|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2018
|
Ram različiti timinzi
Pozdrav Evo imao sam 4 sticka rama 4x4gb 16gb ukupno, sva četiri Kingston Hyperx Savage ddr4 2400mhz cl12, Windowsi su mi se konstantno crashali dok nisam ispitao stickove i našao da je jedan stick riknuo i naravno radilo je sve dobro sa 12gb rama(bez jednog sticka) Tražio sam po internetu za kupit dva ista sticka kao stara tri koji rade i jedva našao na ebayu navodno iste ali ipak nažalost nisu skroz isti, kupio sam dva od 8gb i zamjenio, sad je na matičnoj dva od 4gb i dva od 8 gb, ukupno 24gb radi sve uredu ali timinzi nisu isti a i bios i HWiNFO specifikacije se ne poklapaju, u biosima na početnoj stranici piše da su dva stara sticka od 4gb na 2133mhz a nova dva na 2400mhz dok na HWiNFO piše da su svi na 2400mhz stim da su na starima timinzi 12/14/14 a novima 15/15/15 Sad mene zanima jeli moguće overclockati ove nove stickove sa cl15 na cl12 da se podudaraju sa starima, ovo su navodno specifikacije od novih iako piše fury na pdf-u na mojima piše savage(nešto ne štima ali što je tu je), i dok stari navedeni rade na 1.35v novi rade na 1.20v na najvećim njihovim performancama, sad ako manualno u biosima bez profila stavim sve stickove na 1.35v i podesim na cl12 hoce li moci novi stickovi to izdržati, mislim tu voltažu a da mi ne riknu stim da su namjenjeni za rad na 1.20v? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bu
Datum registracije: Jan 2017
|
Zašto nisi jednostavno kupio ili 2x8GB ili 2x16GB 3600MHz rama i gotovo? Voziti Ryzen 7 5700X sa ramom na 2133 ili 2400MHz nema nikakvog smisla ![]() Barem je ram danas ultra jeftini
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ja znam da spominjanje nofčića a pogotovo otočanima je gore od spominjanja rodbine ![]() Kolega te upućuje u dobrom pravcu, nabavi bolju i noviju memoriju, uzmi DDR4 3200 Mhz, ona je obično CL16 i nećeš previše potrošiti. Isto tako, radije 2x 8GB ili 2x 16GB upareni komplet nego svakakve 4x kombinacije. Na supportu od mobo imaš Memory_QVL listu > https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/m...ME%20B450-PLUS Primjera radi, nalazi se na QVL listi: Memorija G.SKILL 16 GB (2x8 GB) DDR4, 3200 MHz, DIMM, Ripjaws V, F4-3200C16D-16GVKB > https://www.hgspot.hr/memorija-g-ski...200c16d-16gvkb € 43,35 Po uputi ubodi je u A2 and B2 sive slotove. Postoji i brža memorija ali onda raste i cijena, dio troška pokriješ naknadnom prodajom stare memorije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2018
|
Hvala lega ljepo sročeno zasada mi ovako radi iznenađujuće dobro ali definitivno kupujem neki brži ram kad budem kupovo novu grafičku |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|