|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
prelazak na novu platformu i nove Winse
Prelazim sa Intel 3th Gen (i5 3330, Asrock Z77 Pro 4, 2x8Gb DDR3) na AMD AM5 (Asus B840M-A-CSM, R5 8600G, 2x16Gb DDR5 5600MHz) platformu i sa W10P na W11P pa imam problema. Napravio sa slijedeće: 1. klonirao sam W10 sa SSD-a (Samsung Evo 850 240Gb) na M.2 (Samsung 980 Pro) kojeg sam stavio u novu mbo. Komp ode direktno u BIOS i napiše na ne nalazi boot device. U BIOS-u se vidi disk, ali ne boota. 2. klonirao W10 na SSD SanDisk 240Gb pa njega uštekao u novi komp. Ista priča - vidi disk, ali kaže da nema boot diska. 3. na tom istom SSD klonu, na starom kompu ušao u Safe Mode i deinstalirao sve drivere. I opet isto. 4. na SSD klonu bez drivera pokušao napraviti update na W11 (znate ono kada prije instalacije ponudi clean install ili update). U BIOSu opet kaže da nema boot diska i pokušava instalirati nove winse tj. stare ne vidi. Kada odem u Troubleshoot i Repair Startup, kaže da mi ne može pomoći. Kloniranje sam vršio sa Strelec USB-om, prvo sa Acronis True Image, a onda sa EaseUS ToDo Backup. Mogao bih napraviti clean install, što bi bilo i najbolje, ali onda moram opet sve instaliravati nanovo što mi je malo tlaka. I kako u tom slučaju prebaciti user/pass, MS Account podatke i staru W10 licencu na W11?
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Legacy, Uefi postavke? Jesi to mijenjao? Moguće da je stari komp bio Legacy a novi Uefi pa zato ne vidi boot disk.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Nakon što si klonirao disk probaj ga konvertirati u GPT disk koristeći MiniTool Partition Wizard koji imaš na Strelecu. On bi trebao automatski kreirati EFI particiju i složiti windows da bude bootabilan na UEFI Biosu. ![]() Zadnje izmijenjeno od: BinaryJesus. 11.05.2025. u 10:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
@jesus Pokušao. Ne prepoznaje disk. @mkey Trebalo bi. Još kad bi se sjetio koji je ključ...
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ne bi to trebao biti neki problem. https://support.microsoft.com/en-us/...1-a806abf0a886 Što se samog problema tiče, nije mi jasno da minitool ne vidi taj disk, to je dosta čudno. A moguće da je skroz side issue. Mensečini da si već vidio dovoljno problema da postane jasno kako bi bilo pametno instalirati na novo.
![]() |
#7 |
Premium
|
OProsti, krivo sam se izrazio. Vidi on disk i promijeni su MBR u GPT, ali novi komp se ne boota s njim. Napravio clean install na novom kompu i vjerojatno ću morati instalirati sve programe nanovo.
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2014
|
Probaj nakon izvršenog kloniranja boot-ati u live verziju Macrium Reflecta pa preko njega izvršiti popravak boot particije, meni je puno puta to pomoglo. https://knowledgebase.macrium.com/di...+boot+problems |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Možda bi i windows recovery pomogao.
|
|
Oglas
|