|
02.05.2019., 12:33 | #91 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Skini si ofišl tool od proizvođača i s njim izvrti sken. Ako on prijavljuje grešku, reklamacija i traži drugi. @Nikky Jonsbo W1 Da, šteta što nema. Potipa mi se po ladicama 4 port backpane od nekog HP-a, moram vidjeti da li je isti razmak konektora. @Gabre Super izbor, fakat možeš staviti hrpu diskova unutra.
02.05.2019., 13:16 | #92 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Mladići, što vi od operativnog sustava koristite za nasove? |
|
|
Oglas
|
|
02.05.2019., 14:49 | #93 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Evo ovako, na youtubeu vidim da podržava ovo što tražim, ali ja u windowsima 10, router jedino vidim kao "streaming device", a ne vidim ga kao "computer". Sad ne znam trebam li nešto posebno u windosima omogućiti (probao sam se igrati s network discovery) ili je stvar do routera? |
02.05.2019., 15:37 | #95 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Eto krasno, mada "nije kraj svijeta" 1 relocirani sektor. Možda je slučajnost tj. da se da oživiti / aktivirati. Ipak je to novi hdd. |
02.05.2019., 16:55 | #96 |
Premium
Datum registracije: Sep 2017
|
ima jos detalja... prjmjerice smartctl -t long /dev/ada1 mi se iznova pokrece (valjda) na tom disku dok kod ostalih dok god traje test pise running i primjerice 70% remaining... stjecem dojam da taj test ne radi ispravno na tom disku. pise u medjuvremenu: previous self test completed with error i self test log error count increased from 0 to 3 pa 5 to 7 itd. nesto s tim diskom definitivno ne stima pa cu ga sutra izvuc napose za test sluzbenim wd diag alatom. |
02.05.2019., 17:11 | #97 |
Moderator
|
Da, odvrti WDdlg ... |
02.05.2019., 20:43 | #98 | |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
jel bi ti se dalo slozit neki kratki tutorial, sa par linkova, uputa, sto kako... ? sto bi mi trebalo od hardvera a sto nije tipicno ili preporuciti neki dobar sajt, u moru svega sto nalazi,? |
|
02.05.2019., 20:51 | #99 |
Premium
|
Evo, nakon svega, zakljucak je da je jedan od pristiglih diskova definitivno failan. WDdlg extended nije ni moga jer je zabloka na read-u, jedan sektor specificno. WDdlg quick sam pokrenia nakon toga i javia je gresku. Kad na to dodam sve sto je smartctl long izbacia, ovaj disk ide na reklamaciju. evo definitivno razlog zbog kojeg stvarno triba pregledat prakticki svaki disk. |
02.05.2019., 21:03 | #100 |
Moderator
|
|
|
|
Oglas
|
|
02.05.2019., 21:07 | #101 |
Premium
|
sad se samo triba nadat da ce reklamacija protec bez problema, o cemu cu izvjestit naravno... tako da znate sto vas ceka... |
02.05.2019., 21:26 | #103 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Ja koristim OMV (open media vault), baziran na Debian linuxu. Najveca prednost je sto ne moras formatirat diskove na kojima su ti podaci prilikom friske instalacije + to sto raid nije uvjet za rad, a sto je meni super jer nemam potrebe za time. Support je dobar obzirom da je free i ima zbilja jako dobrih pluginova. |
02.05.2019., 22:15 | #104 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Openmediavault također, konfiguracija u potpisu. Plex ide bez problema bez transkodiranja, sa nisam probao. Zadovoljan, da imam intel konfiguraciju moguće da bi xpenology slagao gore. Makar ovo kad se podesi zaboraviš na to.
03.05.2019., 13:34 | #105 | |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Citiraj:
Oko hardwera se može biblija napisati ali ono što imaš koristi. Ako imaš procesor, ja bi eventualno potražio ploču koja može više diskova ugostiti. Iako i to se rješava prilično lagano s raid karticom ili klasičnom HBA karticom. Dok napuniš 6 diskova, trebat će ti neko vrijeme. Nema smisla imati 10 diskova od terabajta za kućnu uporabu. - proc koji imaš - 4 il 8gb rama - solidnije 400W napajanje - manji ssd za OS i diskovi koliko ih imaš Ja imam 30gb ssd za OS i 3 diska plus eksterni disk za backup bitnoga. Windows Server 2016 imam gore zbog Hyper-V i virtualki. Poslužit će bilo koji Windowsi. Na 2 diska imam particije od 1TB koje su u miroru. Doslovno u Disk Managementu desni klik na "Add Mirror". Na tome su mi bitni podatci i preko disk backupa mi se to backupira na vanjski disk dodatno zbog krypta i verzioniranja. Ono kako si planiram složiti je dodati još diskova kako bi digao preko windows Storage Spaces funkcionalnosti raid 5 polje da mi je sve sigurno od zatajenja diskova. Imam dosta veliki library i sad bi mi bilo već žao da mi ode. Iako, još uvijek je sve dostupno na usenetu. Diskovi su mi sherani, i mapirani na primarnom kompu. Tu nema neke mudrolije. Potrebno je samo složiti "korisnike" za share, da ti user koji recimo shera gore datoteke, da nije admin na računalu i da nemože pisati na C disk. To je kao mjera predstrožnosti, pogotovo ako ne koristiš sam računalo. Od softwarea mi je instaliran Plex server i dodani su folderi sa sadržajima. Tu je fakat sve next next finiš. Na telki se samo ulogiraš u aplikaciju i upišeš neki kod izgenerirani. U Plex imam dodan SubZero plugin zbog titlova jer svi koristimo pa nekome nešto paše. Od ostalog softwera koristim torent klijent, neznam kakva je situacija kod vas. Imam samo podešeno da mi klijent automatski doda torrent file iz datoteke kada fajl sejvam na PC-u gdje surfam. Slagao sam RSS ali sam preljen. Imam nekih virtualki u Hyper-Vu, al to mi je lab za posao, to je nebitno za ovu priču. Na telki je plex aplikacija, a na HTPC-u pristupam na plex doslovno preko linka u webbrowseru. I tu recimo dobijem i 5.1 zvuk na receiveru i sve. Preko telke direktno nisam uspio natjerati 5.1. Fakat ništa posebno truda nije uloženo. Slike su u temi par postova višlje. Ako hoćeš ići dublje: https://www.serverbuilds.net/the-ori...nJ4tg-ZVa9SfgE https://www.servethehome.com/buyers-...-freenas-hbas/ https://www.facebook.com/groups/420570591730136/ Da mi ne treba virtualizacija na tom računalu, vjerojatno bi išao na spomenuti openmediavault, xpenology, freenas il nešto deseto.
03.05.2019., 15:25 | #106 |
Premium
|
Evo, javili su se mailom, poslali upute za slanje... uglavnom, salju svoju dostavnu sluzbu pa ce vjerojatno u pon doc po paket... posto je proslo vise od 72h od dostave, ide prvo na servis pa onda oni dalje odredjuju sto i kako, iako koliko mi je poznato, u hr bi trebali imat 8 dana od primitka za zamjenu bez if and but... sto se tice odabira os-a za nas, koristia sam freenas i ws2016. freenas je ok sto se tice pouzdanosti, ali user/group podesavanje je katastrofalno. doslovce na freenas boxu moras imat korisnika istog naziva kao i na windows racunalu inace ne sljivi dva posto, npr. ako imam u freenasu korisnika "korisnik", pristupam li s racunala koristeci user korisnik sve radi bez problema cak i ako su passwordi razliciti (samo trazi pass za freenas acc), ali ako sam primjerice "admin" na winsima, i nisam napravia takav acc na freenasu, uopce mi ne nudi odabir usera "korisnik" za pristup freenasu. to je uzasno iritantno. kod ws2016 takvih briga nema... ako share-u ima pristup korisnik "korisnik", onda ga nije brige s kojeg acc pristupam (korisnik ili admin) dok god ispravno unesem korisnicke podatke i pass za "korisnik". s druge pak strane, ws2016 ima problema kad se koristi sa starijim verzijama windowsa zbog SMB1.0 podrske koja je po defaultu iskljucena. Koliko god active directory naizgled izgleda kompliciran, toliko pojednostavljuje pristup podacima u vecim okruzenjima s puno korisnika. Jos nisam proba omv, xpenology i nas4free, ali kako cu sad rashodovat par starih problematicnih 1tb drive-ova, a imam plocu s kojom se mogu igrat, onda mogu za probu slozit nesto s tim os-ovima... |
03.05.2019., 23:16 | #107 |
Lika u mom srcu
|
dobro, i sto je onda provjereno jednostavna solucija za jednog pocetnika u tome svemu... imam ovako, 6tb ganc novi ni izvadjen iz vrecice, pa 6tb red (trenutno u kompu natrpan), 1x6tb (novi u ext ladici, to bih raskopao i stavio u case, nadao se da ce doc red unutra, a ono blue jebeni, shebo me google i wd ), jos jedan externi toshiba od 5tb ( isto nakrcan spojen na komp, to bi isto iscupao van), jos jedan wd externi (nakrcan) od mislim 4 ili 5 tb.... to bih isto racupsao i stavio u case.... ili mozda njega ostavim kao dodatni backup za fotke iskljucivo... jos imam 2-3 komada od tipa 500-1tb... to cu vjerojatno bacit u smece, jer me hvata zivcanost sa milion driveova kad otvorim win explorer... fak, sad vidim da imam skoro 30tb... ala... sad, kako sve te diskove najbolje slozit u nas... jel se to kako slozit a da se sve vidi kao jedan prostor, ili 2, ili samo softverski da se vidi kao jedan, a u biti neki softver sam stavlja tamo gdje ima prostora, ali da u slucaju da jedan krepa, krepaju samo podaci na tom krepanom.... |
03.05.2019., 23:28 | #108 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Ako imas toliko diskova, ja bi isao na windowse i Storage Spaces opciju. Potrpas diskove, odaberes ih sve i dodas u polje. Odaberes raid5 odnosno parity mislim da se zove i to je to. Imas 1 veliki disk, a ako ti nesto krepa, podaci ti ostaju, samo zamjenis disk. Samo treba odraditi full provisioning odma. Mana tog storage spacesa ti je sto diskovi moraju biti formatirani. Al definitivno komp i windowsi gore posto imas svakakvih diskova. I definitivno ovo sto si i sam rekao, obavezno backup slika i bitnog na vanjski disk.
03.05.2019., 23:36 | #109 |
Lika u mom srcu
|
ma ne mogu ih formatirati, mozda 2 ili 3 mogukoji su novi, ali ove pune..... jedino da idem puzevim korakom pa da prebacujem s jednog na drugi koji je vec formatiran.. kako da se izrazim, pa onda dodam taj stari/frisko fomratirani? ili se sve mora odjednom... ? |
04.05.2019., 02:04 | #111 |
Lika u mom srcu
|
Ide sve na Gphotos. Ali volim imat na disku. Jbga, staromodan sam. Ko. mi garantira da google se nece sjetiti jedan dan rec, plati rodjo 30-50$ mjesecno da imas unlimited storage. Gle sto je photobucket ili kako se zove onaj image servis napravio Ekipa popusila sve zivo jer su doslovno lihvarske cijene stavili |
04.05.2019., 11:08 | #112 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
aomei backuper je free, podesiš da ti određeni folder backupira navanjski hard (pod uvjetom da je u to vrijeme disk upaljen) i imaš backup. mislim da se može i podesit da kad upališ vanjski hard, automatski krene backup na njega u točno definiran folder, to sad jednom davno slagao ali se ne sjećam koja je aplikacija bila u pitanju. ps, ako raskupusavaš vanjske diskove koji su puni, pripazi da ti ih možda komp neće vidjet bez formatiranja. kad sam svoj 3TB imation disk vadio iz kučišta i stavio u komp, ostao sam bez particija (bile raw). imao sam backup pa me nije puno brinulo, ali ako nemaš backup - napravi ga prije. |
|
04.05.2019., 12:03 | #113 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Vanjske diskove samo treba spojiti preko molex na sata adapterom jer neki diskovi od wd-a se nepale ako dodje 3,3v napon gore. Stavili su zastitu kao, jer ljudi masovno kupuju eksterne i vade diskove.
04.05.2019., 12:44 | #114 |
Moderator
|
Da, to sam vidio. Znaš li koje je drugo smješno rješenje ? Samo malo preciznosti, zalijepiš izolir preko 3 kontakta od 3.3 V na konektoru |
04.05.2019., 14:53 | #116 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Da si doma osobno slažem NAS, stavio bih prvo na baremetal ESXi jer ima iznimno mali footprint, i to na neki usb stick, na jedan ssd disk stavio virtualke koje želim tipa XPenology i win server, a dodatne diskove bih složio u RAID i njih koristio za storage za ove virtualke. Fleksibilno rješenje.
04.05.2019., 15:22 | #117 |
Moderator
|
Mislim da može i jedan korak manje, ako se ne varam XPenology ima docking tj. virtualke, jedino moguće da brže radi ovo kad je ESXi osnova. |
04.05.2019., 15:54 | #118 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
04.05.2019., 16:05 | #119 |
Moderator
|
Ok, logično. |
06.05.2019., 19:59 | #120 |
Premium
|
wd extended test na preostalim diskovima je prosa ok. Danas sam u live linux mintu pokrenia bht badblocks na diskovima... rezultati bi tribali bit gotovi po izracunu za 40tak sati, taman da se lagano vrte diskovi priko sv.duje do sride... ako i to prodje ok, onda mi opet ne gine fatureta pribacit sve trenutne podatke privremeno na drugi nas, pa onda opet sve natrag kad ove ubacim. |
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|