|
![]() |
#1411 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
https://www.amazon.de/-/en/hynix-Int...=3SFZGXEOZF3LP |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1413 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
![]() |
#1416 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
DRAM-less QLC manji od 2TB… krepat će on puno prije tebe ;) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1417 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nadajmo se, jer to znači da ću živjeti ko Metuzalem. Evo u ladici SSD koji je bio deset godina u kompu i nema ga više nekog smisla koristiti, a radi i dalje super. 40 TB zapisano u deset godina ![]() ![]() Koristio se svakodnevno kao glavni disk sa windowsima, i nadživio hrpu procesora i grafičkih kartica koje su vremenom pronašle druge vlasnike. Za pet godina koliko traje garancija, ovaj 1TB će biti smiješno zastario, i prije da će završiti u ladici nego kao mrtav disk...ali sve je moguće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1418 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
I naravno, 143 SATA dram-less modela, uključujući "popularni" Crucial BX, izbjegavati u širokom luku jer SATA protokol ne podržava HMB. Nije činjenica da je dram-less faktor u krepavanju. Ti modeli koriste HMB koji služi kao "virtualni" dram tako da drive ne koristiti nand memoriju kao cache za mapping tables iliti "L2P". ctrl+f "L2P" za TLDR ili u slučaju da host ne podržava HBM, kao npr PS5 može također biti faktor crkavanja jer se mapping tables pišu po nandu u tom slučaju. pravi krivac za eventualno krepavanje u slučaju QLC: I naravno, 143 SATA dram-less modela, uključujući "popularni" Crucial BX, izbjegavati u širokom luku jer SATA protokol ne podržava HMB. Zadnje izmijenjeno od: kopija. Jučer u 06:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1419 |
Premium
|
Imao sam DRAMless nvme kao storage u kompu i zanimljivo da je OS (linux) alocirao samo 64MB HMB buffera. To je bilo za 512 GB drive, za veće ne znam jer izbjegavam takve. Usput, spomenuti Crucial BX, zanimljivo kako po deklaraciji proizvođača recimo 2TB model ima veći TBW nego MX: 720 naprama 700 kod MXa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1420 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
To o čemu vi pričate nije problem za 99.9% korisnika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1421 |
DIY DILETANT
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1422 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
M.2 NVMe SSD - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,...
Prognoziram da će 10-15god stari SSDovi pogotovo MLCovi nadživjeti sve nove QLCove. Pomicanje DRAM cachea u PC memoriju može značiti samo veću šansu za korupciju podataka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1423 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako su već cijene takve kakve jesu (imate od kolege link na amazon.de 45E + poštarina za 980 1TB Samsunga), onda stvarno nema smisla kupovati dramless ssd-e sa mikro slc cacheom za istu cijenu ili čak više. Stvarno su ssd-i jeftini danas, zašto za 10 eura razlike uzimati najslabije što postoji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1424 | ||
Premium
|
Citiraj:
Prema smartu, tek je na 55% ![]() I to je onaj s lošim sandforce kontrolerom kojemu trim ne radi dobro. Citiraj:
![]() Code:
[sri stu 23 17:30:58 2022] nvme nvme1: pci function 0000:02:00.0 [sri stu 23 17:30:58 2022] nvme nvme1: allocated 64 MiB host memory buffer. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1425 |
Premium
|
Recimo ako rikne za četri i pol godine i reklamiram ga i u zamjenu za tu lovu dobijem nekoliko terabajta veći novi disk, sa novom garancijom...win-win. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1426 | |
DIY DILETANT
|
Citiraj:
Pa pročitaj članak koji sam linkao, u tih 64MB se zapisuju mapping tables. Ono što meni nije jasno je zašto ne dođe do "korupcije" koju spominje Medo u slučaju nestanka struje. Moj dram-less WD je preživio već desetak naprasnih nestanaka struje bez ikakvih "korupcija" u ovih par mjeseci. Na koju foru su to riješili? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1427 |
Premium
|
Ne znam da li je dovoljno 64MB da se mapira 500GB na TLC driveu ![]() Niti što tu sve unutra ide, ali svakako je osjetno manje nego koja giga kod ssdova s pravim DRAM cacheom. Nisam isključivo za DRAM, rade diskovi pristojno i bez toga. Isto nisam primijetio bilo kakvu štetu na podacima, ali prema smartu imao sam samo 11 unsafe shutdowna na 11k radnih sati. Pretpostavljam da su se proizvođači nekako osigurali da se baš ne koruptira inače ne bi bilo smisla u korištenju dramless ssda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1428 | |
DIY DILETANT
|
Citiraj:
Tomshardware. Također Anandtech se potrudio i testirao niz diskova u HMB on/off scenariju. Uglavnom jako zgodan feature ali, kao što je prethodno rečeno, potpuno irelevantno za 99.99% korisnika. Zadnje izmijenjeno od: kopija. Jučer u 19:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|