Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.08.2019., 09:04   #121
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,892
Isto su tak prije 10-15 godina pričali da ti ne treba klima na autu...

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
__________________

i7 4710MQ / 24GB / 525GB SSD + 1TB HDD / 17.3” FHD / GTX 980M 8GB / Backlight keyboard
+ Dell U2414H
+ Dell Docking PR02X
+ Logitech K290
+ Logitech G603

Dell Optiplex 9010
Intel Core i5 3570 3.4GHz / 8GB
240GB SSD + 2TB FireCuda + 2x 500GB Blue
Plex + File server
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 09:53   #122
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,831
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
U potpunosti se slažem s tim, no ponavljam, primjer ili 2 nema veze s nekom realnom potrebom. Koliko ljudi kopira s kompa na komp ili ima doma NAS?
Možda ovdje na forumu nekolicina, no van toga, 1-2% ljudi?

Van toga, ljudi još uvijek imaju 2-3 mbit/s brzine interneta, 90% ljudi ne zna složiti router samostalno, 95% ljudi ne zna što je NAS a svi imaju potrebu za giga portovima. Vjeruj mi, znam. Čim spomeneš brže portove, ljudima se razjape oči a pojma nemaju kakav internet imaju, važno je da imaju gigabitne portove.

I uzmi u obzir, mi ovdje na forumu imamo neko znanje pa nam se to čini nekako preko potrebnim. Van foruma, priča je drugačija.

2019. godina, Sesvete (bio jučer tamo), max brzina koju nudi HT ili A1 na određenoj lokaciji je 12/15mbit/s. Ta ista firma ima VOIP, 30 zaposlenih, PBX itd.

Kažem, 90% ljudi nema potrebe za tim, ali ako već ima, uzmeš router s giga portovima i svi sretni.

Ponavljam, router košta 200kn
Jednim dijelom se slazem jer razumijem sto hoces reci, drugim ne bas zbog ovog sto je mario naveo. Danas je i lokalna wifi mreza preko 100 mbita tako da je pitanje vremena kada ce ti 100 mbitni lan postat usko grlo, vrlo vjerojatno cim spojis neki uredaj (nas/komp/stogod) s cega ces morat povuc nesto, a tu je onda steta bit ogranicen na 100 mbita.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:08   #123
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,800
a kad probaš 5g/10g
e onda se plačeš nad 1g
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:10   #124
Mommistake
Moderator
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 10,291
Ma jasno.
100mbit portovi su svakako ograničenje danas, no teza "ako imaš 2 PC-a, 100mbit/s ne dolazi u obzir" mi nema smisla i od toga je i počela rasprava.

Enivej, ja naručujem Mi Router 4 za probu danas/sutra.
Tražim ga po RH, nema ga za kupiti još.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:11   #125
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 431
Gigabitni LAN portovi su toliko dugo u opticaju da ne znam zašto još uvijek rade ove sa 100mbit. Mislim da to više nije niti pitanje cijene jer je vjerojatno u proizvodnji to ista ili u lipama različita cijena.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:39   #126
Overclock
Premium
Moj komp
 
Overclock's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Zagorje
Postovi: 487
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ma jasno.
100mbit portovi su svakako ograničenje danas, no teza "ako imaš 2 PC-a, 100mbit/s ne dolazi u obzir" mi nema smisla i od toga je i počela rasprava.

Enivej, ja naručujem Mi Router 4 za probu danas/sutra.
Tražim ga po RH, nema ga za kupiti još.
Kaj nije to taj?

Ili si pital tam pa je nedostupan?
Overclock je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:40   #127
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,617
Govorimo o routeru. Ako se netko raspituje za router, onda valjda misli nešto i rutati. Ako ne, onda mu je valjda dovoljan i modem/router od operatera.
Ako mu je wlan prekratak, onda mu treba AP. Ali pitanje je bilo za router. Možda sam ja malo pretjerao s izjavom da je za 2 kompa min što je očito malo isprovociralo kolegu. Ali ekipo, ovo je pcekspert, koliko tu ljudi ima da su početnici?
Činjenica je da su internet veze kod nas takve kakve jesu, samo sam htio napomenuti da iako se u današnje vrijeme sve više forsira wlan (vidi samo eth portove na novim laptopima), tkogod ima više kompova doma žica je još uvijek dobro rješenje.
Evo čak i ISPovi dilaju ove svoje koliko god jeftini bili, ali routere s Gb portovima: A1 ZTE283V, od teletina onaj huawei je isto čini mi se.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:42   #128
Wuchko
Premium
Moj komp
 
Wuchko's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Umag
Postovi: 501
Evo da se javim i ja. Nakon što sam postavio upit prije nekoliko tjedana, prelistao sam nekoliko stranica unatrag, pronašao preporuku za Mi Router 3 i uzeo ga isti dan. Družimo se već neko vrijeme i mogu samo reći - nevjerojatno što Xiaomi strpa u uređaj po cijeni od 200kn
Meni osobno nije trenutno bitno imam li 100mbit ili 1gb portove (jer je preko kabela spojen samo TV), no ukoliko se ukaže potreba, kupit će se 4orka za par desetaka € i problem riješen
Wuchko je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 10:46   #129
Mommistake
Moderator
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 10,291
Citiraj:
Autor Overclock Pregled postova
Kaj nije to taj?

Ili si pital tam pa je nedostupan?
Je, to je taj, nisam znao da ga imaju.

Hvala.

Treba netko router da bude free poštarina?

Varaždin bi bio idealan ako ima koga, ako ne, mogu poslati u ZG.

I ako bude netko trebao, imam Mi Router 3, star 2 mjeseca, garancija račun, dam ga za 150kn, ako netko treba PM.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 12:40   #130
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,617
U kojim sve modovima može raditi Mi router 3?
Router, AP možda?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2019., 13:32   #131
Mommistake
Moderator
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 10,291
Osobno ga koristim kao AP - switch (jest da samo 2 porta) no koristim ga tako.

Vidim pod modes da ima: Dynamic IP Internet Router i Switching Mode.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2019., 15:57   #132
zwizard1
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: R Hrvatska
Postovi: 71
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Je, to je taj, nisam znao da ga imaju.

Hvala.

Treba netko router da bude free poštarina?

Varaždin bi bio idealan ako ima koga, ako ne, mogu poslati u ZG.

I ako bude netko trebao, imam Mi Router 3, star 2 mjeseca, garancija račun, dam ga za 150kn, ako netko treba PM.
Daj mi reci jesi li probao VPN na njemu ?
zwizard1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 08:46   #133
Overvide
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 521
Sto bi na kraju bio najbolji izbor za svrhu AP-a u nekakvom naprednijem home okruzenju?
Mikrotik hAP ac˛, Asus RT-AC68U, TP-Link AC1200 Archer C5, Xiaomi Mi Router 4(?), nesto od Unifia...?
Overvide je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 08:51   #134
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,831
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
a kad probaš 5g/10g
e onda se plačeš nad 1g
E jebiga sad, necemo ic tako daleko
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 09:08   #135
flajpan
.....
Moj komp
 
flajpan's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Zagreb, Centar
Postovi: 1,691
Od Xiaomija, najbolji je Xiaomi router 3g jer ima gigabitne portove i USB 3.0. Četvorka nema USB.

Ja imam običnu trojku, portovi 100Mb i USB 2.0. (prodajem ako je tko zainteresiran).

Poslano sa mog MI 9 koristeći Tapatalk
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 14:02   #136
Mommistake
Moderator
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 10,291
Citiraj:
Autor zwizard1 Pregled postova
Daj mi reci jesi li probao VPN na njemu ?
Nisam.
Mogu, ali na putu sam trenutno, vraćam se doma uskoro pa ću se poigrati.

Ne znam kako radi, dali on sam slaže neki pool, ili dobiš jednu ip adresu za VPN ili nešto treće, ali provjerim.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 15:30   #137
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 304
Ja imam AC68U i zasad nisam prezadovoljan. Imam i zadnji FW na njemu, npr. WiFi na 2.4GHz mi je bolje radio na MF283+.
Moram sii uzeti malo vremena pa ga rekonfigurirati jer je to cjenovno jedan od skupljih pa me ove performanse cude.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 15:53   #138
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,892
Možeš definirat malo "bolje mi je radio" odnosno kaj konkretno ne štima...

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
__________________

i7 4710MQ / 24GB / 525GB SSD + 1TB HDD / 17.3” FHD / GTX 980M 8GB / Backlight keyboard
+ Dell U2414H
+ Dell Docking PR02X
+ Logitech K290
+ Logitech G603

Dell Optiplex 9010
Intel Core i5 3570 3.4GHz / 8GB
240GB SSD + 2TB FireCuda + 2x 500GB Blue
Plex + File server
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 18:47   #139
vacs
Premium
Moj komp
 
vacs's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Tu negdje
Postovi: 1,107
Imam i ja ac68u i nikad bolji ruter nisam imao, cak nisam ni merlina stavljao ali trebao bi jedan dan isprobati

inace krenuo sam od budzet rutera, asus n12 i tp-link (ne sjecam se koji) od cca 150kn za ap samo, onda d-link 636l za glavni ruter, pa asus ac87u koji je bio dobar ali jedan sam nije bio dosta tako da sam ga prodao i uzeo tp-link archer c8 i 2x c2 sa kojima nisam bio presretan pa sam se vratio na asus i sad imam jedan ac68u kao glavni ruter (sa speedsport u brigde) i jedan ac68u na katu u ap...wifi je odlican, na katu sam inace imao dva ap-a da mi pokrije full brzinom (50mbit) a sad mi ovaj jedan dovoljan iako mi stoji u sobi iznad garaze na prozoru da susjed moze hvatati kod sebe net, isto hvata punu brzinu bez dodaznih antena a ima zracne linije nekih 25m
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2019., 21:11   #140
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,617
Jednom smo uspoređivali frend i ja njegovog AC68U i mojeg TP-linka C9. Isti chipset, ali

Asus ima bolji softver i više mogućnosti i u originalu, a s Merlinom još je bolji.

Na nekim AC routerima malo je zanemaren 2.4GHz band. Ili su im vanjske antene samo za 5GHz, a interne za 2.4 (C7 je imao tako čini mi se).

C9 mi ima primjetno slabiji 2.4GHz signal nego stari dobri Tplink 1043ND.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2019., 18:51   #141
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,831
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Kažem, 200kn, nema bolje kupnje.

App na mobu, možeš raditi remote što želiš, dobivaš alerte ako ti se netko spoji itd.

Kolega Nikky ti je tata mata po pitanju mreža, no kažem, 200kn u usporedbi s jednim Unifi-em od 600kn, nema razlike.

QoS ima isto ok, možeš složiti da ti limitira po uređaju automatski, možeš složiiti QoS da se skalira po broju uređaja spojenih na net, možeš custom postavke slagati itd.

Čak ima i mogućnost guest wifi-a/hotspot, s vlastitim QoS-om nevezanim uz SSID koji ti koristiš. Jedino što mu je mana, da ne može imati više SSID-a, jedan na 5ghz i jedan na 2.4ghz (ili dual band pa je automatski).

Wifi timer (od kada to kada), auto reboot/shutdown u određenim satima itd. Uglavnom, čudo za 200kn
Jedno pitanjce. Router dolazi normalno na engleskom jeziku ili nesto treba kemijat?
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2019., 17:48   #142
schetz
Premium
 
schetz's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,386
Uskoro kupujem novi router, tj. služiti će vjerojatno isključivo kao AP. Potrebna su mi 4 GB porta , i nekako sam , barem za sada, sveo na "samo" 4 modela. Ako netko ima dodatan prijedlog, ili zašto neki od navedenih isključiti, pliz uskočite. Načitao sam se i tema ovdje, ali da sam pametniji, nisam
Modeli u budžetu:

- Asus RT-AC58U - ponegdje se spominje slab signal kod 2.4GHz, ali za sad favorit, AC68U mi je preskup
- AircubeAC - nisam siguran koliko je zapravo podržan od strane Ubiquity, spominju se bugovi (ispadanja iz mreže) koji nisu popravljeni dulje vremena
- Mikrotik HAP ac2 - nisam siguran koliko je dobar WiFi
- Archer C7 - ovdje svi spominju slab signal na 2.4GHz zbog internih antena
Jasno mi je da ću guglanjem svakog naći probleme kod svakog, ali možda netko iz osobnog iskustva ima savjet/prijedlog
Thnx
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2019., 23:37   #143
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,905
TP-Link je zakomplicirao "stvar" sa označavanjem novih modela pa lako dođe do zabune,
imaš u kolege Archer C5 AC1200 > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=299951
neka ti provjeri kako i koliko pokriva WiFi,

po Nabavi imaš ovog Archer C5 AC1200 > https://www.nabava.net/routeri/tp-li...0mbps-29729751
i TP-Link AC1200 Archer C1200 > https://www.nabava.net/routeri/tp-li...-4lan-65982551

ovog zadnjeg sam kupio u Links - u (trenutno nemaju) i stavio u jedan veliki caffe / restoran, WiFi pokriva dobro uključujući štekat ispred, radi bez greške od kad je postavljen i podešen, ...

generalno to su sve Routeri, provjeri manual ili emulator za podešavanje kao AP.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2019., 08:08   #144
schetz
Premium
 
schetz's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,386
Tnx @Nikky .

Bio sam gledao i Archer C1200, ali , više se ne sjećam zašto, u direktnoj usporedbi s Archer C7 , sam ga izbacio eliminacije radi.
Uglavnom, Archer C7 i Asus RT-AC58U mi ostaju glavni kandidati. Svi navedeni mogu raditi kao AP, nije problem. Asus kao ima nešto jači CPU, ali to vjerojatno nije ni bitno u AP modu.
Provjerim još malo ponešto rivjua pa ću valjda biti bliže odluci. Imam vremena pošto ionako neću kupiti prije nego li donesem odluku kod kojeg ću operatera biti kroz narednih mjesec dana, a samim time, koji ću uređaj dobiti, i hoće li taj isti npr dovoljno pokrivati što se 2.4GHz tiče.
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2019., 08:15   #145
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,407
c5 i c7 variraju ovisno o verziji. ima na netu slika, ranije revizije su imale interne antene a kasnije su (ako dobro vidim) uspjeli "spojiti" izlaze pa se za obje frekvencije koriste iste.

trebalo bi pitati lost ili ezy koju verziju prodaju.

ja sam "zapeo" na wr1043n i pokriva mi kuću i dvorište fantastično, VS mikrotik hap koji je umirao već u istom stanu. tako da vanjske antene puno znače.

za 5ghz imam tekomov speedport ac koji mi solidno završava posao, neovisno o internim antenama imam 150-300mbita na 5ghz digod u stanu. 2.4ghz neznam, ne koristim ga za 2.4.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2019., 08:17   #146
Mommistake
Moderator
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 10,291
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Jedno pitanjce. Router dolazi normalno na engleskom jeziku ili nesto treba kemijat?
Ovoga kojeg sam ja u RH kupio, normalno, nikakvih kemijanja.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2019., 08:54   #147
schetz
Premium
 
schetz's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,386
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
c5 i c7 variraju ovisno o verziji. ima na netu slika, ranije revizije su imale interne antene a kasnije su (ako dobro vidim) uspjeli "spojiti" izlaze pa se za obje frekvencije koriste iste.

trebalo bi pitati lost ili ezy koju verziju prodaju.

ja sam "zapeo" na wr1043n i pokriva mi kuću i dvorište fantastično, VS mikrotik hap koji je umirao već u istom stanu. tako da vanjske antene puno znače.

za 5ghz imam tekomov speedport ac koji mi solidno završava posao, neovisno o internim antenama imam 150-300mbita na 5ghz digod u stanu. 2.4ghz neznam, ne koristim ga za 2.4.

Pravo zborite kolega , ovo je info koji sam našao, doduše kao komentar, ne kao technical data, ali vjerujem da je tako :

V1, V2 & V3 uses 3 external antennas for 5Ghz and 3 internal antennas for 2.4Ghz. V4 & V5 uses only 3 external antennas, but is dual, 2.4Ghz and 5Ghz. And the 5Ghz chipset its now integrated with the Mainboard.
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2019., 11:20   #148
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,617
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
c5 i c7 variraju ovisno o verziji. ima na netu slika, ranije revizije su imale interne antene a kasnije su (ako dobro vidim) uspjeli "spojiti" izlaze pa se za obje frekvencije koriste iste.

trebalo bi pitati lost ili ezy koju verziju prodaju.

ja sam "zapeo" na wr1043n i pokriva mi kuću i dvorište fantastično, VS mikrotik hap koji je umirao već u istom stanu. tako da vanjske antene puno znače.

za 5ghz imam tekomov speedport ac koji mi solidno završava posao, neovisno o internim antenama imam 150-300mbita na 5ghz digod u stanu. 2.4ghz neznam, ne koristim ga za 2.4.
Nema do starog 1043N(D).
Kod mene je propucavao kroz 2 stana u prizemlju, preko ceste do igrališta. Router s najboljim 2.4GHz signalom koji sam dosad vidio.
Sad radi 5GHz imam C9 koji ima 3 vanjske dual antene i nije na bandu 2.4 jak kao stari 1043.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2019., 10:41   #149
schetz
Premium
 
schetz's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,386
U principu sam se odlučio za Mikrotik HAP ac2, ali čisto da budem siguran:
1. Plan je navedenim zamjeniti/izbaciti Speedport koji će stići kad mi instaliraju T-Com optiku. Moguće? Net+Tv je u pitanju.
2. Stan od 60 kvadrata bi trebao uredno biti pokriven wifiem ? Gugle rado izbacuje teme s problemima koji su kao riješeni, ali ako netko zna iz prve ruke, bio bih zahvalan.
Idući odabir mi je puno skuplji ac68u, ili eventualno jeftiniji ac58u(kojeg nisam baš provjerio) pa bih htio nekako da Mikrotik zadovoljava 😁
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2019., 11:27   #150
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,905
Ako je za ht optiku i bez tel. asuse ćeš lakše upogoniti / podesiti, speedšrot ispada kompletno, vjerojatno malo skuplja opcija u odnosu na mikrotika.
Naravno da mikrotik igra ali treba ga znati podesiti, pogotovo dio za zaštitu njega i k. mreže (vole ga napadati) + ima int. wifi antene šta daje manje / slabije pokrivanje od uređaja sa vanjskim antenama.
Nikky je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na