Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 14.07.2020., 14:07   #451
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,733
Normalno da 5 Ghz teže pokriva prostor a pogotovo ako je uređaj sa int. antenama.
Nisi naveo bitan detalj, možeš li dodatni uređaj spojiti Lan kabelom na gl. router ili mora bežično (Repeter mode) ?
Sa prvom varijantom dobiješ bitno bolji rezultat.

Nisi stavio dobar link ali se skužilo po br. artikla, nisu mi drage te te šteker igračke,
možeš probati, emmulator > https://emulator.tp-link.com/RE200/userRpm/Index.htm

Možda je bolja opcija sa uređajem koji ima kakve - takve vanjske antene, npr. C20 > https://www.links.hr/hr/adsl-router-...icni-053524182
emmulator > https://emulator.tp-link.com/c20-v5/index.htm
ima više mogućnosti ...

Ne zaboravi da repeter treba staviti "na pola puta" između gl. routera i klijenata tj. gdje ima dobar link prema gl. routeru.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2020., 15:30   #452
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 833
U sobi mi je tv spojen preko žice znaci mogu ga spojit na kabel, a tv bezicno. Tcom je optika
A u toj kutiji nema mjesta da mjenjam ruter, a stan je sad sređen pa nebi baš stavlja ništa po komodi u hodnik. Al bi ovo moga stavit u sobu šta si linkao. Al uglavnom ovo sta sam (krivo) linkao bi moglo pomoc? Ta soba mi je bitna. Imam ja sad signal u toj sobi, al je to crtica dvije. I to ga trebam prvo povezat bliže, jer ga ovako tesko nađe

Zadnje izmijenjeno od: android-split. 14.07.2020. u 15:38.
android-split je online   Reply With Quote
Staro 14.07.2020., 16:14   #453
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,733
Nisam ni mislio da mijenjaš gl. router, ostaje u funkciji u toj niši.
Rakoh već, nisu mi drage te šteker igračke ali nekom znaju raditi ok i pomoći / riješiti problem. Jedina prednost im je mali gabarit. Uštekaš negdje "na pola puta" ...

Nema potrebe da TV spajaš bežično ako dolazi Lan kabel do njega a tu bi stavio i dodatni uređaj.
Dodatni uređaj konfiguriraš u "Switch + AP" funkciju, dolazni kabel u WAN, na Lan port ide TV, podesiš WiFi i sve 5.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2020., 19:48   #454
Joza_Seraf
Premium
Moj komp
 
Joza_Seraf's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2015
Lokacija: Klc
Postovi: 542
Ovako. Imam onaj t com ruter, mislim da je huawei, tarifa je ona pokucna, u t comu šta ima 100 GB. Na ruter su mi spojene 2 antene i signal je sada ekstra šta se tiče wi fi. Jedni problem imam sa kompom jer je na njemu onaj usb d link za wi fi. Imam i mrežnu karticu od asusa, ali preloša je vanjska antena na njoj. Da li postoji kakva kvalitetna vanjska antena za karticu?
__________________
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
Samo čekam dan kada će mi netko pokucati na vrata i zatražiti me bubreg jer sam negdje odscrollao dolje i stavio kvačicu na "Slažem sa svime"!!
Joza_Seraf je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2020., 00:32   #455
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,905
Da li netko koristi RBLHG-5nD LHG 5?
Udaljenost bi bila 2km, ima opt. vidljivost.

Sent from my Huawei P10 Lite using Tapatalk
BlackDwarf je online   Reply With Quote
Staro 24.07.2020., 01:03   #456
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,678
Ne konkretno taj model, ali sličan, isto mikrotik, neki SXT lite5 ili sličan sam stavljao u pogon, na 2 km udaljenosti, neki čempresi smetaju, dakle nije čista opt. vidljivost, vuče se oko 2mbit/s u oba smjera. Sa čistom opt. vidljivosti bi moralo dobaciti barem 10 puta više.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2020., 07:08   #457
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,385
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Da li netko koristi RBLHG-5nD LHG 5?
Udaljenost bi bila 2km, ima opt. vidljivost.

Sent from my Huawei P10 Lite using Tapatalk


A sa druge strane?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2020., 10:11   #458
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Da li netko koristi RBLHG-5nD LHG 5?
Udaljenost bi bila 2km, ima opt. vidljivost.

Sent from my Huawei P10 Lite using Tapatalk
ja... smetaju neki krovovi kuća, cirka kilometar. gura oko 100mbita.
i da, naravno. bitno je šta je s druge strane. link bi trebao biti manjeviše ravnopravan, tj ista oprema s obje strane linka.
kod mene je sxt - lhg.
lhg--> sxt ide oko 100mbita
sxt -->lhg ide oko 70, zbog razlike u signalu.
jp_rv je online   Reply With Quote
Staro 24.07.2020., 12:47   #459
dbL
Premium
 
dbL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Osijek
Postovi: 68
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Da li netko koristi RBLHG-5nD LHG 5?
Udaljenost bi bila 2km, ima opt. vidljivost.

Sent from my Huawei P10 Lite using Tapatalk

Koristio ja, jos stoji vani na zidu, ali dosta sve to sporo ide na 2km isto, tako da sam odustao za sada
dbL je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2020., 13:20   #460
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,385
Mozete dobit 100 mbit
Al da znamo cijeli setup
I vazna je mikro lokacija, frekva itd...
I naravno idealno je los ili ti ga opticka vidljivost
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 09:29   #461
kilkenny
Registered User
 
kilkenny's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: Karlovac
Postovi: 85
Imam kratko pitanjce ak je netko vec testirao. Kolika je max udaljenost izmedu dva UAP AC LR u zatvorenom prostoru bez prepreka? Sada u sredini stoji Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN koji dobacuje do oba kraja hodnika s time da mi bas tamo gdje smjesten nije potrebno neko pokrivanje, nego na krajevima.
kilkenny je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 12:21   #462
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,128
Uspio sam u jednom stanu koji ide u L (10x5 metara) dohvatit iz kuta s duzeg kraja na sredinu kraceg dijela stana.

Radi uredno.

Ovo
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 13:52   #463
kilkenny
Registered User
 
kilkenny's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: Karlovac
Postovi: 85
Evo, ovako sam nacrtao, sad me zanima da li bi AP mogli pokriti ono sto sada pokriva mikrotik s time da je udaljenost izmedu AP-ova cca 39 m.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	wifi.jpg‎
Views:	39
Size:	53.2 kB
ID:	22833  
kilkenny je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 14:14   #464
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,702
Gotovo identičan projekt sam imao ja u bivšoj firmi.

Ovisno kolika je udaljenost i kakvi su zidovi.

Zid čak i nije takav problem, koliko je duplo staklo bilo.

Ali nekih, 30m promjera pokriva bez brige.

Samo, jel ti njih 2 međusobno connectaš u mesh ili svaki ima svoj LAN uplink?

Inače, možeš si skinuti Unifi sotware, uploadaj si taj nacrt, stavi mu omjer 1cm na karti na 1m u prirodi, i postavi si uređaje.
Tamo možeš vidjeti pokrivenost

Ovako nešto:
9fb3a5ec-a641-490b-9e27-eaf6a95dea23

Full signal i 2 crtice na Unifi AP-ovima rade odlično. Pad ispod 2 crtice rezultira znatnom padu u kvaliteti signala. Na 2 crtice imaš npr. 80mbit/s, 5-6m dalje imaš 3mbit/s.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 14:48   #465
kilkenny
Registered User
 
kilkenny's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: Karlovac
Postovi: 85
Nema duplog stakla, zidovi jesu deblji, ali postojeci mikrotik baca do krajnih tocaka gdje bi bili AP-ovi povezani lan-om, u sredini, jedino nisam pametan da li bih u sredini stavio jos jedan AP tako da se makne mikrotik i sve bude na ubiquitiju.

Thx za soft, nisam se uopce sjetio, a gledam u mob analyzere
kilkenny je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 14:56   #466
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,702
Najbolje istu tehnologiju koristiti.
Čisto da ti budu kanali sinkronizirani i SSID-ovi da ti rade kako treba.

Ja sam probao jednom tako Unifi i Mikrotik složiti, stavio isti SSID, stavio isti range, isti password. Malo se spajao na Mikrotik, malo na Unifi, nikako to nije radilo.

Jedino da su zasebne mreže na Unifi-u i zasebne na Mikrotiku.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2020., 15:11   #467
kilkenny
Registered User
 
kilkenny's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: Karlovac
Postovi: 85
Toga se najvise i bojim, ovako kako je radi odlicno na mikrotiku, nemam zamjerke, a sada treba staviti dva wifi termostata, od kojih jedan uhvati, a taman je na granici, dok je drugi iznad njega. I zanimljivo, termostat skatuljica bolje hvata signal nego ajfon
kilkenny je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 22:32   #468
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,385
šta pobogu se dešava ?
trazim obični vulgaris wifi ap sa clinet mode .. i 4 lan porta da ima


pa nema nigdje ništa .. sve samo ova govanca repetitor extender


ajde nikky, istresi iz rukava, đe šta ima ?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 23:05   #469
Bruno_Rv
Premium
 
Bruno_Rv's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Rovinj
Postovi: 5,940
Sa 4 lan porta teško da ćeš naći. Većina su obični APovi s jednim portom. 4 na imaju 3 u 1 kombinacije tplink wr940n i slicni
__________________

Case: Gigabyte GZ-X4 Black/Red
Mbo: Asrock Z68 Pro3-M
Cpu: Core i3 2100 SB
Ram: 2X4gb Gskill Sniper 1600
Gpu: Intel HD 2000
Hdd1: 1X WD1002FAEX Black 1TB/7200/64mb
Hdd2: 1X WD20EARX Green 2TB/5400/64mb
Drive: Asus DVD-RW DRW24B3ST
Psu: Corsair 620W HX620
Mon: Phillips 24" FullHD
OS: WIN 7 Ultimate x32/x64, Linux Backtrack 5
Ostalo:
-vent Scythe Gentle Typhooon 1150rpm (ispuh)
-tipk.+miš Logitech Desktop Wave Pro
-PLAZMA TV Panasonic 42X10y black



Model: Samsung NP300E5X-A03RS
Cpu: Intel Pentium B940 Sandy Bridge
Ram: 1X4GB Samsung DDR3 1333
Gpu:Intel HD2000
Hdd:1X 500gb Samsung 7200
OS: Windows XP SP3//Windows 7 Ultimate x32



Prisilno privikavanje na ČŠŽĐĆ na tipkovnici u tijeku.....
Bruno_Rv je online   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 23:20   #470
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,324
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
šta pobogu se dešava ?
trazim obični vulgaris wifi ap sa clinet mode .. i 4 lan porta da ima


pa nema nigdje ništa .. sve samo ova govanca repetitor extender


ajde nikky, istresi iz rukava, đe šta ima ?
Ako tražiš WAP, onda ne tražiš switch, i obrnuto. Teško da nešto pametno ima.

EDIT: Predugo otvoren tab.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB DDR3-1600 Corsair Vengeance
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Mint 20 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 23:54   #471
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,385
Nasao 1 mikrotik u ladicu
Pa cu njega upogonit za taj client mode
Dugo to nisam trebao, al javila se stranka sa potrebom
A da se mene pita, rađe bi povukao 25m lan kabla
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2020., 23:59   #472
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,733
Malo previše tražiš (sa stock pameti),
client mode inaju ap i repeteri ali sa 1 lan - om,
routeri su sa 4 lana nemaju client mode, jedino možda repeter.

E sad, ap + dodaj switch ili neki router pa ubacit OpenWRT pa slaži po želji.
Ovo zadnje imaš i sa nekim MikroTik - om.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.10.2020., 10:22   #473
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,385
mikrotik je otišao radit
client mode .. dhcp client + ales in briđ i vozi miki
i još imaju 5ghz AP .. za okolo
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 31.10.2020., 11:25   #474
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,733
Eto, čak nisi puno vremena kukićao 😁
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.10.2020., 12:18   #475
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,385
Bila je cijena presudna
320kn
Cak je prošlo

Znas da bi svi jako i opako, a badava
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 31.10.2020., 13:29   #476
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,733
Hm, da
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 23:27   #477
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
čisto informativno, slaže li netko od vas odvojeni AP za IOT uređaje, ili ih jednostavno nakačite na glavni router i jebevamse?
jp_rv je online   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 23:53   #478
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,733
Nemam tih igračaka ali mislim da bi te čajniz igračke svakako trebalo odvajati i/ili kontrolirati ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 09:31   #479
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,565
Odvoji ssid / vlan za iot i onda ga sasjeci na firewall. Ja se zgražam iot sa ip-om, to mi je noćna mora. Pokušavam izbjegavati ili se barem držati najvećih tipa Google, Samsung, netatmo i to pa se nadam da koliko toliko paze na firmware i security.

Sent using Tapatalk
mann je online   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 09:59   #480
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
ma nije toliko do IP-a i toga šta iot javlja doma (šta jedan smart switch ili tajmer uopće može javljat doma), nego da kad ih ima više (ja ih npr imam 6) ubiju signal sa routera (smanje mu domet, vjerojatno zbog smetnji) i smanje brzinu 2.4ghz wifija koji ionako nije nešto brz.

pa sam došao na ideju da te iot igračke sa upitnim wifi čipovima fizički odvojim na zaseban wifi - stari wifi router, B standard, 1mbit fiksna brzina (neki routeri imaju mogućnost podešavanja max brzine ili modulacije - odabere se 1mbit ili bpsk), 13. kanal.
nevjerojatno kako to prodire kroz beton. iot-u ionako ne treba neznam kakva brzina, par kbps im je dosta, B standard koristi uži spektar i manje smeta ostalima, i 13. kanal jer je najmanje korišten.
jp_rv je online   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na