Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 23.10.2019., 20:08   #31
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,126
Ima, dakle odlicno. Sad mozes u nabavku routera

Edit:
Sto se hibridnog routera tice problem je sto ga ne mozes prebaciti u bridge (da glumi modem) iz razloga sto imas i 4g u njemu gdje se on na osnovu svojih mjerenja prebacuje s 4g na zicu (dsl) u odredjenom trenutku.

Inace je praksa staviti router od providera u bridge, a sve ostalo (dyndns, firewall, port forward, itd.) podesiti na svom (u tom slucaju "glavnom") routeru.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 20:11   #32
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,717
U tvojoj situaciji (hibridni router koji kombinira xDSL i 3G/4G) je i ostaje glavni router.
Na novog ćeš smo prebaciti WiFi posao a usput će poslužiti i kao switch ako bude potrebe.

"Problem" kod kombinacije sa hibridnim routerom je u tome da ga ne možeš jednostavno podesiti u Bridge mode za Internet konekciju upravo zato jer on kombinira xDSL i 3G/4G link,
toga u klasičnoj varijanti nema pa se onda može.

Da ne kompliciramo dalje, odluči se šta ćeš uzeti Asus/TP-Link pa se javi ako zapneš sa konfigom.
Dodatni uređaj trebaš prebaciti u AP mod rada, prilagoditi mu ip adresu (npr. 192.168.1.2), custom DNS1=8.8.8.8.8, DNS2=1.1.1.1, WiFi postavke po želji.
Na gl. routeru (Huawey) gasiš WiFi, provjeri / postavi da DHCP Server pool počinje od 192.168.1.10.

That's it
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 23.10.2019., 20:12   #33
Kristijan_7
Just don't give a fuck
 
Kristijan_7's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Zg
Postovi: 751
A neki mesh, tipa google wifi?

Obzirom da cijena nije problem, ovo je mozda najbolje rjesenje a ne treba zicu. Netgear Orbi ima dedicirani kanal za backhaul pa bi se moglo to slozit bas kak spada obzirom na limite.
__________________
“One morning I shot an elephant in my pajamas. How he got into my pajamas I'll never know.”
Kristijan_7 je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 20:13   #34
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,126
Ima i netgear toga. Navodno jako dobro radi. A ima toga i od ubiquitiya, mikrotika, ...

Sve ovisi o njemu s cime se hoce "zezat".
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 20:23   #35
Kristijan_7
Just don't give a fuck
 
Kristijan_7's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Zg
Postovi: 751
Unifi i Mikrotik mesh mislim drugacije funkcionira i teze ga je konfigurirat. Ovdje jedan "satelit" ide iza routera, ostali u zone di signal pada i sami se konfiguriraju, odnosno nema zezanja. Jedino od kablova treba struju i gg.

Edit, odredeni stariji Asus routeri s novim firmwareom podrzavaju Aimesh, ista fora
__________________
“One morning I shot an elephant in my pajamas. How he got into my pajamas I'll never know.”
Kristijan_7 je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 21:41   #36
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,706
Ok hvala svima za input, kad nabavim router ako zapnem javim se, jos cu prespavat do ujutor da vidim koji router cu uzet jer nadam se da nece dovjeka biti ovaj hibrid, fali samo mini centrla na kraj ulice da ga se mogu rjesit onda i imati postenu vezu .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2019., 10:37   #37
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,976
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2019., 21:20   #38
Armor
Premium
 
Armor's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: HR Zagorje
Postovi: 191
De kupiti Huawei B525s-65a?
Ali baš taj 65a, ne onaj slabiji kaj nudi tele2.
Armor je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2019., 09:07   #39
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,674
Citiraj:
Autor Armor Pregled postova
De kupiti Huawei B525s-65a?
Ali baš taj 65a, ne onaj slabiji kaj nudi tele2.
Koliko pratim to, nigdje kod nas...
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 12:18   #40
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,976
Tele2 nudi B525. Na Amazonu imaš 525s.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.11.2019., 12:27   #41
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,212
Ne, Tele2 nudi/prodaje B525s-23a, a @Armor trazi B525s-65a u osnovi ista ali malo mocnija izvedba istog routera.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 15:44   #42
Armor
Premium
 
Armor's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: HR Zagorje
Postovi: 191
Tak je.
Malo je, al opet puno bolji jer 65a podržava 2CA 1800+2100mhz koji Tele2 odnedavno pušta.
Armor je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 16:12   #43
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,212
Citiraj:
Autor Armor Pregled postova
Tak je.
Malo je, al opet puno bolji jer 65a podržava 2CA 1800+2100mhz koji Tele2 odnedavno pušta.
Pri tom je totalna debilana da Tele2 dila router koji to ne podrzava

Inace, presretan sam da sam ih konacno mogao rijesit sa dostojnom zamjenom...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 18:53   #44
Armor
Premium
 
Armor's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: HR Zagorje
Postovi: 191
Kojom?

Mislim da budu uskoro i oni imali u ponudi odgovarajuću opremu, pogotovo sad kad vidim vijest o 4G+ na Bugu...
Armor je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 20:31   #45
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,212
Citiraj:
Autor Armor Pregled postova
Kojom?

Necim sto oni nece nikad imat, 200/100 optika
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 20:18   #46
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,706
Stigo mi router ali nemogu se spojit nikako da ga podesim .

Kaze manual odes u browser i upises http://asus.router.com i trebo bi se otvort GUi ali kod mene nula bodova, neotvara nista .
https://www.youtube.com/watch?v=wUf6cmNiIf4

Skinem neke andorid aplikacije (od asusa) za router setup pa reko ajd budem preko mobitela/tableta promjenio IP adresu (pretpostavljam da nije u domeni 192.168.1.x) ali ni to neradi, vidi router i spojim se Wifiem od moba u router ali onda kad kazem i want to setup my router i izaberem model koji je odskenirao onda javio "asus router not found" a dolje na listi vidim Asus_D0_2G i njegovu MAC adresu.

Kako da saznam IP od routera ?(na njemu ne pise niti u uputama pishe negdje - upute su jedan sareni list )

Router je spojen lan kabelom u switch (to bi mu trebalo dati pristup preko kompa) i zicom u Tcom huawei (lampice internet mu svjetli tj, bijela je kao da ima vezu sa netom (inace je crvena kad taj kabel nije ustekan).

Postoji li nacin da se spojim preko MAC adrese nekako ?

thx
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 20:35   #47
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,212
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Stigo mi router ali nemogu se spojit nikako da ga podesim .

Kaze manual odes u browser i upises http://asus.router.com i trebo bi se otvort GUi ali kod mene nula bodova, neotvara nista .

Kako da saznam IP od routera ?(na njemu ne pise niti u uputama pishe negdje - upute su jedan sareni list )

Router je spojen lan kabelom u switch (to bi mu trebalo dati pristup preko kompa) i zicom u Tcom huawei (lampice internet mu svjetli tj, bijela je kao da ima vezu sa netom (inace je crvena kad taj kabel nije ustekan).
Skines uputu za taj router i na stranici 129 nadjes ove podatke:

The following are the factory default settings:
User Name: admin
Password: admin
Enable DHCP: Yes (if WAN cable is plugged in)
IP address: http://router.asus.com (or 192.168.1.1)
Domain Name: (Blank)
Subnet Mask: 255.255.255.0
DNS Server 1: 192.168.1.1
DNS Server 2: (Blank)
SSID (2.4GHz): ASUS
SSID (5GHz): ASUS_5G
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 20:50   #48
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,706
Hmm bit ce da se onda "kolje" sa Huaweiem od Tcoma pa zato nece. Idem probat zagasit Huawei.

EDIT: jok, i dalje nula bodova, probam scanirati sa Advanced IP scannerom i nema ga uopce u domeni 192.168.1.x.

Bit ce da za nase trziste nije 192.168.1.1 .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 08.11.2019. u 20:57.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 20:59   #49
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,674
Pa imaš pristup tom switchu / HT roueru?

Nađi ga po mac adresi, pogledja koju ip je dobio.

Kako je tebi lokalno mreža skonfana? Koja je tvoja IP?

Spoji se direktno u njega i daj mu pristup netu, pa probaj tako.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 21:12   #50
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,706
Sve je u mrezi na 192.168.1.x, svi kompovi imaju fixni IP.

Jedan router je na 192.168.1.1 (Tcom - WiFi ON)
drugi router je 192.168.1.99 (Tele2 pokucni - WiFi OF)

Oba orutera su na switch spojena, kompovima je rucno dodjeljen Gateway tako da svaki ima svoj net tj. wifi uredjaji idu preko tcoma a workstaiton je na drugom routeru (tele2 4G pokucni)

Htio bi se ja spojit direktno ali njega nema u domeni kad odskeniram uredjaje, to i je problem .

EDIT: Naso sam ga, dzubre je na 192.168.50.1
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 08.11.2019. u 21:32.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 21:20   #51
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,238
Znači kada Asusa spojiš samo u struju bez mreže i spojiš na wi-fi mob ili laptop ne dobije adresu ili pristup web sučelje, čak i nakon hard reseta
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 21:25   #52
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,717
Možda ti je "komplicirano" ali prvo spoji direktno samo PC - Asus Lan1,
odradi konfig pa tek onda spoji u mrežu.
U ovoj ili drugoj temi sam ti već govorio da ne ne može sve u isti mrežni segment,
stavi Asusa na 192.168.2.1 a kasnije ćeš rješavati route da možeš pogledati status od T-Kome.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2020., 14:57   #53
maki040
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2015
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 28
Kolega Lewis (ili bilo tko drugi), pisalo se ovdje puno o ovom Hibrid ruterom od T-Coma.

Jesi li uspio sve spojiti kako ti je ekipa rekla i da li radi? Znaci umjesto Bridge Mode samo iskljuciti WIFI i spojiti novi ruter kao AC za WIFI?

Imam isti problem pa me zanima prije nego bilo sto da kupim. WIFI signal je cista katastrofa.
maki040 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 12:45   #54
slish480
Yeeepiyaye
Moj komp
 
slish480's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Graz, Austria
Postovi: 290
Pozdrav, imam od Iskona Zyxel VMG5313-B30A i htio bih na njega spojiti wifi access point koji će slati wifi signal po kući jer je Zyxel blago rečeno šaka jada. Na Zyxela bi bio spojen kabelom. Koja je preporuka za uređaj do nekih 1000kn? Na njega bi bilo spojeno između 5 i 10 uređaja, ali ne u isto vrijeme. Hvala
slish480 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 15:31   #55
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 683
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 15:31   #56
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,717
Vidi emmulatore od TP-Linka koji dual band routeri imaju AP mod rada,
nešto kao C1200, C7 ili sl. Još prođeš pola jeftinije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 15:35   #57
1v@n
The mighty pirate
Moj komp
 
1v@n's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Kent, UK
Postovi: 7,287
Ima i C6. Imam ga već neko vrijeme i prezadovoljan sam. Mislim da je oko 250 kn
__________________

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: AOC Q3279VWF + HP ZR24w
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
OS: Windows 10 Pro x64
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 15:51   #58
slish480
Yeeepiyaye
Moj komp
 
slish480's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Graz, Austria
Postovi: 290
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova


Već koristim od TP-Linka RE200 extender i ok je, ali sad zbog Korone i home office-a je na njega spojeno više uređaja nego inače pa šteka. Više mi se sviđa prijedlog od kolege Nikky ispod sa Archer emulatorom i dual band routerom.



Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Vidi emmulatore od TP-Linka koji dual band routeri imaju AP mod rada,
nešto kao C1200, C7 ili sl. Još prođeš pola jeftinije.

Vrijedi li pravilo što skuplje to bolje. Zyxel je na drugom kraju kuće u prizemlju dok je moje računalo na katu dijagonalno on routera. Onda bih jedan od emulatora spojio ga na router i ako bude trebalo extender u svojoj sobi kako bi sve radilo kako treba. Ali bi u tom slučaju extender dobivao jači signal od izvora. Jesu to ova dva koja si preporucio C1200 i AC1750? Najbliži LINKS mi je u Slavonskom Brodu, a nijedan nije dostupan odmah.
slish480 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 19:53   #59
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,717
Emmulatore na webu sam spominjao da vidiš slikovnicu (kako ja zovem web konfig) i dostupne opcije jer ti treba AP mod rada.

Prvi link je ok, tj. na taj C1200 sam mislio ali taj nema goli AP mod rada,
emmulator za V3 > https://emulator.tp-link.com/1200(us...get/index.html
on bi ti mogao igrati ako te ne smeta dupli NAT tj. da njegov Lan i WiFi bude u posebnoj mreži u odnosu na prizemlje.

Drugi link je A7, ima AP mod rada ali je malo skup po mom mišljenju,
https://emulator.tp-link.com/archer-a7-v5/

Kolega je spomenuo C6 > https://www.links.hr/hr/router-tp-li...icni-060800004
emmulator > https://emulator.tp-link.com/c6-us-v2/index.html
ima AP mod rada, dual band kao i ostali, guest WiFi, ...

Mislim da bi zadnji C6 bio ono šta trebaš,
za žuntu > https://www.tweaktown.com/reviews/90...iew/index.html

Hint: Preskoči wizzard > Advanced > Operation mode > AP, nakon reboota podesiš ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2020., 20:01   #60
1v@n
The mighty pirate
Moj komp
 
1v@n's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Kent, UK
Postovi: 7,287
C6 ti je 100 kn povoljniji u Instaru
https://www.instar-informatika.hr/tp...m_medium=click
__________________

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: AOC Q3279VWF + HP ZR24w
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
OS: Windows 10 Pro x64
1v@n je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na