Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 19.11.2017., 21:37   #2191
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 456
..za tih 6m udaljenosti je dovoljno da netko od ukućana koristi smartfon na 3m od rutera i da tebi jako uspori.
Tko je bliži ima jači signal...a kod radio signala (WiFi) ima uzrečica "tko je jači taj tlači" .
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2017., 21:40   #2192
Danči22
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9
@jp_rv, moderno rješenje je wifi. Što će mi optika na kojoj imam tako loš wifi da je praktički neupotrebljiv..?

Problem je u ruteru, jer sam još do pred nekoliko dana (dok smo bili na starom operateru i starom ruteru) imala dobar wifi. Stvar je u tome da mi je prekjučer bio u kući čovjek iz T-coma i nije napravio ništa. Dapače, nastup mu je bio toliko nezainteresiran, da mi je odmah bilo jasno koliko je sati. Na T-comu nismo bili godinama, a otišli smo od njih upravo zbog ovakvog stila ponašanja: bezobraznog, najblaže rečeno. Brzo su me podsjetili na to, treba priznati, nije im dugo trebalo. Taman na vrijeme da se dozovemo pameti i raskinemo ugovor prije proteka onih 14 dana.

@D/G, mjerenje je provedeno prema pravilima: Sav promet interneta isključen osim onoga na uređaju na kojem se mjeri. I to na istom uređaju i na istom mjestu na kojem ga uvijek mjerim kad želim testirati brzinu interneta. Mjerila sam Hakometrom, potom preko još dva programa za mjerenje brzine, jedan od njih HT-ov. Rezultati u sva tri mjerenja bili su slični. Mjerenje sam ponovila još nekoliko puta, u razno doba dana, pod istim uvjetima (sve isključeno, isto mjesto mjerenja).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.11.2017. u 23:15.
Danči22 je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2017., 22:24   #2193
Libertus
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: DE
Postovi: 68
Danči, svaka čast! Ljudi trebaju shvatiti da oni glasaju i mogu utjecati na sve, i to svojim novčanikom.

Molim te samo da prilikom raskida ugovora navedeš šrot od routera kao razlog. Možda pomogne da ga ukinu jednog dana. 😀
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 03:10   #2194
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 654
@Danči22
malo razmisli wifi je najmanji problem hrvatskog interneta,na optici se to da riješiti relativno malim ulaganjima,na bakru kod drugih operatera ako ti je maximum 30 onda nisi
blizu centrale ako postoji optika onda neće biti ormarića,ostat ćeš zakopan na tih 30 s time da će kvaliteta padat jer u bakar nitko neće ulagat niti je ulagao do sada,drugi operateri
nemaju pristup u ormariće za skračivanje petlje,a svoje baš i nemaju namjeru postavljati,dodatni uređaj -router se kupije 1x u 10godina ,pa po meni radi stanja živaca se isplati uložiti,
jer speedšrotu je najmanji problem wifi,ali s druge strane takav kakav je je ipak najmoderniji router u hr koji dobiješ od provajdera,problem je kao i kod puno drugih stvari da onaj koji
bi trebao kontrolirat operatere HAKOM to neradi ,njih jednostavno nije briga za opremu koju operateri daju(prodaju,jer cijena routera je uvjek uključena u pretplatu) korisnicima.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 08:20   #2195
alengrosevic
Gefufna
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čk
Postovi: 3,252
@Danči22

Pa naravno, ako nisi zadovoljna odi čim prije. Vratiš se starom provideru s kojim si imala bolji wifi, nema smisla biti kod providera koji ti ne odgovara. Tim više što je kod tebe i bio tehničar koji nije odradio svoje do kraja tj nije mogao otkoniti problem. Samo odi čim prije do nekog ht centra, i pismeno zatraži raskid, da imaš pismeni trag da si zatražila raskid u tih 14 dana koje su ti zakonski omogućeni.

Sretno s novim/starim providerom!
__________________
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 17:36   #2196
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,670
Citiraj:
Autor Danči22 Pregled postova
@jp_rv, moderno rješenje je wifi. Što će mi optika na kojoj imam tako loš wifi da je praktički neupotrebljiv..?
Mislio sam napisati poduži tekst, ali na kraju sam odustao pa ću, kao i već neki kolege, postaviti pitanje. Zašto bi se pobogu itko s optike prebacivao na bakar?

Router se zamijeni za cca 300kn sa nekom AC 5GHz varijantom koja će imati pokrivenost i stabilnost osjetno veću od onoga što daje bilokoji telekom.

Na kraju dana, kupljena je veza od 100mb, ista je na kablu isporučena, a mi se sad u ovoj zemlji žalimo na "gratis" wifi router da ne radi kak smo si mi to zamislili.
__________________

Šta te briga koje su specifikacije!!11

Lep je, mnogo je lep
darkydark je online   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 17:50   #2197
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,988
Kolega bit će i više od tih cca 300 kznenih životinja za neki bolji router, a pogotovo ako je dual band + GB Lan.
Jasno da je bolje optika u odnosu na bakar samo treba preživiti / prebroditi početne probleme.
U dvije teme i x godina ovdje trošimo zube na rješavanje tih problema, a sve se svodi na dodatno ulaganje u opremu i to košta.
Da ne govorimo da moraš savladati materiju kako te nebi muljali, kao i sve kod nas.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 20.11.2017. u 19:08.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 19:19   #2198
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 787
doksmo imali adsl na 384/64kbita, nitko se nije žalio na brzinu wifija

ako hoćeš koristiti brz net, spoji kabel. ne tako davno, operateri su uz adsl davali ŽIČANE routere. sjetimo se kazde i onog plavog dlinka.
kad routeri od operatera nebi bili zadnje sranje - nebiste ih dobivali gratis uz uslugu, nego fino iskeširaj xyz kn pa imaš router. to su radili i bnet, i amiš, i neznam još koji operateri. po defaultu je dolazilo neko žičano gofno, ako si htio wifi ili bolji router, imao si doplatu.

danas postoji AC standard i svatko tko želi može si kupiti "brz" router.iako realno nije vam ac ni potreban, običan AN gura preko 150mbita, i takvi uređajčići nisu ni skupi, oko 300kn. nemaju domet kao 2.4ghz, ali s obzirom na količinu smetnji na 2.4ghz, na istoj udaljenosti bi trebali raditi bolje, osobito u gradskim sredinama.

i ovo šta je danči pisala - nije to neznam kakvo ulaganje u opremu. kolegi sam bio kupio zyxel AP za 50kn sa njuškala. uređaj je imao dvije 5dBi antene na sebi, i pokrio kuću na 3 kata fantastično. mob mi se spajao s ceste još, a router je bio takoreć na tavanu. mislim da su isti model imali u jednom kafiću u gradu, na kojeg sam se s mog balkona koji je oko 600m udaljen, uredno spajao na taj wifi.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 20:25   #2199
damir-tokage
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2
Pozdrav, molio bih za savjet. Želio bih pojačati signal, što predlažete, da li da uzmem extender (D-Link DAP-1325 N300 Wi-Fi)ili još jedan router (Router D-Link DIR-605L Wireless N300 Cloud)?

Imam od t-coma router Speedport W 724V Ci i problem sa wifi signalom na drugom kraju stana tj jačina signala varira i nije konstantna. U obzir dolazi povezivanje samo putem wifi signala.


Hvala
damir-tokage je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 20:41   #2200
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,988
A da pročitaš par zadnjih stranica ove teme?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2017., 22:55   #2201
damir-tokage
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2
Hvala na savjetu.

Molio bih neku stručnu osobu za pametan i konstruktivan odgovor.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.11.2017. u 12:49.
damir-tokage je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2017., 00:14   #2202
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,562
Procitaj dvije zadnje stranice, ili uzmi nekog ko zna citat s razumjevanjem da to uradi za tebe.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2017., 21:46   #2203
alengrosevic
Gefufna
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čk
Postovi: 3,252
evo primjera rada speedporta sa integriranim wireless AC chipom na matičnoj ploči:



U itsom trenutku spojeni 3 smartphone-a na router, moje računalo, žena s laptopom i media player. Komp je udaljen nekih 4-5 metra od routera ali je između jedan pregradni zid.

Usprkos tome, spaja se na 1.3Gbps



Tak da router nije baš smeće kako neki kažu, za 95% usera je i više nego dovoljan. Ostali mogu uzeti Asus, Linksys, Netgear, Cisco ili neke slične, zavisno o potrebama i platežnoj moći .
__________________
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2017., 22:10   #2204
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 787
daj baci screenshot iz routera, kako biraš "kanal", i koliku frekvenciju zauzima? 1.3gbps mi smrdi na 160mhz (an je 40 i ide do 300mbita, po toj logici 80mhz je 600mbita, i 160mhz je 1200mbita).
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2017., 23:36   #2205
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 654
Brzina wifi čak i u prvoj verziji sa omogućenim 300 n dok je trajalo, nikad nije bila sporna, malo su u komi ljudi koji moraju veće površine spajati, ali na 3-4 m čak i koji metar više to je uvjek uredno radilo.
Speedportov problem koji očito nikad neće riješit je hendlanje sa dns serverima, a uzrok je najvjerojatnije slab procesor malo memorije i nedorećen firmware, pogotovo ako se više uređaja spaja na njega u isto vrijeme.
Nitko nikog netjera da si kupuje dodatni router, tko može živjeti s time je ok, ali činjenica je da se sa kupljenim routerom dobija skoro pa savršena internet veza, bez pucanja veze, bez usporavanja, redovite nadogradnje firmwarea, custom firmwarei + na routeru možeš raditi što hoćeš i što ti treba.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.11.2017. u 12:53.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2017., 08:32   #2206
alengrosevic
Gefufna
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čk
Postovi: 3,252
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
brzina wifi čak i u prvoj verziji sa omogučenim 300 n dok je trajalo, nikad nije bila sporna,malo su u komi ljudi koji moraju veće površine spajati, ali na 3-4 m čak i koji metar više to je uvjek uredno radilo,speedportov problem koji očito nikad neće riješit je hendlanje sa dns serverima ,a uzrok je najvjerojatnije slab procesor malo memorije i nedorećen firmware,pogotovo ako se više uređaja spaja na njega u isto vrijeme,nitko nikog netjera da si kupuje dodatni router,tko može živjeti s time je ok,ali činjenica je da se sa kupljenim routerom dobija skoro pa savršena internet veza,bez pucanja veze,bez usporavanja,redovite nadogradnje firmwarea,custom firmwarei + na routeru možeš raditi što hoćeš i što ti treba.
Pokrivanje N signalom tj na 2.4 GHz je skoro duplo bolje nego na AC modu. Moj stan je cca 138 kvadrata i pokriva ga AC. Istina, na samim rubnim dijelovima zna biti preslab ali na 2.4 GHz bez problema radi i ima dobru pokrivenost. Znači za prosječan stan ili etažu u kući je dovoljan, na 2.4 GHz modu sigurno.
Moram priznati da do sada nisam imao problema sa DNS serverima pa ne mogu komentirati taj dio ali isto tako moram osporiti tvrdnju da svi imaju problema sa time. Osobno ih nisam iskusio ali niti ih imamo u firmi (imamo VDSL) i kod mojih korisnika kojima održavam sustave. Routeri su stabilni i rade ok.
Sad, svjestan sam da je to router sa osnovnim mogućnostima ali tako sam i napisao, da je za 95% korisnika dovoljan i OK.
Onaj tko treba VPN server ili klijente, tko treba file server, print server, kojekakve dodatne feature, veću pokrivenost signalom, taj će si kupiti dodatni router i platiti za njega.
Kako vidiš iz gore priloženog taj speedport gura ful optiku preko wirelessa i vjerujem da bi gurao i profil 200/100. Kako to nekome nije dosta?
Evo tu je slika antenice koju imam na kompu, mala kockica:



Što se Asus Routera tiče, nisu niti oni sveta krava i imaju oni dosta sranja na svojem kontu. Stabinost routera, 5GHz band, pregrijavanje itd. Nisu bez mana i imaju masu problema (samo prosurfaj po netu, no vjerojatno i sam znaš).
Konktretno znam za AC87U model (a i ostali imaju problema) koji im je bio perjanica. Od toga da je temperatura 5GHz modula išla na preko 85 stupnjeva po ljetu, do toga da je router znao pobenaviti sa 5GHz mrežom, do toga da se u par navrata firmware zbrickao (custom, merlin) itd. Temperature tj pregrijavanja sam riješio da sam uzeo notebook cooling pad koji ga je hladio i samim time je bio stabilan ali ako uzmeš u obzir da za router daš cca 200 eura i onda moraš kupovati dodatni cooler je smiješno.
Tak da ne treba uzimati Asus routere kao nešto savršeno, najbolje itd. Bolji jesu od Speedporta ali ne toliko da bi rekli da je Speedport smeće. I da, Asus AC87U koji je inače AC2400 router nikad se preko 867000 Kbps nije spajao sa mojeg računala, laptopa, ili drugih uređaja. Računalo mi ima 1.3 Gbps karticu i glupo mi je da se nije mogla spojiti na 1.3 brzini. Tim više što je i matična i router od Asusa.
Svjestan sam toga da realna propusnost neće biti 1.3 Gbps ali mi je nekako draže da bar piše da je konekcija na toj brzini.

Tak da na kraju ako netko treba osnovni router za pristup netu, speedport je i više nego dovoljan. Svi koji imaju potrebe za dodatnim feature-ima će uzeti nešto bolje. I Netgear, Cisco, Asus imaju vrhunska rješenja koja će zadovoljiti svačije potrebe, samo će za taj sport morati dodatno platiti. I isto tako, nije niti HT dužan davati takve routere. Sam bog da su i dali AC router, to je već veliki korak Kad se sjetim brzina preko wirelessa od Zyxela, D-linka, Siemensa i ADB-a, ovo je brutalno.





EDIT: Jasno mi je za brzine wirelessa, budi bez brige. Imam dosta znanja o tome, žao mi je ako sam dao gore krivi dojam, pa si se raspisao tak puno .
Što se konekcije tiče, to što je napisano u windowsima da je 1.3, znači da je uspostavio link na 1.3 gbps između routera i kompa. Realna max brzina je na pola budući da se bandwith dijeli na pola (komunikacija u oba smjera). Ako pomaknem komp malo dalje brzina spajanja pada na 866 pa i niže tako da nije samo do natpisa ili drivera.
Na istom mjestu ac87u se spajao na 867 dok je speedport na 1.3gbps.
Isto tako mi je draže da se spaja na router na 1.3gbps nego na 866, ako ništa drugo lijepše mi je vidjeti.
S druge strane ako mi on prebaci 200 mbita(full optika) preko wirelessa, po meni je to dobar router. K tome, budući da dolazi free od HT-a, to mi je odlično. Sa asusom (87) sam mogao možda dobiti realno veću brzinu od Speedporta ali sam ga trebao doplatiti još minimalno 200 eura(i imati dodatni uređaj ili se oprostiti od telefoniranja). K tome sam morao dodatno kupiti i hlađenje za stabilni rad.
Isto tako ne bih ništa profitirao jer je max što mogu dobiti optiku trenutno je 200mbita u stanu (možda i 500 ali bih to trebao provjeriti i realno mi ne treba).
Ono kaj sam htio reći je samo da ti Asusi nisu uređaji bez mana, i da se ne trebaju obavezno kupiti ako si na optici. Speedport je dovoljan za potrebe 95% korisnika, u to sam siguran.
__________________

Zadnje izmijenjeno od: alengrosevic. 23.11.2017. u 15:07.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2017., 09:48   #2207
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 654
1. )AC2400 ti ne znači da ćeš imat brzinu 2400, nego da je ruter sposoban isporučiti brzinu na sveukupne uređaje u zbroju od 2400 u isto vrijeme tako da jedan drugoga ne guše.
2.) oznaka ac1900 kao i sva druga (n150,n300 ....) oznaka na wifi karticama je svojevrstan marketinški trik proizvođača, po njima su to brzine koje dobijaju u idealnim laboratorijskim uvjetima,
u realnom svijetu te brzine su otprilike duplo manje, kod nekih malo više kod drugih malo manje ,naravno da je ac1900 brža od n300, ali realno ti je to negdje oko 650-700 nasparam 150-200.
3.) to što u windowsima vidiš propusnost 1.3 gb to ti je upisano u driverima da to pokazuje, jer eto tek sad izlaze routeri za široku upotrebu koji će se moći povezivati na gigabitni internet, a kad to uđe u široku upotrebu (kod nas vjerojatno desetljeće, a možda i nikad ako 5g sve ne preduhitri) onda će i ac1900 biti stvar prošlosti.
4.) 2,4GHz signal je više pravocrtan pa s toga i dopire dalje, 5 GHz ti je više lučni signal pa mu je domet kraći odnosno sa daljinom snaga opada, negativno kod 2,4GHz je to da su do sada svi operateri isporučivali 2,4GHz wifi routere tako da je zbog relativno malog broja kanala u zgradama bilo teško ili nemoguće naći slobodan kanal jer signal na istom kanalu guši jedan drugog, dok na 5 GHz imaš daleko više kanala, ali je i činjenica da u velikim stanovima / kučama neće doprijeti do svakog čoška.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.11.2017. u 13:02.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2017., 16:22   #2208
3alfa3
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 111
Citiraj:
Autor Danči22 Pregled postova
@jp_rv, dobit ću isti uređaj jer je još kod mene i jer sam ih to i stan i nisam nikad ni očekivala odličan wifi u udaljenim dijelovima stana, ali na kauču koji je 6m od rutera i između njih je zrak mislim da imam pravo očekivati dobar wifi signal.
Kod mene je (vec preko godinu i pol) Speedport W724V (HT optika, 100/20 paket bez TVa, ali sa telefonom), Wifi u drugoj prostoriji (5 metara udaljenosti, betonski zid izmedju) je stabilnih 72 megabita nazivno (sto je max kaj taj router moze dat) i na laptopu i na 2 moba, odnosno 50 megabita u praksi kad odvrtim speedtest. Garaza, koja je par metara dalje, ali ima dosta (armiranih) zidova izmedju routera i nje, brzina mreze je 30-40 megabita (varira).

E sad, to je obiteljska kuca, router je postavljen (WiFi) da emitira na 13. kanalu gdje nitko u susjedstvu ne emitira WiFi signal, pa je mozda zbog toga, ali generalno, jako sam zadovoljan ovih godinu i pol brzinama, kako one preko kabela, tako i WiFijem.

Pretpostavljam da ti to ne pomaze, ali daje na razmisljanje da li ti router emitira na kanalu koji je zagusen WiFi signalima ostalih routera od susjeda. U drugom stanu imam BNET (kablovski) paket, nazivno 35-50 megabita i preko zice je unutar toga (na gornjoj granici), medjutim, na wifiju su brzine rijetko preko 20megabita ponekad i 10, u istoj prostoriji, ali, tamo je puno stanova i eter je zagusen na svim kanalima.

Zadnje izmijenjeno od: 3alfa3. 25.11.2017. u 16:35.
3alfa3 je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2017., 20:22   #2209
Danči22
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9
@3alfa3, živimo u Zg, stambena zgrada, jasno da je prostor prilično pokriven wifi signalom većeg broja mreža. No to nije opravdanje za brzinu wifija na 6 m zraka od rutera od 0.94 do 3,82 Mbita/s (uz ugovor od 100Mbita/s) s obzirom na činjenicu da smo sa starim operaterom (ugovor na 30Mbita/s) imali na istom mjestu, isti uvjeti mjerenja 17 do 18 Mbita/s - samo dan prije prebacivanja. Dakle, ruter je bitno lošiji. Ili su tehničari kod starog operatera bili spremniji pomoći i pronaći slobodniji kanal. Kako god okrenuli, T-com je prošlost za nas.

Dakle, u međuvremenu smo raskinuli ugovor s T-comom i vratili se starom operateru. Ugovor nam nudi 120Mbita/s, na žici toliko i dobijemo. Wifi na već uobičajenom mjestu mjerenja (isti uvjeti) preko 40 Mbita/s. Meni dovoljno. S time da sada opet imamo wifi signal u prostoriji u kojoj ga nakon prebacivanja na T-com nismo više imali, što znači da je kupovina AP-a postala nepotrebna za to mjesto.

Što se tiče kupovine boljeg rutera, ja nemam ništa protiv toga da ga kupim. dapače. I to sam i rekla društvu iz T-coma. Ali pod uvjetom da mi se za taj iznos umanji godišnji račun. Ja nisam kriva što oni isporučuju smeće od rutera i ako već moram kupovati novi onda neka oni snose trošak. Ili neka samoi počnu isporučivati kvalitetnije rutere.

Za mene i moju obitelj je ova priča sada završena. U međuvremenu sam u podrumu pronašla jedan stariji ruter (iskreno, nemam pojma više odakle mi) koji se može iskoristiti za dobacivanje wifi signala na ono prvo mjesto na kojem ga nikad nismo imali, a na kojem ga sada ipak želim imati. I to će biti to. Trošak za mene nula kuna. Sva sreća da smo odmah reagirali i raskinuli onaj ugovor na vrijeme...
Danči22 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2017., 09:21   #2210
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,670
Sve bih ovo razumio da je "WiFi" usluga koja se kupuje, ali s obzirom da je "WiFi" gratis vaš signal na žalost nikako ne dopire do mog mentalnog sklopa za shvaćanje problematike.

AL eto - bitno da ste vi zadovoljni
__________________

Šta te briga koje su specifikacije!!11

Lep je, mnogo je lep
darkydark je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2017., 09:58   #2211
Danči22
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9
@darkydark, evo, pokušat ću Vam približiti problem Dakle, zamislimo da živimo pred 100-tinjak godina i da imate taksi zaprežnu službu - zovete taksi i pred vratima vam se pojave kola s dvije upregnute krave. Oni vam jamče da će vas dovesti na cilj, vrijeme nije bitno. Super, zar ne? Ali vremena se mijenjaju u Vama polako postaje sve bitnije i kada ćete stići na svoje odredište, a ne samo da na njega signete. Zar ne? Pa se onda pojavi i druga "taksi služba" - ali koja umjesto zaprežnih kola s dvije krave ima dvokolicu s dva brza konja. I oni Vam jamče da ćete stići na odredište, ali Vam uz put nude i da taj put neće trajati kao da se i dalje vozite u zaprežnim kolima s dvije krave. Nije da im to piše u ugovoru (zakon od njih to ne traži), ali se podrazumijeva da su iz tog razloga i nabavili dvokolicu s konjima umjesto zaprežnih kola s kravama. Koga ćete izabrati? Jasno, izabrat ćete dvokolicu s konjima. Tip sa zaprežnim kolima i kravama ostat će s vremenom bez mušterija i uzalud će se buniti da zakon nigdje ne traži da Vam zajamči i brz dolazak na odredište - tržište će učiniti svoje. Ako se kompanija koja nudi samo zaprežna kola s kravama tome ne prilagodi, brzo će propasti, bez obzira na to što od nje zakon traži ili ne traži. A s vremenom će se pod pritiskom tržišta i zahtjevima vremena i zakon promijeniti. E, tako Vam je i s ovim... Danas su ljudi kod kuće uglavnom na wifiju. I kompanija koja ne nudi dobar wifi signal (uz zajamčenu brzinu na žici) ostat će s vremenom bez kupaca. Zakon tržišta. A T-com je upravo ostao bez moje obitelji. Nije neki veliki minus za njih, ali neka samo ustraju na ruterima koji ne nude dobar wifi signal i gdje se od kupaca traži ulaganje još novca plus znanje (koje ipak malo tko ima) da bi dobili dobar wifi signal, a uz istovremeno postojanje tvrtki koje će ponuditi bolje rutere, na kraju će im se ipak to poznati na saldu. To je tako, bez obzira na to što zakon propisuje. Važniji je zakon tržišta.
Danči22 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2017., 14:20   #2212
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 456
Wifi ne garantira nijedan internet provajder i to ne samo u HR. To je samo dodatak koji dobiješ "gratis" .
Ne garantira se niti će jer se radi o zajedničkom mediju (elektromagnetska polja koja ni u svom stanu ne možeš ograničiti i reći da je samo tvoj) koji je nestabilan i podložan smetnjama iz okoline itd.
Wifi je nužno zlo radi smartfona i tableta da ne koristiš kabal do rutera za net a sve ostalo što može na kabal ostavljam na kablu
T-com je dobar jer daje dual band ruter tj. uz 2,4 daje i 5GHz da sami ne kupujemo pokušavajući izbjeć pretrpani band od 2,4GHz korišteći 5GHz koji ima veći izbor kanala i manje korisnika u okolini koji bi smetali.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2017., 14:34   #2213
Kal-EL
Premium
Moj komp
 
Kal-EL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 409
Bokte kod mene u novoj kuci od sile betona i zeljeza q335 ne radi wifi iz sobe do sobe..
Mislim da cu tuziti izvođača i projektante
Salu na stranu, kupio mikrotik nedavno, prije njega imam unifi ap i sve radi kako treba.
Sva racunala, media plejeri, tv, avr i plejka spojeni kablom.
Pa ne mogu oni isporučiti opremu da se kroz ovo wifi probije. Mogli bi pojacati dwnl/apload i spustiti cijene, tu uvijek moze bolje.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Kal-EL je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2017., 16:02   #2214
Andrija M
Premium
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 442
Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Sve bih ovo razumio da je "WiFi" usluga koja se kupuje, ali s obzirom da je "WiFi" gratis vaš signal na žalost nikako ne dopire do mog mentalnog sklopa za shvaćanje problematike
Nisi jedini koji ima takve probleme. Evo meni do nedavno wifi bio prilično ok, i onda susjed kuća do mene neki "stručnjak" mu "nadogradio" wlan tako da zauzima 5 kanala (wlan pisač + 3 ssida od kojih jedan zauzima 2 kanala - mislim da se to zove super-G)

I sad bi ja kao trebao mjenjati providera za nekog koji daje jači wlan da susjedu dokažem da je moj veći od njegovog ?
Andrija M je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2017., 16:22   #2215
Mr.Ex.President
Torrent freek
 
Mr.Ex.President's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2005
Lokacija: Split
Postovi: 3,643
5GHZ frekvencija bi trebala bit čista
U mene na 2,4 ima od 15-20 korisnika, kako šetam po kući, na 5HGZ ima jedan, ja
__________________

CPU: AMD X2 550BE @ B50 - 3700 MHz - 1.42v cooling: Corsair H100
MBO: Gigabyte 890XA-UD3
RAM: 2x 4GB kit DDR3 Corsair 1600 MHz (CMX4GX3M2A1600C9)
VGA: Sapphire HD6950 2GB
HDD: SSD Kingston V300 120GB || WD Green 2TB [WD20EZRX]
DVD±RW LG GH22NS 22x
Case: Coolermaster RC-690 [kejbljving job] + Kaze Q8 poteciometer
PSU: Seasonic SS-450


Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga
OS: Window 7 PRO x64 edition + SP1





CPU: AMD X2 4200+ cooling: AC Freezer 64 PRO
MBO: Gigabyte K8N SLI
RAM: 2x 1024 Kingmax 400 MHz
VGA: GeForce 7300 GS
HDD: Samsung 500 GB
DVD ROM Lite-on DVD-RW
Case: MIDI Tower ELITE
PSU: Chieftec 400W GPS + Papst 12cm

No name 17'' @ Logitech Ultra X @ Logitech bv-85



CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
OS: Window 7 PRO x64 edition + SP1
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2017., 17:06   #2216
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 654
žena se odlučila za kabel i tu je kraj priće!
po mom iskustvu bio sam i na bnetu ,kolko god je speedport loš router ,ali je bolji i moderniji od technicolora,od brzine,posebno"ac",dual band(bitna stvar ako u kučanstvu imate mix starijih i novijih uređaja), dometa.
optika je po svemu bolji način povezivanja.
i na kraju tehnička služba je za nekoliko kopalja ipak bolja na t-com-u nego vipova što baš i nije nevažna stvar.
ali kao što rekoh žena je odlučila i tu je kraj priće !
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2017., 09:53   #2217
Verbum
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 579
@skalar

Pošto si mi pomogao da podesim Asus RT-RN66U da radi na HT optici (FTTH) i da izbacim Speedshrot (sa super jednostavim uputama), bio bih ti zahvalan ako mi možeš pomoći konfigurirati isti ruter da radi i na Iskonu (FTTH). Prelazim na Iskon zbog povoljnijih paketa.

Zanima me koje bi bile postavke za "VID-ove"? Kod HT-a za internet VID je 100, a za MaxTV VID je 1500. Koje bi bile postavke za Iskon, iste postavke ili su drugačije?
Verbum je online   Reply With Quote
Staro 07.12.2017., 10:19   #2218
Libertus
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: DE
Postovi: 68
Niti jedno dobro djelo neće proći nekažnjeno. 😁
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2017., 11:57   #2219
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 666
Ovako bi trebali za Iskon FTTH vlanovi biti:

Internet 3967
Iptv 3969
Voip 3968
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2017., 14:00   #2220
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 654
@Verbum
bila bi zanimljiva informacija dali voip na iskonu prolazi kroz asusa, ako se ništa nepromjeni i ja planiram u 3 mjesecu migraciju na iskon,do onda bi nam mogao ovdje koje izvješće o routeru liniji itd postat.
skalar je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na