Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.01.2019., 09:09   #31
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,417
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Ako planiraš skroz zamijeniti Iskru/Innbox a da bi i dalje koristio telefon, nabavi Fritzbox. Na eBayu imaš 7390 ispod 50 eura. Izvučeš i dekriptiraš konfiguraciju s Innboxa i po njoj konfiguriraš VoIP VLAN i login podatke. Bolje za te novce ne možeš dobiti nikako.
Nije li bilo frke oko maxtv-a na fritzu. Znam da su ga drugdje slozili ali nedavno kao da sam citao tu da maxtv tesko.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2019., 13:44   #32
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Nije li bilo frke oko maxtv-a na fritzu. Znam da su ga drugdje slozili ali nedavno kao da sam citao tu da maxtv tesko.
Ništa nije nemoguće. Više-manje VLAN bridge, eventualno pustiti IGMP/multicast ako ga softver blokira po defaultu. U principu svaki naš IPTV radi isto kao i MaxTV kad je počeo prije 13-ak godina, ako je to tad radilo na svakakvim kombinacijama Siemensa, Thomsona i OpenWrta, radit će i danas.
Ja konkretno ne mogu reći kako ga namjestiti jer kroz svoj Fritz još nisam morao provući IPTV uslugu, ali sigurno ima netko ovdje tko je to napravio.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2019., 13:50   #33
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,417
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Ništa nije nemoguće. Više-manje VLAN bridge, eventualno pustiti IGMP/multicast ako ga softver blokira po defaultu. U principu svaki naš IPTV radi isto kao i MaxTV kad je počeo prije 13-ak godina, ako je to tad radilo na svakakvim kombinacijama Siemensa, Thomsona i OpenWrta, radit će i danas.
Ja konkretno ne mogu reći kako ga namjestiti jer kroz svoj Fritz još nisam morao provući IPTV uslugu, ali sigurno ima netko ovdje tko je to napravio.
Na ovo sam mislio. Zapravo mi se cini kao da nitko na ovome forumu nema bas tu kombinaciju, trio maxtv + fritz. Moguce da cu ja na ljeto preci na to pa cemo vidjeti.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2019., 16:57   #34
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,059
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Jel ovo stvarno znači "svi" ili opet to bude kako kome, kao i do sad? Moja lokacija pred nekih godinu dana, malo više, nije bila ni na papiru u nekim skorijim planovima za FTTC...
tehnologije postoje, do 100 su već nekima počeli i puštati,do 500 će još proći dosta vode ispod savskog mosta,preduvjet su kaslići za skračivanje petlje, sve to ide preko bakra u stan,-svi znaći svi koji imaju unutar 200m od stana/kuće kaslić ili su jako blizu centrale imati će mogučnost zatražiti povečanje,za sad isključivo na t-comu,a tako će vjerojatno i ubuduće biti,eventualno će iskon kasnije ući na vlak,ostatak će morati ili investirati u svoje mreže vip već to radi (kabel optika) ili definitivno propasti,u sljedećih 5 godina(vani),kod nas bumo rekli 10 godina potreba za većim brzinama će biti neminovna,usluge tipa netflix i slično,smart home to traže,zato i preporuka "ac" router jer sa "n" routerima već na brzinama 100 imaš najčešće probleme,pogogotovo s toga što većina nisu gigabitni.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2019., 19:11   #35
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Na ovo sam mislio. Zapravo mi se cini kao da nitko na ovome forumu nema bas tu kombinaciju, trio maxtv + fritz. Moguce da cu ja na ljeto preci na to pa cemo vidjeti.
To mora raditi, a koliko vidim u toj temi, nitko zapravo nije ništa konkretno poduzeo nakon posta u kojem je netko spomenuo da treba promijeniti dsl_encap, tako da nemoj tu temu uzeti kao potvrdu da IPTV ne radi (jer, ponovno, mora raditi).
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2019., 22:09   #36
JVC HX-Z10
Sruk
Moj komp
 
JVC HX-Z10's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,163
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Ako planiraš skroz zamijeniti Iskru/Innbox a da bi i dalje koristio telefon, nabavi Fritzbox. Na eBayu imaš 7390 ispod 50 eura. Izvučeš i dekriptiraš konfiguraciju s Innboxa i po njoj konfiguriraš VoIP VLAN i login podatke. Bolje za te novce ne možeš dobiti nikako.
E tome sam se nadao platio bi I vise postenu stvar.
Ali vec sam uzeo C5, i radi sad sve ok.
Jedina stvar koju sam primijetio je 10ms veci ping kad je Connection na On Demand, prebacio na Auto I to je to.

I malo me iznenadila szk, iako su mi stvarno super, mislim da sam potrefio zensku koja nije znala prebacit u Bridge pa je iz drugog pokusaja proslo

taj Innbox mi je do sada najgori router sa kojim sam imao posla.
JVC HX-Z10 je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2019., 22:19   #37
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
Citiraj:
Autor JVC HX-Z10 Pregled postova
I malo me iznenadila szk, iako su mi stvarno super, mislim da sam potrefio zensku koja nije znala prebacit u Bridge pa je iz drugog pokusaja proslo

taj Innbox mi je do sada najgori router sa kojim sam imao posla.

Dobro si prošao, meni su moji rekli da uopće ne podržavaju bridge (a bit ću iskren, i sam sam ga pokušavao prebaciti, nije prošlo najbolje) pa sam morao čačkati dok nisam izvukao konfiguraciju s rutera kojeg nitko drugi ne koristi.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2019., 01:34   #38
JVC HX-Z10
Sruk
Moj komp
 
JVC HX-Z10's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,163
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Dobro si prošao, meni su moji rekli da uopće ne podržavaju bridge (a bit ću iskren, i sam sam ga pokušavao prebaciti, nije prošlo najbolje) pa sam morao čačkati dok nisam izvukao konfiguraciju s rutera kojeg nitko drugi ne koristi.
Haha, skroz te razumijem i meni je jako malo falilo 😄
JVC HX-Z10 je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2019., 14:28   #39
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 360
Imam baš taj Innbox i nije neka sreća, iako je daleko od baš lošeg routera. Uglavnom prebacio ga u bridge i nakačio na njega Mikrotik RB962, otad nikad problema sa internetom. Nema pucanja veze ni usporavanja, Mikrotik sve odradi bez po muke, a Innbox daje samo VoIP i konvertira VDSL u ethernet.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2019., 16:00   #40
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,417
Ja sam inbox v45 zamjenio sa fritzom. Fritz je stvarno odlicna zamjena no i dalje ja imam wifi drugacije rjesen, mene je interesirao samo ovaj telefon / internet dio. Ja sam primarno mjenjao v45 jer mi je trebao potpuno otvoren router da mogu sam na njemu sloziti routu ako zelim i slicno.

Generalno preporucam fritz s dozom rezerve jer i on je dosta mac like rjesen, one button settings wizard i slicno sto osobno ne volim.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2019., 22:42   #41
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 22
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Ja sam inbox v45 zamjenio sa fritzom. Fritz je stvarno odlicna zamjena no i dalje ja imam wifi drugacije rjesen, mene je interesirao samo ovaj telefon / internet dio. Ja sam primarno mjenjao v45 jer mi je trebao potpuno otvoren router da mogu sam na njemu sloziti routu ako zelim i slicno.

Generalno preporucam fritz s dozom rezerve jer i on je dosta mac like rjesen, one button settings wizard i slicno sto osobno ne volim.
Znači to je na Optimi moguće? Ja sam negdje pročitao da su vezani serijskim brojem na centralu ...
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2019., 18:47   #42
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
Kojim "serijskim brojem" na koju "centralu"? DSLAM, ako na njega misliš, nema pojma o serijskom broju, zna samo za MAC adresu, i jedini limit koji tu postoji je onaj kojeg HT konfigurira na svojoj opremi da se na isti port u nekom periodu ne može spojiti više od 3 ili 5 različitih uređaja/MAC adresa. Možda i drugi operateri slične limite postavljaju, no to nije blokada protiv drugog uređaja.


Ne znam postoji li kod nas ijedan operater kod kojeg nije moguće upogoniti svoj uređaj umjesto njihovog, stvar je samo u tome da se ispravno konfigurira. Internet/PPPoE kod svih funkcionira isto, VoIP je više-manje isti, možda koja SIP poruka razlike, IPTV je također kod svih isti (bridge u IPTV VLAN).

Zadnje izmijenjeno od: Blagus. 10.02.2019. u 10:28.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2019., 23:31   #43
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 22
Ne znam o koje serijskom broju niti kakvoj centrali se radi, nije moja domena eskpertize, a sad ne mogu naći post na forumu u kojem sam to pročitao ... kad nađem postati ću. I sad vidim da sam zaboravio napomenuti da ne pričam o ADSL-u, nego VDSL-u ...
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2019., 12:32   #44
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
ADSL ili VDSL, svejedno. Jedino što mogu napraviti je da filtriraju MAC adrese kod spajanja na PPPoE, ali budući da to traži veću koordinaciju logistike, tehnike i partnerskih firmi koje mijenjaju uređaje na terenu, mislim da nitko to ne radi.


Možda si mislio na spajanje na TR-069, ali to ionako nitko ne osposobljava niti je vjerojatno da bi radio remote management na nekom trećem uređaju.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2019., 13:54   #45
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,803
Zavisi od lokacije i jeli njihov Dslam ili je preprodani od drugog ISP - a,
u drugoj kombinaciji može biti kontrole (po MAC adresi ili serial no. uređaja).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 13:33   #46
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 22
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zavisi od lokacije i jeli njihov Dslam ili je preprodani od drugog ISP - a,
u drugoj kombinaciji može biti kontrole (po MAC adresi ili serial no. uređaja).
S obzirom da nisam u gradu, pretpostavljam da je sve t-comova infrastruktura, a i tehničar (t-comov) je prilikom priključenja nekome s druge strane žice čitao serijski broj innboxa. I ja bi više volio Fritza (nije prebogat opcijama, ali user-friendly i odlično održava liniju) namjestiti umjesto innbox koji ima "super look" GUI iz 90-ih ... i koji mi više naliči na openwrt nego nešto upravljivo korisniku koji baš nije n00b, ali ni ekspert. U svakom slučaju sva iskustva su dobrodošla.
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2019., 21:26   #47
animATrIx
Premium
Moj komp
 
animATrIx's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Vukovar-Osijek
Postovi: 482
mac adresa routera se upisuje da bi se povezao sa racunom i pritom usao u acs, i isto vrijedi i za ull i za bs
__________________
http://forum.pcekspert.com/signaturepics/sigpic5353_1.gif
animATrIx je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2019., 20:15   #48
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zavisi od lokacije i jeli njihov Dslam ili je preprodani od drugog ISP - a,
u drugoj kombinaciji može biti kontrole (po MAC adresi ili serial no. uređaja).
OK, kužim MAC adresu, pretpostavljam da se radi o nečem sličnom onome što HT stavlja po defaultu. Ali kako bi DSLAM blokirao ikakav serial, nije li to na nekom višem levelu tipa RADIUS, ili da izbacuje PPPoE ako se CPE ne javi na management, ako uopće itko u Hrvatskoj to radi?



Citiraj:
Autor allidea Pregled postova
S obzirom da nisam u gradu, pretpostavljam da je sve t-comova infrastruktura, a i tehničar (t-comov) je prilikom priključenja nekome s druge strane žice čitao serijski broj innboxa. I ja bi više volio Fritza (nije prebogat opcijama, ali user-friendly i odlično održava liniju) namjestiti umjesto innbox koji ima "super look" GUI iz 90-ih ... i koji mi više naliči na openwrt nego nešto upravljivo korisniku koji baš nije n00b, ali ni ekspert. U svakom slučaju sva iskustva su dobrodošla.
Imaš li pri ruci ikakav drugi DSL router da isprobaš, barem DSL sync i PPPoE konekciju?


Ja imam iskustva sa 3 operatera, svi doduše preko HT-a, i uz ispravnu konfiguraciju kod svih mi je radila cijela usluga, bilo na OpenWrtu ili na Fritzu.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2019., 00:30   #49
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,059
ako se nakači svoj router u bridgeu dali se popravlja brzina,pitam jer szk mi kaže da se router sinhronizirao na 16 a čovjek dobija 3,5-4,5 na mjerenjima dio dana i ništa prazne stranice promjenili kablove ,drivere za mrežnu drugo nije preostalo nego sumljat u router ,a oni odbijaju poslat tehničara ko sve je u redu jer oni vide sinhronizaciju na 16.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 16:19   #50
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 360
Citiraj:
Autor allidea Pregled postova
Znači to je na Optimi moguće? Ja sam negdje pročitao da su vezani serijskim brojem na centralu ...
Nisu vezani serijskim brojem, ali po MACu im centrala pošalje provision podatke (za VoIP, user/pass za PPPoE, itd). Ako staviš neki off-the-shelf router raditi će normalno, samo mu moraš unijeti sve parametre, tipa PVC, PPPoE podatke, VoIP podatke, itd. Operater ti neće dati VoIP podatke, ali koliko vidim na forumu to se može izvući iz postojećeg routera.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 20:29   #51
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 22
Hvala, na savjetima. Nažalost nemam spare VDSL router i ne isplati mi se kupovati novi router s dsl-om jer svi koji nešto vrijede i koštaju + imam problem sa fluktuacijom napona što Fritz provjereno dobro podnosi, pa mislim da ću pronjuškati neki Fritz koji iako daleko čak i od dd-wrta (a pogotovo openwrta) ima više manje sve što meni treba. Srećom nemam VoIP na ovoj liniji samo internet, pa ću valjda uspjeti sve prekopirati s innboxa. Ako je to netko već probao na optimi neka se javi što treba izvući ...
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2019., 18:20   #52
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 22
Evo našao sam link na post na kojem korisnik kaže da su Innbox-i vezani na centralu (opet, ne znam da li je info ispravan ili ne) - https://satelitskiforum.com/sf/index...709#post148709

U svakom slučaju, nabavio sam drugog Fritza 7360 (annex B koji koristi i Optima), naravno spoji se na DSL, ali neće na PPPoE ...
Zvao Optimu, kažu, mi Vam možemo dati Vaš user/pass ali ne i config ...
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2019., 19:11   #53
Blagus
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 146
Tu se pod centralom misli na ACS koji daje konfiguraciju routeru.


PPPoE ne prolazi jedino ako je namješten krivi VLAN, je li on dobro upisan?
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2019., 20:21   #54
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 22
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
PPPoE ne prolazi jedino ako je namješten krivi VLAN, je li on dobro upisan?
Na Fritz-u pod VLAN treba upisati 3980 i stvar radi.

Zadnje izmijenjeno od: allidea. 11.03.2019. u 21:45.
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2019., 01:43   #55
Iv@n_36
Premium
Moj komp
 
Iv@n_36's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: Zadar
Postovi: 72
Budući da imam navedeni Innbox v45 mislim da je dobar topic za moj problem.

Prvo da ukažem na problem. Radi se o većoj kuči s 2 kata i apartmanima.
Imam Optima Innbox V45 modem/router i nalazi se u prizemlju kuće. Uz njega imam žično povezanog Siemens-a SE555 koji ima ulogu AP.

2 su problema:
Prvi je preopterećenje navedenog routera kada se spoji previše ljudi i on se počne gubit i zaguši se signal.
Potrebno ga je često resetirati i tako non stop budu problemi. U prvi problem spada i što se signal ne preraspodijeli podjednako
na apartmane, pa neko gleda HD filmove i pojede cijelu brzinu, tako da i učitavanje jednostavnih stranica bude
problem.

Drugi je problem u nepokrivenosti cijele površine signalom.
Ovaj problem sam djelomično riješio sa Siemens SE555 koji je žično spojen s Optima routerom, odnosno ima ulogu Access Point-a i uspješno pokriva cca80% površine.

E sad bi volio čuti nekog iskusnijeg koje su mi sve moguće solucije.

Rješavanje prvog problema:
Koliko sam upučen sve kreće od Optima modema/routera - on je mozak i o njemu sve ovisi, budući da on radi
sve potrebne operacije (routiranje paketa itd.)
Za rješavanje prvog problema, ključno je nekako zaobići Optima router a to se može ako se ne varam stavljanjem u bridge mode tj.
da on samo bude otvoren za slanje i primanje prometa preko interneta (on nema više ulogu routera).
Sad neznam da li je to uopće moguće postići bridge mode s njim.
Navedeni Optima modem se onda žično poveže s nekim kvalitetnim routerom koji u sebi ima puno više mogućnosti
tako da je primjerice moguće optimalno raspodijeliti brzinu interneta svima što je meni u ovom slučaju ključno.

Rješavanje drugog problema:
Na prvi kat staviti neki repeater koji će prenijeti signal dalje. Ili kupiti neki predobar router koji će
bez problema pokriti sve katove kuće.

Vjerujem da ovdje ima ljudi koji su se susretali sa sličnim problemom. Svaka preporuka je dobro došla
Iv@n_36 je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2019., 05:34   #56
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,223
Citiraj:
Autor Iv@n_36 Pregled postova
Radi se o većoj kuči s 2 kata i apartmanima.
Imam Optima Innbox V45 modem/router i nalazi se u prizemlju kuće. Uz njega imam žično povezanog Siemens-a SE555 koji ima ulogu AP.
I fali najbitniji info... paket/brzina ??
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2019., 14:45   #57
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,803
1. - fali najbitniji info... paket/brzina
2. - obzirom na namjenu / potrebe nikakav repeter nego provući Lan kabele po kući,
minimum po 1 AP na svakom katu
3. - poznato je da se Innbox teško nosi sa prometom + > 8 klijenata a pogotovo preko WiFi,
već u samoj pameti ima limit na 16 ili 32 klijenta istovremeno na WiFi, ne može odraditi ni to
4. - jasno da treba "pametan" router na kojem se može postaviti bandwith limit po klijentu (ip adresi)
5. - ovisno koje usluge imaš opcije su:
a) novi router direktno na xDSL liniji (ima Adsl / Vdsl modem, moraš znati sve parametre za spajanje, ...)
b) Innbox se postavlja u Bridge mode za Internet i gasi njegov WiFi + iza stavljaš novi router sa WAN ulazom i WiFi u sklopu njega ili preko dodatnog AP - a
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2019., 01:30   #58
Iv@n_36
Premium
Moj komp
 
Iv@n_36's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: Zadar
Postovi: 72
Pardon, zaboravio sam napisati da imam od optime trio (tv, tel i internet brzine 20Mbit/s). Sad neznam da li za telefon i tv sve ostaje isto i ako namjestim bridge mode ili je to totalno nepovezano.
Ako bi postojeći router zamjenio s nekim drugim koji bi to bio, imate li preporuke. Da li bi bilo to teško konfigurirati budući da ima i telefon i TV, i treba paziti da Annex, Optima ima skroz drugačiji.
Ako bi na trenutni router zakačio kvalitetni AP da li bi svejedno dolazilo do preopterećenja glavnog routera zbog velikog broja konekcija iako bi se klijenti spajali na AP?

Kabeli nisu provedeni na katove. Znači sve bi išlo sve bežično, i mislim da ne bi bilo problema jer gledam recimo ovaj trenutni Siemens AP mi skoro potpuno pokriva signal premda je smješten u prizemlju u hodniku.
Iv@n_36 je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2019., 03:18   #59
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,223
Citiraj:
Autor Iv@n_36 Pregled postova
Radi se o većoj kuči s 2 kata i apartmanima.

U prvi problem spada i što se signal ne preraspodijeli podjednako
na apartmane, pa neko gleda HD filmove i pojede cijelu brzinu, tako da i učitavanje jednostavnih stranica bude
problem.
Citiraj:
Autor Iv@n_36 Pregled postova
imam od optime trio (tv, tel i internet brzine 20Mbit/s)
Dakle ako vec nisi sam dedukcijom zakljucio, ovo bi bilo kao da otvorimo sezonu lozenja i grijanja kuce sa drvenom peci, ugrijat ces se prvih sat-dva i to je to za tu sezonu...

Tvoje zelje, ono sta imas i ono sto bi htio je nespojivo u tehnickom smislu tako da kupovanje bilo kakve dodatne opreme je cisto - bacanje para.
Neko daljnje natucanje sta bi bilo i kako bi bilo... je besmisleno bar dok ne uvedes jos jednu liniju minimalno istu takvu u kucu. bilo tog ili drugog operatera,
mobilni internet tj. LTE-A mozda ako si blize kakvog odasiljaca. S obzirom da se spominju apartmani u mnozini jel... nebi trebalo biti problema u "ojacanju infrastruture"
na rancu/posjedu no uvijek je bilo tvrdoglavaca koji iz dvorca odu kenjat u poljski wc jer tamo ne moraju pustati vodu.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2019., 13:24   #60
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,803
Kolega silver_tip pokušava složiti zabavni txt kao čuveni kolega Bubba ali zaostaje / mora još vježbati
U prevodu, hoće reći da je danas 20Mbit/s malo za jedan stan sa par klijenata a kamoli sa x apartmana i xy klijenata.

Prvo moraš viditi šta od opcija / alternativa lokalno imaš na raspolaganju po ovom rasporedu:
1. nečija optika
2. A1 - Bnet coax
3. doadatna xDSL linija

Kad uvedeš optiku ili A1 - Bnet coax se može reći da imaš "pristojnu" brzinu (100/50 ili 120/12) koju se može dijeliti na toliko potencijalnih klijenata.
Ako se već baviš / živiš od te djelatnosti onda moraš i nešto uložiti ...

Nakon toga dolazi 2. faza sa pametnim routerom koji će se brinuti (limitirati) pojedinog klijenta.
U sklopu toga je razvlačenje Lan kabela po kući (katovi), dodatni AP - ovi kako bi se prostor pokrio ok signalom.

Za sada toliko
Nikky je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na