Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.10.2020., 19:52   #8821
Pavlov
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 6
Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
Pa normalnod a nitko ne dozivljava kad uzmes jedan od najboljih procesora, pa uzmes RAMa na kile, i onda jos uzmes SSD-a u kolicini kojoj mnogi nemaju ni HDD-a.

Mene najvise zanima kakva je to graficka onda u igri... A ostalo komentirati nemogu jer eto kao sto kazem to je vrh.
A ukazala se prilika za potrosit solidnu lovu na komp(poticaji), nije mi namjera "pokazivat ciji je veci".

Pitanje je najvise usmjereno u smjeru preporuke za brzinu i latencije, mogao sam napisati i da uzimam 4x8gb

A za SSD, isto, nebitno je koliki su, pitam jel mi izbor modela dobar.

Graficka je trenutno GTX 1080, ici ce ili 3080 ili Navi, kad se situacija iskristalizira za koji mjesec.

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Fino otvoris support od mb i trazis pouzdan ram koji je testiran jer nabadat odokativno nebi bas preporucio obzirom da su Ryzeni dosta "izbirljivi" sto se tice 4 + keksa rama.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Ovo sto planiram uzeti je supportano od strane MBO, kazem, pitanje je vise bilo na relaciji brzina vs latencije i da li je izbor SSD-a bio dobar.

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 14.10.2020. u 06:19.
Pavlov je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2020., 20:09   #8822
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 13,806
Pa vidjet ćeš kad to sve izađe.
Ionako se ponuda i cijene mjenjaju iz dana u dan
Manuel Calavera je online   Reply With Quote
Staro 13.10.2020., 21:27   #8823
Pavlov
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 6
Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Pa vidjet ćeš kad to sve izađe.
Ionako se ponuda i cijene mjenjaju iz dana u dan

Pitam za RAM i SSD-e koji su vani vec preko godine dana.
Pavlov je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2020., 22:22   #8824
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 13,806
Pa i njima se cijena mijenja svaki dan, kao i ponuda. Nećeš ionako sad kupit ram, pa čekat platformu za koju ne znaš ni support listu

Eno ako si amazon prime korisnik imaš 1tb 970 evo na akciji. Danas je, sutra nije, za primjer
Manuel Calavera je online   Reply With Quote
Staro 13.10.2020., 23:22   #8825
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
Trebam relativno hitnu preporuku za napajanje, jer ga moram kupiti sutra ujutro. Konfiguracija je R3600 + GTX1070...

Links Rijeka mi je najbliži dućan, pa sam gledao šta tamo imaju na lageru... Trebam nešto kvalitetno i pouzdano a da ima razumnu cijenu...

Dostupno u poslovnici Rijeka - LINK

Da li bi mi SILVERSTONE Strider Essential ET550-B 550W bio ok?
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2020., 00:15   #8826
NightWalker
Registered User
Moj komp
 
NightWalker's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Crikvenica
Postovi: 133
Protegnes noge do hgshopa.hr gdje imaju vecu ponudu napajanja i za iste pare 469 kn si uzmes ovaj seasonic sa 5 godina garancije https://www.hgshop.hr/napajanje-seas...roizvod/252854
NightWalker je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2020., 00:35   #8827
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
Zaboravio sam na Hgspot... Hvala.
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2020., 19:43   #8828
Anghx
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Osijek
Postovi: 37
Citiraj:
Autor njuskalo Pregled postova
Ovisi jel imaš trenutno 2x4gB ili 1x8GB, gledaj da uzmeš istu kombinaciju pa ti radi u dual channel modu. Pošto imaš 4 slota za RAM ne bi se brinuo ako bi popunio sve slotove sa 4GB jer je 16GB dosta i prije ćeš cijeli laptop mijenjat nego trebat više od 16GB.
Hvala ti, fakat stvarno je 1x8GB, nisam ni pomislio da bi mogao biti samo jedan slot zauzet, skoro sam napravio glupost i uzeo 2x4GB. Dobro da sam pitao
Anghx je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 21:47   #8829
H@rdc0r3M1nD
Premium
Moj komp
 
H@rdc0r3M1nD's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Croatia;Velebit
Postovi: 396
Ekipa, trebam konkretnu pomoc oko nadogradnje vlastite (sekundarne) kucne konfiguracije.

Trebam kupit maticnu plocu sa procesorom (i hladnjakom procesora), te bih kupio polovne komponente.

Ono sto posjedujem je:

Napajanje: LC POWER - LC6460GP3 2.3 (valjda 460W)
Kučište: Antec P6 Eclipse
Memorija: 2x8GB Kingstone DDR3 HyperX Fury 1866 MHz
2X2GB GSkill RipJaws DDR3 PC3-10666 (valjda 1333 MHz)
Disk: SSD Kingstone V300 240 GB (te neki SAMSUNG 1TB)
Grafika; MSI R9 270x Gaming 2GB



Molim preporuku sto je najbolje kupit od polovnih komponenti, nisam sam siguran kako pravilno odabrati maticnu na koju ce mi sve ovo odgovarati.
Nemam cijenovni razred, samo da dobijem najvise sto mogu za ove komponente.


Unaprijed hvala svima!
H@rdc0r3M1nD je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 08:28   #8830
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,999
Namjena konfe? Ipak bi nam trebao dati neki orijentacioni budžet za taj upgrade.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 09:02   #8831
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,971
Imaj na umu da moraš i RAM mjenjati - u nove kombinacije ide DDR4
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 09:27   #8832
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,747
Ako ostaje ddr3 ram, onda neki i5-i7 4. generacije i odgovarajuća matična.

Upgrade ne bi trebao biti skuplji od 700-1000kn.

Ako pak prelaziš na novu platformu, ram ne može taj ostati.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 11:35   #8833
H@rdc0r3M1nD
Premium
Moj komp
 
H@rdc0r3M1nD's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Croatia;Velebit
Postovi: 396
@tiki - upravo zato uzimam polovne komponente jer ne zelim promjeniti taj DDR3

@coconut - stroj koji mi sluzi za multimediju i surfanje, bilo bi dobro da maticna ima Optical S/PDIF out za spoj na audio sustav

@mommistake - upravo to mi je navedeni buđet --- cca 1200 kn, volio bih plocu normalnih dimenzija (ATX) ne malu.

ima negdje neki online oglasnik samo sa komponentama (mislim na EU)?
Gdje pratit osim ebaya?


Mislio sam Intel Core I7 4770 recimo sa ASUS Z87M- PLUS plocom...
H@rdc0r3M1nD je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 12:06   #8834
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,366
imaš našu lokalnu pcekspert tržnicu.. mo'š tamo sve naći u roku par dana
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 12:22   #8835
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,905
ebay? Kakv ebay pokraj ovih nasih ultra cheap trznica. Pa i njuskalo je jeftin naspram eBaya.

E sad kod tebe je mozda i problem napajanje, jel to uredno radilo sa tim napajanjem? Pod tim mislim ova graficka kojoj je minimum requirement 500W, a koliko vidim tvoje ima manje plus je jos srot. I sad ako na to nataknes nekog consumenta, ovog I7 ili I5 4690 to bi mogao biti preveliki stres za napajanje. No vidim da mnogi rade takva malo jaca racunala s potrosnim procesorima i grafickama, a hardwerski problemi sekcija nije puna spaljenih kompjutera, pa vjerojatno je ovo moje pisanje vise strah i mit, nego istina?

Ako ti je budget 1200kn, mozes naci plocu i procesor neki combo za kakvih 600 kuna, ja bi tu ipak gledao i5 4460, provjereni solidan procesor i ima ih ko drv na placu, plus neka ploca sveukupno sigurno za 600kn se da naci ak ne i manje. Onda ubodes neko novo napajanje od 400kn i mirna bosna.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 12:30   #8836
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 219
Pa s obzirom za sta ce mu sluzit graficku nemora ni stavljat. Uzmes neki i5,i7 4 generacije il do kud je vec iso ddr3 prakticki svi imaju igpu, jedino treba plocu uzet sa odgovarajucim prikljucima. I za to mu bude dosta i taj srot od napoja.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 12:52   #8837
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,366
Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
E sad kod tebe je mozda i problem napajanje, jel to uredno radilo sa tim napajanjem? Pod tim mislim ova graficka kojoj je minimum requirement 500W, a koliko vidim tvoje ima manje plus je jos srot. I sad ako na to nataknes nekog consumenta, ovog I7 ili I5 4690 to bi mogao biti preveliki stres za napajanje. No vidim da mnogi rade takva malo jaca racunala s potrosnim procesorima i grafickama, a hardwerski problemi sekcija nije puna spaljenih kompjutera, pa vjerojatno je ovo moje pisanje vise strah i mit, nego istina?

totalno zaboravih na ovo, nedavno sam pisao/pitao za preporuku napajanja, tj LC kućište i napajanje od 600W koje dolazi s kućištem.. dotično napajanje koje se smatra šrotom koje pali i žari kućišta, domove, veze i ostale stvari sasvim uredno radi na dvije konfe.. prva s fx8320 i r9 290 x tri-x sapphire, a druga konfa s r3600 i rx470.
da je napajanje šrot u odnosu na druga napajanja to stoji, ali vjerujem zaštitama koje to napajanje ima, pa ako i bude "preslabo" ili nešto, ne vjerujem da će gorit sve nego se samo - ugasit.
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 14:26   #8838
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,905
Cuj neznam, meni je izgorjelo dosta napajanja i to onih pola srot i onih ajmo tako rec solidnih. No ja sam rudario pa su radila 24/7.

I ja vise sad naginjem da ova cheap napajanja i nisu toliko losa buduci isto tako nevidim nigdje da netko pise da mu izgorio komp ili nesto strasno da se desilo...

Znam i sjecam se da smo pricali o tvojem combu i ja nevjerujem da to radi. Prema pricama i reviewsima to nebi smjelo raditi dugo. Ali kao sto sam kazes radi i vjerojatno ce raditi jos dugo...
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 18:00   #8839
Manuel Calavera
Premium
Moj komp
 
Manuel Calavera's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: vk+
Postovi: 13,806
GP3 serija su dobra napajanja, ne mora mijenjati
Manuel Calavera je online   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 18:22   #8840
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,366
Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
E sad kod tebe je mozda i problem napajanje, jel to uredno radilo sa tim napajanjem? Pod tim mislim ova graficka kojoj je minimum requirement 500W, a koliko vidim tvoje ima manje plus je jos srot.
da se još dodatno nadovežem na ovo, jer ovo je jedno 5. ili 6. put da spominješ napajanja i minimum requirements, a to većinom bude pretjerano.. i to debelo pretjerano.. sjećam se davne 2014. godine, kolega kupio tu s foruma od lika r9 290 ali s 8gb rama, tako nešto.. ugl kewl grafa, išli autom po nju.. kupio on nju a na kutiji piše minimum req 750w.. ajd sad ti meni reci jel to istina?
pa nije, tjerao je grafu i ostatak kompa (čini mi se intel 4590 ili 4790) s 500 ili 550w corsair neko napajanje koje isto nije baš neki vrh.. i radilo je godinama

ovo pišem iz dobre namjere, jer kao što sam napisao jedno 5. ili 6. put spominješ neke minimume koji nemaju veze s vezom, pa da ponovimo gradivo
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2020., 20:49   #8841
H@rdc0r3M1nD
Premium
Moj komp
 
H@rdc0r3M1nD's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Croatia;Velebit
Postovi: 396
Hvala svima na pomoci. Sto se napajanja tice moram biti iskren i napisat da ga jos nisam probao sa ovom grafickom jer sam graficku tek izvadio iz primarnog racunala.

Ali, mislim da nece bit problema. Napajanje nije toliko lose, makar koliko sam ja citao o njemu, a to dokazuje i post 8839 od kolege Manuela.

Za sad razmisljam uzet Gigabyte GA-Z97X-GAMING 3 ploču.

na nasoj trznici nisam nasao nista sto me privuklo.

Kolika je razlika recimo izmedu i5 4460 i i7 4770

ima li smisla razlika u cijeni?
H@rdc0r3M1nD je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2020., 09:08   #8842
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,747
Ima, ali ne dupla razlika.

Ako je 100-200kn, onda svakako i7.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2020., 09:51   #8843
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,905
Tesko, cim je I7 naprijed onda iz neznam kojih razloga cijene idu u nebu, znam da su ti procesori dok su se kupovali novi kostali oko i preko 3000kn, ali cijene su pale i to u ponor.

i5 4460 mozes naci za 250kn, za toliko sam ja zadnji prodao, a kupio sam ga s maticnom i ramom za 550kn bundle.

Sto se tice napajanja, neznam ni sam sto da mislim, i ja sam uvjeren da to sve radi kak treba i na srotex napajanjima... No ipak better safe than sorry izdvojim malo vise pa kupim ne tako veliki srotex.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2020., 12:32   #8844
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,971
IMO nema baš smisla ići sa stare platforme na malo noviju platformu. Pogotovo jer su polovne ploče skupe, bez garancije i imaju koju godinu rada. Ja bih na tvom mjestu radije skupio još malo love i uzeo nešto aktualno. Ostajati na staroj platformi zbog rama također nema pretjeranog smisla jer svoj ram možeš prodati, a cijene novog rama su niske.
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2020., 16:04   #8845
seno
Registered User
Moj komp
 
seno's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Bosna
Postovi: 757
E raja vidim ova tema je aktivinija od one u AMD/ATI, crkla mi je RX580, pa sada trebam zamjenu, normalno ne zelim ici na isto/sporije.

Komp se koristi za posao primarno (development), igranje povremeno (dota2/titanfall2 i slicne njemu), trenutni monitor je 29inch 16:10 1080p, planiram ici opet na wide 1440p, budzet mi je 600-650KM circa 2500kuna, najbolje sto vidim je 5600xt

Napomena takodje da bi volio sto tisu graficku, ako ima sta bolje, te koji model napisite.

CPU: ryzen 5 1600 / RAM: 16gb
seno je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2020., 16:20   #8846
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,747
5600XT, da, idealna za 2500kn.

Izbjegavaj THICC i WindForce verzije.

Ako možeš naći Red Dragon i odgovara ti budžetom, uzimaj tu.

Ako ne, onda Sapphire Radeon Pulse RX 5600 XT
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2020., 16:25   #8847
seno
Registered User
Moj komp
 
seno's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Bosna
Postovi: 757
Super, cijena Red Dragoona i Saphire je ista, znaci Red Dragon je tisi?
seno je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2020., 16:28   #8848
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,747
Red Dragon ne prelazi 37 dB u full loadu, što je jako dobro.
Inače se vrti oko 30 dB.

Kaže ekipa da je nečujna u dobrim kućištima.

Imaš ovdje dobar graf. U loadu je među tišima.

I ovdje isto tako.

Uglavnom, uloženo/dobiveno, možda i najbolja RX 5600 XT.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2020., 16:40   #8849
seno
Registered User
Moj komp
 
seno's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Bosna
Postovi: 757
E odlicno, hvala ti evo narudzba postavljena .
seno je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2020., 11:59   #8850
the_ghost
lar~
Moj komp
 
the_ghost's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,168
Da se kratko osvrnem na napajanja i graficke, 270x je 2x 6pin sto je samo 150W + sto potegne s PCI, tako da je samo bitno da rail da dovoljno snage. A to cak i ovaj LC moze bez problema. Npr ova moja sisa na 12V railu daje do 444W a 450W je napajanje tako da su te njhove preporuke samo prst puta oko.
the_ghost je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na