|
![]() |
#151 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#152 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
VirtualBox je u pogonu, ali lako za te brojke, kad ionak nisu neke pretjerane razlike, a VM se isto ponaša po pitanju tzv. responzivnosti, bilo na NVMe SSD-u ili u RAMdisku.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Premium
|
Citiraj:
Fedora podrzava KVM, koji bi trebao biti puno bolja platforma za virtualizaciju od Virtualboxa... Pa mozda da to probas? https://docs.fedoraproject.org/en-US...tting-started/ Nasao sam neki plugin koji poslozi Virtualbox da koristi KVM kao hypervisor, pa mozes i njega isprobati ako ti se da... To bi trebalo imati nesto bolje performanse nego Virtualboxov hypervisor... https://github.com/cyberus-technology/virtualbox-kvm Dodatno, VMware Workstation je free for personal use odnedavno, pa mozes i to staviti... Mozda zapravo najbolje da to stavis jer je nemjerljivo bolji od svega ostalog, od UI pa do performansi i funkcionalnosti... https://blogs.vmware.com/workstation...sonal-use.html Jednostavno mi je totalno besmisleno da imas iste rezultate sa virtualkom na RAMDisku kao sto imas sa NVME diskom... Prilicno sam uvjeren da je virtualizacijski layer usko grlo, pogotovo ako imas Virtulbox... No, bez testa sa KVM ili VMWare, ne znam sto ocekivati... Zapravo, sad sam se sjetio necega... Davno (pred nekih 15ak godina) sam imao situaciju gdje smo nesto kopirali izmedju on-prem servera i servera u cloudu i sve se vuklo u 3PM... I onda sam pitao ekipu (neke Indijce) kako oni to kopiraju... Kad su mi objasnili mi je pao mrak na oci... Znaci, umjesto da se ulogiraju na storage (Nexenta), i sa FTP klijentom prebace podatke na FTP server u cloudu, oni su to nesto kopirali preko neke intermediate masine koja je bila slozena na onom besplatnom prastarom VMware Server (on je po performansama bio ko Virtualbox) pa su onda od tamo nesto opet FTPom dizali u cloud... Ma uglavnom, oni nisu mogli preci 1MB/s... Kad sam preuzeo to cudo sam uredno dobijao preko 20-30MB/s jer sam kopirao sa jednog servera na drugi direktno... Poanta price - VMware Server je bio usko grlo... Pa tako je ovdje mozda Virtualbox usko grlo (ne bi me cudilo)... Htio bih isprobati dalje performanse (mogo bi i ja strpati virtualku u RAMDisk), no sutra idem na odmor na par dana i ne zelim se bakcati sa tim glupostima... Plus u firmi su mi uvalili brdo posla pa se i tome moram posvetit...
Zadnje izmijenjeno od: calypso. 29.04.2025. u 23:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
VMware/ESXi ionak imam svakodnevno na poslu, a i godinama je bil u pogonu na ovim kućnim mašinama, dok se Broadcom nije odlučil posvađati sam sa sobom i cijelim svijetom, pa sam lijepo doma sve vratil natrag na VirtualBox. Za tih 20 virtualnih mašina, bilo VMware, bilo VirtualBox, oba rade podjednako dobro za moje potrebe, do te mjere da mi je čak svejedno da li imam i konkretnije stvari poput Proxmox ili XCP-ng rješenja, pošto se i to svojevremeno koristilo. Na ovaj način sam samo iskoristil virtualnu mašinu u RAMdisku čisto da provjerim kakvo je stanje i nadovežem se na ono kaj smo već komentirali.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Premium
|
Citiraj:
U svakom slucaju, hvala na testiranju... Sad znamo jos manje... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#156 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Vmware Workstation je Type 2 Hypervisor bas kao i Virtualbox. ESXi je Type 1 Hypervisor. Baš kao i npr. KVM. Vmware Workstation j meni bolji proizvod ali u ovakvim scenarijima se nije baš pokazao toliko brži iako se slažem da u određenim scenarijima bolje barata sistemskim resursima od Virtualboxa. Naravno puno toga ovisi i o OS-u ispod haube. Esxi na barebone instalaciji - da, definitivno. Ono što na kraju dana treba razlučiti jest: kolko RAM-a ima u računalu/serveru (te kolko je brz) - ako korisnik u računalu ima ispod 64GB meme - OS i ostale aplikacije koje će ovakav konstrukt koristiti bude malo "žedan". Za brzi nvme disk više ne moraš prodat bubreg. Zato kažem - praktičnih benefita na modernoj arhitekturi osim većih brojki u be nchmarku nema ili su vrlo male. Ono gdje tmpfs/ramfs još uvijek imaju smisla je u starim kantama bez SSD-a (vidi Acer u mom sigu) gdje je razlika u prvom pokretanju aplikacije sa diska i svaka nakon toga poprilično brža. Samo opet - Linux OS je optimiran da sav cache i tmp trpa u tmpfs/ramfs i za Linux je 8GB RAM-a za takvo korištenje uvrh glave. A ja kolko znam većina normalnih korisnika ima neki SSD i vrti Windows. Implementacija takvog sustava na Windows OS-u na toj razini jednostavno nije moguća što si i sam pokazao. Evo da ne budem lijen... Stroj: HP ProLiant DL360 Gen9 CPU: 2x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2620 v3 @ 2.40GHz RAM: ECC DDR3 1866MHz 80GB RAMFS: 20G OS: Proxmox 8.4.1 Code:
dd if=/dev/zero of=/mnt/ramfs/zero bs=4k count=100000 100000+0 records in 100000+0 records out 409600000 bytes (410 MB, 391 MiB) copied, 0.353378 s, 1.2 GB/s CPU: 2x Intel(R) Xeon(R) E-2334 CPU @ 3.40GHz RAM: ECC DDR4 3200MHz 128GB RAMFS: 20G OS: SLES 15 SP6 Code:
dd if=/dev/zero of=/mnt/ramfs/zero bs=4k count=100000 100000+0 records in 100000+0 records out 409600000 bytes (410 MB, 391 MiB) copied, 0.106516 s, 3.8 GB/s I za kraj od mene - moderni OS-evi hendlaju RAM drukcije nego prije 20 godina. Zato kazem - nije sve u RAW brojkama. I jos par korisnih linkova: https://www.thegeekstuff.com/2008/11...mpfs-on-linux/ https://www.geeksforgeeks.org/windows-memory-managment/ https://docs.kernel.org/admin-guide/mm/index.html
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 30.04.2025. u 07:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
RAMDisk - Ubrzavanje kompa uz pomoc prebacivanja cache/temp foldera na RAM Disk
Linux fio random write na lz4-komprimiranom zram driveu: single i/o depth, 4kb page, Ryzen 9600X Single process = 665MB/s, 163k IOPSa 12 procesa = 5.2GB/s, 1266k IOPSa Isto samo na Samsung 990 Pro SSDu: Single process = 288MB/s, 70k IOPSa 12 procesa = 3GB/s, 741k IOPSa Znači komprimirani RAM drive je ~2x brži od Samsunga 990 Pro bar u ovom testu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.opencompute.org/events/p...rage-tech-talk
![]() |
![]() |
#160 |
Premium
|
Samo da se javim... Dakle, proslo je vec mjesec dana otkad sam slozio RAMDiskove na desktopu i laptopu... Nisam jos primjetio da mi nesto ne radi ili da mi se nesto skrsilo... Kompovi rade kako rade, meni to sve prilicno responzivno, ne znam vise kako je bilo bez RAMDiska... Ono sto sam zelio istaknuti je da nema nikakvog utjecaja na stabilnost stroja... Dakle, iskljucen mi je swap file na oba stroja (desktop ima 64GB, laptop 32GB), i imam RAMDisk na oba stroja na koja sam natrpao cache i temp foldere raznorazne... So far so good, ja zadovoljan... ![]()
![]() |
Uređivanje | |
|
|