Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 05.05.2019., 18:43   #1
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Koje vanjske antene za A1 i Tele 2

Prvo da pozdravim vrijednu ekipu forumaša, te ukoliko nisam svoje pitanje smjestio na dobro mjesto (za sada nisam pronašao adekvatnije), molim da me se upozori da prebacimo negdje drugdje da ne ometamo na krivom mjestu.

Moje ime je Branko i ovo mi je prvi post ovdje.

Naime, treba mi vaša pomoć jer vidim da ovdje ima znalaca a ja nisam baš u tome osim nekih osnovnih stvari sa kojima se moram boriti silom prilika.

S obzirom da ja kao i mnogi drugi moraju pobjeći od T-coma i njihovog max 4mb interneta jer na mojem području nije moguća veća brzina (periferija Zagreba prema Zelini), tražim alternativu koju imam ali ne zadovoljava potrebe pa trebam pomoć.

Imam mobilnu LTE mrežu Vipa i Tele2. Vip mi lovi u objektu LTE kad nije opterećeno i do 85mb (nikad ispod 25mb), signal gotovo full (toliko vidim na iPhonu), a Tele 2 uglavnom 3g, na katu LTE 1 crta a u potkrovlju LTE 2 crte. Uzeo sam probnu karticu Tele2 (ubacio u iphon) i provjeravao par dana, uglavnom u višim dijelovima ima ali prizemlje samo 3g, i uvjek cca 25mb (za mene koji sam 15 godina na 4mb to je naučna fantastika)

S obzirom da imam ravan krov na objektu te mogu dodatne antene smjestiti van objekta još i više, osnovna ideja je bila (prema informacijama koje sam uspio skupiti na ovakvim mjestima), vanjske antene, 3g/4g GSM Router u samo potkrovlje (do njega bi išli kablovi od antene cca 4-7 metara ili kraće (ovisno koliko bi visoko smjestio antene), a od Routera mrežni kabel direktno na switcher cca 10 metara dalje i svi imamo internet bez drugih zahvata.

I sad je pitanje, što uzeti s obzirom da mjesečno trebam cca 300-400 GB prometa. Vip mi je bolji odabir jer u startu imam bolji signal, imam i optičku vidljivost prema baznoj stanici (ali bez obzira na tu činjenicu htio bih staviti vanjske antene da bude ziher), ali mogu dobiti max 100gb mjesečno + dodatnih 100 GB uz nadoplatu što mi nije dovoljno. Tele 2 s druge strane ima 1TB što me zadovoljava, ali je bazna stanica dalje i nemam optičku vidljivost.

Nije problem uložiti u opremu samo da stvar radi ali ne želim se bez veze razbacivati jer vidim da u mnogim slučajevima i neke jeftinije komponente rade bolje nego mnogo skuplje, a ja o tome neznam previše pa nemogu odlučiti koje su to komponente.

Stavio sam ovdje skice te dvije moguće opcije prema stvarno utvrđenom stanju na terenu, do kojeg sam uspio doći istraživanjem. Od opreme nemam ništa osim jednog 3G/4G LTE GSM Routera, točnije TP-Link DWR 921 kojeg sam koristio par puta u vikendici ali ga više netrebam pa imam viška ukoliko se može iskoristiti. Ako ne, nabavim drugi.

Ukoliko netko ima ideju i prijedlog bit ću zahvalan jer na svojem području nažalost nemam nikoga tko se toliko razumije da trajno riješim problem.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	opcija 1.jpg‎
Views:	74
Size:	303.3 kB
ID:	21137   Click image for larger version

Name:	opcija 2.jpg‎
Views:	72
Size:	298.9 kB
ID:	21138  
kakav takav je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 18:58   #2
thunder11
Premium
Moj komp
 
thunder11's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2013
Lokacija: Umag
Postovi: 579
Jednoglasno:

https://www.antene-zupancic.si/lte-a...mo-p-1477.html

Najkonkretnije su i ako stanice nisu nakrcane korisnicima, s njima češ/trebao dobiti najbolje rezultate. One kineske varijante enmoj ni pokušavati.
Ako želiš antene na krovu zgrade.
thunder11 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.05.2019., 19:03   #3
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,869
Da sad ne pišem ponovo (i tako je generalni info) > http://forum.pcekspert.com/showpost....3&postcount=80
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 19:06   #4
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor thunder11 Pregled postova
Jednoglasno:

https://www.antene-zupancic.si/lte-a...mo-p-1477.html

Najkonkretnije su i ako stanice nisu nakrcane korisnicima, s njima češ/trebao dobiti najbolje rezultate. One kineske varijante enmoj ni pokušavati.
Ako želiš antene na krovu zgrade.

Hvala na odgovoru, i ne tražim Kineske, tražim savjet koje će funkcionirati u mojem slučaju sa Tele 2 zbog količine prometa. Vip mi radi ionako dobro pa mislim da bi za njega bile dobre biko koje 😂

Problem mi je Tele 2, zato tražim savjet nekog iskusnog shodno mojoj situaciji na terenu.

Ja se ne razumijem u antene pa mi netko u trgovini može prodati bilo što.

A Kineske, ne kaže se džabe da “škrt plača dvaput”
kakav takav je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 19:13   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,869
Nisam gledao detalje / mogućnosti tog D-Link DWR-921,
ako ima u web slikovnici prikaz nivoa / kvalitete signala je važan detalj po kojem ti ekipa može dati odg. savjet.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 19:15   #6
thunder11
Premium
Moj komp
 
thunder11's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2013
Lokacija: Umag
Postovi: 579
Tako je

Vezano za antene:

Tele2 koristi za 3G 800Mhz signal, dok za 4G 1800Mhz i od maloprije 2100Mhz (ovisno o lokaciji)
A1 - koristi sve 3 frekve za 4G, ako se ne varam.

Samim time, antne koje sam ti linkao pokrivaju taj spektar i još toga. S time da, uz te antene najbolje je imati i max. 10m H155 kabla, duže od 10m se ne isplati radi gubitka. E sada, da li će ti išta pomoći doslovce nećeš znati dok jednostavno ne probaš. A sama montaža antena nije za svakoga, penjanje na krov, pozicioniranje itd...ode dobrih 2-3h na to, a na kraju ne dobiješ ništa. Ali ako stanice nisu preptrpane one bome sa tim antenema itekako dobiješ jako stabilan signal i po mogućnosti veći Up/down.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisam gledao detalje / mogućnosti tog D-Link DWR-921,
ako ima u web slikovnici prikaz nivoa / kvalitete signala je važan detalj po kojem ti ekipa može dati odg. savjet.
I to isto. Ako si već na max. sa nivoima kvalitete signala onda ti i ne trebaju antene.
thunder11 je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 19:30   #7
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,828
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisam gledao detalje / mogućnosti tog D-Link DWR-921,
ako ima u web slikovnici prikaz nivoa / kvalitete signala je važan detalj po kojem ti ekipa može dati odg. savjet.
Ima, vidi se cak i u decibelima.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 19:32   #8
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor thunder11 Pregled postova
Tako je

Vezano za antene:

Tele2 koristi za 3G 800Mhz signal, dok za 4G 1800Mhz i od maloprije 2100Mhz (ovisno o lokaciji)
A1 - koristi sve 3 frekve za 4G, ako se ne varam.

Samim time, antne koje sam ti linkao pokrivaju taj spektar i još toga. S time da, uz te antene najbolje je imati i max. 10m H155 kabla, duže od 10m se ne isplati radi gubitka. E sada, da li će ti išta pomoći doslovce nećeš znati dok jednostavno ne probaš. A sama montaža antena nije za svakoga, penjanje na krov, pozicioniranje itd...ode dobrih 2-3h na to, a na kraju ne dobiješ ništa. Ali ako stanice nisu preptrpane one bome sa tim antenema itekako dobiješ jako stabilan signal i po mogućnosti veći Up/down.



I to isto. Ako si već na max. sa nivoima kvalitete signala onda ti i ne trebaju antene.

Montaža nije problem. Čekić/bušilica/šrafenciger su mi u krvi, krov je ravan, cijeli objekat je moj tako da mogu raditi što želim. Bitno mi je samo dobar odabir antena jer je Tele 2 bazna stanica udaljena 2,5km i nemam optičku vidljivost, a ukupno sam ako antene dignem iznad krova cca 2 metra, još uvjek 80 metara niži od bazne stanice (moja skica “opcija 1”). U tome je glavni problem.
kakav takav je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2019., 19:36   #9
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Da sad ne pišem ponovo (i tako je generalni info) > http://forum.pcekspert.com/showpost....3&postcount=80
Nisam, nalazi se nekoliko stotina kilometara dalje pa mi nije pri ruci. Parobao sam samo ubaciti karticu i iPhone. Inaće sam kod Vipa pa stalno imam LTE ali ne full pa sam i zbog toga spreman staviti vanjske antene, ali mi zbog količine prometa više odgovara Tele 2 kod kojeg je LTE signal u takozvanom potkrovlju 2 crtice.

S obzirom da iznad imam ravni krov (nije limeni, posebna pvc izolacija), ograđen zidom visine 1m mogu staviti stup i još dignuti antene koliko treba, mislim da bi to poboljšalo situaciju. Zbog gubitaka sam mislio Router smjestiti što bliže, a mrežni kabel dalje nije problem. Switcher već postoji jer je spojeno dosta uređaja te još dva AP-a za mobilne uređaje i laptope kad nisu na docking stanicama.

Zato sam ovdje stavio skicu stanja, možda netko ima sličnu situaciju.
kakav takav je offline   Reply With Quote
Staro 29.06.2019., 22:39   #10
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Ima, vidi se cak i u decibelima.
Dofurao sam ga sa vikse pa mogu sad probati. Gdje se to vidi u decibelima? Nemogu pronaći u njegovim postavkama
kakav takav je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.06.2019., 14:01   #11
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Jel moguće da na istoj lokaciji 4 mobilna uređaja pokazuju LTE te skidanje ide i do 90mbs, dok istovremeno D-Link DWR 921 pronalazi isključivo 3G (postavljen je da prebacuje između 3G i 4G). Kad ga podesim smao na 4G nema ništa.

Dali je moguće da je problem u nekoj drugoj postavci?
kakav takav je offline   Reply With Quote
Staro 30.06.2019., 14:41   #12
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,963
Ista SIM kartica u mobitelima i D-Linku?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 30.06.2019., 22:45   #13
kakav takav
Registered User
 
Datum registracije: May 2019
Lokacija: zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Ista SIM kartica u mobitelima i D-Linku?
U mobitelima su kartice od Vip-a a u D-Linku isto od Vip-a ali podatkovna kartica. Piše na njezinoj pozadini: USIM
kakav takav je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 08:29   #14
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
bok,

interesira me dali je moguće običnu zemaljsku antenu prepraviti u antenu za prijem 4G LTE signala ?

npr... obična se može kupiti za 60-ak kuna, https://www.njuskalo.hr/satelitska-t...7759663​

dok ona od iskre za prijem 4G signala je 400kn...

pretpostavljam da može, samo ne znam što bi se trebalo napraviti. ako imate savjet

kao npr.. ovo:



samo ne mogu razumjeti što je točno on napravio ?

hvala
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 10:10   #15
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
Napravio je glupost bez obzira što ima skupu opremu ( i slabo se sa njom snalazi ).
Yagi antena što koristi modificirani "X" oblik elemenata da bi se dobio veći bandwith to nemože napraviti sa razmacima elemenata te je time ograničeno.
Dakle TV Yagi bi se mogla koristiti samo za najniži mobilni band.
Bolje bi bilo da je prilagodio TV UHF LPDA razmakom između nosača sa 75 na 50 ohma i imao bi sve mobilne bandove uz normalno manju dobit (gain) do 8dBi nego Yagi koja ide sa i preko 16 dBi ovisno o broju elemenata.

Zadnje izmijenjeno od: D/G. 13.07.2019. u 10:15.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 14:22   #16
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Napravio je glupost bez obzira što ima skupu opremu ( i slabo se sa njom snalazi ).
Yagi antena što koristi modificirani "X" oblik elemenata da bi se dobio veći bandwith to nemože napraviti sa razmacima elemenata te je time ograničeno.
Dakle TV Yagi bi se mogla koristiti samo za najniži mobilni band.
Bolje bi bilo da je prilagodio TV UHF LPDA razmakom između nosača sa 75 na 50 ohma i imao bi sve mobilne bandove uz normalno manju dobit (gain) do 8dBi nego Yagi koja ide sa i preko 16 dBi ovisno o broju elemenata.
možeš molim te ovo pojasniti za zadnje kaj si napisao vezezano za TV UHF LPDA. ja recimo imam viška jednu riblju kost antenu, što bi ja konkretno mogao napraviti ?

hvala
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 16:01   #17
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
Za podešavanje te TV UHF LPDA bi bio potreban SWR metar za te frekvencije a razlika 50/75 ohma nije kritična pa netrebaš ništa raditi već priključi sa koaksom ( ne predugim i ne ¤ 3mm RG174 ) na ruter i uživaj.
Može poslužiti i TV-SAT koaks RG6 , svakako je bolji i od RG58 bez obzira na različite impedance.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 17:11   #18
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Za podešavanje te TV UHF LPDA bi bio potreban SWR metar za te frekvencije a razlika 50/75 ohma nije kritična pa netrebaš ništa raditi već priključi sa koaksom ( ne predugim i ne ¤ 3mm RG174 ) na ruter i uživaj.
Može poslužiti i TV-SAT koaks RG6 , svakako je bolji i od RG58 bez obzira na različite impedance.
ja konkretno imam ovu antenu viška: https://www.prejeftino.com/proizvod?id=916

dali bi ona mogla poslužiti ? i što bi trebao točno izmjeniti ?
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 18:10   #19
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
To je imitacija LPDA ...čak ni kraj nije pravilno kratkospojen..a specifikacije
Nađi neku vanjsku bar od 10 elemenata ( dipola) npr. https://www.chipoteka.hr/artikl/1057...m_medium=click
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	el shema 5el LPDA.jpg‎
Views:	26
Size:	5.4 kB
ID:	21319  
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 18:23   #20
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
To je imitacija LPDA ...čak ni kraj nije pravilno kratkospojen..a specifikacije
Nađi neku vanjsku bar od 10 elemenata ( dipola) npr. https://www.chipoteka.hr/artikl/1057...m_medium=click
Kanali : UHF 21 - 69
Frekvetni opseg: 470-862 MHz


što znači da radi na 800Mhz...

s tim da ja koristim Tele2, gdje 4G radi na 1800 Mhz, 2100 Mhz i 2600 Mhz

pa pretpostavljam da bi ipak trebao prepravljati antenu ?
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 18:34   #21
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
Ne ...vidi dimenzije najkraćeg dipola ( do priključka prvi) jer radi do te frekvencije .



ps:
Dipol je pola valne dužine , a valna dužina se dobije kad podjeliš brzinu svjetlosti sa frekvencijom npr L (mm) = 300000/800(Mhz)
ili ... Freq (MHz) = 300000/L (mm) ...sa tim da je L izmjereni dipol u mm x 2 .
Dimenzije elementa malo odstupaju pa su kraći za par postotaka u ovisnosti o njhovoj debljini naprema valnoj dužini i o tome da li su izolirani od nosača ili prolaze kroz njih kod yagi pa nemoj da te to zbunjuje.

Zadnje izmijenjeno od: D/G. 13.07.2019. u 19:05.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 19:42   #22
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
Znaci meni je najvazniji prvi dipol ? Odnosno kolika je duljina ? A ostali nisu bitni ?
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2019., 20:22   #23
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
Pa onaj najduži je od 470MHz ako ta LPDA radi od 21CH TV.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 07:52   #24
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
evo izmjerio sam svaki dipol

slika:



pa ako mi možete reći za svaki pojedini dipol koliko bi trebao biti dugački.

pod uvjetom da bi ima sve mobilne bandove kako ste ranije rekli. ali naravno najvažniji su mi za Tele2.

jer koliko sam shvatio, zadnji odnosno najkraći dipol nam govori do koje frekvencije radi antena, dok prvi najdulji od koje kreće.

naravno nije dovoljno samo zadnji dipol podesiti za željenu frekvenciju nego trebao bih sve dipole uskladiti, pretpostavljam ?

dali je ovo dobar izračun, https://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php

upisao sam sljedeće podatke,

min. Freq. [MHz]
470
max. Freq. [MHz]
2600
max. Boomlength (Design Goal)
380 mm

ili treba drugačije ?

hvala
__________________
Ovo je moj sin Vlado

Zadnje izmijenjeno od: chief_wolfinjo. 14.07.2019. u 08:04.
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 12:16   #25
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
Dipol se mjeri kao ovaj zadnji (plavo)
Kratkospojnik određene dužine (žuto) se obično iskoriste nosači a pločica ih kratko spoji (zeleno).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	dipol  lpda.jpg‎
Views:	44
Size:	95.2 kB
ID:	21321  
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 12:56   #26
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,562
ova stranica https://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php mi izbacuje ovo:


**** Logarithmic Periodic Dipole Antenna ****
https://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php
JavaScript Version 12.01.2014, based on ARRL ANTENNA BOOK, 17th ED.
------------------------------------------------------------------------------
Min. Frequency : 800 MHz
Max. Frequency : 2600 MHz
Boomlength : 363.8 mm
Gain : 7.52 dB
Elements : 13
tau : 0.865
sigma : 0.159
------------------------------------------------------------------------------
Bandwidth (active region) : 1.76
Bandwidth (structural) : 5.73
Bandwidth (effective) : 3.25
------------------------------------------------------------------------------
Element 1, Rod : 93.8 mm, Position : 0.0 mm, Diameter : 1.9 mm
Element 2, Rod : 81.1 mm, Position : 59.7 mm, Diameter : 1.6 mm
Element 3, Rod : 70.1 mm, Position : 111.2 mm, Diameter : 1.4 mm
Element 4, Rod : 60.6 mm, Position : 155.8 mm, Diameter : 1.2 mm
Element 5, Rod : 52.4 mm, Position : 194.4 mm, Diameter : 1.1 mm
Element 6, Rod : 45.3 mm, Position : 227.7 mm, Diameter : 0.9 mm
Element 7, Rod : 39.2 mm, Position : 256.6 mm, Diameter : 0.8 mm
Element 8, Rod : 33.9 mm, Position : 281.5 mm, Diameter : 0.7 mm
Element 9, Rod : 29.3 mm, Position : 303.0 mm, Diameter : 0.6 mm
Element 10, Rod : 25.3 mm, Position : 321.7 mm, Diameter : 0.5 mm
Element 11, Rod : 21.9 mm, Position : 337.8 mm, Diameter : 0.4 mm
Element 12, Rod : 18.9 mm, Position : 351.7 mm, Diameter : 0.4 mm
Element 13, Rod : 16.4 mm, Position : 363.7 mm, Diameter : 0.3 mm
------------------------------------------------------------------------------

Rod je duljina dipola podijelijeno sa dva, a diamter ?
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 15:43   #27
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,242
Citiraj:
Autor chief_wolfinjo Pregled postova
Rod je duljina dipola podijelijeno sa dva, a diamter ?
Ne, kod Logarithmic antene Boomlength je dipol a Rod su direktori na njemu. Dijametar ti je debljina elementa, znaci ne promjer nego duzina koja spaja 2 vanjske tocke kruznice a prolazi njenom sredinom.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je online   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 19:22   #28
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
Probaj prevesti sa razmakom tj. boom lenght (može i google prevoditelj). Znači ukupno razmaci na nosačima od prvog (0,0) do zadnjeg (363.7mm) elementa (dipola).

Dipol kao što i glasi rječ ima dva jednaka djela (L/4) i tu ih vode kao rod.
Pomnožiš 4 x rod (mm) za dobiti valnu dužinu (L) pa probaš formulu MHz = 300000 / L (mm)
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 19:45   #29
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,242
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Dipol kao što i glasi rječ ima dva jednaka djela (L/4) i tu ih vode kao rod.
Ja zbilja ne znam sta sad fantaziras i odakle ti to da su ROD dipoli umjesto Direktora ali ostaje cinjenica
da je boom lenght ili boomlenght kod Logaritamske antene u cjeloj svojoj duzini dipol na koji se spaja coax.

Kod Yagi antene taj isti boom lenght je obican nosac drugih elemenata.
U konkretnom izracunu tamo za logaritamsku antenu unese si zeljenu duzinu antene/dipola/boomlenght-a i dobiti ce specifikacije koliko ROD-a ( direktora ) i na kojem razmaku trebaju biti.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je online   Reply With Quote
Staro 14.07.2019., 21:35   #30
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 850
LPDA se sastoji od više dipola na ukrštenom vodu (vidi sliku iz posta #19).
Taj ukršteni vod su usput i dva nosača pa se jedan dio (L/4) dipola spaja na gornji a drugi dio dipola na donji "nosač".
Dakle elementi LPDA su svi dipoli i svi moraju biti spojeni na ukršteni vod (nosače).



Kod Yagi su direktori + dipol + reflektor i na jednom su nosaču sa kojim netreba ni jedan elemenat biti spojen a nemora nosač ni biti od metala.
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na