Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.04.2020., 21:45   #91
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,745
Ma sve 5, učiš dok si živ 😀
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2020., 05:57   #92
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,136
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Mozda brkas opcionalne 160MHz kanale u 802.11ac/WiFi5 i 802.11ax/WiFi6?

https://en.avm.de/fritz-lab/fresh-fr...th-of-160-mhz/
jačih kartica od navedenih trenutno nema u prodaji ,velim samo da su rekli da je hardwerski router spreman i da će postupno uvoditi kako će se pojavljivati
kartice wi-fi 6.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.04.2020., 13:49   #93
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,623
Prokopao sam malo vise...

https://www.nikktech.com/main/articl...review?start=3

Ovaj QCA9984 je poznat, 802.11ac Wave2. https://www.qualcomm.com/products/qca9984

QCA9985 je nepoznanica. I zanimljivo je pospojen. Hmmmm...

EDIT: mbreviews linkan na prosloj stranici kaze da je QCA9985 za 2.4GHz. Po tome onda taj router nema HW za 802.11ax.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2020., 14:19   #94
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 787
Ljudi, otkuda vam info da taj Fritz supporta AX.

HW za AX je potpuno drukčiji i trenutno nema PCI-E AX kartica, već samo SoC-eva sa supportom.
Znači nešto tipa IPQ807x serije vam treba, ovo ostalo je sve AC Wawe2
robimarko-bug je online   Reply With Quote
Staro 15.04.2020., 11:42   #95
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,993
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2020., 16:58   #96
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,623
Što više čitam o WiFi6, MU-MIMO, OFDMA, to me više glava boli od marketinga i laganja:

SmallNetBuilder: What's Missing From Your Wi-Fi 6 Router? OFDMA

Znači, dok god se ne testira kak se spada, može se zaključiti da router nema ni MU-MIMO ni OFDMA.

A ove krivulje isto vuku na glavobolju:
SmallNetBuilder: Wi-Fi 6 Performance Roundup: Five Routers Tested

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 15.04.2020. u 17:11.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2020., 17:41   #97
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,849
a šta očekujete od ax-a??
i ac radi samo u uslovima jako dobrog signala (zbog 256qam modulacije). ax ne donosi ništa revolucionarno osim 1024qam modulacije koja će biti još osjetljivija na signal. iza jednog zida imamo an brzine već sada (pad na 64qam modulaciju, da imate neki pametniji router vidjeli biste da je navedena modulacija za svaki spojeni client uređaj).

160mhz ac 2 x 2 mimo je najrealnija budućnost. niti sada nema na tržištu (ili je postotak zanemariv) client uređaja koji imaju 3x3 ili 4x4 antene. u idućoj nekakvoj iteraciji ac proizvoda (wave2) je moguć support za 160mhz kanal, šta će propusnost ac standarda dignuti na gigabit. kud više od toga...

pustimo sad enterprize i wisp rješenja, to ima svoje proizvode.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2020., 19:51   #98
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,623
Ma kakvih 160MHz ... i to u urbanim sredinama.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2020., 21:10   #99
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,849
ma komotno, 5ghz toliko zanemarivo prodire kroz beton da neće bit problema.
susjed ispod / iznad mojih staraca ima tele2 router sa ac-om, njegov 2.4ghz signal je na -60dB, a 5ghz 80mhz kanal je toliko slab da ga laptop jedva ulovi, 0 crtica signala. ja vlastiti 5ghz router ne lovim 2 prostorije dalje a držim ga na 40mhz i imam 5dBi antene na njemu.

uzmi u obzir da većina routera ima izlaznu snagu ispod 20dBm za mcs7 modulaciju na 20mhz. (EU mislim da dopušta 23 ili 25dBm ali to je izvedivo na najnižoj modulaciji).
40mhz je 50% slabije. 80 mhz je još 50% slabije. 160mhz je onda još 50% slabije.
evo gledam si omnitik, na 40mhz mcs7 ima 15dBm izlaz. na 80 bi imao 12dB, na 160 bi imao 9dBm. za mcs9 bi pad bio još 2-3dB.

ax bi to ovom pitanju trebao biti još slabiji, jer 1024qam modulacija će zahtijevati još veći pad izlazne snage.

to je matematika i teško da će biti drugačije. pa samo iso staklo na prozorima radi atenuaciju od 20tak dB.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2020., 13:55   #100
deephouse
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2016
Lokacija: Rijeka
Postovi: 12
Da li netko ima informaciju kada će Fritz 7590 biti dostupan , ili netko ima kojeg viška ) ,jer Ht služba kaže ovo " Poštovanje. Zadnja informacije je od 12.3.2020. da se ponuda obustavlja do daljnjeg zbog isteka zaliha "
deephouse je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 16.04.2020., 14:13   #101
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,219
Kad stignu iz Kine, tj kad dodju na red postujuci trenutne Kineske izvozne prioritete.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2020., 14:36   #102
deephouse
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2016
Lokacija: Rijeka
Postovi: 12
Hvala
deephouse je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2020., 16:28   #103
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 446
Ne kužim zašto se čeka Kina,kada na uređaju piše "Made in Germany"
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2020., 17:11   #104
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,219
Jer se cca 90% ugradjenih komponenti proizvode u Kini
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2020., 19:41   #105
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,136
bojim se da je ono ko ugrabio ugrabio
zadnje kaj sam pričao je bilo da se isprva nabavilo kao za bussnis korisnike,
pa kao njih nije zadovoljio pa su nama običnim ponudili kao pilot program,
sad dali će ih još biti stoji u zvjezdama.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2020., 12:41   #106
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
Ako sam dobro skužio, ne radi Open VPN na ovom kaj je HT dao. Znači teoretski, oprostite ak zvuči glupo, pošto sad radim od doma, ne bih mogao raditi od doma da imam doma Fritzbox 7590? Jer se moram spajati na server firme preko Open VPNa. A na 7362 onda isto ne bi radio OpenVPN?
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2020., 20:16   #107
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 256
Što točno znači "ne radi"? Koliko sam skužio, ne radi podizanje OpenVPN konekcije na ruteru, na PC-u te ništa ne sprječava da digneš OpenVPN klijent (ili bilo koji drugi VPN).
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2020., 20:22   #108
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Što točno znači "ne radi"? Koliko sam skužio, ne radi podizanje OpenVPN konekcije na ruteru, na PC-u te ništa ne sprječava da digneš OpenVPN klijent (ili bilo koji drugi VPN).

ne znam, pitam.
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2020., 21:22   #109
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,565
Ljudi, vi koji imate fritz od tht - a, dali si i ako jesu koliko su iz tht -a ograničili firm od fritza Ako se usporedi sa int verzijom.

Zbunilo me isto ovo openvpn. Ja imam fritz na firmu 6.86 tako nešto. Pa openvpn nije nikada bio podrzan u fritzu barem do firm 6.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
mann je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2020., 11:00   #110
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,136
za sad stoji na 7.12 bez neke namjere da se uskoro promjeni brendiran je na ht, znaći ne možeš ga sam nadograditi (službeno),dosta je toga zaključano,sve postavke poteže sa acs-a ,znaći označiš optiku ili vdsl zatim odabereš "ht" pričekaš 2-3 minute i sve se samo posloži i za sada solidno radi ima par mušica,ali podnošljivo,recimo svaka 2-3 tjedna ga moraš ponovno postavljati,reset mu je ako nije u struji par minuta pa se vraća na tvorničke postavke,znaći nestanak struje- ponovno postavljanje.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 00:00   #111
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
Wtf, pa hrv zakrimpani vrh dsl kabela ne ide u dsl utor na 7362, mora biti lan dio na vrhu da udje tamo. Kaj sad da radim s tim? O jbt koje komplikacije.
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 08:33   #112
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,993
Iako baš nisam najbolje razumio tvoj problem, pretpostavljam da si pokušao staviti RJ-45 kabel u taj utor i da nije išlo. Zato probaj sa RJ-11 konektorom (za telefon sa 4 pina).
I drugi put ne diži paniku bezveze nego RTFM. Lijepo piše da u taj utor ide telephone line (analog).
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 13.05.2020. u 08:43.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 09:35   #113
Feyd
hungry, for a little more
Moj komp
 
Feyd's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 175
Mislim da je obrnuto, utor u ruteru u koji mu treba ići DSL iz zida je RJ45, a on ima RJ11 koji ide iz zida.

Na nekim ruterima ti može ići i jedan i drugi, pogledaj bolje utor na ruteru i probaj staviti po sredini RJ11, kad ona stopica klikne vjerojatno će ti se držati.

Makar to meni na nekom od Iskonovih Zyxela nije dobro držalo, pa sam uzeo obični Y adapter za RJ11 na RJ45, čak nisam uspio pronaći ravni, ali je radilo bez problema.
Feyd je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 10:04   #114
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,993
Na nekim routerima je RJ11, a na drugim RJ45. Znam da sam u kompletu s jednim routerom dobio kabel RJ11->RJ45.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 11:43   #115
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
RJ ovaj onaj... prvi put u milion modema vidim ovo da u DSL utor ne ide konektor koji mi je tehničar stavio na kabel iz zida. Šok i nevjerica. @Feyd - napravio sam kak si rekao, ugurao sam ga na silu i radi DSL. A kako ću ga izvadit ak bude trebalo, a da ne izvučem žice iz krimpa, pitaj Boga, jer to je sad toliko nabijeno unutra a nemaš za kaj čvrsto primit da izvučeš van. Nadam se da neće trebat često izvlačit.
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 13:42   #116
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
Poklanjam Fritzbox 7362. Tko hoće nek se javi na PM, treba samo platit slanje.


EDIT: poklonjeno

Zadnje izmijenjeno od: t-krom. 13.05.2020. u 14:38.
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 14:42   #117
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 256
U čemu je (bio) problem? Meni na 7362 radi normalno linija sa RJ11 konektorom. Jesi uopće pokušavao konfigurirati?
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 14:46   #118
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
Ne znam. Da.
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 15:07   #119
t-krom
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 56
Jel ima kod nas negdje za kupiti ovo:


https://cpc.farnell.com/kauden/bk451...ket/dp/CS31563
t-krom je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2020., 19:08   #120
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 446
Ide u kompletu uz svaki Fritz router.Kod mene na 7590 idu dva.
tascam je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na