|
30.09.2024., 18:04 | #1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Internet i oko toga
Pozz, Imam problem sa bobcat-ovima na ruteru od t-com-a .... Naime ne žele se spojiti prema van .... Esade, prije rutera mi je medija konverter ... Da li bilo kojim slučajem mogu nekako spojiti na medija konverter te bobove, bilo sa switchem bilo da stavim neki drugi ruter ??? Da li bi to ferceralo, igrao sam se sa mrežama, ali nikada nisam bio u prilici to sve odigrati dok je media konverter bio u igri, zato i pitam ... THX |
30.09.2024., 23:08 | #2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nisi objasnio zašto su u igri media konverteri ? Pretpostavljam da se radi o Ethernet > optika > Ethernet za preskočiti 100M limit na Ethernet - u. Ako se o tome radi, trebali bi biti full transparentni i ne utjecati na tip prometa. Za manjak Ethernet portova na routeru naravno da to možeš riješiti preko network switch - a. Daj malo više detalja da prvo možemo skužiti šta je / gdje je problem. |
|
|
Oglas
|
|
01.10.2024., 09:10 | #3 |
Premium
|
@nikky heh e da znam zakaj su deli media konverter .... Ali optika u njega i LAN van,koji je uštekan u ruter .... Sad da li bi to radilo ako stavim switch prije rutera i na njega bobove, pa iz switcha isto jedan kabel u ruter .... Jasno da portove mogu sa switchem "povećati", ali nije to kak bi rekao primarno ... Jel da tak velim switch je iza rutera i ova 2 se ne žele spojiti, zakaj, neznam, ali to mi je i kolega rekao na helium discordu, da jednostavno ti bobovi preko tog rutera nemogu van ... (opet kako i zašto nemam pojma) .... Isto da napomenem da oni dobiju adresu preko switcha (iza rutera), ali ne spajaju se na helium mrežu ... (opet kako i zašto nemam pojma) ... Sad bi ja switch na media konverter (pretpostavka da je gigabitni) jer imam 500 DL na kompu, pa na taj switch bobove i jedan kabel u ruter .... Da li bi to prolazilo ??? |
01.10.2024., 09:35 | #4 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2018
|
Ako pod router misliš na ISP router, ne možeš prije njega staviti switch i spajati na njega stvari. Tj. možeš, ali ti ništa spojeno na taj switch neće imati izlaz na internet osim routera (ako se radi o dummy switchu). Možda bi bila opcija kupiti novi router i kompletno izbaciti ISP-ov, ali pitanje je zašto ti trenutno ne radi, koliko vidim tim bobcatovima samo treba pristup internetu bez ikakvih posebnih zahtjeva. Pitanje je je li problem u njima ili je do ISP-a. Kako ti je to prije bilo spojeno? |
01.10.2024., 09:45 | #5 |
Registered User
|
I media converter možeš zanemariti, jedino što on radi je da pretvara optiku u bakar, nema nikakvu mrežu na sebi tako da do njega nije problem ako ti ostale stvari (tipa PC i mobitel) bez problema idu na internet. |
01.10.2024., 09:53 | #6 |
Premium
|
prije je isto bilo preko rutera, ali na tim ruterima mi je pucala veza, pa su zamjenili za konverter i ovaj ruter ... Da inače bi ti bobovi trebali automatski se spojiti, zakaj preko ovog rutera neće, neznam ... kak sam napisal i jedan kolega je to potvrdio na helium forumu, samo on nije imao media konverter prije rutera .... Znači i dok sam bio na OKTV-u sve radilo normalno, i na t-comu i onim njihovim crnim ruterima isto tak, ovo sam slučajno zamjetio, pošto ono da tak velim jednom mjesečno pogledam kakav je status tih bobcatova ... |
01.10.2024., 10:15 | #7 |
Moderator
|
Aha, sad su stvari malo jasnije. Ti imaš ONT + Router kombinaciju i to je dobra opcija jer eventualno možeš staviti svoj bolji router. Kasnije napišem post jer trebam uhvatiti vremena da objasnim šta sve treba |
01.10.2024., 10:25 | #8 |
Registered User
|
Čudno mi je da preko ovog routera ne izlaze na internet, ne vidim da trebaju ikakve posebne postavke, niti mi pada na pamet što bi na routeru moglo blokirati ovaj promet. Koji je točno model tog HT routera i switcha iza njega na koji spajaš bobcatove? |
01.10.2024., 12:14 | #9 |
Premium
|
Ruter je speedport plus .... Switch, neki smrtni kak bi ja to nazvao .... čak i mislim da je 100-tka, što mi je dovoljno za te bobove, bar su radili prije .... Kaj se tiče i nekih sitnica, pustio sam neke portove koji su trebali prije biti pušteni, navodno sa novim firmware-om ne treba ni to ... al zlu netrebalo .... Kolega jedan mi je predložio i da stavim jedan od bobova na DMZ pa čisto da vidim da nije do firewalla od rutera .... AL ni tak ne fercera .... |
01.10.2024., 13:14 | #10 |
Registered User
|
A switch je dummy ili se može konfigurirati? Razmišljam ako ima nekakvu konfiguraciju na sebi pa ju možda treba podesiti za novi ruter.. Probaj spojiti laptop ili nešto na taj switch, samo da provjeriš da nije u njemu problem. |
|
|
Oglas
|
|
01.10.2024., 14:48 | #11 |
Moderator
|
Vidim da kužiš šta je PortForvard, otvaranje odr. portova u FW kako bi neke stvari mogle raditi. Prvo provjeri jeli WAN konekcija u routeru dobiva javnu IP adresu, ds nisi možda iza CGNAT - a. Ako si iza CGNAT - a prvo moraš tražiti od ISP - a da te maknu sa njega. Na toj makinji gdje je "bobcat" postavi fiksne IP adrese za TCP/IP v4, TCP/IP v6 možeš stavit na disable. Nakon toga treba precizno saznati koji portovi trebaju za tu "uslugu". Ako se radi o Bobcat Miner - u, ovdje > https://portforward.com/bobcat-miner/ kaže da mu treba TCP: 44158, tj. taj port treba propustiti kroz PortForward. To be continued |
01.10.2024., 15:13 | #12 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2020
|
zašto je potreban port forward? iz prvog posta se da naslutiti da ih ima više, što će forwardati na ostale uređaje? |
01.10.2024., 15:33 | #13 |
Premium
|
Taj port je forwardan ... ali isto tako to je bilo prije godinu dana ... Bez obzira sam ga pustio i on je otvoren .... CGNAT ??? co to je ??? IP6 je ugašen samo IP4 koristim ... I naravno port je pušten po fiksnim adresama od bobova .... za oba boba Sad čitam o tom CGNAT-u, ali opet velim na starom ruteru od t-coma je radilo, i na ruteru od OKTV-a, samo ovaj zeka .... |
01.10.2024., 15:36 | #14 |
Moderator
|
Pa fino piše da taj port treba biti otvoren za tu "uslugu". E sad, ima li neka kombinacija kada ih je više na jednoj konekciji, ne znam / treba istražiti. Ima još jedna opcija a to je da se u routeru upali UPnP pa vidjeti hoće li tako raditi, samo treba biti pažljiv sa UPnP tj. treba provjeriti šta od prometa ide ... da ne bude belaja |
01.10.2024., 15:37 | #15 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2020
|
pročitaj koja ti je WAN IP adresa na routeru https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT isti port je forwardan na više uređaja? i kada dođe promet izvana, kome ga proslijedi? |
01.10.2024., 15:45 | #16 |
Moderator
|
Ako si iza CGNAT - a ništa od igre U pojednostavljenom opisu, zamisli da je vas xy iza nekog routera i svi ste na Internetu preko jedne IP adrese. Pogledaj koju IP adresu dobiva router na Internet konekciji (možeš je i napisati ovdje) pa je usporedi sa nekim what is my IP servisom. Zaboravi šta je prije bilo jer si sada kod drugog operatera i ne mora biti isto, dapače. |
01.10.2024., 15:48 | #17 |
Premium
|
Nisi me skužio do kraja, znači na t-comu sam metar i pol dana, imal 2 crna rutera na kojima je radilo normalno ... Sad kad su stavili ovaj ruter, bobovi ne delaju .... (20 dana) A o portovima, velim da u pravilu ne trebaju biti forwardani od prije godinu dana ... I opet oni koliko kužim primaju preko antene, i samo prosljeđuju .... Provjerim te adrese doma ... |
01.10.2024., 16:22 | #18 |
Premium
|
|
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|