Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.11.2020., 11:24   #2761
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Ispravi me, ali taj SXT je cat4 samo, tak da kaj bi ti htio Ekipa koja lupa 100 i vise mbit ima cat6 ili "modernije" rutere.
zašto misliš da cat4 ne može brže?
i samsung a20 je cat4 mobitel, na istoj mreži sa istom sim karticom vukao je 130/40mbita, iako bliže repetitoru.

a onda s druge strane xiaomi mi javlja da radi na 800+1800+2100+2600 pa speedtest ne prelazi 70.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 13:25   #2762
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 886
Hm, telefon samsungov iz 2019te cat4? Netko tu laže Prema gsmareni unutra je Exynos 7884, te ako ga nisu namjerno shebali, onda:

Citiraj:
The Exynos 7884 enables fast and reliable communication with an integrated LTE modem and diverse connectivity. With the LTE modem that supports Category 12 with 3CA, the Exynos 7884 offers downlink and uplink speed of up to 600Mbps and 150Mbps respectively.
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_a20-9640.php

Znači, cat6 bi koristio 2 banda, cat9 3, cat12 4...

Uglavnom, da imas cat6 - iz guzice - racunaj barem 2x brzinu jednog banda a u idealnom svijetu zbroj svih brzina na bandovima pojedinacno ako bazna nije opterecena (naravno, za upload ne vrijedi, to je 50mbit max jer mislim da nema UL agregacija kod nas.

Jel xiaomi na pretplati ili bonovima? Bonovi su u pravilu limitirani na 75mbit. HT pretplata xiaomi redmi note 9 pro oko 200/50 ako ima signala, drugi sim je bonbon bonovi, nema preko 75 cak i na onim flat vikendima jer je to limit.
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 14:01   #2763
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 248
Nikox sa kojim ruterom postižeš te brzine?
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 14:57   #2764
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Hm, telefon samsungov iz 2019te cat4? Netko tu laže Prema gsmareni unutra je Exynos 7884, te ako ga nisu namjerno shebali, onda:



https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_a20-9640.php

Znači, cat6 bi koristio 2 banda, cat9 3, cat12 4...

Uglavnom, da imas cat6 - iz guzice - racunaj barem 2x brzinu jednog banda a u idealnom svijetu zbroj svih brzina na bandovima pojedinacno ako bazna nije opterecena (naravno, za upload ne vrijedi, to je 50mbit max jer mislim da nema UL agregacija kod nas.

Jel xiaomi na pretplati ili bonovima? Bonovi su u pravilu limitirani na 75mbit. HT pretplata xiaomi redmi note 9 pro oko 200/50 ako ima signala, drugi sim je bonbon bonovi, nema preko 75 cak i na onim flat vikendima jer je to limit.
gledao sam na gsm areni, gdje za taj mob kaže: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE Cat4 150/50 Mbps
izvor: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_a20-9640.php

xiaomi je note 8 pro, i data sim je od iskona (iskon mobile wifi, ona pretplata za 49kn 60gb). sad gledam speedtest lte stare rezultate, i imam jednog na 150/50mbit. vjerojatno sam bio full blizu repetitora. sad kad sam doma i cca 300njak metara od ht repetitora, ide oko 70. ne opterećujem se oko toga, ali čisto kao napomena da taj "4ca" kojeg mob prikazuje nije baš relevantan za rezultate.
(vidim da za njega kažu "4-Band carrier aggregation, LTE Cat-12/ Cat-13")

više mi je do toga- zašto cat4 ne bi mogao preko 100mbita? ako je maksimum 150/50, a ja dostižem 50/45, vidimo da je uplink blizu teoretskog maksimuma, pa bi shodno tome i downlink trebao moć povući blizu tog maksimuma od 130-140mbita. na sxt-u ne može jer su lan portovi 100mbit, pa bih bio zadovoljan i sa 100/50
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 18:32   #2765
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
jp_rv

Da se malo nadovežem i meni je malo čudno da A20 je samo cat4 no dobro.... a što se tiče xiaomi redmi note 8 Pro kod njega radi samo 2CA u hr i to B1+B3 ostale kombinacije koje podržava nemaju naši operateri.Inaće to je CAT13 i 400/150. Sa 4CA routerom dobio bi zbroj brzina koje si izmjerio pojedinačno po frekvencijama sa mikrotikom! Evo ima i 3CA mikrotik https://mikrotik.com/product/chateau_lte12 E da jedini Xiaomi redmi note od serije 8 koji ima 3CA i radi u HR je Xiaomi redmi note 8T

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 21.11.2020. u 18:39.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 18:35   #2766
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
Citiraj:
Autor Filc Pregled postova
Nikox sa kojim ruterom postižeš te brzine?
Taj speedtest testirao sa B818-263 bila prilika imao na posudbi A1 sim inače probao i sa Netgear M2 i identične brzinekao sa B818.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2020., 21:56   #2767
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
jp_rv

Da se malo nadovežem i meni je malo čudno da A20 je samo cat4 no dobro.... a što se tiče xiaomi redmi note 8 Pro kod njega radi samo 2CA u hr i to B1+B3 ostale kombinacije koje podržava nemaju naši operateri.Inaće to je CAT13 i 400/150. Sa 4CA routerom dobio bi zbroj brzina koje si izmjerio pojedinačno po frekvencijama sa mikrotikom! Evo ima i 3CA mikrotik https://mikrotik.com/product/chateau_lte12 E da jedini Xiaomi redmi note od serije 8 koji ima 3CA i radi u HR je Xiaomi redmi note 8T
tnx za info. neznam kako naći info koje ca modove mob podržava. ovo je screenshot iz netmonstera



ne kanim kupovat novi lte modem, ovaj mikrotik je priručno tu.
vidim da mi je na svim testovima ona jedna vrijednost signala full niska (SINR 3-7dB) a čitam da bi za full speed trebao biti preko 15. neznam o čemu to ovisi, doslovno vidim repetitor 300njak metara od mene, a mikrotik je stajao pod 90 stupnjeva, i malo zatiltan prema gore .
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 10:50   #2768
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
jp_rv

Toranj od HT HR 750510 na koji se spajaš mobom nema ga na cellmapper karti znači treba staviti cellmapper na mob i mapirati da se toranj pojavi i zatim ga staviti na pravo mjesto. SINR i RSRQ ovise i o opterećenosti ćelija korisnicima na koje se spajaš. Na 300m od tornja ove druge vrijednosti bi ti morale biti približno ovakve RSSI -51 i manje i RSRP -62 i manje( manje mislim bliže nuli). Postoji mogućnost da si između zračenja dviju ćelija pa su ti zato takvi signali. Evo link za 8 pro CA kombinacije https://cacombos.com/device/M1906G7G I 8 Pro ima Mediatek Helio G90T Chipset i zato dobivaš takva očitanja na Netmonsteru baš se ne ljube pa ne dobivaš stvarno stanje CA.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 12:00   #2769
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
sad kad gledam cellmapper - niti a1 prilikom testiranja mi se nije spojio na baznu prema kojoj sam usmjerio sxt. vidim da je na svim testovima spojen na 2156, a taj mi je udaljeniji, umjesto na 2030 koji mi je bliži i kojeg vidim. isto tako i HT mi je spojen na taj 750510, umjesto na bliži kojeg vidim 750071.

ni mob ni sxt se ne spajaju na ta 2 repetitora a imam čistinu prema njima.
oba repetitora na koja se kačim (i a1 i ht) su udaljenija i više opterećena jer su u urbanijoj sredini.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 12:27   #2770
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
Što se tiče A1 tornjeva moguće da su im zamjenjena mjesta, a da bi to ustanovio moraš otići do 2156 i vidjeti koliki su ti signali i dali se spaja na njega. A što se tiče HT HR možda ti je taj bliži 750510 od 750071 ili je 750071 na krivoj lokaciji, a to se može ustanoviti samo fizičkom provjerom signala.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 18:52   #2771
macX
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 24
Planiram uzeti flatbox, pa sam par dana mjerio brzinu s A1 karticom na iphoneu. Brzina se cijelog dana krece od 80 do 100 mbita, bazna radi samo na 800 MHz. Moze li se s njihovim ZTE ruterom ocekivati bar priblizna brzina?
macX je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 19:18   #2772
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,135
Meni na istoj lokaciji iPhone vuče 100Mbit, a ZTE 60-70.
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 20:04   #2773
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
Citiraj:
Autor macX Pregled postova
Planiram uzeti flatbox, pa sam par dana mjerio brzinu s A1 karticom na iphoneu. Brzina se cijelog dana krece od 80 do 100 mbita, bazna radi samo na 800 MHz. Moze li se s njihovim ZTE ruterom ocekivati bar priblizna brzina?
Kako znaš da ti bazna ima samo 800Mhz? Vidim lokacija ZG ,a tamo teško da ima koji toranj sa samo 800Mhz.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 22:33   #2774
macX
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 24
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Kako znaš da ti bazna ima samo 800Mhz? Vidim lokacija ZG ,a tamo teško da ima koji toranj sa samo 800Mhz.
Ovo bih uzeo za vikendicu, po cellmapperu ima samo band 20.
macX je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2020., 10:23   #2775
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
Ako misliš uzeti Flatbox moras i njihov router uzeti pa ces vidjeti kakvo je stanje s tim routerom
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2020., 14:39   #2776
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
da li je netko uočio članak 4 u flatbox uvjetima korištenja?
Iznos mjesečne naknade obračunava se proporcionalno danima korištenja tarife tijekom obračunskog razdoblja.

koristim uslugu tjedan dana mjesečno i platim 45kn? idealno za backup link ako (opet) dsl prdne.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2020., 14:55   #2777
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 211
To ti je mislim ak uzmes uslugu od 10 u mjesecu pa sam 20 dana platis. Nemozes ti prizvoljno palit/gasit uslugu. Imaju neku fora s stavljanjem u mirovanje al to je jednom u sest mjeseci mislim.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2020., 14:38   #2778
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Što se tiče A1 tornjeva moguće da su im zamjenjena mjesta, a da bi to ustanovio moraš otići do 2156 i vidjeti koliki su ti signali i dali se spaja na njega. A što se tiče HT HR možda ti je taj bliži 750510 od 750071 ili je 750071 na krivoj lokaciji, a to se može ustanoviti samo fizičkom provjerom signala.
prošetao se do 2030, da radi - radi. međutim od doma se na njega ne mogu zakačit. uspjelo mi je na par minuta na 800mhz, ali se sxt nakon toga prebacio na drugi repetitor.

dok sam bio fizički ispod njega, ulovio mi je samo 2 frekvencije (1800 i 2600), dok 2100 i 800 nije.





odustajem od sxt-a, ide u prodaju
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2020., 22:27   #2779
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
jp_rv

Kada si tako blizu tornja teško da će se spojiti na 800 jer kod svih operatera 1800 je kao primarna 800 je zadnja na koju će se spojiti kao primarnu. Da problem je kada ne možeš zadavati frekvencije. Uz vanjske antene takoreći možeš birati toranj na koji će se spajati ako u routeru možeš zadavati frekvencije i agregacije. Gledam po signalu baš i nije nešto na toj udaljenosti bi morao biti -60, -65 čudno malo. kao da to nije taj toranj koji piše na cellmapperu. Jesi napravio UL bodova da se osvježi mapa?
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2020., 23:02   #2780
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,842
dobro, ovdje je problem elevacija - ovakve antene odmah ispod njih nemaju gotovo nikakav signal. ja sam bio doslovno 5 metara od stupa, 15m ispod antene. to je veliki kut.
nisam, nemam account na cellmapperu.
samo sam upalio aplikaciju i malo gledao šta javlja.

repetitor je točan, a1 mi je na mail odgovorio da je 2030 aktivan. mob je lovio band 1 i 3, sxt b20, tako da jedino je b7 upitan. gore je 8 sektorki, 4 smjera, po dvije u paru.

pretpostavit ću da u mom smjeru b7 nije okrenut, a i moguće da je snaga dosta mala. dok sam doma,cellmapper uopće ne vidi taj repetitor. spaja se na preostala dva.
sutra ću ić šetat psa u kontra smjeru pa vidit dal ga onda lovim.

zašto se ne može lte modem lockat na određenu ćeliju, kao šta se wifi ap može lockat na određenu mac adresu? :/

i osim toga, na sxt-u postoji opcija "lte scanner" koja im ne radi. ništa mi ne baca van.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:22   #2781
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 685
Ma možeš napraviti UL na cellmapperu ne moraš biti registriran samo prenesi te bodove koje je skupio.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 05:55   #2782
silver_tip
Registered User
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,740
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
zašto se ne može lte modem lockat na određenu ćeliju, kao šta se wifi ap može lockat na određenu mac adresu? :/
Malo si nespretno postavio pitanje no vjerujem da znam sta te muci. WiFi ap moze dozvoliti ili ne dozvoliti spajanje pojedinog clienta, to naravno moze i "toranj".
Samo, morao bi biti operator sa dozvolom/pristupom administracije pojedinog tornja - odasiljaca. Tvoj telefon/router je obican client i ti kao takav nemas mogucnosti
izbora na koj "AP" ces se spojiti a stvar je jos kompleksnija kada taj isti AP tj. odasiljac ima i po 4 celije na istoj frekvenciji.

Znaci donekle sa antenama mozes "birati" toranj recimo no i to pada u vodu ako je prioritet same mreze postavljen tako da prvo spaja na 1800MHz od bilo gdje i kako
god., pa onda ako nema bas nigdje tih 1800MHz ili ako je signal sa 1800MHz ispod neke odredjene razine jacine u samom sustavu pa tek onda baca na 800MHz ali opet
ce baciti na onih 800MHz koji su recimo to "jaci".

Konkretno: imas 2 odasiljaca, onaj daljnji ( O2 ) ima super propusnost na 1800MHz ( C1 ) a blizji ( O1 ) ima super propusnost na 800MHz ( C2 ) te kilavu na 1800MHz ( C1 ). No svaki od njih ima jos po 3 celije
za pojedinu frekvenciju i ovaj uvjet gore bi se odnosio samo na O2C1_1 i O1C2_1. Bez obzira na antene ako ti je slucajno signal sa O1C1_1 statisticki jaci prvo se router spaja na tih 1800MHz kilavih...

Ako ti router podrzava CA onda ce spajati O1C1_1 + O1C2_1 ili O1C1_1 + O2C2_1 ako je slucajno radi antene sa O2 na 800MHz signal jaci, dakle ovisi o kutu antene naspram odasiljaca u kojega ne gleda.
No ni ovdje nije kraj i jos se komplicira dodatno ako su recimo oba odasiljaca ispred tebe unutar kuta koji je manji od 180 stupnjeva. Desi se sljedece, nalazis se recimo na granici prostorije pokrivanja
1 celije sa O1 i druge celije sa O1 ! Dakle tvoj router ce "setati" na prvom tornju izmedju C1_1 ili C1_2 i imati neku jacinu signala koja nije ista za obje celije te iste frekvencije + antena gleda u drugi
toranj gdje takodjer postoje 3 ili 4 celije za svaku frekvenciju! Naravno ti kada usmjeris antenu u drugi toranj takodjer bi po karti trebao vidjeti kako te prostorija pokrivanja sa tog drugoga odasiljaca
zahvaca jer je i tu moguce da antena gleda u odasiljac ali se mozda nalazis u zoni gdje se 2 prostorije medjusobno doticu pa je opet moguce prebacivanje na O2 ali nekada na O2C1_1 a nekada na O2C1_2
no samo ako taj O2C1_2 ili 1_1 jaci od O1C1_1 ili _2 ili _3 !


U sustini imas u slucaju ako su 2 toranja: po 2 frekvencije i svaka sa po 3+ celije ukupno 12-16 razlicitih celija, 2 antene, kut pokrivanja xy celija koje gledaju prema tebi + tvoja pozicija u odnosu na tornjeve.
Vrlo jednostavno iako se ne cini na prvu, samo treba sve popisati, staviti na papir, izvrsiti mjerenja za svaku spojenu celiju pa se poigrati sa antenama tj. napavis i odmak od zeljene celije recimo samo zato da
konkretno oslabis celiju sa blizega tornja kako bi se pomocu antene spojijo na onu daljnu i router ce se spojit na nju iako je dalje ako je signal sa nje bolji i ako je preferiran u mrezi da spaja na 1800MHz recimo prvo.

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. Danas u 06:04.
silver_tip je online   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na