niti manual postavke, štogod da stavim memorija radi uvijek na 2133. Nema je ni u QVL listi.
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 13:52   #278
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp
 
pogi's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,142
Pozz,

ljudi kakva je ovo memorija?
Aegis DDR4
DDR4-2800MHz CL17-17-17-37 1.20V
8GB (1x8GB)


Hoću reći da mi je neuobičajena frekvencija od 2800MHz. Na specifikacijama MBO koje gledam za AM4 socket uglavnom piše podrška u stilu
Support for DDR4 3600(O.C.)/3466(O.C.)/2933/2667/2400/2133 MHz memory modules

2800 se uglavnom ne spominje. Kupiti ili ne? za Ryzena prve generacije.
pogi je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 13:54   #279
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 2,925
da naravno. ja sam kupio doticnu al 3000mhz. medutim nazalost je jos uvjek nisam uspio upogoniti preko 2800.

zasto 1x8gb?
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 14:24   #280
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp
 
pogi's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,142
Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
da naravno. ja sam kupio doticnu al 3000mhz. medutim nazalost je jos uvjek nisam uspio upogoniti preko 2800.

zasto 1x8gb?
jer je 2x1x8Gb, pa u množenju se 1 ne piše pa je to 2x8Gb.

Dve pločice su u igri. Ali taj tip to nabavlja iz njemačke (u međuvremenu doznah info)... blahblah.... ko ga šljivi
pogi je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 16:39   #281
killuminati
Premium
Moj komp
 
killuminati's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 142
Ima možda netko G.skill F4-3200C16D-16GTZRX da provjeri die density?

Naime, uzeo taj kit uvjeren da je A-die, no Thaiphoon me iznenadio, kaže B-die, pa me sad zanima jesam li slučajno napiknuo ili kaj..? Tnx
killuminati je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 18:00   #282
Drug Brko
Retired S.T.A.L.K.E.R.
Moj komp
 
Drug Brko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Chernobyl Exclusion Zone, Kiev Oblast, Ukraine
Postovi: 20,633
Pa ako kaže da je B-Die onda je B-Die. Vjerojatno može raditi na C14. Na C16 je binnan jer vjerojatno nije prošao sve testove.

Probaj mu dati 1.39V u BIOSu i primarne latencije spusti na 14-14-14-14-30. Ako nakon toga zboota i uđe u OS, to je B-Die kojem se nadaš

Probaj pa javi.
__________________

CPU: AMD Ryzen R5 3600 MTS-B0 Matisse 3600MHz @ 4200MHz (100x42 @ 1,330V) SMT enabled
CLR: THERMALRIGHT Venomous X Black w/ TRUE Universal BTK + NOCTUA NF-F12 PWM chromax.black.swap 120mm Fan
MBO: ASUS ROG Crosshair VI Hero
RAM: G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 2x8GB (16GB) @ 3466MHz -- 14-14-14-34 1T @ 1,40V
VGA: EVGA GeForce GTX 1080 FTW Gaming 8192MB
HDD: SAMSUNG 960 EVO 250GB SSD M.2 ++ SAMSUNG 860 EVO 500GB SSD SATA3 ++ CRUCIAL MX500 1000GB SATA3 ++ WD Red 2000GB WD20EFRX ++ WD Red 3000GB WD30EFRX
OPT: LG GH24NS90
PSU: SEASONIC X-750 (SS-750KM3) 750W 80+Gold Modular
BOX: FRACTAL DESIGN Define R5 Blackout Edition Midi Tower w/ window panel
LCD: DELL UltraSharp U2715H 27" LCD @ 2560x1440
OS1: MICROSOFT Windows 10 Professional x64



CPU: INTEL Xeon E5450 C0 Harpertown 3000MHz @ 3717MHz (413x9 @ 1,328V)
CLR: THERMALRIGHT Ultra 120 Extreme rev.C w/ Venomous X BTK II + XILENCE Red Wing 120mm Fan
MBO: ASUS P5Q-E w/ USB 3.0 PCI-E controller
RAM: TRANSCEND JetRAM DDR2-800 4x2GB (8GB) @ 826MHz -- 5-5-5-12 @ 1,85V
VGA: GIGABYTE AMD Radeon HD5450 Silent Series 1024MB
HDD: WD Blue 320GB WD3200AAKS ++ SEAGATE Enterprise ES.2 500GB ST3500320NS
OPT: TSST SH-S223
PSU: SEASONIC S12II-380 (SS-380GB) 380W 80+Bronze Sleeved
BOX: AKYGA AKY012BK Midi Tower w/ window panel
LCD: BENQ E900W 19" LCD @ 1440x900
OS1: MICROSOFT Windows 7 Professional N x64 w/ SP1



GSM: SAMSUNG Galaxy S9+ SM-G965F Midnight Black
ROM: Android Pie v9.0.0 SEE
MSD: KINGSTON 128GB Canvas React MicroSDXC Class 10 U3


GSM: SAMSUNG Galaxy S7 SM-G930F Black Onyx
ROM: Android Oreo v8.0.0 SEE
MSD: SANDISK 64GB Extreme MicroSDXC Class 10 U3



Reputacija: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Drug Brko je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 20:38   #283
tomo19
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 132
Meni je 2x G.Skill AEGIS, F4-3000C16S-8GISB na Asus prime X370 pro radila na 3000Mhz, mislim da je bios 4012 ali nisam siguran (sad mi nije u kompu).
Sad na Asus C6H (6302) radi isto na 3000Mhz, jedino latencije su na auto pa su 16 21 21 50 70 pa ne znam jel to vrijedi
Za vikend ću probati malo ručno podešavati.
tomo19 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 20:51   #284
killuminati
Premium
Moj komp
 
killuminati's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 142
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Pa ako kaže da je B-Die onda je B-Die. Vjerojatno može raditi na C14. Na C16 je binnan jer vjerojatno nije prošao sve testove.

Probaj mu dati 1.39V u BIOSu i primarne latencije spusti na 14-14-14-14-30. Ako nakon toga zboota i uđe u OS, to je B-Die kojem se nadaš

Probaj pa javi.
Naravno da je B-die, nije to sporno, nego nisam po netu naišao da taj kit postoji i kao B-die, već samo Hynix A-die pa me interesiralo ima li netko isti kit da veli kak je kod njega čisto radi info. Nema nešto pretjerano informacija o ovom kitu, svega sam par ss-ova iz tajfuna našao.

Pretpostavljam i ja da je neki lošiji beč, sumnjam da bi za tu lovu išao B-die kakav imam na C6H.

Provjerim pa javim, no iskreno čisto sumnjam.
killuminati je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 20:52   #285
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 2,925
moze neka preporuka za 2x8gb DDR4 3000-3200mhz da provjereno radi na primki sa biosom 5220? znam da je svaki chip drugaciji, bla bla da nemora bit da ce radit, ali nesto sto vam je eto radilo, do 1300kn. ovaj aegis 3000 cu polit bengom i zapalit.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 21:11   #286
tomo19
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 132
A da sačekaš nove BIOS-e, osim ako ti brzina kompa nije jako bitna za posao recimo?
Izbacili su ih četiri u zadnja tri mjeseca, valjda će i to ispeglati.
Koliko se sjećam, ta je memorija bila preporuka za tu ploču prije zen2.
tomo19 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 22:27   #287
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 2,925
noviji bios me moze samo zahebat, jos vise he he .
il da se rjesim zen+-a i odem na 3600 he he. bumo vidli. lagano ludim jer me svrbi to sto nece bar na deklariranih 3000mhz, pomirim se na tjedan, dva, al onda opet zasvrbi .
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2019., 08:49   #288
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,088
tomo19
Aegis 3000 na asrock b450m steel legend: 3000, latencije 16-18-18-38-56, bez 1,4V nema šanse iznad 2133, isto Samsung B-die.
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2019., 09:11   #289
msi
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2008
Lokacija: split
Postovi: 43
pozdrav, imam asus rog scar edition laptop, ai nadogradio bih radnu memoriju. trenutno imam 8gb s i7-8750h, molio bih vaše preporuke koju uzeti za nadogradnju?

__________________
BDSM
msi je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2019., 11:28   #290
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,088
Citiraj:
Autor msi Pregled postova
pozdrav, imam asus rog scar edition laptop, ai nadogradio bih radnu memoriju. trenutno imam 8gb s i7-8750h, molio bih vaše preporuke koju uzeti za nadogradnju?
Ako možeš, najbolje isti keks, ako ne, u idealnom slučaju, keks drugog proizvođača sa istim čipovima (Samsung).
Makar, mislim da bi svaka 2666 memorija u principu trebala raditi.
Pogledaj si QVL listu memorije za tvoje računalo.
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 10:02   #291
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 10,818
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 16:58   #292
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,088
Update: za sve one koji su piknuli Aegis 3000 Samsung Bdie, MB Asrock B450m steel legend, lat. 16-18-18-38, 1,4V(minimum, ako neće sa 1,45V ide sigurno), 3200 MHz, SS sam negdje zagubio pa nemrem dokazat, prime (large FFT) 3 sata bez beda, OCCT isto tako.
Možda bi išlo i sa oštrijim latencijama, kad budem imao vremena i živaca, probam.
Evo ss ryzen mastera.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screen Shot 11-08-19 at 04.03 PM.PNG‎
Views:	24
Size:	396.2 kB
ID:	21673  
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.

Zadnje izmijenjeno od: lobo64. 08.11.2019. u 17:06. Razlog: dodavanje
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2019., 17:06   #293
tomo19
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 132
G.Skill AEGIS, F4-3000C16S-8GISB na Asus C6H (6302), CPU-Z pokazuje DRAM Manuf. = SK Hinix, koliko sam skužio to onda nije B-die.
Samo sam stavio na 3000mhz i latencije koje vidite, nisam pokušavao više Mhz i niže latencije, voltaža je 1,37.
Na Asus Prime x370 pro je isto radila na 3000Mhz, to su mi vjerojatno u ADM-u namjestili kad su stavljali novi bios jer, koliko sam skužio ne bi radila po defaultu na 3000.
Koje su prednosti Bdie?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	latencije.jpg‎
Views:	13
Size:	31.3 kB
ID:	21677   Click image for larger version

Name:	latencije2.jpg‎
Views:	13
Size:	41.5 kB
ID:	21678  
tomo19 je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2019., 17:13   #294
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,088
Piše ti u postu ispod.
Ili: 3200 MHz C16 za 600 Kn. Ili 3000 C14. Ili 3200 C14. Ili 3433 C14 ako te posrala silikon lutrija.
Uglavnom, sulude brzine obzirom na cijenu koštanja.
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2019., 10:18   #295
Gašpar
Registered User
 
Gašpar's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2019
Lokacija: CRO
Postovi: 22
kupite najpovoljniji 3000mhz ddr4 i vozite ga na tvornickim postavkama, ram se nikako ne isplati overcloclati za 200-300mhz ili 1 latenciju riskirati stabilnost sustava, dobici u perfomansama su nikakvi
Gašpar je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2019., 10:24   #296
geronimo_2
Premium
Moj komp
 
geronimo_2's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Rijeka / Grobnik
Postovi: 2,925
da samo sto nekima ni na tvornickih 3000 ne dela .

probao jucer testove u FC new down na 2800 i cini mi se 2000 (moram provjerit pa editiram ak sam fulo). razlika je bila velika u FPS-oma.

nezam dal bi mogo ocekivat toliku razliku i izmedu 2800 i 3000+ ?

1080p, svi detalji na max osim shadows na normal. AA i blur na off. vega56 OC/UV.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na