Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.09.2024., 12:55   #331
simpleplan
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2013
Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Jel računaš koliko ćeš više doprinosa platiti na to povećanje bruto plaće?

Ja kad sam računao sa tim faktorom prije par godina došao sam do zaključka da ću platiti više doprinosa na povećanje bruto plaće nego što bi uštedio PDV-a i poreza na dobit, i da se ne isplati (d.o.o. u sustavu PDV-a).

Jesam, napisao sam gore.
Davanje na placu mi raste cca 281 eura mjesecno cca 3377 eura godisnje. To mi smanjuje osnovicu za porez, tako da to meni kao privatnoj osobi ne ispada kao kes od 3377 , vec oduzmes 10% poreza na dobit i onih 12 posto za isplatu iz firme, ispada ti trosak od cca 2675 eura.

S druge strane, amortiziraj 27k eura na 3 godine(jer placas bez pola PDV-a), ustedio si na ta dva poreza 1872 eura. Znaci auto te zasad kosta 803 eura godisnje kesa.

Kljuc ti je da ga sto krace amortiziras. Naravno, sto auto ide skuplji, to je losija racunica.
simpleplan je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2024., 10:29   #332
Feyd
hungry, for a little more

Feyd's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor simpleplan Pregled postova
Jesam, napisao sam gore.
Davanje na placu mi raste cca 281 eura mjesecno cca 3377 eura godisnje. To mi smanjuje osnovicu za porez, tako da to meni kao privatnoj osobi ne ispada kao kes od 3377 , vec oduzmes 10% poreza na dobit i onih 12 posto za isplatu iz firme, ispada ti trosak od cca 2675 eura.

S druge strane, amortiziraj 27k eura na 3 godine(jer placas bez pola PDV-a), ustedio si na ta dva poreza 1872 eura. Znaci auto te zasad kosta 803 eura godisnje kesa.

Kljuc ti je da ga sto krace amortiziras. Naravno, sto auto ide skuplji, to je losija racunica.
E, a što se događa nakon amortizacije, pretpostavljam da nema više odbijanja pola PDV-a i druge polovice u trošak firme?

Moja računica je ovakva, baci oko ako ti se da, s obzirom da si sad u tome.

Auto je polovan i košta 13900, mjesečno plaćam 153,34 doprinosa na plaću u naravi (direktorski minimalac), amortizacija na 3 godine je 80,31 mjesečno. Tri godine dobivam pola PDV-a od svih troškova natrag i cijeli iznos ide u trošak.

Ali kad prođe te tri godine pretpostavljam da više ne mogu pisati troškove automobila u trošak firme, a 1% i dalje moram plaćati? Zapravo onda nema okolnosti u kojima se isplati automobil držati dulje od perioda amortizacije. Iako ovih 1% isto nemaju smisla jer sad tih 1% više nije realan, auto je tri godine stariji, izgubio je na vrijednosti.
Feyd je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.09.2024., 12:28   #333
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Zašto ne bi mogao i dalje pisati troškove? Pa nije auto nestao iz upotrebe samo zato što je amortiziran. Amortizacija je samo raspored početnog troška nabave na dulje razdoblje, ništa drugo.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2024., 14:01   #334
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Akoje auto službeni, sav trošak korištenja ide u trošak firme - benza, osiguranje, tehnički, gume,...
Staro 19.09.2024., 14:28   #335
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Akoje auto službeni, sav trošak korištenja ide u trošak firme - benza, osiguranje, tehnički, gume,...

Ne ide.
Ako je auto gospodarski N-1, onda ide sve u trošak.
Svaki auto koji je kupljen na tvrtku ej službeni, ali ti se priznaje cca 50 % troškova.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2024., 14:58   #336
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Ne ide.
Svaki auto koji je kupljen na tvrtku ej službeni, ali ti se priznaje cca 50 % troškova.

Ne znam zašto se miješaš čovjeku u poslove, ako on stavlja sve u trošak onda ide sve u trošak
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2024., 17:27   #337
simpleplan
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Feyd Pregled postova
E, a što se događa nakon amortizacije, pretpostavljam da nema više odbijanja pola PDV-a i druge polovice u trošak firme?

Moja računica je ovakva, baci oko ako ti se da, s obzirom da si sad u tome.

Auto je polovan i košta 13900, mjesečno plaćam 153,34 doprinosa na plaću u naravi (direktorski minimalac), amortizacija na 3 godine je 80,31 mjesečno. Tri godine dobivam pola PDV-a od svih troškova natrag i cijeli iznos ide u trošak.

Ali kad prođe te tri godine pretpostavljam da više ne mogu pisati troškove automobila u trošak firme, a 1% i dalje moram plaćati? Zapravo onda nema okolnosti u kojima se isplati automobil držati dulje od perioda amortizacije. Iako ovih 1% isto nemaju smisla jer sad tih 1% više nije realan, auto je tri godine stariji, izgubio je na vrijednosti.
Kad izgubis amortizaciju najbolje je prodat auto (mozes ga prodat i ispod realne cijene fizickoj osobi, tipa ako je auto 15 + PDV ekipa masovno prodaje za 10+ PDV, pa preproda za tu razliku di se uspara jos) i uzet novi.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Ne ide.
Priznaje se 100 posto troskova, ali odbija se 50 posto PDV-a.
Staro 19.09.2024., 18:06   #338
Feyd
hungry, for a little more

Feyd's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Kad izgubis amortizaciju najbolje je prodat auto (mozes ga prodat i ispod realne cijene fizickoj osobi, tipa ako je auto 15 + PDV ekipa masovno prodaje za 10+ PDV, pa preproda za tu razliku di se uspara jos) i uzet novi.
Nastojim skužiti kako to funkcionira kako bi mi excel rekao što je bolje, da ne moram igrati po osjećaju, kod mene je situacija drugačija, kupujem polovni automobil, sad samo gledam hoću li ga kupiti kešom kao fizička osoba ili kešom firme pa unijeti u dugotrajnu imovinu.

Citiraj:
Priznaje se 100 posto troskova, ali odbija se 50 posto PDV-a.
Meni je računovođa rekao da samo osiguranje ide 100%, svi ostali troškovi 50% i 50% PDV-a natrag.

Doduše, rekao mi je i da ne moram isplaćivati plaću u naravi, oko čega sam debelo skeptičan. Ali, đav'o je u detaljima, kad si isplaćuješ plaću u naravi ne možeš koristiti osobni odbitak.

Znači, ljudi na direktorskom minimalcu koji imaju nekoliko komada nejake djece ili nejake starčadi na poreznoj kartici koju uzdržavaju svejedno moraju platiti porez + prirez na plaću u naravi.

Stekao sam novo poštovanje za računovođe i istovremeno ih dodatno zamrzio.

Svaka čast što možeš raditi takav posao... ali, kakav si ti čovjek da radiš takav posao...

Zezam se, da parafraziram Georgea Costanzu, moj tata je računovođa.
Feyd je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2024., 12:03   #339
simpleplan
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Feyd Pregled postova
Nastojim skužiti kako to funkcionira kako bi mi excel rekao što je bolje, da ne moram igrati po osjećaju, kod mene je situacija drugačija, kupujem polovni automobil, sad samo gledam hoću li ga kupiti kešom kao fizička osoba ili kešom firme pa unijeti u dugotrajnu imovinu.

Meni je računovođa rekao da samo osiguranje ide 100%, svi ostali troškovi 50% i 50% PDV-a natrag.

Doduše, rekao mi je i da ne moram isplaćivati plaću u naravi, oko čega sam debelo skeptičan. Ali, đav'o je u detaljima, kad si isplaćuješ plaću u naravi ne možeš koristiti osobni odbitak.

Znači, ljudi na direktorskom minimalcu koji imaju nekoliko komada nejake djece ili nejake starčadi na poreznoj kartici koju uzdržavaju svejedno moraju platiti porez + prirez na plaću u naravi.

Stekao sam novo poštovanje za računovođe i istovremeno ih dodatno zamrzio.

Svaka čast što možeš raditi takav posao... ali, kakav si ti čovjek da radiš takav posao...

Zezam se, da parafraziram Georgea Costanzu, moj tata je računovođa.

E jebiga, ili je moj racunovodja u pravu ili tvoj
Auto mi tek dolazi za 2 mjeseca, tako da ne mogu sad nesto pametno rec. Moja racunica je kakvu sam je napisao gore a i tu imas brojke

https://brojevi.hr/placa-u-naravi-obracun/

Po ovome ako obracunavas placu, priznaju se 100 posto
Staro 20.09.2024., 12:13   #340
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
E jebiga, ili je moj racunovodja u pravu ili tvoj
Auto mi tek dolazi za 2 mjeseca, tako da ne mogu sad nesto pametno rec. Moja racunica je kakvu sam je napisao gore a i tu imas brojke

https://brojevi.hr/placa-u-naravi-obracun/

Po ovome ako obracunavas placu, priznaju se 100 posto

Ako plaćaš sebi plaću u naravi, dakle 1 % vrijednosti nabavljenog vozila, onda se sve 100 % priznaje u trošak.
Naravno, pitanje je isplativosti toga kod skupljih auta.

Ako ne plaćaš sebi plaću u naravi, 100 % ti se priznaje u trošak polica osiguranja, kasko, i tehnički.

100% porezno priznati troškovi

Porezno su priznati troškovi 100% za teretna vozila N1 kategorije carinske tarife 8703. Važno je napomenuti da i skuteri koji služe za obavljanje registrirane djelatnosti uz njega vezani svi troškovi su porezno priznati u 100% iznosu. Porezni tretman troškova vozila utvrđuje se posebno za svako vozilo zbog čega je potrebno osigurati vjerodostojnu dokumentaciju npr; računi dobavljača, na istima treba upisati registarski broj predmetnog vozila. Kod određivanja porezno priznatih troškova za motorna vozila u 100% iznosu propisano je zakonima i pravilnicima koji određuju u određenim člancima ovdje istaknuto, ali i mišljenjem Porezne uprave, koje također ima pravnu snagu.
Kada je glavna djelatnost tvrtke; – taxi, renta car, pogrebne usluge, auto škola, tvrtka ima pravo 100% svih troškova kao npr; troškovi osiguranja, registracije, goriva, kamata povezanih uz nabavu vozila, posebni porez na motorna vozila i ostale pristojbe i davanja, također kod nabave istih tvrtka ima pravo na pretporez (PDV) 100% a na kraju godine ili otuđenja predmetnog vozila priznati je iznos amortizacije 100% što povećava rashode u odnosu na prihode tekuće poslovne godine. Mišljenje Porezne uprave je; u potpunosti su porezno priznati rashod/trošak i sa aspekta poreza na dobit.

Kada se primjenjuje trošak 50 / 50 % ?

Osobna vozilo u vlasništvu tvrtke/društva koristi direktor/zaposlenik u svoje slobodno vrijeme; može, ali mora; na mjesečnoj razini napraviti izračun plaće u naravi na način da je osnovica primitka u naravi 1 % od nabavne vrijednosti uvećana za pripadajući PDV (važno; ako kod knjiženja ulaznog računa dobavljača (npr; leasing kuća) nije iskorišten pretporez 50% onda se isti već nalazi u nabavnoj vrijednosti vozila i nije za 1 % potrebno uvećavati osnovicu za pripadajući PDV.
Za zaposlenike ili vlasnike tvrtke obračun poreza i doprinosa identičan je pravilima koja vrijede za obračun plaće. Za osobe koje nisu zaposlene u tvrtki a koriste osobni automobil u privatne svrhe, npr; članovi uprave društva, primjenjuju se stope doprinosa i poreza za drugi dohodak. U ova dva navedena primjera primitak u naravi za korištenje vozila u privatne svrhe sa motrišta Porezne uprave u potpunosti su porezno priznati rashod/trošak i sa aspekta poreza na dobit.
Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe.
Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu.
Troškovi koji su 50 % priznati;

• održavanje i popravak vozila,
  • registracija vozila i tehnički pregled,
  • amortizacija,
  • gorivo i ulje,
  • servis vozila,
  • auto gume,
  • pranje vozila i sl,
  • rent-a-car usluga uvećana za troškove goriva,
  • trošak naknade po ugovoru (vozila u najmu) i svi troškovi koje snosi korisnik po ugovoru.
TROŠKOVI KOJI SU 100 % PRIZNATI

• plaćeni porez na cestovna motorna vozila,
  • kamate po kreditima i zajmovima za financiranje nabave vozila,
  • obavezno osiguranje,
  • kasko osiguranje,
  • naknade i pristojbe koje se obavezno plaćaju prilikom registracije vozila,
  • cestarina.
TROŠKOVI KOJI SU 100% NEPRIZNATI

• amortizacija 50% nepriznatog pretporeza
PRIHODI OD 50% AMORTIZACIJE

• na kraju poslovne godine i obračuna amortizacije za osnovno/a, sredstva obveza je povećati poreznu osnovicu poreza na dobit za 50% nepriznate amortizacije.
Colop je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.09.2024., 15:50   #341
simpleplan
Premium
Moj komp

Citiraj:
Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu.

S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes.

Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak.

Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri.

Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad.
Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit).

Tu sam objasnio svoju racunicu. Taman ce mi amortizacija ponistit bruto placu pa cu na gorivu i ostalom "bit u plusu".
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno