Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 19.10.2019., 20:58   #91
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 3,003
Citiraj:
Autor nickross Pregled postova
Samo još pitanje - oba uređaja bi tada imala internet samo bi brzine bile manje?
Je, budu se nekak podijelili već.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 21:20   #92
nickross
Budget gamer
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 675
Hvala ti mnogo
nickross je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 21:30   #93
schetz
Premium
 
schetz's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,486
Obzirom da idu u paru(mislim da jedino tako oba uređaja istovremeno imaju internet), da li bi to radilo s powerlineom ? A onda ako idu 2, za tu lovu ide i fast ethernet switch koji će sigurno raditi. Jedino ako je manjak utičnice problem.
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 21:44   #94
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
Dajte dečki, dosta šale

@nickross
Ti u sobi imaš dovedenu mrežu preko PowerLine,
sada ti treba spojiti više klijenata (pc, ps4, sutra nešto drugo).

Sve šta ti treba je mrežni switch, 5 ili 8 portova.
Spojiš Lan kabelom PowerLine > switch > prema klijentima.
Primjer > https://www.nabava.net/switchevi/tp-...ena-5x-3858401
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 21:58   #95
nickross
Budget gamer
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 675
Da se razumijemo nije problem ni 50 ni 100kn ali zabima me zasto ono gore sta mi je prije predlozeno nebi radilo? Cisto onako informativno.

Za tih 50ak kn vise se sigurno switch ovaj isplati uzeti i to ce biti jer cu najvjerojatnije morati upogoniti i raspberry pi kroz kojih mjesec dana.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
nickross je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 22:03   #96
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,678
Citiraj:
Autor nickross Pregled postova
Da se razumijemo nije problem ni 50 ni 100kn ali zabima me zasto ono gore sta mi je prije predlozeno nebi radilo? Cisto onako informativno.

Za tih 50ak kn vise se sigurno switch ovaj isplati uzeti i to ce biti jer cu najvjerojatnije morati upogoniti i raspberry pi kroz kojih mjesec dana.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Zato jer ono gore služi da kroz jedan kabel provučeš 2 kabela, a ne da jedan kabel raspoloviš na dva klijenta. Samo switch u tvom slučaju dolazi u obzir.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 22:10   #97
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
"Ono gore" igra kada trebaš 2 linka kroz 1 mrežni kabel,
mora biti ispravni kabel (svih 4 parice / 8 žica),
"između" ne smije biti aktivnih uređaja nego samo kabel,
nedostatak je šta je tada max 100 Mb link.

Ako slučajno imaš PowerLine sa 100 Mb mrežom onda se lako može desiti da su interno spojene 2 parice / 4 žice, kada bi složio ovo gore onda bi 1 "link" radio a drugi nebi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 22:23   #98
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,678
Nikky, zakomplicirali smo...

Dakle najjednostavnije... u jednom mrežnom kabelu ima 8 žićica, ali se za 100 mbit koriste samo 4 žićice... i sa onim gore onda možeš iskoristiti preostale 4 žićice za još jedan link, ali to znači da na oba kraja kabela imaš po 2 konektora (dakle ukupno 4). Dakle jedan kabel glumi dva. A s obzirom da Powerline ima samo jedan konektor, ne dobivaš ništa s tim da od Powerlinea idu 2 kabela.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2019., 22:29   #99
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
Zaboravili / previdili ste da on nema kabel do routera nego PowerLine.

Sve sam napisao / objasnio u postu poviše,
u njegovom slučaju ide switch.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2019., 12:30   #100
nickross
Budget gamer
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 675
Ide switch, hvala
nickross je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2019., 20:25   #101
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
Planiramo upgrade mreže u uredu.

Zapeo mi je za oko Mikrotik CRS312-4C+8XG-RM, pa sam dobio ideju damalo više investiram i odmah napravim upgrade na 10Gbe...

Samo nisam siguran koliko će biti moguće zamijeniti postojeće cat5e kablove duljine do 20m.

Kolike su šanse da ću moći iskoristiti postojeće kabele i na njima dobiti 10Gbe brzine.

Ako gornja konfiguracija ima smisla, koje 10Gb ethernet kartice bi preporučili za upgrade kompova, i koji Synology NAS?

Hvala!
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...

Zadnje izmijenjeno od: RimtuTiTuki. 07.11.2019. u 22:47.
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 07:28   #102
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,711
Citiraj:
Autor RimtuTiTuki Pregled postova
Planiramo upgrade mreže u uredu.

Zapeo mi je za oko Mikrotik CRS312-4C+8XG-RM, pa sam dobio ideju damalo više investiram i odmah napravim upgrade na 10Gbe...

Samo nisam siguran koliko će biti moguće zamijeniti postojeće cat5e kablove duljine do 20m.

Kolike su šanse da ću moći iskoristiti postojeće kabele i na njima dobiti 10Gbe brzine.

Ako gornja konfiguracija ima smisla, koje 10Gb ethernet kartice bi preporučili za upgrade kompova, i koji Synology NAS?

Hvala!
Prvo, za 300kn više imaš 24 puta 10Gb portove, isto Tik, RS326-24S+2Q+RM.
Drugo, CAT6a. Tj., do 55m CAT6 prolazi.
Šanse za 5e da ćeš dobiti 10G brzine su po meni slabe do nikakve.
Ako i dobiješ nazivnu brzinu, nebi me čudili dropovi paketa, crc greške, pucanje linkova i ostale radosti.
I investicija ti je imho pglu. Imaš pare za switch i kartice, nemaš za kablove?
CAT6 se instalira uredno već 10-ak godina, i to na 100mbit mrežama...
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 08.11.2019. u 07:35.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 09:29   #103
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,999
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Prvo, za 300kn više imaš 24 puta 10Gb portove, isto Tik, RS326-24S+2Q+RM.
Drugo, CAT6a. Tj., do 55m CAT6 prolazi.
Šanse za 5e da ćeš dobiti 10G brzine su po meni slabe do nikakve.
Ako i dobiješ nazivnu brzinu, nebi me čudili dropovi paketa, crc greške, pucanje linkova i ostale radosti.
I investicija ti je imho pglu. Imaš pare za switch i kartice, nemaš za kablove?
CAT6 se instalira uredno već 10-ak godina, i to na 100mbit mrežama...
Pomješao si, ovaj switch što spominješ ima sfp portove.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 09:34   #104
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,711
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Pomješao si, ovaj switch što spominješ ima sfp portove.
Je, stoji. Glupo ga predstavljaju u opisu na mikrotik.com...
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 10:48   #105
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
I investicija ti je imho pglu. Imaš pare za switch i kartice, nemaš za kablove?
CAT6 se instalira uredno već 10-ak godina, i to na 100mbit mrežama...
Ma kablovi su najmanji trošak od svega, nisam siguran da će se moći provući novi kablovi bez prljavih radova - štemanja zidova i sličnoga. A za to nemam vremena.

Imam vikend za ugraditi novi novi Router, Switch, NAS, i preseliti sve sa staroga.

Pred dvije godine smo sređivali ured, i nije mi 10gb bio ni na kraj pameti... niti sam gledao koje mi kabele ugrađuju, i jbga ugradili su 5e.

Ako ću moći provući nove kablove... naravno da ću ih provući.

Internet kaže svašta, pa sam htio provjeriti da li netko probao 10Gb na 5e.
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 12:28   #106
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
10 gb ti je bitan / koristan na relaciji gdje oćekuješ najviše prometa,
npr. router - switch - nas, pa bi bilo poželjno te veze osposobiti a obično su "blizu",
prema klijentima može i 1 gb osim ako nije multimedija / av ili slično.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 12:34   #107
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,999
Da, baš to. U pravilu, dosta je switch koji ima 2 10G porta di ćeš uštekati NAS i nekakvu radnu stanicu.

https://www.amazon.com/NETGEAR-Ether...3209132&sr=8-3

Tu se otvara pitanje, dal ti nas ima snage za 10G, u smislu da će moći filati mrežu s podatcima pri toj brzini?
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 12:43   #108
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,747
Mislim da u kod nas nema potrebe za 10G na relaciji router - sw. Osim ako si neki manji telekom i to ti je core biznis, ali to košta.

SW- NAS da, SFP + neka optika, ima smisla.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 13:37   #109
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
Sve je krenulo od upgrade-a NAS-a koji je trenutno prespor. Tako da se nabavlja novi NAS, definitivno Synology, još nisam odlučio koji.. DS918+, DS1618+ ili DS1819+,

Ali po svemu mi se čini da se neću za sada zezati sa 10gbe, i da će ići samo neki NAS sa 4x1gbit prema switchu... Eventualno ću vidjeti da li povezati NAS sa switchem nekom bržom vezom.

A ako se pokaže da je i dalje šteka, idemo na nove kablove ili optiku.

hvala.
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 13:41   #110
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,999
Pa vidi dal možeš agregirat vezu sa switcha prema nasu i tjt.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 13:48   #111
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
To je plan.

npr za DS1618+ u specifikacijama piše

RJ-45 1GbE LAN Port 4 (with Link Aggregation / Failover support)
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 14:22   #112
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,999
Samo switch mora to isto biti sposoban ak se nevaram. Nije mi to domen
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2019., 19:14   #113
RimtuTiTuki
Premium
 
RimtuTiTuki's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,136
ok, nisam razmišljao o tome... provjeriti ću.
__________________
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2019., 01:04   #114
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
Naravno da i switch treba imati link aggregation / bonding ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2020., 09:52   #115
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,294
Pozdrav ekipa. Imam ja jedno pitanje a nisam baš nešto potkovan u tim mrežnim vodama.
Dakle, imam onaj Huawei router od tcoma i na njemu 4 lan porta.
Dva su mi zauzeta sa max tvom a dva idu na dva kompa.
Dakle, nemam više slobodnih portova a sestra bi si spojila novi Philips tv sa kabelom jer wifi signal nije nešto.
Pretpostavljam da mi treba switch, pa koji uzeti da nema previše kemijanja oko postavki i jel postoji i neki switch da ima pojačivač signala wifi-ja?
I kako onda da spojim switch na router od tcoma?
Hvala unaprijed!
__________________
Phil of the future!

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.01.2020. u 13:00. Razlog: Preglednost
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2020., 10:03   #116
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,747
Uzmeš bilo koji "glupi" 5 portni switch koji je do 1000 mbit/s, uštekaš u jedan od portova gdje je trenutno uštekan komp, komp uštekaš u switch i ostaju ti još 4 porta na switchu.

Npr.
https://www.links.hr/hr/switch-d-lin...port-053506029

Ovaj dio za WiFi, nema, da sad ne kompliciramo previše.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2020., 10:26   #117
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,294
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Uzmeš bilo koji "glupi" 5 portni switch koji je do 1000 mbit/s, uštekaš u jedan od portova gdje je trenutno uštekan komp, komp uštekaš u switch i ostaju ti još 4 porta na switchu.

Npr.
https://www.links.hr/hr/switch-d-lin...port-053506029

Ovaj dio za WiFi, nema, da sad ne kompliciramo previše.
Dakle, to je to. Hvala, momci!
__________________
Phil of the future!

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.01.2020. u 13:21.
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2020., 12:14   #118
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
Da, switch sa 5 - 8 portova je rješenje za "nedostatak" Lan portova.
Spajaš:
- 1 klijent / komp neka ostane na Lan1 gl. routera
- Lan kabel gl. router Lan 2 - switch 1. port
- sve dodatne klijente spajaš na switch

Ako se istovremeno želi poboljšati i WiFi onda trebaš router u AP modu rada.
Zašto router a ne AP ?
Zato jer AP obično ima 1 ili 2 Lan porta dok router najčešće ima 4 Lan porta.
Tako sa jednim uređajem dobiješ switch + AP.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.01.2020. u 13:30.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2020., 15:08   #119
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,294
Hmm, nikki, ovo baš ne kužim.
Meni je na routeru lan1 komp od starog, lan 2 max tv u dnevnoj sobi, lan 3 komp u mojoj sobi, lan 4 max tv u sobi od staraca.
Na wifiju su mi 2 laptopa, sestrin tv, moj ps4.
Problem mi je što je sestrin tv na drugom kraju kuće, na katu a router je kod kompa od staraca u doljnjoj sobi.
Tako da je signal kod nje jako slab.
Mislio sam staviti switch u moju sobu u kojoj već imam sprovedene kablove od routera pa od switcha povući kabel do njenog tv-a.


Ovdje o KLc mi se nude ovi switchevi pa koji preporučate?


https://comel.hr/proizvodi/informati...ema/switchevi/

Pretpostavljam da su bolji ovi sa 1000Mbps propusnošću?
__________________
Phil of the future!

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.01.2020. u 15:47. Razlog: Piši sa razmacima, onako je užasno nepregledno
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2020., 16:38   #120
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,762
Jasno da kad već kupuješ, pametnije je uzeti sa 1000Mbps (1 GB) portovima,
5 ili 8 portova ovisno koliko ti treba, po navedenom 5 - port će biti dosta.
Prijedlog > https://comel.hr/d-link-switch-neupr...proizvod-6414/

Obzirom na navedeno sadašnje stanje i kako bi trebalo biti spojeno (obrati pažnju na oznake):
Lan1 - komp od starog
Lan2 - komp u tvojoj sobi
Lan3 - max tv u dnevnoj sobi
Lan4 - max tv u sobi od staraca

Prvi korak rješenja bi bio:
- nabavi navedeni switch i stavi ga u svoju sobu
- provuci Lan kabel od switch - a do sestrin - og tv - a
- na njega spajaš kabel sa routera, kabel sa kompa, novo provučeni Lan kabel, može i PS4

Drugi korak a obzirom da je "sestrin tv na drugom kraju kuće, na katu", kod sestrinog tv - a možeš staviti ovaj uređaj:
https://comel.hr/tp-link-archer-c20-...roizvod-17620/
podesiš ga kao AP, spojiš TV na njega + ti ostane slobodno za još Lan klijenata + na njemu definiraš odvojenu WiFi mrežu (ima 2.4 i 5 Ghz) i time bitno bolje pokriješ kat.
Taj C20 ima 100 Mb portove, postoje slični sa GB portovima, jasno skuplji.

Nadam se da si sad shvatio sve detalje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na